Wilders treurt om oppositierol: ‘Was goede kans dat het gelukt was als Rutte met ons aan formatietafel gezeten had!’

Het volgende kabinet is bijna een feit: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn er na een bijna-formatierecord zo goed als uit. Iemand die het erg jammer vindt dat het zo gelopen is, is PVV-leider Geert Wilders. Hij gebruikt Prinsjesdag nog maar eens om te uiten hoe zonde hij het vindt dat de PVV werd weggehouden van de formatietafel.

PVV-leider Wilders praat normaalgesproken bijna niet met journalisten van de publieke omroep, maar op speciale dagen maakt hij een uitzondering. Prinsjesdag is kennelijk zo’n dag en dus schoof hij aan bij de mannen en vrouwen van EenVandaag om daar te praten over de Troonrede, de PVV, en het nieuwe kabinet dat zo goed als af is. Wat Geert Wilders er nog het meeste aan spijt, is het feit dat hij geen deel zal uitmaken van de nieuwe ploeg ministers en staatssecretarissen die straks aan de slag gaat om Nederland te regeren.

De PVV noemt het nogmaals “niet erg democratisch” dat hij is weggehouden van de formatietafel, en voegt daar enigszins gefrustreerd aan toe: “U weet: ze hebben het niet eens geprobéérd.” Maar Wilders wijst ook op de praktische gevolgen van het feit dat de PVV buiten de deur is gehouden: “Als je de tweede partij van Nederland overslaat, dan heb je partij drie, vier, vijf, zes nodig om zaken te doen.” Dan duurt de formatie ineens een stuk langer, ja.

Volgens de PVV-leider had het allemaal niet zo lang hoeven duren, als Buma en Rutte gewoon over hun schaduw heen waren gesprongen om met de PVV een verbond te sluiten: “Als ze met ons aan tafel hadden gezeten, dan was er een goede kans geweest dat het misschien nog wel was gelukt ookt.” Of dat waar is, dat weten we natuurlijk niet. Maar het punt is: we zullen het ook nooit meer te weten komen, aangezien elke variant met de PVV gewoonweg is overgeslagen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Michael

  Krokodillentranen voor de bühne heet dat. Wilders kan weer lekker roeptoeteren zonder verantwoordelijkheid te dragen, precies wat hij wil en waar zijn kracht ligt.

  Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat je doet. Hij wist dondersgoed dat als hij aan de tafel had willen zitten, hij zijn minder-marrokanen uitspraak had moeten terug nemen. Dat deed hij niet. Sterker nog, hij deed er een schepje bovenop.

  Deze krokodillentranen zeggen dus niks, zijn acties zeggen alles.

  1. Blue monday

   ach…niks aan Geert is spontaan.

  2. trampoline

   Het vooraf uitsluiten van 1.3 miljoen kiezers is niets anders dan ordinaire wraak van VVD en CDA.
   De PVV maakte geen deel uit van het kabinet maar was alleen gedoogpartner; en dat is een totaal andere positie. Er waren geen PVV ministers en dus mocht Wilders doen wat hij deed; stoppen met gedogen. VVD en CDA willen dat maar al te graag wegmoffelen!
   Het vooraf uitsluiten van 1.3 miljoen kiezers is een moordpoging op de democratie.

  3. K.Dopper

   Het is erger dan krokodillentranen, hij liegt dat het gedrukt staat. Hij heeft alles gedaan om regeringsverantwoordelijkheid te ontwijken

   1. sonar

    Er is er maar een die liegt en dat Rutte ,en Dopper

    1. Nog1

     Eh…dat zijn er twee

    2. Nog1

     Wilders kan kennelijk niet rekenen. De drie partijen met wie hij een regering wil vormen hebben samen helemaal geen meerderheid.

   2. trampoline

    Jij gelooft alleen je eigen gezwets toch, Dopper?

  4. IJscoman

   Wilders is in iedere geval consequent en integer dat hij zijn Marokkanen-uitspraak niet terugneemt. Hij meent het en blijft er achter staan. Ik zou ook graag veel minder Marokkanen in Nederland willen zien. Eigenlijk geen een meer, dat zou het beste wezen voor onze samenleving.

  5. RobertMarsman

   Ten eerste is dit klinkklare onzin. Het had niet uitgemaakt of Wilders die uitspraak nu wel of niet deed samenwerken met Wilders willen ze gewoon niet. Wilders heeft al jaren met een cordon sanitaire te maken nog voor hij die uitspraak deed. De acties van de VVD die zeggen pas alles.

   Nog liever met de Groen Links een regering proberen te formeren dan met Wilders. Dat terwijl heel Nederland kon begrijpen dat zo’n formatie niet zou slagen omdat de VVD mijlenver van Groen Links afstaat. Een partij die campagne voerde om de immigratie in te perken en dan vervolgens gaan formeren met een partij die juist meer wil.

   Een groter verraad tegen je kiezers bestaat niet. Wilders zal zich daartoe niet verlagen en weet heel goed wat er leeft onder zijn kiezers.

   1. Guus Geluk

    Nietwaar, in 2010 ging men zelfs met Wilders om de tafel. Het is eerst sinds zijn radicalisering dat conservatief Nederland het liefst een straatje omloopt.

    En daarbij liepen ze inderdaad Klaver tegen het lijf.

    1. RobertMarsman

     Wilders heeft al te maken met dat cordon sanitaire na de val van Rutte 1 sinds 2012. Hoe vaak we Rutte en Buma wel niet hebben horen zeggen dat regeren met Wilders geen optie meer is na het catshuis. Regeren met Wilders nooit meer aldus Buma en Rutte. Dat heeft niets met zijn minder Marokkanen uitspraak te maken.

     Rutte en Buma zijn gewoon kleine kindertjes die het niet kunnen hebben dat Wilders zijn rug recht hield en aan zijn kiezers dacht.

     1. Guus Geluk

      Het Catshuis is slechts één factor die VVD/CDA deed terugschrikken van samenwerking. “Nepparlement”, “ballentent”, “islamverbod”, “minder marokkanen”, “dat gaan we regelen”. Of denk aan zijn uitspraken in de campagne: “tyf lekker op naar een islamitisch land” (Kuzu), “de PVV gaat niet met de VVD samenwerken als de VVD Rutte niet terugtrekt”.

      Om nog maar te zwijgen over de belachelijke bewering dat Rutte medeverantwoordelijk zou zijn voor de aanslag in Manchester.

      Tja, die oppositierol heeft hij helemaal aan zichzelf te wijten.

     2. umaghetzeggen

      @Guus.
      100% juist, uw feiten en argumenten.
      Geen speld tussen te krijgen.

     3. Guus Geluk

      Dat vind ik ook.

    2. Bloem

     Beste heer Geluk,
     Mijn grootste angst is dat bepaalde groepen Nederlanders die nu als Tokkies worden weggezet uiteindelijk ook zullen radicaliseren, omdat ze niet serieus genomen werden. Dit zijn 1,3 miljoen stemgerechtigde burgers die nu in de hoek worden getrapt.

     1. umaghetzeggen

      @Bloem.
      Dat is nu het voordeel van de vrijheid hebben om zelf je vrienden cq coalitie-genoten te kiezen.
      Aanhangers van de Partij van de Vrijheid zijn schijnbaar tegen deze vrijheid en vinden dat anderen verplicht moeten worden om met hen samen te werken.
      Vreemd idee over vrijheid.

     2. Guus Geluk

      Niemand wordt weggezet als tokkies, beste Bloem. De PVV wordt uitgesloten van regeringsdeelname. Dat men de PVV uitsluit, betekent geenszins dat de PVV-stemmers niet serieus worden genomen.

 2. Blue monday

  Zucht….dit geloof je toch niet?

  Eerst zichzelf onmogelijk maken en nu lopen janken?
  Het is toch dezelfde VVD met dezelfde Rutte waar Wilders niet mee wou samenwerken?

  1. Bloem

   Het was slimmer, beter en democratische geweest wanneer Rutte en Buma het een kans hadden gegeven. Dan hadden ze het eventuele falen in de schoenen van Wilders kunnen schuiven. Ze waren echter als de dood dat een poging wel eens had kunnen slagen. Dat was een slechte pers geweest voor de heren in Brussel waar ze ooit nog eens hopen te belanden.

   1. Guus Geluk

    Ze waren als de dood voor Geerts verkiezingsprogramma en Geerts uitspraken, maar waren absoluut niet bang voor Brussel.

    1. Bloem

     Precies, ze waren er zo bang voor, dat ze grote delen overnamen tijdens de campagne.

  2. IJscoman

   En omgekeerd: dezelfde VVD en dezelfde Rutte die niet met Wilders wilden samenwerken.

 3. Guus Geluk

  Deheer Wilders weet drommels goed waarom VVD/CDA het helemaal met hem hebben gehad en hij is er volstrekt niet rouwig om.

  Het is alsof iemand opzettelijk zijn been breekt en de ander daarvan de schuld geeft.

  1. sonar

   Guus Geluk dat is nu precies wat jij doet ,ook altijd naar een ander wijzen om jouw gelijk te halen.
   Je bent net zo hypocriet.

   1. Guus Geluk

    Soms betrap ik mezelf daarop, maar in dit geval doe ik dat echt niet.

   2. K.Dopper

    Als VVD en CDA met de PVV waren gaan regelen was dat een schandalig kiezersbedrog geweest.
    Mensen die dat bepleiten zijn geen democraten.

    1. buitenbeentje

     Weet je überhaupt zelf wat je schrijft? Antwoord: nee totaal niet. zoek hulp!

 4. Ritter

  Wilders heeft na de verkiezingen meermalen gezegd dat hij bereid was om over zijn schaduw heen te stappen…………maar de andere politici waren dat niet. Die bleven wrok houden tegen Geert Wilders en hielden hun “cordon sanitaire” in stand.

  1. K.Dopper

   Ritter is dus geen democraat.

   1. IJscoman

    De parlementsleden van de PVV zijn democratisch gekozen. Wat bedoelt onze huis-autist precies.

    1. K.Dopper

     CDA en VVD beloofden in de verkiezingescampagne plechtig dat ze nooit met de PVV zouden gaan samenwerken.
     Als ze die belofte direct na de verkiezingenbreken plegen ze ernstig verkiezingsbedrog.

     Is dit zo lastig te begrijpen?

     1. IJscoman

      Rutte beloofde in de vorige verkiezingscampagne 1000 euro aan iedereen. Als hij die belofte direct na de verkiezingen breekt, pleegt hij ernstig verkiezingsbedrog.

      Is dit zo lastig te begrijpen?

     2. Bloem

      Ze hebben wel meer beloofd!

     3. Christina

      Die gasten ademen bedrog uit, ze hadden het bedrog bijna zelf uit kunnen vinden, dus wat nou verkiezingsbedrog, ze doen niet anders!!!

 5. RobertMarsman

  Ach Guus Geluk wat ben je toch een ontzettende jankbal zeg. Net zo’m janker als Rutte en Buma bij elkaar. Een beetje lopen huilen om uitspraken van Wilders die eigenlijk niets voorstellen bij de uitspraken van die gasten, die Wilders weg zetten als fascist, racist en haat zaaier. En Ozturk die Wilders een kanker heeft genoemd. Vreemd dat ik je daar dus niet over hoor maar wel gaat lopen janken om nepparlement wat het natuurlijk ook gewoon is.

  Als het geen nepparlement zou zijn dan zouden ze hebben geformeerd met de PVV de tweede partij van Nederland. Dat zou tenminste recht hebben gedaan aan de uitslag van verkiezingen. Maar aangezien dit nepparlement maling heeft aan de uitslag van de verkiezingen kiezen ze maar een regering te vormen waar Nederland helemaal niet voor gestemd heeft.

  Eigenlijk was een regering met de PVV de enige optie om een stabiele regering te vormen. Al het overige is alleen maar bedoelt uit eigen belang waar de kiezer weer eens niet serieus wordt genomen. Ja dat lijkt mij in essentie een nepparlement.

  1. Guus Geluk

   DENK wordt door niemand serieus genomen.

   1. IJscoman

    Guus, je pikt er weer de cherry uit die je kunt gebruiken. RobertMarsman zegt ook: “Als het geen nepparlement zou zijn dan zouden ze hebben geformeerd met de PVV de tweede partij van Nederland. Dat zou tenminste recht hebben gedaan aan de uitslag van verkiezingen.” Ga daar eens op in.

    1. Guus Geluk

     Mijn argumenten daaromtrent heb ik zojuist helder uiteengezet. De PVV heeft zich totaal ongeschikt gemaakt voor regeringsdeelname. In een brief aan informateur Tjeenk Willink legden Buma en Rutte nog eens de vergrootglas op de grootste pijnpunten: Catshuisonderhandelingen, radicalisering.

     Let hierbij dat er in 2010 binnen het CDA al veel verzet was tegen Geert Wilders. Ik kan mij herinneren dat Verhagen snikkend op het podium van het CDA-congres zat, terwijl de ene na de andere aanval op hem werd afgevuurd.

     Parlement lijkt me een juiste benaming. We kiezen een parlement, geen regering.

 6. Duckday

  Is dit democratisch D66 CDA VVD om een partij uit te sluiten Of het wegkijken te rechtvaardigen en om er niks aan te doen voor die problemen die in Nederland (Europa)heersen Angst om uit de EU te gaan ook het erkennen dat je door er in te blijven niks meer van ons mooie land overblijft Begin eens met het terug sturen van die zogenaamde asiel zoekers laat ze eens hun eigen land opbouwen 99% van die asiel zoekers houden hun hand op en krijgen alles gratis |dat geld moet de normale Nederlander op brengen Stop gewoon met die instroom geen verblijf vergunning indien nodig een tijdelijke Geen papieren bij zich geen kans Wilders heeft gewoon gelijk

 7. Nog1

  Wilders lult. VVD, CDA en PVV hebben immers helemaal geen meerderheid en hadden dus helemaal geen kabinet kunnen vormen.

 8. Roos54

  Ik lees regelmatig hier de commentaren… Maar wat is die Dopper een vervelende kwal zeg. Hij gaat altijd dwars tegen ieders mening in.. Waarom wordt ie niet geblokt?
  Dit is een rechtse site en als je zo’n linkse gast bent, die het helemaal niet erg vindt dat Nederland een islam nate wordt, blijf hier dan Weg!

  1. Punt50

   @ Roos54

   Omdat doperwt na een ban meteen weer terug is onder een andere naam. Deze moslim stookt hier beroepsmatig. DDS moet stuk…

  2. Rosasolis

   @Roos54. I heb jarenlang iedere dag de artikelen en vele commentaren op DDS
   gelezen. Dit is een excellent, informatieve site voor IEDEREEN. Voor rechtse mensen
   en ook voor linkse mensen. Dat is eenmaal democratie! Als je niet van iemands commentaren houdt, dan hoef je die niet te lezen. Ik ben bezorgd voor het steeds meer
   trollen op DDS, met vaak het meest verschrikkelijke taal misbruik! Er is ook nog een
   Engelse site die ik ook voor jarenlang volg: Dutch News. Het geeft ons dagelijkse nieuws in het Engels door voor alle Engelstaligen die voor welke reden dan ook, verbonden zijn met Nederland. Voor jarenlang waren de commentaren van iedereen interessant en ook leerzaam. Maar geleidelijk kwamen er steeds meer trollen op dit site. Velen werden gepest en geblokkeerd. En het werd steeds erger! zodat de redactie van Dutch News had besloten vorige maand, dat voor de meeste artikelen geen commentaren meer toe te laten.
   Nu is er alleen misschien 1 keer per week een artikel over problemen die
   buitenlanders krijgen hier in hun gemeente of in hun werkplaats, etc. Maar Dutch News
   laat geen politieke commentaren mee toe! Ik hoop dat dit niet zal gebeuren met
   dit site.

   1. Ni28

    Het zou voor de DDS goed zijn om de commentaren te stoppen zoals de Elsevier al eerder deed. Ik denk overigens niet dat Joop.nl door rechtse mensen zo beklad wordt als de DDS door linkse.

 9. Peter Selie

  Alleen landverraders willen samen met Rutte gaan regeren.

  1. Seneca

   @Selie
   Hear! Hear!

 10. Ngatimoto

  Er zijn bij de mensen van de PVV zo goed als geen geschikte mensen voor een ministers post. De enige die ik weet is Harm Beertema die over onderwijs zou kunnen gaan. De man die minister van Financiën had kunnen zijn, Van Vliet, is uit de PVV en ook de 2e Kamer. De rest is totaal ongeschikt. Aardige mensen om in een fractie te hebben maar het zijn geen vakministers. Fleur Agema zou eventueel Gezondheid kunnen doen.
  Ze is in ieder geval niet dommer dan veel PvdA vrouwen die dit soort posten mochten bekleden. En dat is het dan wel. Weet u het beter? Laat maar horen.

 11. Rosasolis

  Geert Wilders moet ophouden met al z’n gejank. En nu eerlijk tegen de bevolking
  van dit land worden, in plaats van alleen een paar vriendjes. De PVV moet eerst gaan registreren als een gewone politieke partij, i.p.v. alleen de status as sociëteit, met alleen
  1 lid: G. Wilders. Net als alle andere partijen in dit land, moet de PVV gewone leden
  toelaten, en verwelkomen. Sinds dit sociëteit werd opgericht 11 jaar geleden, een aantal
  vriendjes van Geert hadden de PVV verlaten, wegens het feit dat zij hadden niets te vertellen. Of werden zij moe van al die extra uren werk dat zij moeten doen, zonder extra betaling. (Nogmaals: de PVV heeft geen leden, alleen medewerkers). De meeste
  ex-medewerkers gingen naar een andere partij, of verlieten de politiek. Maar dan was
  er Thierry Baudet die, toen hij uit de PVV stapte 2 jaar geleden,
  een nieuwe politieke partij oprichtte: de FvD. Deze partij krijgt overal volle zalen, en
  verwelkomd ieder nieuwe lid. Nou, waarom moet een sociëteit met een alleen 1 officiele lid in onze regering komen? Een sociëteit de geen brieven van gewone burgers
  ooit beantwoordt, en alleen maar een prive telefoon heeft?

  1. RobertMarsman

   Thierry Baudet die uit de PVV stapte 2 jaar geleden. Weet je wel hoe dom zoiets overkomt.

   1. Rosasolis

    @ Robert Marsman. Of je het dom van Thierry vind, of niet, heb ik de waarheid
    geschreven. T. Baudet begon zijn polieke carriere als nieuwe medewerker van de
    PVV. Toen hij ruzie kreeg met Wilders, is hij eruit gestapt, en richtte zijn eigen
    partij, de FvD op. Als je zo briljant denkt te zijn, waarom gaat je niet informatie
    opzoeken, voordat je onzin schrijft!

 12. Ni28

  4@ kunt u dat staven of roept u maar weer iets?

 13. Ni28

  Roos 54, is het u ook opgevallen?

 14. Ni28

  20@ Dopper, VVD en CDA hebben plechtig beloofd dat zij niet gaan met de PVV regeren. Dat is in strijd met wat u elders zegt dat Wilders zich zelf manoeuvreert is een positie om de regeringsverantwoordelijkheid te ontlopen. Inhoudsloze geklets zoals wij van u gewend zijn en u spreekt zich tegen ook nog. Met andere worden, u lult maar wat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.