Prinsjesdag blijkt burgerhaatdag: dankzij slotbegroting Rutte II gaan er nog eens 1 miljoen mensen op achteruit

De laatste begroting van het kabinet-Rutte II bevat weer eens een hoop maatregelen om burgers het leven zuur te maken. Voor maar liefst 1 miljoen mensen betekent het ook dat ze ondanks de economische voorspoed er op achteruit zullen gaan. En in sommige gevallen flink ook.

Ah, Prinsjesdag. Het is een jaarlijks parlementair ritueel, maar toch voornamelijk een propagandamomentje voor het kabinet om diens plannen in te lijsten met een gouden rand en net te doen alsof ze de meest briljante mensen zijn die Nederland gekend heeft sinds Albert Einstein kwam doceren in Leiden. Voor het kabinet-Rutte II is dat niet anders. De VVD pakt groot uit: de regeringspartij spreekt van “mooie cijfers” en zegt onomwonden: “Steeds meer Nederlanders voelen dat het beter gaat.” Een gelikt en vrolijk filmpje van een juichende Rutte en Asscher maakt het ‘feest’ vervolgens compleet.

Maar aan al dat feestgedruis zit natuurlijk ook een keerzijde. Want alhoewel Nederland er over het algemeen iets beter voorstaat dan een jaar geleden, wordt er flink met grote bedragen geschoven op de begroting. En waar dat voor sommigen betekent dat ze er iets bij krijgen, gaat er bij anderen juist iets vanaf. Of, nou ja, ‘sommigen’? Die groep blijkt dus te bestaan uit maar liefst 1 miljoen mensen:

“Eén op vijf Nederlandse huishoudens (18 procent) gaat er volgend jaar niet op vooruit, blijkt uit de Prinsjesdagstukken. Gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er relatief het minst op vooruit.

Een kwart van de gepensioneerden gaat er bijvoorbeeld volgend jaar niet op vooruit. Het gaat dan vooral om gepensioneerden met een hoger inkomen. Bij mensen met een uitkering is dat 22 procent. Vooral Wajongers voelen dat: die groep kan er tot zo’n 2 procent op achteruitgaan.”

Nou, daar gaat Rutte dus met zijn vrolijk, optimisme en zijn applaus voor de begroting die hij gepresenteerd heeft, die zogenaamd betekent dat heel Nederland er op vooruit zal gaan nu de economie meezit. Kennelijk was het weer eens te ingewikkeld om een reguliere belastingverlaging te realiseren die er voor zorgt dat iedereen er direct op vooruit zal gaan. Gelukkig voor Mark komt er een nieuw kabinet aan dat zijn naam zal dragen: dus hopelijk volgend jaar weer een kans om wél iedereen er op vooruit te laten gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. marco1

  De Wajong uitkeringstrekkers gaan erop achteruit dat is dan toch nog iets positiefs.

  1. Henk-Jansen

   Uitkeringstrekkers??? Weet je wel eens wat de wajong is? Het is een uitkering bedoeld voor mensen die vanwege een aandoening niet of nauwelijks kunnen werken! Moeten die maar op straat gaan leven en afval gaan eten volgens jou?

   1. marco1

    Ja daar kan het voor bedoeld maar word het daar ook voor gebruikt. Als de misbruikers uit de wajong worden gehaald kunnen degene die daar echt aanspraak op maken ruim verhoogd worden.

    1. Henk-Jansen

     Het meeste misbruik wordt van de bijstand gemaakt, en dan met name door allochtonen. Den Haag kan daar beter zijn tijd aan besteden!

     1. Ni28

      Uitkeringen worden op groot schaal misbruikt want de controle is niet toereikend. Veel allochtonen maken daar misbruik van zonder dat iemand iets in de gaten heeft totdat het uitbarst zoals toen met die Bulgaarse zigeuners.

   2. Seneca

    @Henk Jansen
    Afgezien van diegenen die een werkelijke aandoening hebben en terecht van een Wajong uitkering genieten, is de Wajong een kast, waar velen die te belazerd zijn om te werken, in gezet worden. En wij maar betalen, betalen, betalen.

    1. marco1

     Idd

    2. sonar

     @Seneca ,
     Het had handiger geweest om het onderscheid te maken van Marco,zoals jij dat aan geeft kom wat beter over.

    3. Henk-Jansen

     Die mensen komen vooral in de bijstand terecht. En daar zitten dan ook de meeste luie oplichters.

   3. DolleDries

    246000 in de wajong.

   4. Michel69

    @henk echt hier bij ons in het dorp een paar WAjongers stuk voor stuk…..hoewel het zijn grote stukken zitten de hele dag chips/snacks en frisdrank naar binnen te werken mankeren geestelijk en lichamelijk helemaal niks….afijn paar geleden waren wij uitgenodigd op een feestje verder op en 1 van die wajongers was daar ook aanwezig kwamen in gesprek en ik vroeg dus op een gegeven moment waarom zij in de WAjong zit…..waarop zij antwoord gaf met kan werk geestelijk niet aan….ik hmm hoezo je kan alles zien we dagelijks maar werken niet? zij met een mond vol chips en biertje in de hand…..ik word daar lichamelijk moe van……ja duhhh echt wajong is voor 90% luie lamlullen?kutten die de hele dag maar uit hun neus zitten e vreten en ze vinden het nog lekker ook!

  2. sonar

   Marco het voor jou te hopen dat er nooit gebruik van hoeft te maken.
   Verdiep je eerst eens in de materie voordat je zo een reactie plaatst.
   Dus een rectificatie zou wel op zijn plaats zijn.

   1. marco1

    Ik rectificeer niks. Mensen die niet kunnen werken moeten verzorgt worden ik blijf van mening dat het grootste deel die geniet van zoeen uitkering gewoon zijn eigen broek op kan houden.

    1. sonar

     Marco je rectificeert het wel want nu breng een nuance aan zoals het een duidelijk beeld vormt voor iedereen.
     Top

  3. DolleDries

   Ik ken twee mensen die samen wonen met wajong die houden ook ieder een wajong uitkering. Die krijg je nooit meer aan het werk.

   1. Tinneke

    @ DolleDries……….maar dan ook echt nooit meer!

  4. glazenbol

   Pak eerst de hieronder vermelde fraudes eens aan die stuk voor stuk vele male meer kosten dan
   alle uitkeringsfraudes bij elkaar.
   Bij acquisitiefraude worden mensen overgehaald een advertentie te plaatsen tegen een hoog bedrag, terwijl de advertentie later niet geplaatst zal worden.
   Adresfraude is een type fraude waarbij mensen een onjuist adres opgeven om te kunnen profiteren van bijvoorbeeld huurtoeslag, bijstand of studiefinanciering. Daarnaast kan adresfraude worden gepleegd omdat iemand zich onvindbaar wil maken vanwege belasting- of andere schulden, boetes of omdat deze persoon onvindbaar wil zijn voor de politie. Een van de controlemiddelen is huisbezoek.[2][3][4][5]
   Onder belastingfraude (ook wel:belastingontduiking) wordt verstaan: minder of geen belasting betalen door het niet naleven van de fiscale wetgeving. Bij belastingontduiking is er altijd sprake van een wetsovertreding.
   Bij de “bouwfraude” worden afspraken die in strijd zijn met mededingingsregels verzwegen;
   Bij btw-fraude wordt de inning van btw gedwarsboomd door een zgn. btw-carrousel op te zetten van lege BV’s die elkaar leveringen doen (eventueel fictief of altijd dezelfde goederen) waarbij btw niet afgedragen wordt en voorbelasting onterecht teruggevorderd. Het verschil met ‘normale’ belastingfraude is dat de overheid niet zozeer geld misloopt maar zelfs rechtstreeks geld afhandig wordt gemaakt (dit lijkt op subsidiefraude).
   Bij copyfraud worden auteursrechten geclaimd, terwijl diegene niet de juridische controle heeft over een werk.
   Bij diplomafraude wordt beweerd dat men een titel of diploma heeft terwijl dit niet zo is, of wordt een vals diploma gebruikt. Hieraan verwant is c.v.-fraude: het vermelden van onwaarheden op het c.v. Dit alles geschiedt om de eigen onderneming of positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
   Bij domiciliefraude wordt een sociale huurwoning door derden bewoond, of wordt onderdak verschaft aan personen zonder geldige verblijfsvergunning.
   Bij examenfraude spiekt de leerling of student, waardoor zijn leraren geen juist beeld van zijn kennis krijgen;
   Bij faillissementsfraude worden geld of middelen vlak voor het faillissement uit de onderneming vervreemd, waardoor schuldeisers geen beslag kunnen leggen op de bezittingen.
   Hypotheekfraude is een vorm van kredietfraude waarbij het onderpand een vastgoedobject is.
   Bij huurfraude wordt een pand gehuurd maar wordt er geen huur betaald waarbij de uitzetting door vertragingstechnieken en misbruik van huurdersbescherming zoveel mogelijk wordt getraineerd.
   Bij internetfraude vinden de verschillende fraudetechnieken via het internet plaats.
   Bij jaarrekeningenfraude wordt in de jaarrekening een onjuist beeld gegeven van de stand van zaken in een bedrijf;
   Bij kredietfraude wordt onder valse voorwendselen een lening of ‘krediet’ aangevraagd of verkregen. Wanneer het krediet niet meer kan worden afgelost blijkt het onderpand vaak minder waard te zijn dan eerder werd verondersteld. Het is goed mogelijk dat het al vanaf het begin de bedoeling was het krediet niet terug te betalen.
   Bij ponzifraude worden mensen opgelicht door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico.
   Bij een piramidespel gaat het om een ogenschijnlijk zakenvoorstel dat is gebaseerd op misleidende informatie, waarbij werving van nieuwe deelnemers de sleutel is tot inkomsten, hoewel dat vaak verhuld wordt onder de verkoop van goederen of diensten, met name zoals in Multi-level marketing of netwerkmarketing. Piramidespelen zijn nagenoeg equivalent aan Ponzi’s, waarbij Ponzi’s een passieve investering voorstellen, en dus onder investeringsregelingen vallen, en piramidespelen een actieve deelname vereisen, en dus als handelsonderneming worden voorgesteld. Als gevolg heeft de consument gewoonlijk niet de beschermingen die op frauduleuze investeringen van toepassing zijn.
   Bij subsidiefraude wordt onder valse voorwendselen ten onrechte subsidie aangevraagd.
   Bij uitkeringsfraude gaat het om personen die onder valse voorwendselen ten onrechte een (te hoge) uitkering genieten;
   Bij verkiezingsfraude wordt geknoeid met verkiezingsuitslagen, waardoor de kiezers en het buitenland een onjuist beeld krijgen van de verkiezingen, en een politicus ten onrechte wordt geïnstalleerd.
   Bij verzekeringsfraude tracht een verzekerde een verzekeringsmaatschappij onder valse voorwendsels tot uitkering te doen overgaan of een verzekering onder valse voorwendsels aan te vragen.
   Bij voedselfraude wordt een bepaald etenswaar vervangen door een ander, vaak goedkoper etenswaar zonder dat de eter weet dat dit product is verwisseld. Het is mogelijk dat consumptie van dit etenswaar gevaar voor de gezondheid oplevert (bedorven vlees, verontreinigde alcohol etc.).

 2. K.Dopper

  Het heeft iets grappigs: het volk stemt op rechtse politici die streven naar grote inkomens- en vermogensverschillen en piept vervolgens over de effecten van dit neo-liberale beleid.

  Stem dan op de linkse partijen SP of PVV en de lagere inkomens profiteren van de economische groei, beste mensen.

  Elk volk krijgt het begrotings- en inkomensbeleid dat het verdient.

  1. corfo

   @ Dopper.
   blablabla !!!

 3. Guus Geluk

  Daar word je inderdaad niet vrolijk van.

  Hm, nu maar kijken hoe het loopt.

 4. Tinneke

  Het zijn inderdaad uitkeringstrekkers, die niet hoeven te werken voor hun geld. Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, met nadruk op jong.
  Uitkeringsgerechtigden mogen bijverdienen naast de Wajong-uitkering. De grens van het bijverdienen wordt bepaald door de hoogte van de Wajong-uitkering. Bij volledige uitkering mag maximaal 20% van het minimumloon bijverdiend worden!
  Met zweetvoeten krijgen ze al een Wajong, en dat heb je nog de Wia,WGA,IVA allemaal uitkeringen!

  1. marco1

   Idd de hele dag blowen en je kunt het al geestelijk niet meer aan om te werken. Hoppa in de wajong.

  2. umaghetzeggen

   Met zweetvoeten krijgen ze al een Wajong.
   Klopt.
   En na de 12 jarige avond BLO krijgen ze al internet en een account.
   Niet leuk maar we zullen het ermee moeten doen.
   PS
   Ik werk al jaren niet voor mijn geld.
   Wat is daar mis mee?

   1. IJscoman

    Welke uitkering krijg je umaghetzeggen?

    1. umaghetzeggen

     Maakt dat wat uit, vanwaar deze interesse?
     In ieder geval genoeg om ijsjes van te kopen.

 5. Ni28

  Rutte blij met zijn cijfers en ellende die hij achterliet met zijn tweede kabinet. En nu met zijn derde die klaar zal staan gelijk na de verkiezingen in Duitsland gaat hij onverminderd door. De ouderen zullen het zeker weer ontgelden want het niveau van Bulgarije is nog niet gehaald. Dus doorgaan op de zelfde voet gesterkt door loze beloftes van de CDA. Daar overheen de EU capriolen van Pechtold en wat Zegers brengt moeten wij nog afwachten. De man die van punt een komma maakte daar hoeft je niet zoveel van verwachten. Hopelijk duurt het maar twee jaar dan kan Rutte naar Brussel om die alcoholist te vervangen door zijn leugens. Met de zegen van Merkel omdat hij zo brave hondje was al die tijd. Dan kunnen zij samen de volgende golf moslimimmigranten in Europa gaan verdelen. Ik denk niet dat de volgende jaren leuk zullen zijn voor vele Nederlanders. Het afbouw gaat door.

  1. Christina

   Inderdaad!!!
   Ik ben het volledig met u eens!

 6. henk vintage

  Zo zie je waar van die massale import van gelukzoekers betaald moet worden.

  1. sjun

   Dat is raak Henk. En verder vindt er nog wat Brusselse afroming voor eigen hobbyprojectjes met betrekking tot Europse uitbreiding en opkopen van waardeloze Zuid-Europese waardepapieren plaats. De cumulerende rekeningen van dit alles worden doorgeschoven naar steeds verder overvraagde sparende West-Europese burgers. Geen wonder dus dat het VK uit de EU stapte dat haar maatschappelijke meerkosten verder opjoeg.

 7. Punt50

  Policor boodschap…

  Het gaat zo goed…Het gaat zo goed…Het gaat zo goed…etc… Wie gelooft dat nou nog?

 8. HaZ

  Het is wel duidelijk waar de prioriteiten liggen in Nederland……….
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29304862/__Meer_geld_naar_Koningshuis__.html

  1. van Urk

   En weer geen rooie cent naar defensie. 🙁

 9. corfo

  Tot mijn grote ontsteltenis lees ik dat ruim 1 miljoen mensen in NL erop achteruit gaan !
  Wat raar dat dát gaat gebeuren in een “rijk” landje !
  Ik verdenk de Haagse Bende er van dat het roepen van : “Wij zijn een rijk landje”, fake-nieuws is. Verpleeghuizen krijgen 400 miljoen extra; maar wél nadat er eerder meer dan 1 miljard is weggehaald, wat een soap ! Geldt overigens niet alleen voor de verpleeghuizen/ouderenzorg.
  We zijn én worden steeds weer besodemieterd door de Haagse Bende.

 10. vierwieler

  Corfo.
  Ben het met je eens
  ______________________________________________________________
  Wajongers en gehandicapten en de nieuwe orde.
  Uitkering
  Inderdaad niet een van de leukste dingen om te horen. Op het gebied van uitkeringstrekkers, je zult ze altijd houden. Beun krijgt altijd zijn steun

  Kleinsma haar wet raakt maar een kleine groep. De ‘betere’ arbeidsinvalide zal niet sneller werk krijgen. Zoals Cruijff zei “Elk voordeel heeft zijn nadeel.”

  “Werk accepteren? Ja graag. Krijg ik ook hetzelfde als mijn valide collega?”
  “O Kleinsma haar wet.” De wet die in werk moet voorzien voor mensen die nooit meer als het minium krijgen.

  Ik word ontslagen en ga dus op solicitatie
  “Wij huren je in voor de quota.”
  “Bij mijn oude baas niet.”
  “Gehandicapt dus Kleinsma.”

  “Intergratie?”

  Beetje raar stukje ik geef het toe. Maar zo lang de integratie of mischien een betere naam positieve discriminatie er niet is voor de “normale” gehandicapte zullen deze nooit de banen krijgen.

  Nu de sociale werkplaatsen worden gesloten komen veel gehandicapten in de problemen.

  Kleinsma wil dat de reguliere bedrijven dit opvangen. Kan dit? in veel gevallen wel. Er blijft helaas een groep over die van de brug tussen sw en regulier valt. Wie vangt hun op?

 11. Babaji538

  Gezellig.
  Als mensen alles kapotmaken,
  met emoties zonder emoties.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.