Het einde van het Vierde Rijk is in zicht: Catalonië maakt referendum mogelijk over afsplitsing van Spanje

Geen categoriesep 07 2017, 9:00
De volksraadpleging staat gepland voor 1 oktober.
Hoewel het Vierde Rijk de Europese Unie alles steeds grootschaliger en massaler wil denken steeds meer Europese volkeren daar juist heel anders over. In Schotland hebben ze het al tijden over onafhankelijkheid, hoewel ze daar onlangs nog tegen stemden, en nu is het aan inwoners van Catalonië om zich uit te spreken over de vraag of ze al dan niet voor zichzelf willen beginnen.

Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft woensdag ingestemd met een wet die het mogelijk maakt een referendum te houden over onafhankelijkheid van Spanje. Die volksraadpleging staat gepland voor 1 oktober.

Dit is van belang omdat de regering van Catalonië voor onafhankelijkheid is. Als de kiezers die op die partijen gestemd hebben bij de lokale verkiezingen het volledige programma van de coalitiepartijen steunen kan Spanje zich binnenkort dus opmaken voor een breuk: Catalonië wordt dan zeer binnenkort waarschijnlijk onafhankelijk.
Maar: we zijn er nog niet. De Spaanse regering heeft hier namelijk absoluut geen trek in en heeft het Constitutionele Hof gevraagd om het referendum bij voorbaat ongeldig te verklaren omdat regio's het recht niet zouden hebben om zich op eigen initiatief af te scheiden. Blijkbaar moet de Heerser daar dus zelf toestemming voor geven en hebben de Onderdanen daar niets over te zeggen. Aldus Madrid.
Nou, dat kan dan nog weleens een verrassing worden voor de Madrileense elites. Moderne Europese burgers hebben helemaal niets met zo'n autoritaire houding -- niet vanuit de EU (dat is waarom Britten voor Brexit stemden) en ook niet op eigen, landelijk niveau. Hoe fanatieker de zelfverklaarde elites te keer gaan, hoe meer mensen ze tegen zich in het harnas strijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten