Haha! Formatie bijna afgerond, maar: de berekeningen zijn nog niet rond

Dus eerst spreek je allemaal dingen met elkaar af en daarna concludeer je dat het wel heel lastig wordt om het allemaal te betalen? Briljante strategie!

Als je je afvraagt hoe gestoord het politieke proces is in Nederland, nou, zoek niet verder:

De formatie is in een eindfase, maar dat wil niet zeggen dat alle kopzorgen voorbij zijn voor VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Achter de schermen wordt druk gerekend om te kijken of alle afspraken wel betaalbaar zijn.

De financiële specialisten van de partijen bekijken nu de afspraken en rekenen die door. Hun opdracht is dus: berekenen of het allemaal wel betaalbaar is. Je zou denken dat dit soort vraagjes al tijdens de onderhandelingen aan bod komen, maar niets is minder waar. Nee, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maken éérst allemaal afspraken, sluiten hier een ruildeal daar een ruildeal, en dan pas gaan ze kijken: kunnen we dit eigenlijk wel betalen?

“Aan de formatietafel zijn een paar hoofdakkoorden gesloten, bijvoorbeeld over belastingdruk en inkomensverdeling,” in het Algemeen Dagblad. Dat moet nu worden uitgewerkt in groepjes, dan heeft het geen zin daar met de alle onderhandelaars op te gaan zitten wachten.”

Met andere woorden, op dit moment wordt er niet meer met elkaar gesproken. Want: de berekeningen moeten eerst gemaakt worden. Heel gek, maar is het ook een mogelijkheid om tijdens de gesprekken al te berekenen hoeveel geld je voor handen hebt en op basis daarvan allerlei afspraken met elkaar te maken? Zo gebeurt dat in het bedrijfsleven en bij mensen thuis, in gezinnen. In de politiek hoeft dat niet anders te zijn.

Hilarisch genoeg zijn de onderhandelaars het nog steeds niet eens met elkaar over hoofdzaken als, zeg, hoe belastingverlagingen verdeeld moeten worden. Gert Jan Segers wil dat eenverdieners ontzien worden, Rutte en Pechtold willen juist het bedrijfsleven een cadeautje bezorgen. Onze compromiscultuur kennende zullen ze allemaal iets krijgen — maar dan wel iets waar niemand écht tevreden mee kan zijn.

Maar goed, zo rolt de Nederlandse politiek al jaren. Elke keer weer zijn er verkiezingen waarin de partijen zogenaamd duidelijk stelling nemen, om vervolgens een kabinet in elkaar te zetten waar helemaal niemand blij mee is. Nou ja, dat is niet helemaal niemand waar: Den Haag is er steeds weer wél buitengewoon tevreden mee. Want Den Haag verdeelt immers de mooie baantjes. Dáár gaat het ze uiteindelijk écht om.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Guus Geluk

  Eén van de elementen binnen ons kiesstelsel is het sluiten van compromissen. Dat gebeurt inderdaad al jaren. In de verkiezingen zetten partijen stellingen neer en gaan daar vervolgens in de formatie mee aan de slag. Baantjes verdelen heeft daar niets te maken, het is Nederland coalitieland.

  Goed dat de liberalen en christenen nu compromissen hebben kunnen maken. Ik wacht met spanning af wat er uit de formatie komt rollen.

  1. sonar

   Guus Geluk de compromissen van Rutte kennen we onderhand wel,een en al leugens en bedrog.

   1. Guus Geluk

    Dat is jouw mening, sonar.

   2. K.Dopper

    Praat niet zo stom, sonar.

    1. Kodi

     Rot op, trol!

  2. Stanly2000

   Zal zoals al jaren niet veel goeds zijn, zoals de laatste decennia. Veel geld naar bedrijfsleven (aandeelhouders), milieu (bedrijfsleven), ontwikkelingshulp en Brussel. Weinig over de Nederlander, laat staan de ouderen, die de laatste jaren onder Rutte hoe zelf betaalde pensioen zagen krimpen met 10 á 15%.

   1. Guus Geluk

    Welke compromissen er worden gemaakt kunnen we niet weten. Er is immers nog geen regeerakkoord.

  3. Kodi

   Hopelijk een snel voltooid leven en nieuwe verkiezingen. En reken maar dat het niet gaat boteren tussen het CDA en D’66. En Chris Segers stapt echt niet zo makkelijk over al die kleineringen door Arrogander Pechtrol heen. Dat laat diepe wonden achter.

   1. Guus Geluk

    Ja, we weten dat je liever Geert hebt.

    1. J.C.

     @Guus Geluk

     “Ja, we weten dat je liever Geert hebt”.

     En terecht, er is immers slechts 1 keuze:

     Enerzijds de eenheidsworst/het partijkartel en anderzijds de PVV en/of FvD.

     1. Guus Geluk

      Het parlement omvat socialisten, liberalen, christendemocraten, sociaaldemocraten, christenrechts- en links, klimaatgekkies, dierengekkies, en de populistische beweging, ultra-rechts populisme en nationaal-conservatisme.

      Keuze in overvloed.

  4. J.C.

   @Guus Geluk

   Er zit een groot verschil tussen: een beetje water bij de wijn doen en kiezersbedrog plegen. Dat laatste gaat nu gebeuren, als Rutte III in deze samenstelling (D66, VVD, CDA en CU) tot stand komt. Alleen al om het feit dat er 3 van de 4 partijen beloofden, dat het eigen risico van de ziektekostenverzekering omlaag of afgeschaft zou worden, maar in plaats daarvan nu gelijk blijft of hoger wordt. En dan, onder veel meer, de ethische vraagstukken nog…… je reinste kiezersbedrog.

   1. Guus Geluk

    Er is geen sprake van kiezersbedrog, J.C. Er zitten vier partijen aan tafel en deze doen allevier een beetje water bij de wijn. Ze onderhandelen over de standpunten die zij tijdens de verkiezingscampagne ten berde brachten. Zo simpel is het.

    Het is een ingewikkelde formatie en met vier partijen wordt het altijd een beetje passen en meten. Regeren doet pijn, maar sprake van kiezersbedrog, is er niet.

 2. DolleDries

  Toespraak Putin

  Leef in Rusland zoals Russen! Elke minderheid, waar ze ook vandaan komt, moet in Rusland werken en eten, Russisch spreken en de Russische wetgeving respecteren als ze in Rusland wil wonen.
  Als u de voorkeur geeft aan de wet van de sharia en het leven van moslims wilt leiden, raden wij u aan om te gaan daar waar dat het staatsrecht is.
  Rusland heeft geen moslimminderheden nodig. De minderheden hebben Rusland nodig en we zullen hun geen speciale voorrechten verlenen of proberen om onze wetten aan uw wensen aan te passen, hoe luidkeels ze ook “discriminatie”uitroepen.
  We zullen geen enkele minachting voor onze Russische cultuur tolereren. We moeten beter lering trekken uit de zelfmoord van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en Frankrijk als we als natie willen overleven. Moslims staan op het punt deze landen te veroveren.
  De Russische manier van leven en traditie is niet verenigbaar met het gebrek aan cultuur of de primitieve kennis van sharia en moslims. Als dit, onze eervolle wetgevende instantie, overweegt om nieuwe wetten op te stellen, moet zij in de eerste plaats rekening houden met het belang van de Russische natie, aangezien moslimminderheden geen Russen zijn.
  Het applaus was oorverdovend en duurde 5 minuten.

  Bron geen nieuws

  1. Kodi

   Applaus!

 3. C.oitus

  Geld is geen probleem, gewoon ff floep floep een naheffing, leuker kunnen wij het niet maken wel duurder.

  1. Kodi

   +++++

 4. Ni28

  Elke partij zal iets binnen slepen om tevreden te zijn. Of dat voor de burger geldt is een andere zaak dat komt het laatst. Is het betaalbaar? Natuurlijk, de belastingen kunnen nog altijd omhoog. En de zwakste groepen die besteel je het makkelijkst. Je pakt honderd euro af en geef met groot gebaar een tientje terug. Dan is toch iedereen tevreden?

 5. Two Ravens Black Kettle

  Zullen we dit kabinet; het kabinet FrauMerkelKruip noemen ?

  Sluizen van Hades tot hemelgewelf open.
  Groepsgewijs knuffelen Isis terroristen.
  De Islam Unie van Seegers krijgt ministerpost Halal
  Motie Halsema tot de laatste komma uitgevoerd
  Iconoclasme & wegpoetsen geschiedenis
  Zelfingenomen schijten op John Stuart Mill en alle andere Verlichtingsdenkers,
  Blinde eurofilie tot in de negentiende graad
  Orwelliaans Staatsmedia blijft 24/7 agirprop. de oren in blèren
  De laatste 0,1% restje demos in de strontkuip verzopen
  &
  Miljarden voor linkse VVD Ich habe ess nicht gewusst-hobbies

 6. H.Vaes

  Na het zuur komt het zoet……..Inderdaad…….Na het zuur komt het zoet…….
  We zijn dan met zn allen verplicht om het suikerfeest te vieren…..omdat we in die tijd…. allemaal verplicht zijn ons te onderwerpen aan de islam.
  D66 krijgt het ministerie van immigratie en integratie in ruil voor het loslaten van referenda…….dus het zoet staat er weldra aan te komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.