Maarten van Rossem is blij met winst Merkel: ‘Merkel blijft kanselier van Europa. Populisme grijpt de macht niet!’

Iemand die erg blij is dat Angela Merkel de Duitse verkiezingen heeft gewonnen, is de linkse brombeer Maarten van Rossem. Hij uit zijn vreugde op social media, waarin de historicus de vloer aanveegt met mensen die ooit hebben getwijfeld aan de onoverwinnelijkheid van ‘Mutti’.

Nadat Angela Merkel bij de Duitse verkiezingen van gisteren haar vierde termijn als bondskanselier zo goed als zeker heeft veiliggesteld, toog vandaag PvdA-intellectueel Maarten van Rossem naar Twitter om daar zijn blijdschap te betuigen. Hij had wat recht te zetten: in zijn glossy Maarten had ene Willem Melching gesomberd over de aanstaande formatie die in Duitsland nu van start gaat. Volgens de auteur gaat dat buitengewoon ingewikkeld worden.

Maar Maarten van Rossem wil niet al zo vroeg beginnen met teneergeslagen commentaren: het populisme heeft namelijk verloren, en dat moet nog even goed gevierd worden!

“Willem Melching is wat somber gestemd, maar je kunt het ook positiever zien: de regerende coalitie heeft weliswaar verloren, maar Merkel blijft bondskanselier van Europa.

Mag ik u herinneren aan de noodlottige voorspellingen uit 2016? Merkel was definitief afgeschreven na het ‘Wir schaffen das’-debacle. Het populisme zou overal de macht grijpen. Nee dus!”

Hoera, Merkel blijft de baas van Europa, juicht de Brussel-liefhebbende Van Rossem dus. En het populisme is dood! Het lijkt wel alsof Sinterklaas dit jaar in september al Pakjesavond hield. Maar de PvdA-professor ziet dit allemaal echt veel te rooskleurig in.

Want dat populisme kwam in Duitsland van ver: terwijl in Nederland, Frankrijk, Denemarken en Italië populistische partijen al decennialang vertegenwoordigd waren in het nationale parlement won het AfD gisteren pas voor het eerst zetels in de Bondsdag – en was meteen de derde partij van het land. Grijpt de AfD dan de macht? Nee, ze zullen wel de oppositie in gaan. Maar er was ook helemaal niemand die had geopperd dat het AfD nu de nieuwe bondskanselier mocht gaan leveren, dus op welke voorspellingen Van Rossem zich baseert is mij een raadsel. Feit is dat de partij groter is geworden dan menig peiling voorspelde, en voorlopig nog niet klaar is met de Duitse politiek.

Van Rossem kan dus beter maar weer terugkeren naar waar hij goed in is: mopperen en chagrijnige commentaren leveren. Want voor dit onkarakteristieke vrolijke commentaar over Duitsland is namelijk echt geen enkele aanleiding.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Henk-Jansen

  Ik mag altijd graag naar hem luisteren, zolang het maar niet over politiek gaat!

 2. Ni28

  Bondskanselier van Europa. Treffend gezegd. Democratische EU met een baas die alles in haar uppie bepaald zelfs zonder eigen parlement in te lichten. Haar overwinning zou een Pyrrusoverwinning kunnen blijken. Kijken hoe dan van Rossem reageert.

 3. K.Dopper

  Van Rossem ziet het juist, zoals hij het wat mij betreft altijd juist ziet: er is reden tot vreugde dat Merkel de komende jaren in Duitsland en Europa het beleid blijft bepalen en het helemaal vreugdevol dat de populisten in Europa tot nu toe een tandeloos monster bleken te zijn.

  1. corfo

   @ Dopper.
   bla bla bla !!!

   1. K.Dopper

    Troll alert!!

  2. glazenbol

   Brexit een feit, Wilders gewonnen, marie le pen nooit zoveel stemmen binnen gehaalt, Merkel een flinke draai om haar oren gehad en de AfD zeer ruim boven de kiesdrempel en derde partij van Duitsland en jij geesteliijk zwaar gestoorde blijft volhouden dat de gevestigden het gaan winnen. Dat je hersendood was wist ik maar dat dit voor 99% was had ik eerlijk gezegd nog niet gedacht.

   1. K.Dopper

    De Brexit is uitgedraaid op een drama, le Pen en Wilders staan definitief buitenspel en de AfD is nu al uiteen gevallen

    Met jouw hersenfuncties gaat het verder goed?

    1. glazenbol

     Met mijn hersenfuncties gaat het inderdaad uitstekend, dat kan jij door gebrek aan deze organen helaas voor jou niet zeggen iets wat gezien deze reactie voor een ieder duidelijk zal zijn

 4. Bloem

  Het Duitse regeringsbeleid zal nog linkser worden dan voorheen. SPD gaat de opositie in en CDU moet formatie sluiten met de splinters aan de linker kant van de SPD. Het wordt nog gezelliger in Europa.

  1. K.Dopper

   Het beleid is Europa zal over de gehele linie linkser worden, Bloem. We zijn toe aan een correctie van het rechtse neo-liberalisme dat laagstbetaalden en jongeren in de kou zette en leidde tot onaanvaardbare verschillen in vermogen en inkomen.

   1. corfo

    @ Dopper.
    bla bla bla !!!
    Je lult weer als een kip zonder kop, Dopje.
    Het linkse rapaille heeft er voor gezorgd dat er steeds meer laagstbetaalden zijn gekomen en dat een groot deel van de bevolking, en dus niet alleen jongeren, in de kou zijn komen te staan.
    De kloof tussen rijk en arm groeit per dag, óók in Duitsland zoals Merkel vanmorgen heeft verklaard, zij wil daar , opnieuw, een eind aan maken, net zoals Rubberen Rutte en consorten dat in NL willen gaan doen ! Allemaal voor de bühne !!

  2. buitenbeentje

   ZE gaan voor de jamaica optie. zwart (CDU), Groen en geel (FDP, liberaal). Een links/links/rechts kabinet dus. Ik moet het nog zien gebeuren, FDP en Groen liggen werelden uit elkaar.

 5. swetsnek

  De beroeps chagrijn doet ook even een duit in het zakje

 6. fusilier

  Maarten van Rossum een Professor in de weet niet kunde. Wat een zuur pruim is die man.

 7. Marius Feenstra

  De tijd zal het leren.

 8. corfo

  Maarten van Rossum = een figuur zónder principes. Vertelt leuke verhaaltjes, maar …….links lullen, rechts vullen.
  Van hetzelfde niveau als PvdA-“mastodont” Marcel van Dam met z’n landgoed op de Veluwe, vieze graaier, die honderden werknemers de w.w. in heeft gejaagd met z’n flessentruc !

 9. Ni28

  Van Rossem is gebombardeerd tot grappige intellectueel dus lacht men verplicht. Zijn politieke beelden zijn gezien door zijn linker oog. En de grappige Belgische quiz heeft ie ook al verknald samen met Freriks. Niet om aan te zien/horen.

 10. Ni28

  Als Merkel haar eigen partij wilt opblazen moet zij nog linkser worden, de CSU gaat dan afhaken en of de FDP zich laat links sturen door de Groenen moet ik nog zien. Pyrrus overwinning.

 11. nienke

  Van Rossum weet alles beter dan wie maar ook, althans dat denkt hij.
  Krijg de kriebels van die man.

  1. van Urk

   Er wordt altijd weer te vroeg gejuicht alsof de overwinning voor eeuwig vastgelegd is. Van Rossum als historicus zou dat moeten weten.

 12. DolleDries

  Maarten van Rossem in ‘Mijn vader was een NSB’er’
  Dan is de appel niet ver van de boom gevallen

  1. K.Dopper

   DolleDries meent dat de vader van Maarten van Rossem een NSB-er was.

   Weet de debiel veel.

   1. DolleDries

    Nee hoor dat beweer ik niet idioot.
    Zo heet zijn boek.

    1. K.Dopper

     Gelukkig maar.

     1. corfo

      @ Dopper.
      Wéér naast de pot gepiest, kleuter !!
      Is hier al zo vaak tegen je gezegd : “Jij weet van toeten noch blazen, leer eerst eens begrijpend lezen, brave borst !”
      bla bla bla !!

     2. K.Dopper

      Troll alert !!

     3. Guus Geluk

      Dat boek was van Den Braber, niet van Van Rossem.

   2. DolleDries

    Je moet dat boek lezen dan weet je als je kinderen hebt hoe deze te lijden hebben onder jou landverraad.

    1. K.Dopper

     Stel je niet aan, overspannen Dries.

     1. DolleDries

      Ik stel me niet aan Dopper, jij verraad je land net zo makkelijk aan de islam. Je zit gewoon op NSB niveau.

     2. K.Dopper

      Lul niet zo dom, DolleDries.

    2. DolleDries

     Een dagje geen onzin uitkramen hier en lezen dat boek Dopper. Moet kunnen toch of krijg je dan verslavingsverschijnselen.

    3. toetssteen

     @dolle Dries
     Laat die peulvrucht. Hij is een sockpuppet van het krapuul/Breedveld/Joop clubke. Bij de eerste is reageren niet meer mogelijk; twee zittten zombies van Jole online. Drie exelleert in moderatie met dikke vetgedrukte hoofdletters.

 13. Ali Yas

  Angela Merkel heeft de Duitse verkiezingen helemaal niet gewonnen: om te beginnen betrof het geen presidentsverkiezingen en daarnaast heeft haar partij juist flink verloren – alleen niet genoeg om niet meer de grootste te zijn.

  1. K.Dopper

   Ja, Ali Yas, de PVV won ook zetels maar verloor de verkiezingen.

   Is dit voor jou te begrijpen?

   1. DolleDries

    Dat staat er toch dommerd tweede partij.

    1. corfo

     @ DD.
     Als je het niveau van Dopper wilt bereiken, moet je een flink aantal stappen naar benéden maken, meneer D.Dries.
     Dopper is nóóit een ster geweest in rekenen en lezen ging hem ook al niet zo goed af.
     Als de rioolrat geen antwoord meer weet begint tie te krijsen : Troll alert !!
     Hoe kinderlijk wil je ’t hebben ? Geen enkel argument of feit, alleen maar : Troll alert !!

 14. Nasrani

  Europa maakt een ruk naar rechts! En die beweging naar rechts is nog niet afgelopen. Dus, we wachten nog wat islamitische vluchtelingen en aanslagen af en de move naar rechts wordt steeds groter. Ik ben er blij mee.

  1. Blue monday

   De CDU is tegenwoordig “Die Mitte”, nog niet zo lang geleden gewoon een gematigd rechts-conservatieve partij.

   Ik zie dat fatsoenlijk rechts naar het midden schuift en we in de brede linie kunnen constateren dat er een ruk naar links aan het plaatsvinden is.
   (Frankrijk, duitsland, UK)

   In Nederland zijn we nog niet zover, maar ook daar krijgt men de buik vol over tsunami’s van asielzoekers, opgeklopte fake-verhalen over deense noodtoestanden en het drama over de brexit.

   Rechts begint een beetje door de mand te vallen met hun leugens en zelfgemaakte waarheden.

 15. DolleDries

  In Duitsland is men niet zo blij.

  Volksparteien zertrümmert: Deutschland fast unregierbar

  Die historischen Niederlagen der großen Volksparteien machen Deutschland unregierbar. Der Grund liegt in Bayern, wo die AfD die CSU in eine existentielle Krise gestürzt hat.

 16. Bes Tolen

  Maarten van Rosssem snapt van de ontwikkelingen in zijn eigen tijd niet veel. Hij is een romanticus, die het zich al te gemakkelijk maakt met zijn onkritische PvdA lidmaatschap. Alsof die partij niet zwaar door de tijd is aangetast.

 17. Bes Tolen

  Dopper heeft het mis.
  Links is met haar globalisme en verwerping van de noodzakelijke grenzen van staten de grote steun van het neo liberalisme, die hetzelfde verkondigen. Niet-links doet daar voor een deel niet aan mee. Dat wordt dus door links populistisch rechts of extreem rechts genoemd.
  Maar wat is zo’n CDU dan? Links?

 18. Bes Tolen

  Links steunt wat het neo liberalisme verkondigt.

  1. K.Dopper

   Ja, de sociaal-democratische partijen zijn meegegaan in de neo-liberale trend en hebben daarmee hun traditionele achterban in de steek gelaten. Sanders en Corbuyn maken duidelijk dat dit ook electoraal slecht uitpakt en dat zal linkse politieke partijen dwingen de weg naar traditioneel links weer op te zoeken.
   Dat zal de komende jaren ook gaan gebeuren en een links reveil inluiden.

   1. IJscoman

    Dopper houdt tegen beter weten in hoop op een links reveil. Daarbij denkend aan de oude linkse onderwerpen die nieuw leven ingeblazen kunnen worden, zoals ongelijkheid in inkomen en vermogen, geen toegang tot de huizenmarkt voor jongeren, etc. Als verdediger van de islam en immigratie gaat hij gemakshalve voorbij aan de ondergrondse veenband die beide onderwerpen hebben veroorzaakt en tevens de bestaansgrond zijn van de AfD. Ook in Nederland blijft het onbehagen groeien en zal de traditionele linkse onderwerpen sterk overheersen. Een reveil kan links compleet vergeten.

 19. poldi

  Ik krijg altijd kokhals neigingen als ik deze uit een vuilnisbak gekropen superlinks wangedrocht zie en hoor praten.

  1. Blue monday

   Fris komt hij idd. niet over, daar kunnen we het over eens zijn.
   Ik hoor hem echter heel graag praten en ben dol op zijn boeken over de geschiedenis.

 20. Blue monday

  Ik heb de man nog nooit kunnen betrappen op een onjuiste opmerking.

  Bijna 90% heeft niet op populistisch rechts gestemd.

  Als we al hadden willen geloven dat de AFD een hoofdstroom in de duitse politiek zou zijn, dan stelt het idd. niets voor.

  Prachtige, eigenzinnige man, is dan ook groot sinterklaas en auto-fan.

  1. K.Dopper

   Ik heb van Rossem ook nooit op een uitspraak kunnen betrappen die onjuist was. Hij was bijvoorbeeld een van de weinigen die de indertijd voorzag dat de rampzalige inval in Irak zou leiden tot de gevolgen die we nu zien. Daarin toonde hij zich een onafhankelijk en nuchter denker die bij mijn weten nooit achteraf ongelijk kreeg.

   Briljant is zijn boek over de laatste drie oorlogen: zelden zo’n scherpe analyse over dat onderwerp gelezen.

   1. DolleDries

    Hij was bijvoorbeeld een van de weinigen die de indertijd voorzag dat de rampzalige inval in Irak zou leiden tot de gevolgen die we nu zien

    Volgens mij zagen miljoenen dat. Behalve jij natuurlijk.

   2. DolleDries

    Ik heb van Rossem ook nooit op een uitspraak kunnen betrappen die onjuist was

    Tja

    https://www.metronieuws.nl/xl/2016/11/aan-wie-verloor-maarten-van-rossem-duizend-euro

    1. corfo

     @ Blue monday/Dopper.
     Aanvankelijk kwam ik geheel onbevangen en “maagdelijk” op dit forum, totdat ik werd gegrepen door de “reacties” van Dopper, Guus G, Blue monday, Neworder en nog een paar van dat soort lieden. Ik zag dat wat zij “reageren” noemen, gewoon betekent : trollen = opzettelijk onwaarheden verkondigen.
     Gedurende enkele maanden heb ik getracht mij enigszins aan hun “stijl” aan te passen en ziet ………………het is me gelukt !!
     U hebt me kunnen verblijden met uw “reacties” heren, dank daarvoor !

 21. corfo

  Van Rossum = een onfrisse figuur, die denkt álles beter te weten, zoiets als de alhier bekende trollen : Doppert, Guus G., Neworder en meer van dat soort.

  1. Blue monday

   Meneer Corfo hitst het gewillige volk even op om stemming te maken om iedereen met een afwijkende mening in een slecht daglicht te stellen.

   Geef mij uw mening meneer Corfo en ik zal deze met respect doch met mijn eigen gedachten beantwoorden.

   1. K.Dopper

    Corfo heeft geen meningen, hij komt hier slechts om te trollen.

    1. Top

     Blablablabla blabla blabla bah!

    2. Floris

     ENGNEK ALERT!!

     1. K.Dopper

      Neem nou eerst die borrel, kerel. Dit wordt een koliek als je zo doorgaat.

      🙂

     2. Floris

      Welnee engnek. Hoeveel berichten hebt je vandaag al verstuurd? Zit je al aan de honderd?

 22. Guus Geluk

  Waarom dragen al die PvdA-mensen zo’n vieze trui?

  1. K.Dopper

   Dat is om de sociaal-democratische nestgeur goed vast te houden.

   1. Guus Geluk

    Ah, oké.

 23. Jantje

  Zolang dhr. van Rossem zich, als historicus, weigert te verdiepen in de geschiedenis van de islam, neem ik zijn uitspraken niet serieus.
  Hij ziet er uit als een alcoholistische zwerver en zo taxeer ik hem ook.

 24. corfo

  Geweldig nieuws mensen : “van Rossum is blij”. Nou en ? Laat de man blij zijn, is zijn goed recht; hij zal ook wel eens, of héél vaak, chagrijnig zijn, mag óók.
  Dat dat allemaal mag in dit “rijke” landje hebben we te danken aan het feit dat dit landje een échte “democratie” is.
  Laat u toch niet opfokken door dit soort van “nieuws” en de daarop volgende “reacties” van reaguurders die zelfs van Rossum’s reet wel willen likken maar geen eigen mening hebben, zoals daar zijn………..ach laat maar, U kent ze vast wel.

 25. Ecoshaarlem

  Maarten van Rossum wat een mies mannentje is dat, ik ga over mijn nek als ik hem alleen maar al zie, snel een andere zender!

 26. Domtoren52

  Die plofkop Maarten moet hoognodig eens een pak slaag krijgen.

  1. corfo

   @ Domtoren52.
   Woont die vent niet bij in de buurt ?
   Ik veronderstel dat aan de hand van uw naam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.