De komende regering bestaat uit explosieve koppels, hoe lang gaat dit kabinet het volhouden?

Geen categorieokt 20 2017, 18:00
Nu de Ministers en Staatssecretarissen één voor één bekend worden gemaakt, zien we nu al een regering waarbij de spanning vanaf het begin af aan al om te snijden zal zijn. ChristenUnie leden met D66'ers op Onderwijs, Cultuur, en Wetenschap, ChristenUnie met VVD op Economische Zaken, en de VVD met D66 op Buitenlandse Zaken.
Op onderwijs staan D66 en ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar, niet alleen over het bijzonder onderwijs, maar ook over het openbaar onderwijs. ChristenUnie wil graag meer invloed van de Bijbel op het openbaar onderwijs, als een van de theorieën op het scheppingsverhaal. ChristenUnie is ook iets nationalistischer ingesteld dan D66 met betrekking tot cultuur en wil de studiebeurs terug.
Op economisch gebied en klimaatgebied staan de VVD en ChristenUnie ook tegenover elkaar. Al zal dit natuurlijk iets minde knapperen, omdat de VVD erg pragmatisch is met dit soort dingen. Henk Kamp schijnt een fervent voorstander van het klimaatbeleid te zijn geweest en de windmolens erg aanmoedigen. Dat het economisch geen goede zet was, dat wordt dan natuurlijk even vergeten.
Wat echt gaat knetteren is Buitenlandse Zaken, waarover Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag gaan. Een rechtse VVD'er en een linkse D66'er. Migratie, Europese Unie, dictators, nationale relaties, Israël-Palestina, op bijna alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Terwijl Buitenlandse Zaken een van de belangrijkste portefeuilles zal zijn de komende jaren. Men wil minder EU en minder migratie. Gaat dit wel gebeuren als Sigrid 'Migratie is een verrijking voor Nederland' Kaag ook deze positie inneemt? Zijlstra is ook veel meer gericht op Nederland, op het nationale, terwijl Kaag natuurlijk een typische D66 eurofiel is en meer Europese integratie wil.
De vraag is, hoe lang gaat dit goed? Het is natuurlijk een kwestie van het een kans bieden. Nu al er veel van uit te gaan is onnodig, maar veel mensen zullen de complicaties al aan zien komen voor het kabinet er zelfs nog maar staat. Dat is zorgwekkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten