Sylvana Simons is weer lekker hypocriet bezig: 'Het gaat altijd alleen maar over kleur!'

Geen categoriesep 22 2017, 16:00
Nee Sylvana: dat doe jij.
Het is weer eens zover! Zo nu en dan deelt Sylvana Simons op haar Facebookpagina artikelen van zekere auteurs waar ze het roerend mee eens is: hun woorden zouden haar woorden kunnen zijn, zeg maar. Verwacht daar echter geen grote diversiteit aan onderwerpen te zien: het gaat eigenlijk allemaal om - nou ja - diversiteit.
Vandaag is het de beurt aan acteur Jeffrey Spalburg om verheven te worden door dé koningin van het "Racisme!!!"-schreeuwen:
Het kort maar duidelijke commentaar van Sylvana laat geen twijfel overeind over haar mening wat betreft dit stuk: ze is het er roerend mee eens. En dat is jammer, aangezien we hier te maken hebben met het zoveelste "Waarom letten mensen zo op huidskleur?"-artikel waarin veel te veel op huidskleur wordt gelet.
Misschien is het u wel bekend, en misschien ook niet, maar elk jaar rond deze tijd worden de Theo d'Or, prijzen voor de theaterwereld, uitgereikt. Zo ook de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol, waar Romana Vrede dit jaar mee aan de haal mocht gaan. Ik ken haar niet, maar vind dat desondanks leuk voor haar: altijd mooi als je harde werk beloond wordt, toch?
Meer valt er wat mij betreft niet over te zeggen, maar helaas maakt deze Jeffrey er in zijn stuk weer een heel groot probleem van dat men kennelijk haar huidskleur heeft aangehaald. Mevrouw zou namelijk de eerste zwarte actrice zijn die de prijs mee naar huis mocht nemen. Het feit dat ze die prijs heeft gewonnen lijkt me een duidelijk teken dat de theaterwereld niet racistisch is, maar dát wordt uiteraard heel anders neergezet in dit wanstuk. Spalburg vindt het namelijk een regelrechte schande dat men opmerkte dát ze de eerste zwarte actrice is die het binnensleept, en dat journalisten het zowaar aandurfden om hier vragen over te stellen. De brutaliteit!
Helaas haalt meneer zijn betoog een beetje onderuit met deze passage:

Ik was aangenaam verrast. Eindelijk dacht ik. Dat heeft lang geduurd. Met mijn eigen acteursachtergrond heb ik al vele weddenschappen afgesloten met 'kleurgenoten' hoe lang het zou duren voordat er 'één van ons' genomineerd zou worden, en nu anno 2017 is er zelfs een winnaar.

Ahum: wie maakt er hier nu ook alweer precies een issue van kleur? Het is toch eigenlijk te hypocriet voor woorden. Probleem is dat vele social justice warriors als Sylvana en Jeffrey nog steeds denken dat kleur iets is wat niet bestaat. Dat het een schande is om iemand 'zwart', 'getint' of wat dan ook te noemen. Ik heb nieuws voor die mensen: het is gewoon een fysieke eigenschap waaraan je mensen kunt omschrijven, net als dat je iemand kunt beschrijven aan de hand van zijn oog- of haarkleur, lengte of welke eigenschap dan ook. Dat is gewoon een objectieve waarneming waar racisme niets mee te maken heeft: het zijn juist de politiek correcten die dat ervan maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten