Spaanse autoriteiten hebben Catalaans referendum voor morgen nagenoeg onmogelijk gemaakt

Geen categoriesep 30 2017, 21:00
Het lijkt de Catalanen niet meer te lukken om morgen een referendum te houden. Vandaag werden al 1300 locaties ontmanteld in Catalonië om stembureau's te openen. Nu is ook het communicatiesysteem voor elektronisch stemmen ontmanteld.
Op deze manier is de interne communicatie om resultaten binnen Catalonië met elkaar te communiceren onmogelijk gemaakt. De autoriteiten hebben het dan ook over het ultieme middel van Spanje om het referendum nagenoeg onmogelijk te maken. Spaanse rechters hadden al eerder het referendum ongeldig verklaard, aangezien dat niet mag van de Spaanse grondwet. Dit heeft de Catalanen niet tegengehouden om een referendum te organiseren.
Wat er nu gaat gebeuren is nog maar de vraag. Misschien is een referendum organiseren onmogelijk gemaakt, maar dat haalt het sentiment nog niet weg in de bevolking om onafhankelijk te worden. Sterker nog, alle acties die de Spaanse overheid onderneemt, lijkt brandstof voor het vuur van onafhankelijkheid. Met deze actie kan de Spaanse overheid een grote tegenreactie verwachten. De vraag is dan nog maar wat er dan gaat gebeuren.
Totale escalatie van de situatie lijkt het meest logische gevolg. De Catalanen zijn het zat om een onderdeel te zijn van Spanje en dat haalt het dwarsbomen van een referendum niet tegen. Toch lijkt er ook een uitweg voor de Catalanen:

Volgens correspondent Rop Zoutberg hoeft dat geen probleem te zijn: "De kopieermachines doen het nog." Daarnaast is er geen eis gesteld aan het minimumaantal stemmen om het referendum geldig te verklaren, zegt Zoutberg. "Dus in feite is één persoon genoeg voor een geldige uitslag."

In totaal mogen 5,3 miljoen Catalanen morgen naar de stembus. De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ANC hoopt dat ongeveer een miljoen mensen hun stem uitbrengen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten