Zo herken jij een goede makelaar

Geen categoriesep 27 2017, 10:00
Veel mensen weten maar één ding van makelaars: “makelaars zijn oplichters”. Het is wel begrijpelijk waarom mensen zo denken, want makelaars proberen iets te verkopen. Ze zullen de zaak dus altijd mooier voorstellen dan hij is. Je kunt zowel voor het kopen van een huis als voor de verkoop een makelaar regelen.
In het ene geval is dat een aankoopmakelaar, die je helpt bij het vinden van een mooi huis. In het andere is het een verkoopmakelaar die je woning promoot en probeert geïnteresseerden te zoeken. Maar hoe herken je nu eigenlijk een goede makelaar voordat je ermee in zee gaat.
1. De prijs van de makelaar
In dit geval kun je al meteen zeggen dat de goedkoopste makelaar niet de beste makelaar is. Elke makelaar rekent courtage. Dat is een bepaald percentage van de aan- of verkoopprijs van een huis. Die courtage kan variëren, want makelaars mogen dit zelf bepalen. Houd in je achterhoofd dat makelaars die een extreem lage courtage (1-2%) berekenen, daar heel wat minder kunnen doen. Met zo’n lage betaling kunnen ze maar weinig tijd en moeite aan jouw zaken besteden. Je kunt dus beter makelaars vergelijken, bijvoorbeeld bij Vergelijk.com, en er een kiezen uit de middenmoot.
2. Wel of niet inbegrepen?
Als je een huis wilt verkopen, moet het natuurlijk wel gepromoot worden. Vaak betekent dat dat er foto’s op de site van de makelaar komen en meestal ook op andere woning websites. Je moet bij elk tarief van een makelaar dan ook goed kijken wat er wel en niet bij hoort. Soms hoort het nemen van foto’s en het plaatsen op websites in het budget, soms ook niet. Steeds meer mensen gaan verhuizen, dus komen er ook meer makelaars om er een slaatje uit te slaan. Door de toegenomen concurrentie, vind je soms mooie aanbiedingen, dus het is zeker de moeite waard om hiernaar te zoeken.
3. Probeer het zelf uit
Een makelaar moet natuurlijk goed bereikbaar zijn. Voor jou, maar ook voor potentiële kopers. Je kunt dit testen door eens te bellen naar de makelaar en te informeren naar een woning die te koop staat. Zo ontdek je of de makelaar goed bereikbaar is en of de klant vriendelijk wordt behandeld. Verder is het goed om even wat vragen te stellen over een bepaalde woning. Je kunt zelfs een afspraak maken om de woning te bezichtigen. Tijdens de rondleiding kom je er dan al snel achter of de makelaar eerlijk en betrouwbaar is en hoe de verkooptechniek is.
4. Reviews en mond-tot-mond reclame
Reclame op TV, internet of radio kun je kopen. Dat zegt niets over de kwaliteit van de makelaar. Maar… mond-tot-mond reclame kun je niet kopen. Zijn er dus veel mensen in je omgeving die enthousiast zijn over een bepaalde makelaar, dan is de kans groot dat het ook echt een goede is. Verder kun je altijd de reviews doornemen op internet. Maar hierbij moet je wel goed opletten dat zelfs de beste makelaar weleens een negatieve review krijgt.
5. Een redelijke vraagprijs
Je kunt een makelaar altijd vragen om een waarde schatting te doen en te kijken hoeveel hij denkt dat de vraagprijs zou kunnen bedragen. Sommige makelaars doen dat gratis, andere vragen er geld voor. Het is belangrijk om meerdere makelaars onafhankelijk van elkaar de prijs te laten inschatten. Je wilt geen makelaar die de prijs te hoog of te laag inschat. Een te lage prijs levert jou minder op - en een te hoge prijs zorgt dat je het huis niet kunt verkopen.
6. NVM
De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en taxateurs. De makelaars kunnen zich hierbij aansluiten, wat hen grotere kans geeft op klanten. In ruil daarvoor worden ze goed gescreend en moeten ze aan bepaalde normen voldoen. Ze hebben dus een naam hoog te houden. Daarom is een NVM-makelaar over het algemeen betrouwbaar en een veilige keuze.
Het vinden van een goede makelaar is niet zo ingewikkeld. Je kunt ze gemakkelijk vergelijken en bezoeken om te kijken hoe ze werken. Zeker als je zelf een woning gaat bezichtigen met een makelaar zie je al snel of hij zijn werk goed en betrouwbaar doet. Met deze 5 kenmerken van een goede makelaar, ontdek je meteen of je met hem in zee wilt gaan. Er is veel concurrentie in de makelaardij, dus je hebt keus genoeg. Kies alleen voor een makelaar als je hem vertrouwd en als hij goed bekendstaat. Dan mag je er vanuit gaan dat de aan- of verkoop van je huis op een vlotte en eerlijke manier zal verlopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten