Krant die Fortuyn omschreef als “Hitler” en “vuile nepprofessor” blij met hun “voorbeeldige journalistiek” in 2002

De chef van de politieke redactie komt 15 jaar later nog even terug naar z’n oude krant om daar z’n straatje nog even schoon te vegen. Dit journalistieke narcisme van Trouw is echt stuitend.

Gekwetst was hij, Marcel ten Hooven. In 2002 was hij de chef politieke redactie van Trouw, en dus de baas van de politieke verslaggeving van de krant ten tijde van de Fortuyn-revolte. Dit politieke femoneen deed zich voor vanaf eind 2001, en eindigde op bloederige wijze op 6 mei 2002 met de moord op Fortuyn zelf. Adri Vermaat, de ombudsman van Trouw, sprak vrijdag open en bloot over die periode: de krant had Fortuyn doelbewust genegeerd, en dat was met name Ten Hooven aan te rekenen. De redactie ‘worstelde’ met vraag of ze Fortuyn (en latere opvolgers Wilders en Baudet) wel een “podium moesten geven”. Zoals verwoord door hoofdredacteur Cees van der Laan in 2015:

“Als we hem aandacht geven, bezorgen we hem ook ongewild een platform voor zijn ideeën. En hoe serieus moeten we zijn onhaalbaar geachte ideeën nemen?”

Ombudsman Vermaat maakt gehakt van die instelling: een krant moet diens lezers gewoon neutraal informeren over het hele politieke spectrum, en daarmee basta.

Dan verschijnt Ten Hooven ook in eigen persoon ten tonele. Ook hij doet vandaag in Trouw een boekje open over hoe hij de periode-Fortuyn heeft ervaard. Hij is juist reuzetrots op wat hij destijds ‘gepresteerd’ heeft voor de krant:

“Zelf kijk ik op deze periode terug als voorbeeldig voor de journalistiek van Trouw: snel als het moet, maar wel met gepaste afstandelijkheid en altijd waakzaam voor hypes en andere winderige toestanden. Ik heb er in elk geval geen kater aan overgehouden.”

Je moet het maar over jezelf durven zeggen: een voorbeeldige journalist die absoluut geen kater heeft overgehouden aan een periode waarin een Nederlands politicus is vermoord. Waar ik aan moet toevoegen: mede dankzij demonisering zoals diverse Nederlandse media zich daar aan hebben uitgeleverd. En Trouw is daar echt niet braver in geweest dan de meeste andere kranten en omroepen. Sterker nog: op 22 december 2001 weet toenmalig columnist Matty Verkammen dit geplaatst te krijgen in de kolommen van de voormalige verzetskrant:

“Ik voel aan de pommerans, zie dat biljartbalhoofd van Fortuyn en bedenk dat ik met een lekkere trekstoot de haatkwab in zijn hersenen voorgoed onschadelijk zou willen maken. Dan ineens weet ik het. Ik zeg: ik zou gaan schelden, bij voorkeur op de toon van Henk Spaan. Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler! Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die dark room van je zo gauw mogelijk aids krijgt.”

Maar daar bleef het bij. Trouw-journalist Willem Breedveld vergeleek op 14 februari 2002 de politicus ook nog met een “wildplasser” met een “troebele geest”. Ja, echt:

“‘Fortuyn heeft al zijn stokpaardjes nog eens aangelengd tot een onwelriekende cocktail. Daarmee maakt hij in één klap duidelijk dat we met een wildplasser van doen hebben, iemand wiens blaas in de loop der jaren zo zwaar onder druk is komen te staan met de residuen van zijn troebele geest dat alleen wild om zich heen plassen verlichting kon bieden.'”

Kortom: Marcel ten Hooven mag wel een beetje gaan dimmen met zijn zelffelicitatie over de periode-Fortuyn bij Trouw. De krant is helemaal niet ‘voorbeeldig’ geweest, en heeft hun medewerkers de ruimte gegeven om de meest virulente haat te spuien over de opkomende politicus. Excuses zijn dan – ook al is het zo’n vijftien jaar na dato – nog steeds op z’n plaats. En als Ten Hooven daar te trots voor is kan hij beter zwijgen, want opscheppen over de “voorbeeldige journalistiek” van Trouw in 2002 is bijna Kafka-esque zo absurd dat het is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Ben Zine

  De “journalisten” van Trouw zijn hypocriete Protestantse huichelaars, schijnheiligen, FARIZEEËRS. Verkamman was medeplichtig aan de moord op Fortuyn met zijn in gif gedoopte pen. Met die wetenschap en dat schuldgevoel zal hij moeten leven, tot het bittere einde.

 2. Nog1

  De schrijver van het bovenstaande kent kennelijk he verschil tussen een (sport)columnist en een journalist niet.

  Een column is bedoelt om meningen te spuien, journalistiek is zoveel mogelijk feitelijk en meningvrij. De citaten zeggen dus helemaal niets over het journalistieke gehalte van de toenmalige verslaggeving van Trouw.

  Het kan best zijn dat deze naatje was, maar om dat aan te tonen zal Tim moeten citeren uit de verslaggeving en niet uit columns.

  1. Floris

   Ach gut, daar hebben we die zeikerd weer.

   Vrijwel alle media en vele politici hebben Fortuyn gedemoniseerd op een verschrikkelijke manier. Hier een bloemlezing: http://www.rijnlandmodel.nl/media/hetze_fortuyn_uitspraken_bronnen.htm

   De column van Matty Verkamman was een dieptepunt in die hetze. Een krant die zulke bagger afdrukt moet zich diep schamen.

   1. corfo

    @ Floris.
    “Mensen” die dat flikken, zoals Verkamman, zullen zich nóóit schamen, zij zijn de schaamte al lang gepasseerd.
    ’t Is gewoon één vies goor stinkend riool, die hele linkse pers. Het rare is dat er nog mensen bestaan die enig geloof hechten aan die pers, zij verkondigen hoofdzakelijk fake-nieuws.

   2. Nog1

    @ Floris

    Ik lees geen argumenten die tegen mijn post ingaan. Niet eens een poging.

    1. Seneca

     @nog1
     Argumenten zijn niet nodig. De feiten spreken voor zich!

    2. Floris

     Je post was aan de auteur gericht, dus ik voel me niet aangesproken. Waar ik op wees was dat de demonisering van Fortuyn, en echt niet alleen in columns, schandalige vormen aannam.

     Ik las niet dat je daar afstand van nam.

    3. IJscoman

     Ik dacht hetzelfde als Floris: God, daar heb je die betwetende slijmbal ook weer. Kun je niet gewoon wegblijven Nog1? We hebben hier al nerds en professortjes genoeg.

 3. nassigny

  dit is exact zoals het werkt bij de media zet er, ecuse le mot een stel nietsnutten/geindoctrineerde journalisten/etcetera neer, die niets hebben geleerd van de periode Fortuyn. Dezelfde demonisatie vindt plaats.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Dagblad Trouw was een van de grote inspirators van Volkert van der Graaf.
  Fortuyn was dood
  Dat appeltje hadden ze maar mooi geschild.
  En toen kwam Wilders
  Even later riep Trouw via een pagina grote advertentie het volk op om Het grote Kwaad Wilders te bestrijden, hopende op een tweede Volkert (Helaas zat Volkert van der G. toendertijd nog even in de cel, een korte celstraf, een beloning van de D’66 magistratuur voor het feit dat hij Fortuyn had geliquideerd.
  ” Wilders is Het Kwaad en moet worden gestopt !” brulde de krant met een pagina groot artikel
  Op de voorkrant.

  Trouw staat al heel erg lang aan de verkeerde kant in de vuile oorlog tegen onze beschaving.

 5. Nasrani

  Hey. Ik ken iemand hier die ‘Trouw’ leest. Is van hetzelfde bedenkelijke niveau.

  1. Floris

   Hij is er als de kippen bij om je gelijk te bewijzen. Hij komt nog even flink op Pim’s lijk schijten. Wat is deze psychopaat toch een minderwaardig mens. Hij kan Verkamman en Marcel van Dam een hand geven.

 6. K.Dopper

  Ale kritische artikelen over Fortuyn worden in retrospectief beoordeeld vanuit zijn tragische en totaal onverdiende dood.
  Ik vind alle kritiek op Fortuyn die indertijd werd geuit echter inhoudelijk terecht: die man heeft ons land grote problemen bezorgd door een culturele verloedering zonder weerga in te zetten. Die man deugde niet en was een narcistische tijdbom die Nederland in een regressieve neurose heeft gestort.
  De moord op hem was afschuwelijk en een weerzinwekkende misdaad maar dat hoeft ons niet te beletten objectief te kijken naar wat hij indertijd uitbraakte en veroorzaakte.

  Fortuyn was een culturele ramp en we zitten nu nog steeds met de gevolgen.

  1. Floris

   “Ale kritische artikelen over Fortuyn worden in retrospectief beoordeeld vanuit zijn tragische en totaal onverdiende dood.”
   ————————————————————————————-
   Hoe verzint hij het!

  2. marco1

   We zitten vooral met de problemen door dat de beste man is doodgeschoten voordat hij er iets aan kon doen om het tij te keren.

   1. K.Dopper

    Fortuyn had geen enkel tij gekeerd maar was wel in staat een proces van verloedering in te zetten.
    De man was vleesgeworden pech.

    1. Sjorsensjimmie

     Zoiets als Samson dus,……

     1. K.Dopper

      Nee, Samsom was de belangrijkste architect van het huidige kabinet: een meesterstuk.

     2. Punt50

      Ohhh kom niet aan doperwtje’s PvdAap hoor, daar kan-ie niet tegen onze huismoslimtrol.

    2. marco1

     Dat denkt u. Ik denk dat fortuyn een vooruitziende blik had en ruimschoots de tijd had gehad de puinhoop met betrekking tot de migratiestromen had voorkomen.

  3. sjun

   e man maakte een briljante analyse van hetgeen hi als de verweesde samenleving duidde. Zonde dat hij door een hetze vanuit vooral de linkse kerk door zo’n heethoofd is omgebracht. Ik houd het maar op een van de gevolgen van de kruisbestuiving met islam die ook al rode fatwa’s opleverde.

   1. Floris

    Fortuyn zei waar het op stond. Hij doorbrak het taboe op kritiek op de multicul en met name de islam dat de linkse kerk er 25 jaar op had weten te leggen door iedereen die het waagde om er wat van te zeggen het etiket “racist” op te plakken. Dat was zuivere linkse intimidatie, een democratie onwaardig. Fortuyn had de moed om te dat vieze spelletje aan de kaak te stellen. Nederland is hem eeuwige dank verschuldigd.

    Dat is ook de reden waarom de linkse kerkganger en etikettenplakker Dopper tot op de dag van vandaag een hekel aan Fortuyn heeft. Hij gaat door op de duistere wegen van de linkse kerk.

  4. Roughwood

   Culturele ramp? Welke gevolgen? Wat een oeverloos geraaskal! Vaststaand feit is eenvoudigweg dat die gluiperige links moralistische non-journalistieke deugbrigade van Trouw medeverantwoordelijk is voor het toendertijd geschapen moordklimaat. En daar heden ten dage vrolijk mee doorgaat. Zich derhalve eveneens schuldig makend aan de polarisatie welke men rechts NL voortdurend verwijt. U kunt hier uw Trouw abonnement opzeggen: https://www.trouw.nl/service/opzeggen

 7. sjun

  Het is bepaald niet vooruit gegaan met die krant al was Letter en Geest in de tijd zo tot de zomer van 2006 nog wel de moeite waard. Daarna was het wel klaar en is die krant hier nog slechts sporadisch ingezien.

  1. K.Dopper

   Ik lees Trouw al jaren met veel plezier en beschouw het als een solide kwaliteitskrant.

   Sjun informeert zich liever via de ‘alternatieve media’ die volgens hem de waarheid in pacht hebben. Die media bevestigen hem in zijn islamofobe wereldbeeld en dat geeft hem een best wel prettig gevoel.

   1. sjun

    Je doet het goed in de bullshitbingo. Het woord islamofobie dat je gebruikt om volkomen terechte bedenkingen bij het systeem van islam en leefwereldislamisering te duiden springt er daarbij opvallend uit al wordt je bijdrage ook menig maal opgeleukt door varianten op de term bruin.

    1. K.Dopper

     @sjun,
     Er is inderdaad verschil tussen, wat mij betreft gerechtvaardigde, kritiek op de geloofsleer van de islam en mogelijk ook op de, minder duidelijk te omschrijven, islamitische cultuur. Ik heb daar absoluut geen bezwaar tegen.
     De term islamofobie is voor mij synoniem aan moslimhaat en in zijn sociaal-psychologische kenmerken identiek aan het antisemitisme en andere vormen van racisme.
     Jij bent, gelet op je bijdragen, zonder twijfel een moslimhater, en dus een racist, en je haat richt zich op moslims, niet op de islam, dat is slechts een ideeenstelsel en daar kun je hoogstens kritiek op hebben.
     Moslims zijn, hoewel dat voor jou mogelijk niet vanzelfsprekend is, mensen zoals jij en ik.
     Ik meen dat van moslimhaat slechts ellende en narigheid is te verwachten en dat is de reden waarom ik verwarde types zoals jij bestrijd.

     1. sjun

      Je bedrijft vooral invulkunde. Zelf houdt ik het maar op het bevrijden van mensen uit het wurgende en kleinhoudende systeem van islam door voorlichting in plaats van mooipraten en witwassen van de gevolgen van dit systeem. Ook moslims hebben baat bij de individuele vrijheden als zelf nadenken en zelf beoordelen die het systeem van islam bestrijdt en waardoor er een bijzonder opvallende trek deze kant op gekomen is.

     2. Floris

      “Je bedrijft vooral invulkunde.”
      ———————————-
      Inderdaad. De megalomane aspergerman zal wel eens eventjes bepalen waar de grens ligt tussen gerechtvaardigde islamkritiek en moslimhaat.

      Zou hij ook zo’n onderscheid maken tussen gerechtvaardigde kritiek op het nazisme en nazi-haat?

     3. K.Dopper

      Ik neem al jaren kennis van de racistische bagger op jouw islamofobe blog, Sjun, en heb daaruit nimmer kunnen opmaken dat je mensen wenst te bevrijden.
      Ik lees daarin slechts pleidooien om moslims te vervolgen, te discrimeren en ze burgerrechten te ontzeggen.

     4. K.Dopper

      Floris houdt zich in zijn eigen fantasie vooral bezig met theologische kritiek op de islam en om die reden meent hij dat moslims moet worden verboden publiek hun geloof te belijden.
      Kritiek op de islam is voor islamofoben het hypocriete voorwendsel moslims burgerrechten te ontnemen en ze te vervolgen.

     5. Ben Zine

      @Dopper
      “De term islamofobie is voor mij synoniem aan moslimhaat en in zijn sociaal-psychologische kenmerken identiek aan het antisemitisme en andere vormen van racisme”.
      Over anti-semitisme gesproken: Weet jij waar je de meest pure, vileine en onversneden Jodenhaat tegenkomt ? Bij de door jou zo innig geliefde aanhangers van de “religie van de vrede”. Denk daar maar eens over na, voordat je met beladen termen als anti-semitisme gaat smijten. In Duitsland zouden ze iemand zoals jij een “Klugscheißer” noemen. Dat is letterlijk iemand die “slimheid schijt”. Oftewel iemand die alles altijd beter meent te weten, op het dwangmatige af.

     6. K.Dopper

      Dat klopt, Ben Zine, in Arabische landen is er sprake van virulente jodenhaat. De politieke situatie rond Israel zal er wel brandstof aan geven maar dat maakt het niet minder verwerpelijk.
      Racisme en antisemitisme is van alle tijden en plaatsen, Ben Zine. Dat is een tragisch gegeven.

     7. Floris

      “Floris houdt zich in zijn eigen fantasie vooral bezig met theologische kritiek op de islam en om die reden meent hij dat moslims moet worden verboden publiek hun geloof te belijden.”
      ————————————————————————
      De theologische kritiek (alsmede bestudering van de daarmee verbonden geschiedenis en niet te vergeten de huidige situatie in de wereld) laten mij geen andere keus dan te besluiten dat de islam volledig abject is.

      Een vreemd lichaam dat bezig is het westen met hulp van linkse stronthommels zoals jij te vergiftigen en uiteindelijk over te nemen dient geweerd te worden. Dus is gewoon een kwestie van gezond verstand.

     8. K.Dopper

      “Een vreemd lichaam”

      Hier zie je racisme overgaan in pathologische smetvrees. Het is het narratief van Der Ewige Jude, dat beschrijft hoe het Avondland besmet raakt door een Joodse rattenplaag.

      Floris is niet de enige die hier gaandeweg radicaliseert naar doodziek en levensgevaarlijk racisme. Dat is de erfenis van Fortuyn, een culturele ramp.

     9. IJscoman

      Dopper is zich aan het verliezen in volslagen geraaskal. Steeds opnieuw blijkt dat hij aflegt in het debat tegen Floris. Blijkbaar tast dat zijn eigenwaarde sterk aan en roept hysterische sentimenten op.

     10. K.Dopper

      “Steeds opnieuw blijkt dat hij aflegt in het debat tegen Floris”

      🙂

     11. Floris

      Het is zelfs zo erg dat Dopper een obsessie voor mij heeft ontwikkeld.

      En ja, islam is een vreemd lichaam dat hier niet thuishoort en slechts misère brengt. Die constatering heeft niets met racisme, smetvrees of Der Ewige Jude te maken.

   2. Floris

    “Ik lees Trouw al jaren met veel plezier en beschouw het als een solide kwaliteitskrant.”
    ————————————————————————–
    Als jij dat zo beschouwt stel ik vast dat het nooit wat kan zijn.

    In het verleden stonden er wel eens goede achtergrondartikelen in, maar inmiddels is het een riool. Links en christelijk, dat is een giftige cocktail.

   3. Christina

    Dat bedoelde ik dus met debieltjes lezen die krant!!!!!

 8. Ali Yas

  “Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je (…) zo gauw mogelijk aids krijgt.”

  Verkammen laat hier duidelijk zien uit welke hoek de haat wérkelijk komt. Het is de haat jegens de werkelijkheid die de droom verstoort.

 9. Kees

  Pim, en ook Theo, zagen al heel vroeg dat de islam een achterlijke “religie” is. Inmiddels zijn we een kleine 100 aanslagen verder en inderdaad hij hoeft niet meer gelijk te krijgen, hij heeft gewoon gelijk gehad met zijn waarschuwing.

 10. Christina

  Dit soort mensen schamen d`r eigen nergens voor, dat komt omdat hun linkse hersenkwab overheerst, en we weten allemaal dat teveel links niet deugt!!
  En wie leest nu dat irritante krantje van ze, een stel linkse kwallen zoals pvda debieltjes waarschijnlijk!!

 11. Babaji538

  ‘Trouw’ is de Nederlandse krant met meeste links,
  van oudsher, over nepnieuws.
  Ik heb zo een paar updates voorbij zien komen.
  Er is verder niks geheimzinnigs aan.

  Petra Hermans

 12. Babaji538

  Verbazingwekkend.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.