Peiling EenVandaag: Forum voor Democratie is sinds maart meer dan verdubbeld

Geen categoriesep 05 2017, 16:00
Vandaag werd de nieuwe peiling van EenVandaag bekendgemaakt en daar zitten nogal wat veranderingen in. Het CDA en de SP blijven dalen met een aantal zetels, maar Forum voor Democratie heeft de vijf zetels behaald. Dat werd nogal groot uitgemeten in de peiling, want een verdubbeling van het aantal zetels, ook al begin je met twee, is nogal een prestatie. Zeker voor zo een jonge club.
Daarnaast heeft de PVV drie zetels minder, in vergelijking met de vorige peilingen. Het onderzoek van EenVandaag heeft laten zien dat die zetels voor Forum vooral van de PVV vandaan komen:

De kiezers die FvD sinds de verkiezingen trekt, komen vooral van de PVV en in mindere mate de VVD, het CDA en de SP. Veel weggelopen PVV-stemmers vinden de ideeën van Wilders goed, maar ze vinden zijn toon te hard en ze denken dat de PVV definitief niet gaat regeren. Bij andere kiezers is de inhoud reden om over te stappen naar FvD, bijvoorbeeld omdat ze hun partij niet hard genoeg vinden als het gaat om “Europa". Velen noemen Forum voor Democratie ‘een frisse wind’ die door Den Haag waait.

Het potentieel van de partij van Baudet is groter dan de vijf zetels die ze nu noteren. Bij de PVV en de VVD zit nog een groep kiezers die veel sympathie voor FvD heeft. Als Baudet die kiezers kan overtuigen, kan hij daar nog maximaal drie zetels extra halen; twee van de PVV en één van de VVD.

Dit gaat in tegen wat Thierry Baudet eigenlijk wilde bereiken, namelijk vooral mensen wegsnoepen van de VVD, die partij decimeren. Nu blijkt het vooral van de PVV vandaan te komen, iets wat veel mensen ook als argumentatie gebruiken voor hun keuze van Forum voor Democratie: ongeveer hetzelfde als PVV, maar betrouwbaarder en minder hard.
Het is niet te hopen dat de PVV en Forum voor Democratie directe tegenstanders van elkaar worden, dat zou het debat nog meer versplinteren op belangrijke onderwerpen als democratie, immigratie, cultuur, integratie, en de Europese Unie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten