DENK reist rond door Suriname en roept uit: ‘Nederland moet Suriname betalen voor slavernijverleden!’

Trek de portemonnee maar weer: we hebben volgens DENK een factuur uit schurkenstaat Suriname per ommegaande te betalen. Vanwege het slavernijverleden, aldus de partij die momenteel door het land reist.

Het viel natuurlijk te verwachten: gisteren werd bekend dat DENK op vakantie is in Suriname, en vandaag volgde dan ook een officiële dienstmededeling aan het nieuwe kabinet: of ze even wat geld opzij wilden gaan zetten voor onze voormalige kolonie. Oh, en men ging op bezoek bij handlangers van de narcopresident Desi Bouterse. Lees maar mee:

“Nederland moet Suriname compenseren voor het slavernijverleden. Dat zegt bestuurslid van politieke partij DENK Gladys Albitrouw tijdens een vijfdaags bezoek aan Suriname.

DENK vindt het onvoldoende dat Nederland spijt heeft betuigd over het slavernijverleden. Als compensatie denkt Albitrouw bijvoorbeeld aan betaling van het herstel van cultureel erfgoed in Suriname.

De fractie gaat ook langs bij het Surinaamse parlement en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken.”

Het is een zeer opmerkelijk bezoek, want Nederland heeft de diplomatieke banden met Suriname zo goed als opgeschort sinds de inwoners van het Zuid-Amerikaanse land het nodig vonden om de drugsdealer en politieke moordenaar Desi Bouterse in 2010 te verkiezen tot president van het land. Zo’n land kan niet vertrouwd worden met Nederlands belastinggeld, zo oordeelde onze regering destijds terecht. En het zou natuurlijk ook raar zijn als er Nederlandse politici op bezoek gingen bij een man die nog een celstraf heeft openstaan in ons land.

Maar DENK heeft aan het Nederlandse rechtssyteem of de algehele diplomatie gewoon lak: deze club gaat doodleuk langs bij hoge functionarissen van de Bouterse-regering en belooft hen dat zij gaan strijden voor het overmaken van Nederlands belastinggeld op de rekeningen van de Surinaamse regering. Vanwege de slavernij van honderden jaren terug. Volgens DENK staat er vanwege deze eeuwenoude praktijken nog altijd een rekening open.

Weet je: als Nederland sinds de onafhankelijkheid van het land nooit één rode cent had betaald aan Suriname had ik die jongens van DENK ook nog wel gesnapt. Maar dat is dus niet het geval: vanaf 1975 tot 2010 heeft Nederland structureel astronomische bedragen in Suriname geïnvesteerd, om de voormalige kolonie maar op eigen benen te kunnen laten staan. En zoals ik dus al beschreef: door toedoen van Suriname zélf is die geldkraan zeven jaar geleden dus dichtgedraaid. Omdat het land het opportuun achtte een veroordeelde drugscrimineel, moordenaar en couppleger tot president uit te roepen. Wie z’n billen brandt…

Dus nee: Suriname is niet zielig. En nee: Nederland hoeft niet de portemonnee te trekken voor het land. Eerstgenoemde koos er in 2010 zelf rvoor om een anti-Nederlandse crimineel tot baas van het land uit te roepen, en heeft daarmee alle krediet verspeeld. Enige (morele) aanspraak op geld uit de Nederlandse staatskas hebben ze daarmee toch echt verspeeld.

Bovenstaande beschrijving van de praktijk is trouwens niet echt controversieel: vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer steunen die zinnige lijn. Alle partijen? Nee, eentje niet, en dat is uiteraard DENK. Zij zien namelijk weer eens een conflict van Nederland met het buitenland en kiezen daarin zoals altijd blindelings partij voor het buitenland, ongeacht wat dit buitenland op z’n kerfstok heeft. Het is eigenlijk gewoon ronduit smerig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. buitenbeentje

  Lijkt me een puik idee, als Suriname dan al dat ontwikkelingsgeld terugbetaalt en in boomhutten gaat slapen.

  1. toetssteen

   @Buitenbeentje
   Het Brokopondo plan.
   Moet u trouwens voor de lol een googlen naar de inwoners en de oppelvlakte Suriname/Nederland…… Kweenie maar er is daar ruimte zat. En dan nog zo wat. Overigens was en is een groot deel van de bevolking bepaald niet van Afrikaanse afkomst.

 2. Jan van Kampen

  Het is ronduit schandalig en ongehoord. Die mensen van Denk staan aan de verkeerde kant! Ze begrijpen het allemaal niet. We hebben gezien dat Nederland de Zuiderzeepolders met hard werken binnen 40 jaar terug had verdiend. Waarom lukt het Suriname niet na 50 jaar een redelijke staat op te bouwen? Ik begrijp dat het niet eenvoudig is om een staat op te bouwen. Ze missen de rechte schouders en kiezen kromme wegen. Daarom past de gedachte van Denk in Suriname: niet hard werken maar hard zeuren! Kan Denk niet in het parlement van Suriname? Ze maken Nederland alleen maar slechter.

 3. HaZ

  Als denk zijnde kunnen ze beter bij Erdogannie aankloppen voor geld, tenslotte hun broodheer !

 4. sonar

  Als Denk nu eens gaat regelen dat al het geld terugbetaald wordt wat de Turken en Marokkanen onze samenleving al gekost heeft ,is relevanter dan daar de mooie meneer uithangen met zijn onzinnige uitspraken.

 5. Dubbele Komma

  En als turkije even herstelbetalingen uitvoert voor de miljoenen slaven die ze uit europa hebben gehaald,en o.a ook even de armeniers compenseren voor het uitroeien,praten we daarna wel verder….

 6. Ni28

  Ik denk dat Suriname Nederland al zoveel heeft gekost door de nazaten van de slaven dat de balans al lang in het voordeel van Suriname is. Bovendien wat hebben de Turken als Nederland niet gekost? Misschien kan dat eerst ook belicht worden. Misschien kunnen de Nederturken daarvoor aangeslagen worden.

 7. Ruud562

  “Dus nee: Suriname is niet zielig. En nee: Nederland hoeft niet de portemonnee te trekken voor het land”.

  Inderdaad, géén enkele Nederlandse euro meer naar dat land! De tientallen jaren v o o r Bouterse zijn er miljarden guldens door onze toenmalige, hoofdzakelijk CDA/PvdA-regeringen daar gedropt, miljarden die allemaal verdwenen in de zakken van de toenmalige door- en doorcorrupte regeringen v o o r Bouterse!
  Net zoals als het al mensengeheugenis gaande is op de Nederlandse Antillen

  Tja, en als je nagaat dat het overgrote deel van die bevolkingen hier al tientallen jaren aan de uitkeringsslurf hangt, mag je stellen, dat wij, de gekke henkies der lage landen, genoeg hebben gedaan! Méér, méér dan genoeg!

 8. PMG

  Ongehoord hoe deze Erdogan kontlikkers proberen Nederland te kakken te zetten. Stelletje arrogante snotneuzen. Wees er maar blij mee DENK aanhangers, het laat precies zien hoe de vork bij jullie in de steel steekt!

 9. Feit

  Wat een ongelooflijke ratten zijn het ook he…

  Ik hoop zo op een tijdperk dat ze hun verdiende loon krijgen. Ik sta vooraan als het gebeurt met me telefoon te filmen.

 10. Bes Tolen

  De immigratielobby bezorgt ons Nederlanders de grote problemen. Daar zijn meer dan genoeg Nederlanders op aan te spreken bij gebrek aan gezond verstand. Bij gebrek aan maatschappelijk inzicht.

 11. sjun

  Het is natuurlijk al heel wat dat die jongens eens verder kijken dan Turkije en Marokko.

 12. trampoline

  En nu gaan Kuzu en trawanten naar Turkije en de Noord Afrikaanse staten om schadevergoeding te eisen vanwege hun slavenhandel, toch?
  De grootste slavenhandelaren waren de Turken, Egyptenaren en andere Arabieren; de Nederlanders waren de tramsporteurs.

 13. corfo

  Wanneer houdt het geleuter over de slaven een keer op ?
  Ik heb er niks mee te maken, heb er ook niet aan meegedaan en heb ’t niet kunnen voorkomen.
  Één van m’n voorvaderen is tijdens de 80-jarige oorlog vermoord door een Spanjaard, maar mét hem nog honderden Nederlanders, wanneer lullen die stomme Turken daar eens over ? Die analfabeten weten van niks en krijsen maar wat hun in de bek komt.
  ’t Zijn én blijven onderontwikkelde, parasiterende islamieten.

 14. trampoline

  Ik voel me met de dag blijer dat ik lid ben geworden van Forum voor Democratie! Hoe zou dat nou komen?

 15. Gerlos

  Deze schurkenstaat met Bouterse kunnen van mij een hele hoge boom met liefst die twee malloten van DENK daarbij, hoop dan dat die hele hoge boom omkiepert, probleem opgelost.

 16. Mart

  Deze DENK figuren zijn ontaarde nederland verraders,die op kosten van de belastingbetaler andere ontaarde politiekers in Suriname op jutten…flikker ze toch minstens uit jullie fopregering…..o nee dat kan niet.ies nie “politiek correct“.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.