Baudet zwijmelt nostalgisch: ‘Negentiende eeuw was betere tijd dan de onze.’ Nee Thierry, helemaal niet!

In een nieuwe tweet verlangt Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet terug naar vervlogen tijden. Bij het luisteren naar muziek van een componist die in de negentiende (en begin twintigste) eeuw leefde, verzucht de parlementariër: “Je voelt aan alles: zijn tijd was beter dan de onze.” Right.

Als ik ergens ooit een broertje dood aan heb gehad, dan is het wel het idee dat we tegenwoordig in de meest slechte tijd ooit leven. Het is een uiterst egocentisch hersenspinsel als je bedenkt welke andere ‘tijden’ er nog meer zijn geweest, wat de levensstandaard destijds was en hoe dodelijke ziektes, oorlogen en tyrannieke geloven vrijwel iedere vorm van welvaart en vrijheid voor de meeste mensen compleet afsneden.

Ik besef dat zwartgalligheid nu eenmaal iets is wat intrinsiek bij de mens hoort, maar ik verwacht ook dat mensen met een bovengemiddeld IQ in staat zijn te vechten tegen hun eigen gemoedsgesteldheid. Juist je eigen reflexen zijn het waard om keer op keer te onderzoeken op hun waarheidsgehalte: het is hoe je jezelf scherp houdt, en zorgt dat je niet afglijdt naar de status van een gemakzuchtig orakel dat ‘analyses’ uit z’n mouw schudt die totaal niet onderbouwd kunnen worden.

Iemand van wie ik in deze context veel meer had verwacht, was Thierry Baudet. De man behoeft nog nauwelijks een introductie, maar als gepromoveerd Tweede Kamerlid verwacht je toch wel enig zelfreinigend vermogen. Volgens Baudet gaat het de verkeerde kant uit in Nederland: de EU slokt haar lidstaten op, gevestigde politieke partijen verliezen steeds meer steun maar klampen zich steeds krampachtiger vast aan de macht… en tot overmaat van ramp zijn er in dit land grote groepen migranten met hun eigen religie en gebruiken, maar zij willen niet integreren in de Nederlandse samenleving.

Elke tijd heeft zo z’n eigen uitdagingen, en de punten waarmee Thierry Baudet voldoende stemmen heeft vergaard om zichzelf Tweede Kamerlid te mogen noemen is een aardige shortlist van de hedendaagse maatschappelijke problemen die een ferme doch spoedige oplossing vereisen.

Hoe dan ook geeft het geen pas om onze tijd – en onze uitdagingen – te vergelijken met wat Noordwest-Europa heeft moeten doorstaan in de tijd van ‘tweederangscomponist Saint-Saëns’. De Franse pianist Camille Saint-Saëns leefde van 1835 tot 1921 en heeft gedurende zijn leven zijn land in maar liefst twee bloederige oorlogen verzeild zijn raken. De Frans-Duitse oorlog van 1870 resulteerde in een beschamend verlies van zijn landgenoten: de oorlog duurde slechts een half jaar, maar in de tijd vielen er zo’n 200.000 slachtoffers. De welbekende Eerste Wereldoorlog denderde daar in 1914 nog eens overheen, en leverde naar schatting zo’n 15 miljoen tot 18 miljoen doden op – het overgrote merendeel op het Europese continent.

Verder zag de negentiende eeuw de opkomst van het arbeidersproletariaat en vinden schimmige ideologieën er hun oorspong, zoals het communisme en het op ras geörienteerde nationalisme waaruit uiteindelijk de Tweede Wereldoorlog voortvloeide. In Europese steden braken dodelijke epidemieën uit en op Amerikaanse prairies werden de laatste vrije indianenstammen uitgeroeid. Ook kostte de Ierse hongersnood (1845–1852) zo’n één miljoen mensen het leven en verloren talloze afstammelingen van Nederlandse kolonisten – de Boeren – hun leven in allerlei oorlogen in wat nu Zuid-Afrika is.

En dat allemaal dus in de tijd van Saint-Saëns. Een prachtige tijd? Nee, zeker niet. Een tijd die door honger, oorlog en de geboorte van sinistere ideologieën wordt gekenmerkt. Er werden weliswaar kiemen gelegd voor latere welvaart (de uitvinding van de stoommachine, elektriciteit en videocamera’s alsmede de langzame trek richting algemeen kiesrecht vonden allemaal plaats gedurende het leven van Camille Saint-Saëns) waar men tot op de dag van vandaag nog profiteert, alleen hadden mensen in de negentiende eeuw er nog verdomde weinig aan. Was het dus een glorieuze tijd? Geenszins.

Ik hoop dat Thierry Baudet dus ook ophoudt met het verspreiden van dit soort valse nostalgie. Het is niet alleen verdomde deprimerend om de huidige tijd de put in te praten, maar de onterechte glorificatie van voorbije tijden is geschiedvervalsing. Dat hoort niet thuis bij een intelligent man, en al helemaal niet in het Nederlandse politieke discours. Thierry, je kan beter dan dit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. Kiliaan Noppen

  Baudet is een charlatan en een poseur. Meer is het niet en zal het ook nooit worden.

  1. denk eens na

   En rutte en pechtold niet??

   1. brabantguy

    Leuk! Dus je bevestigd the comment van Kiliaan! Je denkt eindelijk eens na!

  2. ayreonaut

   It takes one to know one

  3. hans-e-pans

   Voor Rubberen R. hadden we er een die droomde van de VOC-tijd en die tijd graag terug wilde hebben. Maar er is een liedje over gemaakt , dromen zijn bedrog.

  4. trampoline

   En jij bent een leugenaar en wereldvreemd.
   Wen er maar aan dat heel veel mensen het niet met jouw linkse waanideeën eens zijn en zich daar tegen verzetten.

 2. Ni28

  Vroeger was alles beter, hoe vaak hebben wij dat niet gehoord. Ik hoef alleen maar aan mijn ouders te denken en beseffen in welke rottijd zij hebben geleefd. In hun tijd was zeker niet alles beter maar juist veel slechter. Mijn generatie heeft juist geboft. Als ik probeer de toekomstige tijd te projecteren maak ik mij wel zorgen over, het lijkt op de tijd van mijn ouders of nog erger. Zo bezien was het vroeger(nu) beter, dan heeft Baudet zeker gelijk in zijn stelling. Alleen dat weten wij nog niet, het zijn nog alleen vermoedens. Een filosofische overweging.

 3. Ni28

  Dopper is een simpele ziel vol haat en nijd. Vermogen om na te denken ontbreekt volledig. Het si zo erg dat hij zich onder duizenden namen moet verschuilen maar door zijn domheid altijd makkelijk herkenbaar is. Een van vele schaduwen op dit forum.

 4. George van de linden

  Ik ben het helemaal eens met Baudet…..

  Mijn kindertijd en daarna tot zeg maar het jaar 2000 was stukken beter / gemoedelijker /geweldlozer etc dan heden .
  Elke dag weer moet ik concluderen dat het héél snel bergafwaarts gaat op alle vlakken!
  Mijn geboortejaar: 1952

  1. Neworder

   Komende tot deze conclusie moet je wel vanaf je kindertijd tot aan het jaar 2000 onder een steen hebben geleefd.

   1. Ni28

    Jij bent zeker pas veel later geboren want de waarden die George van de Linden beschrijft komen op jouw als het grote onbekende. Het woord respect kent je ook al niet want waarvoor in deze verloederde maatschappij. Neworder, goed gekozen nickname.

   2. George van de linden

    Neworder?

    Behalve ik je de belediging vergeef, leefde ik inderdaad bijna onder stenen…LEGO-stenen wel te verstaan.
    P.S. Bent u altijd zo agressief als iemand zijn mening wil uiten of komt dit door de (zogenaamde) betere tijd waar u nu in leeft of door het hedendaagse voedsel misschien??
    Nogmaals :ondanks mijn moeder gewoon een huisvrouw was en dus haar hele leven (thuis) voor haar 5 kinderen zorgde en mijn vader zijn hele leven tot zijn pensioen (toen nog 60 jaar) hard gewerkt heeft als vrachtwagenchauffeur, heb ik een fijne jeugd gehad waar mijn woorden niet luiden : Ik wil maar mag ik ….als u begrijpt wat ik hiermee bedoel.
    Nog een prettig weekend.

    1. Top

     Niet op reageren! Is een kind opgegroeid zonder vader en met een alcoholverslaafde BOM-moeder. En heeft maatschappelijk niets te betekenen. Afhankelijk van uitkering. En is daarnaast nog lelijk ook! Allemaal moeders kant!

     1. Guus Geluk

      Je bent weer aan het trollen, knul.

      Ik ben het ook niet altijd eens met Neworder, maar dit is nochthans een trol-reactie.

     2. Kiliaan Noppen

      Eens, Guus, maar om te zien hoe dit blog door trollen wordt gemold.

     3. Kiliaan Noppen

      maar = naar

     4. Guus Geluk

      Vooral triest dat elke draad continu ontaardt in een slagveld als de mening van andersdenkenden wordt geplaatst.

  2. Kiliaan Noppen

   Ik erken dat sedert de opkomst van Fortuyn er sprake is van een culturele verloedering bij een deel van de Nederlanders. De kunst is uitzaaiing die nihilistische kanker te voorkomen.

   1. Ni28

    De culturele verloedering is gekomen met de linkse kerk en hun motto: alles kan en alles mag. De agent zijn pet paste ons allemaal en de leraar was geminimaliseerd tot Piet. Respect is sindsdien verdwenen, wie is nog bang voor een agent of andere autoriteit? Respect en legaliteit zijn vieze worden van mensen zoals jij, Dopper die de schuld wilt geven aan mensen die het doorzagen, zoals Fortuyn. Dopper met jouw linkse kliek, jullie hebben het land kapot gemaakt en niemand anders. Jouw retoriek is een van de meest ranzige die je tegen kunt komen, die van linkse dictators. Je hoort op de mesthoop met je linkse diarree.

    1. Stanly2000

     @Ni28,
     Ben het volledig met je eens!

     1. Ni28

      Dank je Stanly.

  3. Nog1

   Je schrijft dat je het eens bent met Baudet, maar je neemt jezelf als voorbeeld. Dat zegt echter niets over de 19e eeuw, want je werd pas geboren in de 2e helft van de 20e.

   Ik ben het eens met Tim. Voor de mensen die in de 19e eeuw moesten leven was de tijd een kleine ramp. Hun enige troost was dat het toch nog net iets beter was dan de 18e eeuw.

   De laatste hongersnood in vredestijd in Nederland waarbij mensen stierven was in de 19e eeuw. Dat alleen al zou genoeg zijn om de onzin van Baudets opmerking aan te tonen.

 5. Ben Zine

  Waarschijnlijk bedoelt Baudet dit met betrekking tot cultuur in het algemeen en muziek in het bijzonder, en dan heeft hij nog gelijk ook. Saint Saëns of Armin van Buuren, dat is toch wel een wezenlijk verschil.

 6. marco1

  Persoonlijk vond ik de jaren 80 een mooie tijd. Misschien maak je in je herinneringen alles mooier dan het werkelijk was. We zullen het nu moeten doen terug in de tijd reizen behoord niet tot de mogelijkheden. Wellicht is dat in de toekomst wel mogelijk.

 7. Vit

  Eensch met Thierry, ouwe Drees draait zich om in zijn graf.

  In mijn jeugd (geboortejaar 1948) kon je s’nachts nog zonder kans op gemolesteerd te worden door de Schilderswijk naar de stad lopen, dat gold ook voor de meisjes. Van de islam hadden we nog nooit gehoord en de kerk was al op sterven na dood.

  1. nickname1001

   nog zonder kans op gemolesteerd te worden door de Schilderswijk naar de stad lopen.
   .
   Klopt, als je tenminste uit de schilderwijk zelf kwam.
   Anders kon je echt beter een andere route nemen.
   Schilderwijk is altijd een achterbuurt geweest behalve voor de bewoners.
   En ja, mijn geboortejaar ligt nog voor het uwe.

   1. Vit

    In die tijd dachten we er eigenlijk niet eens bij na, ik woonde in de 1e vd kunstraat en gingen regelmatig door de ravesteinstraat/hoefkade naar de bios in de boekhorststraat, nooit last gehad. Nu heb je daar het gevoel in een ander land te verkeren, met zeer veel gespuis.

    1. nickname1001

     Ik denk dat uw weergave juist is.
     U voelde zich er thuis.
     Ik, komende uit het regentessekwartier, later zelf wonend op de statenlaan, ging er met een grote boog omheen.
     Het buitenlandgevoel ken ik van de Paulkrugerlaan.
     Op tijd verhuist naar betere buurten/steden/landen.

     1. Vit

      Ik voelde me daar inderdaad thuis onder vrienden, ken je dat gevoel ‘vrienden’ ?

   2. DolleDries

    Ach de zich als een pestende hangjongere gedragende hier is overal geweest.

 8. Blank en niet Wit

  Ieder zijn meug, afhankelijk van zijn smaak. Dat bij Thierry Baudet deze scheet negatief opgewarmd wordt valt me op deze site vies tegen. Vindt dit meer een statement bij Joop.nl.

 9. DolleDries

  Kijk nu eens naar internet hoe gelukkig Dopper nu is met zijn ophitsen en onzin reacties hier.
  Dat had hij nooit willen missen.

  1. Vit

   Dat is al zo sinds dat hij Graatsma heette op wijlen forum “Terdiscussie” zo’n 10 jaar geleden, sindsdien weet half Nederland waar zijn huis woont, wat mettertijd handig is.

   1. Kiliaan Noppen

    Nee, je dénkt te weten ‘waar mijn huis woont’, zoals je ook denkt te weten dat ik Hutten heet.

    Onozele aap.

    1. marco1

     Hopelijk is de beste man blank(wit) anders kan het gebruik van het woord aap als racistisch worden ervaren.

     1. Kiliaan Noppen

      Ik bedoelde het overdrachtelijk, ik weet namelijk wel zeker hier met een boze blanke man van doen te hebben.

    2. Vit

     Aangenaam.

     Vit

 10. Gallus

  Ik neem aan dat Baudet doelt op het CULTURELE kader.
  Niet het materiële.

 11. Gallus

  Ik ben wel benieuwd waarom hij Saint Daems tweede rangs vindt.

 12. Gallus

  Saint SSSaens uiteraard.

 13. Rex Gildo

  Er is gelukkig vergeleken met vroeger wel het een en ander veranderd.
  Ten goede bedoel ik dan grotendeels.
  Het punt van de ‘opkomst van het arbeidersproletariaat’ gedurende de 19e Eeuw verdient een nadere uitleg.
  Natuurlijk waren er altijd al arbeiders, maar deze waren hoofdzakelijk op het land werkzaam.
  De boerenknechten moesten naar dezelfde kerk gaan als de baas en ze werden geacht hard en lang te werken voor weinig en zonder protest.
  Toen de industrialisatie zijn intrede had gedaan werd de arbeidersklasse door invloed van vakverenigingen echter steeds mondiger.
  Karl Marx was eveneens product van de periode 1800 – 1899; hij schreef in 1848 het Communistisch Manifest, wat een standaard zou moeten zijn in de emancipatie-strijd van de arbeidersbeweging.
  Tegenwerking van Kerk en Kapitaal EN het machtsmisbruik van figuren als Stalin, Mao en dergelijke hebben zeker niet datgene gebracht wat men eigenlijk voor ogen had voor de mensen met een relatief laag inkomen.
  Anno 2017 is de empathie voor de arbeider helemaal tot het nulpunt gedaald.

  1. Ali Yas

   “het machtsmisbruik van figuren als Stalin, Mao en dergelijke hebben zeker niet datgene gebracht wat men eigenlijk voor ogen had”

   Dat komt niet door Stalin of Mao maar door de ideologie zelf. Met geen enkel land dat de politiek daarop baseerde is het goed afgelopen. Maar om de één of andere vage reden wil je dat experiment nog eens dunnetjes over doen, deze keer in Nederland?

 14. nomis

  Geboren 1957.
  Inderdaad,een tijd waarbij het touwtje uit de voordeur hing,wij wel 24 uren door Amsterdam veilig konden lopen,waarbij je wel repect had voor de leeraar,politie agent,huisarts!!
  De katholieken en Christenen,rustig hun geloof konden uitoefenen.
  Mensen het niet rijk hadden,maar wat was het sociaal en gezellig!
  De Spanjaarden kwamen bij de Hoogovens,TOTAAL GEEN LAST,CHINEZEN geen last,
  MAAAAAAR, de TURKEN KWAMEN EN NOG ERGER DE MAROKANEN en we weten allemaal wat deze geloofsgroep voor invloed op onze samenleving heeft gedaan de laatste 30 jaar!!!!
  Ik voel mij gepasseerd als nederlander,door deze groep,als u begrijpt wat ik bedoel!!!
  Zie gisteravond de uitzending npo 1 over de supermarkt in Rotterdam!!!

  1. marco1

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  2. Vit

   Nou, Italianen noemden we messentrekkers met hun stiletto’s, dat dan weer wel. Maar dat was hoofdzakelijk richting hoogovens.

 15. Floris

  Hoe definiëer je “beter”? Dat is de vraag. Eind 19e eeuw was een relatief gemoedelijke periode. Mogelijk refereert Baudet daaraan. Maar ik ben met voorgaande sprekers eens dat de periode na WO2 tot aan pak hem beet 1990 een fantastische tijd is geweest.

  Nu is er een enorme verharding opgetreden. De cohesie in de samenleving is verdwenen, het is ieder voor zich geworden. De gemoedelijkheid van toen is in rook opgegaan.

  Dat ligt deels aan de multicul, maar ook aan de autochtoon: https://psychologie.startpagina.nl/forum/topic/1291870/culturele-oorzaken-van-hufterig-gedrag/

  De ironie wil dat ergens in het midden van die periode van voorspoed en geluk (1950-1990) de kiem is gelegd van het linkse rottingsproces waar we nu de wrange vruchten van plukken.

  1. Kiliaan Noppen

   Floris woont al 30 jaar niet meer in Nederland (het belastingklimaat vond hij minder voordelig) en denkt nog iets over mijn prachtige land te kunnen zeggen.
   Ik adviseer dit soort emigrantengewauwel niet zo serieus te nemen, het gaat om uitingen van mensen die hier hoogstens als toerist komen.

   1. Floris

    De volkomen gestoorde psychopaat Dopper meent dat emigranten het recht hebben verspeeld om iets over hun geboorteland te zeggen.

    Dat geeft wel aan hoe ver deze dwaas van het padje af is.

    1. Kiliaan Noppen

     Ik ontzeg je het recht niet maar kan je vanuit dat persopectief uiteraard niet serieus nemen. Je bent al 30 jaar weg hier, dus je praat over van horen zeggen.

     Men kan zich ook afvragen hoe het met jouw inburgering staat als je na 30 jaar nog steeds geobserdeerd bent met alles wat er in je land van herkomst gebeurt. Meen je, in dat licht, niet dat we allochtonen uit andere landen ook wat tijd zouden moeten gunnen in hun integratieproces? Daar ben je echter minder tolerant in.

     Beetje krom en hypocriet allemaal, kun je dat zelf ook zien?

     1. Floris

      “Je bent al 30 jaar weg hier, dus je praat over van horen zeggen.”
      —————————————————–
      Je kraamt onzin uit. Ik woon vlak over de grens.

     2. Floris

      “Meen je, in dat licht, niet dat we allochtonen uit andere landen ook wat tijd zouden moeten gunnen in hun integratieproces?”
      ——————————————————————-
      De moslims is al 50 jaar tijd gegund. Het is nu wel duidelijk dat het niet gaat lukken en waarom niet.

      Dan is het beter dat de wegen scheiden. Ieder z’n eigen habitat.

     3. Kiliaan Noppen

      Waar woon je dan, Floris, in zo’n belastingresort?

     4. Floris

      Zoals ik al schreef woon ik in België. Ook een land met hoge belastingen, maar met een afwijkend klimaat voor inkomsten uit kapitaal. Ze vinden daar namelijk dat je niet hoog moet belasten op inkomsten waar al eens eerder belasting over is betaald. Dat lijkt me een redelijk en billijk uitgangspunt.

     5. Kiliaan Noppen

      Ja, Floris, je wil al 30 jaar niet in ons mooie land wonen maar je kotst het vanuit het buitenland wel graag onder. Een landverraderlijke nestbevuilers dus.
      Je bent geen landgenoot en je bent geen Nederlander en ik zou het prettiger vinden als je je laster over ons land voor je houdt. Je hebt geen recht van spreken en inhoudelijk weet je nergens van.

     6. Floris

      Het is allang geen mooi land meer. Dit met dank aan schoften zoals jij en je vrinden van de PvdA.

     7. Kiliaan Noppen

      Nederland is wel een prachtig land, Floris, en ik ben er trots op. Ik heb geen enkele boodschap aan landverraderlijke nestbevuilers die hier niet wonen en willen wonen.

     8. Scaldis

      Ach Noppes,
      De hele dag aan het trollen op DDS, werkelijk? Triest. Ga eens leuke dingen doen. Je houdt van Engelstalige quotes, dus hier eentje voor jou: Get a life…

     9. Floris

      Nederland is verziekt door met name de PvdA. Wie deze multiculturele chaos cq een paradijs voor mohammedaanse parasieten nog steeds een mooi land durft te noemen zal zelf ook wel een parasiet zijn.

      En nee, ik betaal niet mee aan de parasieten.

 16. LafSchaap

  Ik vermoed dat Baudet het heeft over de muziek: vergelijk de Danse Macabre eens met het veelal eentonige gejengel van vandaag de dag. Dan heeft hij helemaal gelijk. Neemt niet weg dat ook de hedendaagse muziek je soms blij kan maken.

  1. toetssteen

   @Laf Schaap
   Ik weet het wel zeker! Ik heb ook met een aantal componisten helemaal niets! Dat is toch niet erg!
   Het zou me een mooie boel worden als ik verplicht zou worden tot Wagner! Ik heb namelijk echt geen ene bliksem met diens werken! Met Saint Saëns , idem.
   Paganini dan weer wel.
   Het is voorkeur en die is strikt persoonlijk en kun je een ander niet door de strot duwen. Vorig jaar nog naar een concert geweest van Yo-Yo Ma; genieten!!! Dat is mijn smaak!

 17. Bes Tolen

  De tijd van Saint Saëns was er wel één van vooruitgang op veel gebieden waarvan we nu nog profiteren. Dat zijn tijd uitmondde in de Eerste Wereldoorlog was het slechtst denkbare maar het gebeurde. Mijn idee is evenwel dat de voorwaarden voor die oorlog van toen nu in beginsel niet zijn weggenomen. Het zicht op de oorzaken wordt nu zoveel mogelijk verdonkeremaand. Onder het mom van verdraagzaamheid, anti racisme en noem maar op. In wezen gaat het om politieke bescherming van de maatschappelijke achterlijkheid. Die bescherming neigt ook nog eens naar totalitaire opvattingen. Niet in het minst bij internationale instellingen. Vooral is er ook een financiële eenzijdige macht komen boven drijven, die we niet kennen om de eenvoudige reden, dat die niet gekend wil worden. Het laat zich evenwel aanzien, dat het om oude politieke kracht gaat waar Europa altijd al last van heeft gehad. [Al zit nu veel van die kracht in de VS]. Het is wel zeker dat links in het politieke spectrum geheel is opgerold waar eerder extreem rechts de voorkeur genoot. Een vals links dat in Europa werd geboren, in de Sovjet Unie de politieke macht kon grijpen, na emigratie in de VS zich ontwikkelde tot uiterst agressief beïnvloedend, misleidend dogmatisme waaronder het multiculturalisme. Opzettelijk zwaar discriminerend in woordgebruik en liefst ook in uitvoering. Wat allemaal niet lijkt te geven omdat het verbond met het machtige grote geld ook daar is. Het vervolg op het grote geld nog altijd door dezelfde groepen beheerd, waar Luther al tegen streed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.