Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes: 'Bij de VVD is alles ondergeschikt aan macht, er heerst een angstcultuur'

Geen categoriesep 25 2017, 12:00
Je hoeft alleen maar naar het stemgedrag van de VVD-fractie te kijken van de afgelopen jaren om te beseffen dat ze honderd procent gelijk heeft.
In een interview met De Telegraaf haalt oud-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam keihard uit naar haar oude partij, de VVD. Er heerst daar, zegt ze, een "gigantische angstcultuur." Iedereen is bang voor Mark Rutte en co. "Er is geen ruimte voor discussie. Bij de VVD is alles ondergeschikt aan de macht, ook de inhoud."
Hoewel ze als Kamerlid behoorlijk onzichtbaar heeft Berckmoes een boek geschreven waarin ze probeert uit te leggen aan de lezer waar het precies is misgegaan bij de VVD. Eén van de grootste problemen? De afdeling voorlichting -- dus de pr-mensen -- hebben enorm veel invloed op de politieke standpunten van de partij. Die worden dus feitelijk ingegeven door marketeers in plaats van door (gekozen) politici.
Heel gek is dat natuurlijk niet. Mark Rutte is zelf feitelijk meer een verkoper dan een denker. Geef hem een paar talking points en hij kan ze fantastisch overbrengen aan kiezers. Maar eigen ideeën? Nee, die heeft hij niet. Als het maar scoort -- als het hem maar aan de macht brengt -- is hij tevreden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten