Catalaanse bestuurders ontslagen door Spaanse premier: protest de kop in gedrukt

Geen categorieokt 21 2017, 15:00
De Spaanse premier Rajoy heeft de wens uitgeroepen om de bestuurders te ontslaan. Hiermee probeert hij de separatistische beweging en tendens de kop in te drukken en een regiobestuur op het zadel te krijgen die wel Spanje gezind is. Er is nog geen reactie vanuit Catalonië, maar dat het niet mals zal zijn, dat is een gegeven.
Als de Catalaanse president de onafhankelijkheid verklaart, dan is het 'ontslag' een nietszeggend gebaar. In dit geval is het ontslaan van alle bestuurders een eenzijdige actie, waarvan nog maar de vraag is of de autoriteit erkent wordt. De Catalaanse president heeft aangegeven de onafhankelijkheid uit te roepen op het moment dat Spanje de controle overneemt van het gebied.
Rajoy wil nieuwe verkiezingen en heeft gezegd dat Catalonië de autonomie behoudt. Wat hij daarmee wil bereiken is nog maar de vraag, want als er weer partijen worden gekozen die onafhankelijk willen worden, dan begint het hele riedeltje weer van voor af aan.
In academische kringen klinken nu wel meer geluiden van angst voor een burgeroorlog. Dat zal ook volledig afhankelijk zijn van de reactie vanuit Catalonië op dit vergrijpende voorstel. De burgers hebben in elk geval al en masse geld gepind van banken die hebben gedreigd uit Catalonië te willen vertrekken. Hoe zal het volk reageren de komende tijd? Ophitsing is in dit soort tijden een veel gebruikte manier om verandering teweeg te brengen. Wat het Catalonië dan zal brengen is alleen maar destructie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten