Gereformeerde christenen maken ruk naar ultralinks: laten Sylvana Simons rede houden vanwege 500-jarig bestaan

vlcsnap-2017-01-14-11h06m49s228
Foto: Sylvana Simons aan tafel bij De Nieuwe Maan. Bron Screenshot: De Nieuwe Maan / NTR.

Want wie is er nu geschikter dan Sylvana Simons om een potje te komen orakelen over Maarten Luther en zijn gereformeerde gedachtengoed, nietwaar?

Vraagje: wat zijn de overeenkomsten tussen het gereformeerde geloof en Sylvana Simons? Ik geef u een uur om na te denken en dan met een héél creatieve oplossing te komen. Nee, gekkigheid, want het antwoord is natuurlijk: helemaal niks. Sylvana Simons is een seculiere en linkse actievoerder, die – als ze al wat heeft met het geloof – dan liever haar bewondering uitspreekt voor bekeerde moslims en zich laaft aan oosterse spiritualiteit. Het christendom? Nou, dat vindt Sylvana maar een “witte westerse bedoening”.

Maar toch werd ter ere van 500 jaar gereformeerd christendom een lezing georganiseerd in Haarlem, waar Sylvana Simons gisteren mocht vertellen over wat Maarten Luther voor haar betekend heeft. Het antwoord, niet zoveel. De man werd dan ook direct door het slijk gehaald:

” Vlak voordat ik gisteravond naar bed ging, las ik een commentaar op mijn facebookpagina. Of ik wel wist dat Luther “niet zo’n leuke man” was. Oja, zeker! Niet zo leuk is zelfs best een understatement. Hij vergiste zich wel eens. Hield er behoorlijk onfrisse ideeën op na over sommige medemensen, zelfs binnen de context van de tijdgeest. Ik denk niet dat Maarten Luther en ik beste vrienden zouden zijn geweest.

In zijn kielzog ontpopte Calvijn zich tot de vader van onze nationale mantra: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!”. Calvinisme is synoniem aan: “Maar zo doen we het altijd!”. En: “Ja, dat is nou eenmaal zo!” “Ja, sorry. Maar dat is de aard van het beestje!” Dat zijn wat mij betreft zelf-ondermijnende overtuigingen waarmee we elke verandering, elke vooruitgang bij voorbaat de kiem in smoren. “

Verderop in de speech haalt Sylvana ook een persoonlijke anecdote aan, van een islamitisch meisje dat graag een hoofddoek wilde dragen. Sylvana vertelt trots dat ze het arme schaapje heeft aangemoedigd, om vervolgens een soort campagnepraatje te houden. Ze prijst haar medewerkers de hemel in als een soort eigentijdse Maarten Luthers (nu deugt Luther ineens weer wel, kennelijk), waarbij natuurlijk een bijzondere plek is weggelegd voor haatoma’s Anja Meulenbelt en Gloria Wekker.

Nee, lekkere speech hebben jullie laten houden, gereformeerden. In plaats van Sylvana hadden jullie Kees van der Staaij, Bart Jan Spruyt of desnoods Andries Knevel kunnen uitnodigen. Allemaal erudiete gereformeerden die mooi kunnen vertellen. Maar in plaats daarvan geven jullie een podium aan Luther-hater en zemelactiviste Sylvana Simons. Echt hoor: het is dat ze bij de Gereformeerde Kerk niet aan biechten doen. Maar anders…

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

50 reacties

 1.   

  Veel Christenen staan idd niet meer voor hun geloof. Het feit dat deze dame deze toespraak mocht houden is veelzeggend. Het zou uit de geest van GG ontsproten kunnen zijn. Als Christen schaam ik mij hier diep voor!

  1.   

   Dame? Ik denk dat u even een abcense had.
   Dit stuk …….. is een ruzie zoekster, activist, ondermijnster van Nederland en misschien straks zelfs …….., want wie bijt nu de hand die hem voedt? Na diverse blanke echtgenoten (ja de witte slechte mannen waar zij mee getrouwd was) nu over de andere boeg. Ik ben haar onrust stoken zo zat.

   1.   

    Het enige dat Sylva S. met deze “Gereformeerde Christenen” heeft is dat ze wel fors betaald zal worden voor deze rede/spreekbeurd.

  2.   

   Ik ben het met je eens. Ik schaam mij als Christen ook! Het is verraad aan onze overtuiging!

  3.   

   Christenen en ultralinks? Dat is toch écht de verkeerde afslag!

 2.   

  De christelijk gereformeerden volgen hiermee de lijn die momenteel is uitgezet door het CDA en de CU, eerst “aap wat heb je mooie jongen” spelen en vervolgens steken ze je een mes in de rug. Laaghartig zooitje !

 3.   

  I have A dream , dat op een dag dit gestoorde anti zwarte pieten mens, geen podium meer krijgt.

 4.   

  Anja Vuilnisbelt kan niet eens in de schaduw van Maarten Luther staan.

  “…over Maarten Luther en zijn gereformeerde gedachtengoed, nietwaar?”

  Gereformeerden zijn Calvinistisch. De leer van Calvijn wijkt op bepaalde punten af van de leer van Maarten Luther, bijvoorbeeld wat het Heilig Avondmaal betreft.

  Verder vind ik de bijdrage van Simons tamelijk inhoudsloos.

  1.   

   We zijn het niet vaak eens, maar dat is ook het eerste wat ik dacht. Gereformeerden en Luther! Nouja, ze zullen niet boos zijn op SS, Luther is het progressieve jongetje van de protestanten en dat wil wat zeggen.

   1.   

    Als Sylvana denkt dat Gereformeerden Luthers zijn, moet ze nog maar eens een boek openslaan.

   2.   

    “Luther is het progressieve jongetje van de protestanten”

    Hilarisch.

 5.   

  Dat zit helaas in de huidige regering, de vertegenwoordigers van dat volk.

 6.   

  De gereformeerde kerk heeft in het verleden wel meer rare figuren laten spreken. Zoals verlicht theoloog H. Kuitert en P. Smits. Mensen die niet geloven in God en zich toch als theoloog profileren. Om die reden bestaat de gereformeerde kerk eigenlijk ook niet meer, ze is opgegaan in een groter geheel. In dat grote geheel zijn er nog een aantal lichtpunten die dit toespraakje van Syllie zeker afwijzen. Wil je over Gereformeerden spreken zal je het toch meer op Urk of in Reimerswaal moeten zoeken. Het aannemen dat dit soort verlichte gereformeerde personen nog Gereformeerd genoemd mogen worden is niet gegrond. Ze bewijzen het immers dat ze het niet zijn. Het uitnodigen van Syllie om over Luther te spreken slaat nog kant nog wal, die twee hebben geen enkel verband met elkaar. Het is precies hetzelfde toen Martin Mans met z’n ‘’christelijk koor’’ bij een presentatie van een Audi ging zingen. Het is hetzelfde toen de Paus de Koran een kus gaf. Het is het verlichte wat zijn eigen achtergrond verraad.

  1.   

   Jan van Kampen is natuurlijk een zuivere Christen die handelt en denkt in de geest van zijn Heiland en Zaligmaker maar weet waarschijnlijk niet dat Luther een gruwelijke antisemiet was die door Hitler als lichtend voorbeeld werd gezien.

   https://www.karlbarth.nl/tenboom-suss-luther-antisemiet/

   1.   

    Naar welke kant ruk jij op Becker, of blijf jij Hitler kapen als het uitgangspunt voor jouw ultralinkse spinsels? Wist je dat Adolf eigenlijk zeer links was en dat de Linkse kerk dat idee graag buiten de media houdt? Adolf kon het daarom ook buitengewoon goed vinden met de Grootmoefti van Jeruzalem. Onfris typje die Amin al-Hoesseini.

    1.   

     Het is me bekend, Baaz, dat in de bonte wereld van denken en geloven van Geert Wilders c.s. men er algemeen van overtuigd is geraakt dat de islam een politieke ideologie is, dat Hitler een linkse socialist was en dat de Holocaust het resultaat was van een islamitische influistering door de Groot-Moefti van Jeruzalem.

     Het slaat natuurlijk nergens op maar in extreem-rechtse kringen bieden dit soort fantasieën kennelijk enige verlichting.

     1.   

      @Becker:
      Waren het maar fantasieën, dan was het niet zo ernstig. Nee… het is een ziekmakend feit dat WOII, AH en alles wat daaromheen actueel was, is gekaapt door de linksen van na 1969.

      Daarnaast wordt een groot gedeelte van de msm beheer(s)t door de volgelingen van de Linkse Kerk en worden kosten noch moeite gespaard om AH steeds weer van stal te halen, waarvan akte.

     2.   

      Moet ik uit het betoog van Baaz begrijpen dat Hitler weliswaar extreem-rechts was maar dat de ‘linksen’ (wie dat ook precies mogen zijn) zijn gedachtegoed kaapten na 1969?

      Je blijft je verbazen hier.

      :)

     3.   

      Ik zie dat je niets hebt geleerd van de geschiedenis.

      De opkomst van Nieuw Links had z’n ontstaan in 1969. Denk maar aan de ‘Berendans’, welke vernoemd is naar de uitzinnige vreugdedans van André van der Louw op een PVDA-congres in 1969, waarbij hij tot vice-voorzitter gekozen werd.

     4.   

      “Denk maar aan de ‘Berendans’”

      :)

   2.   

    Wat de gedachte van Luther was, is nog steeds de gedachte. Helaas, zullen we maar zeggen. Zie de vele VN resoluties tegen Israël. Er is niet veel verandert. De jodenvervolging in WWII was nergens zo succesvol dan in Nederland. Gelukkig heeft Luther nimmer opgeroepen tot vernietiging van de Joden. Hitler heeft veel misbruikt. Daarnaast is op Karl Barth ook nog wel iets aan te merken. Ook was de tijd van Luther meer banaal dan nu, ook dat verklaart een deel het woord gebruik. Is daarmee Luther afgedaan? Nee, natuurlijk niet. We kunnen met deze benadering moeder Theresa ook wel afschrijven. Hij heeft veel goed gedaan!

    1.   

     Maarten Luther en de Joden en zijn anti-Joodse maatregelen. Maarten Luther (Duits: Martin Luther) stond aan de wieg van de Reformatie. Beroemd zijn Luthers 95 stellingen als reactie op de aflaathandel. Maar laten we er geen doekjes om winden: Maarten Luther was een antisemiet pur sang en zijn geschriften zijn gebruikt door nazi-Duitsland om Joden te vervolgen. Er loopt een lijn van Luther naar het nazisme. In het nazisme zijn de opvattingen van Luther steeds herkenbaar aanwezig geweest. Luther heeft ontegenzeggelijk bijgedragen aan de animositeit jegens de Joden en de verdere ontwikkeling van het antisemitisme. Het felle antisemitisme van Luther was medebepalend voor het klimaat waarin 6 miljoen Joden vermoord konden worden door ‘Hitlers gewillige beulen’.

     1.   

      Hallo PGM laten we eerst maar bij ons zelf blijven. Er waren 4 eeuwen tussen Luther en WWII.
      Er had in de 19e eeuw een heel morele verschuiving plaats gevonden in Europa. Niet ten positieve! De gedachte was oorlog en dood!
      Verdere ontwikkeling van de problematiek (in uitbrekende vorm) tegen de Joden is echt van 18e en 19e eeuw!
      Europa was voor 1940 gerijpt tegen de Joden nog voordat de Nazi’s met hun laster campagnes kwamen.
      Nederland is gegroeid in de gedachte van Calvijn, niet van Luther, hoe kan deze jodenhaat er dan zijn?
      Domweg wij haten de joden niet minder dan een Maarten Luther. Waarschijnlijk gewoon meer!
      Sla onze geschiedenis er maar op na. Dus als Luther een antisemiet pur sang, wijzen ontegenzeggelijk 4 vingers naar jezelf en naar ons!
      In Nederland was het ‘’Jodenprobleem’’ in WWII het beste opgelost!
      Nederland was het schoolvoorbeeld van hoe het moest. En dat is niet alleen te danken aan de Duitsers!
      ‘Hitlers gewillige beulen’ waren onze ambtenaren, onze ambtenaren hebben het papierwerk goed georganiseerd.

      Je schrijft er loopt een lijn van Luther naar het nazisme, maar dat kan niet.
      Het is een lijn van het nazisme naar Luther. Het nazisme heeft Luther gebruikt, Luther niet het nazisme!
      Wanneer je andere geschriften van Luther zou lezen weet je dat Luther nimmer een nazi kon zijn.
      Je verheft je boven je eigen geschiedenis, maak je eerst maar onderdeel van je geschiedenis.
      Een oordeel vellen als je jezelf niet onderdeel maakt van je geschiedenis is erg makkelijk.
      Onze voorvaderen haten de Joden evenmin! En jij bent daaruit voortgekomen!

      Ik begrijp je opmerking. Echter hij is veel te kort door de bocht.
      Je gaat aan tijdgeest en aan de franse verlichting voorbij.

     2.   

      Wat is er zo moeilijk jongens!
      Het is een lijn van het nazisme naar Luther. Het nazisme heeft Luther gebruikt, Luther niet het nazisme!
      Je kunt heden nooit een lijn naar het verleden zetten. Je kunt alleen zeggen dat het verleden invloed heeft op het heden.
      Maar andersom kan niet, tenzij je de verantwoording van iets of iemand wilt verbergen.
      Of iemand iets in de schoen wilt schuiven. En dat is wat we hier zien!
      Luther als medewerker van de Nazi’s wegzetten is iets wat compleet onjuist is!
      Het is het verliezen van de context! Dingen staan in zijn verband.
      De joden hebben zich ook misdragen in hun oplichtingspraktijken!
      Maar daarom hen haten is zeker af te keuren.
      Zoals ik al zei: in die tijd was banaal taalgebruik meer gebruikelijk.

 7.   

  Off topic: Wat een linkse kutsituatie is HLN toch, de comments worden daar gemodereerd, niet zozeer op schrijffouten, maar op het niet plaatsen van je comment.
  Van de tien comments die ik plaats, komen er maar twee door, en dat is omdat ik boenk de waarheid zeg.
  Zo heb ik in een topic van de bende van Nijvel gezegd:” Het domineert het nieuws, we horen niets meer van IS, en die vluchtelingen hier. Het verhaal van de bende van Nijvel – wat doet denken aan toogpraat en waar iedereen als een kip zonder kop op springt – is een dekmantel om de ware problematiek (de buitenlanders buiten sjotten) te doen vergeten.
  Werd niet geplaatst, ik zal er te dicht opzitten.
  En warempel, gisteren stond Antwerpen in brand door de Turken en PKK groeperingen.
  In mijn ogen allemaal volk dat hier niet thuis hoort.
  Ik heb in een comment gezegd: Jullie waren het die in 2010 voor – naar eigen zeggen dikke en sympathieke – Bart de Wever gestemd hadden. Ik wilde jullie toen al waarschuwen, dat je geen politieker moet verkiezen op ‘sympathiekheid’ maar ik hield toen wijselijk mijn mond, ze zouden me gek verklaren, en zie nu…
  Mijn stem gaat al van mijn achttiende naar het VB (Vlaams Belang) en zal dat blijven doen, ik haat het om te moeten meedwarrelen met de wind en hierdoor een stuk van jezelf te verloochenen.
  En het Vlaams Belang is geen racistische partij, het is een oppositiepartij.

  Zulke dingen worden dus niet geplaatst. Bijna al mijn comments zijn van die aard, omdat ik haat hoe ze rond de pot draaien en ik precies de enige ben die het ziet.
  Iedereen wordt dus bedrogen en gemanipuleerd waar ze bij staan en als ik dat zie word ik kwaad, zeg er iets van, (zo beleefd mogelijk, op zijn links, rond de pot draaiend) en dan wordt het niet geplaatst. Amen, dat lucht op.

 8.   

  “Kutsite” (autocorrectie)

 9.   

  Gereformeerd, luthers of calvinistisch: het blijven ketters al 500 jaar!

  1.   

   Als je Katholiek bent wel ja… ;)

  2.   

   En wie staken de ketters in de brand? Een goed werk in de naam van God? Of domweg mensen haat! Daarnaast heeft de reformatie ook zijn sporen binnen de katholieke kerk. Dus zo ketters zijn de gedachten niet geweest.

 10.   

  Dat kun je verwachten van gehersenspoelde religieuze, het werkt allemaal niet meer zo goed in hun bovenkamertje. Op enkele na dan.

 11.   

  Links en christendom, het is en blijft een giftige cocktail.

  “De islamitische beschaving kent een schaamtecultuur, het christendom is een schuldcultuur. Wij zijn allen doordrongen van schuldgevoelens, vooral in protestantse landen. Luister naar de Matthäus Passion van Bach. Het koor, dat wil zeggen het volk, zingt: ‘Ik zal worden gestraft voor wat U (d.w.z. Christus) geleden hebt’ en: ‘U bent geen zondaar, zoals wij en onze kinderen.’ Zoals de Ierse dichter Yeats schreef: ‘Kom vestig op mij dat beschuldigende oog, ik dorst naar beschuldiging.’ Het kolonialisme is bij uitstek een thema waarin het westers schuldgevoel tot grote bloei is gekomen. Zo is een van de rechtvaardigingen voor het geven van ontwikkelingshulp aan landen in de Derde Wereld de gedachte dat het Westen schuldig is aan de onderontwikkeling van Afrika.”

  – Frits Bolkestein

  https://www.volkskrant.nl/recensies/hoe-europa-z-n-zelfvertrouwen-verloor~a371739/

  Dit (volkomen misplaatste) schuldgevoel is koren op de molen van types als Sylvana en moslims en het komt zowel vanuit het christendom als vanuit links. Deze verwekelijking is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de westerse cultuur.

 12.   

  Gereformeerd vrijgemaakt, of Hervormd zijn op gereformeerde grondslag. Is toch iets anders als zomaar denken dat je een Christen bent met een links gedachten goed. En wat te denken van de Baptisten of de Pinkstergemeente, die hun preek alleen maar houden over het nieuwe testament.

  1.   

   Beste Fusilier, er bestaan zelfs predikanten die niet eens in God geloven, en dat preken ze nog van de kansel ook! Wat dat betreft is Sinterklaas in goed gezelschap, samen met Sylvana natuurlijk… ;)

  2.   

   Als de islamieten Europa veroverd hebben rest ons nog 1 ding, en dat is de huidige politiekers opsporen en eigenhandig om het leven brengen.

   1.   

    Neurenberg 2.0 kan mooi plaats vinden op de Dam in Amsterdam. Ik regel dan wel de kaartverkoop hoor.

 13.   

  Gereformeerd kerk wilt ook al politiek correct meedoen. Dat zij meer met voodoo dan met Luther heeft hindert niet, de geste is gedaan. Keurig!

 14.   

  In Ethiopië wacht Eshetu A. (63) de doodstraf. Maar Nederland wil hem zelf berechten voor de 321 oorlogsmisdaden die de Ethiopische Nederlander gepleegd zou hebben tijdens het schrikbewind van kolonel Mengistu in de jaren 70. In Den Haag begint vandaag de rechtszaak.
  De aanklacht leest als een gruwelverhaal. Over gevangenen die worden gemarteld door ze vast te binden, op te hijsen en met stokken in het gezicht en op de blote voeten te slaan. Of iemand die een spijker door zijn hand kreeg geslagen en daarna zijn eigen bloed moest drinken. En in augustus 1978: met een pennenstreek wordt het lot van 75 jonge gevangenen beslecht. Ze worden gedood in een kerk, hun lijken gedumpt in een massagraf.
  Lees verder:
  https://www.ad.nl/binnenland/ethiopier-in-nederland-verdacht-van-321-oorlogsmisdrijven~a7b7d9b6/

 15.   

  Begreep deze uitnodiging ook al niet. Vloeken in de kerk mocht toch niet?

 16.   

  Ik denk dat ze linksaf slaan omdat de kindjes aan de rechterkant op zijn? Leer mij ze kennen al die halve zolen in hun jurkje.

 17.   

  Welke zichzelf respecterende blanke Nederlander, gelovig of niet, wil dat deze mafklapperige pruikenbuik mensen toe spreekt???
  Ongelofelijk dit mens moet weer terug naar de krochten waar ze uit is komen wapperen, en verder totaal geen aandacht meer aan schenken want dat is dat kreng het niet waard!!

 18.   

  ‘Een christen heeft naast de duivel geen giftiger, bitterder vijand dan een jood, terwijl wij toch niemand zo goed bejegenen en tegelijk van niemand zoveel te lijden hebben als juist van die slechte duivelskinderen en dat slangengebroed’, schreef de aartsvader van de Reformatie, Maarten Luther, in 1543.

  Luther vond joden schurkachtige, leugenachtige, werkschuwe godslasteraars. Christenen moesten hun synagogen, scholen en huizen in brand steken, hun boeken afnemen, rabbijnen op straffe des doods het onderwijzen verbieden, joden een straatverbod opleggen, het woekeren verbieden en ze dwingen écht werk te gaan doen, om hun brood in het ‘zweet des aanschijns’ te verdienen, zoals God de mens had bevolen.

  Zo, da´s Luther. Dat de meesten hier geen weet van hebben laat de onnozelheid van het volk blijken.

  1.   

   Hallo PGM, wanneer je een debatje niet kunt winnen siert het je om daar rekening mee te houden. Helaas ga je jou halve standpunt gewoon nog een keer profileren. Jou mening of stukje staat los van de context (15 eeuw)! Dingen staan in zijn verband. Wil je dat ook benaderen? Nu slaat het nergens op.
   De joden hebben zich ook misdragen in hun oplichtingspraktijken naar arme mensen! ‘’Het waren immers maar domme christenen die je kon belazeren!’’ Het woord sjacheraar stamt uit die periode en daarmee werd een jood bedoelt, niet voor niets. Er was altijd wel wat dubieus aan de hand, het vastleggen van afspraken over prijzen en leveringen komt uit dit wantrouwen naar elkaar. Het stuk : De koopman van Venetië van William Shakespeare geeft goed inzicht in de context waarin Luther schreeuwde.

   Jodenhaat is zeker af te keuren! Maar christenhaat ook! Het ging tegen elkaar op! Vergeet dan niet! Laten we eerst maar bij ons zelf blijven. Sla onze geschiedenis er maar op na. ‘Hitlers gewillige beulen’ waren onze ambtenaren, onze ambtenaren hebben het papierwerk goed georganiseerd om de joden op de trein te zetten. Dan zijn jou voorouders vriend! Dus als Luther een antisemiet pur sang is, wijzen ontegenzeggelijk 4 vingers naar jezelf en naar ons!
   Zoals ik al zei: in die tijd (15e eeuw) was banaal taalgebruik meer gebruikelijk.

 19.   

  De gereformeerde (islam) Kerk is de Aflaten Kerk waar zelfingenomen zelf-islamiseerders hun geweten zuiveren door ‘ s nachts de poorten te openen van de belegerde stad.
  Dit zijn de Farizeeërs van de Bijbel. De zilverlingentellers. De verraders van ons Joods-christelijk-Humanistisch-Verlichting erfgoed. De viezerikken die voor op de houten banken van hun tempels moreel voortreffelijk zitten te wezen terwijl hun slachtoffers achter in de tempel moeten zitten.
  Zij hebben hun eigen Aflatenblad genaamd Trouw.nl.
  Ik daag U uit, muv. ephimenco, enkele artikelen te lezen van deze islam weg-met-ons vereerders zonder spontaan uw avondmalen van de afgelopen weken op te geven.
  Zij pissen zelfgenoegzaam op de toekomst van hun kroost.
  Het adagium van de Gereformeerde Kerk luidt dan ook: “Na mij de Zondvloed en *uk het nageslacht. Op naar de Vreugdevolle Middeleeuwen. Want ik heb een aflaat !!”

  1.   

   Hé TRBK wat een bijzonder stuk! Weet je dat de Islam bid tot de maangod Allah (Al-Ilah)?

 20.   

  beste Penis ik wil mijn oprechte excuses maken voor mijn kortzichtige reacties.
  ze waren volledig onterecht ik heb te snel geoordeeld en u verhaal slecht gelezen.
  en dat was MIJN FOUT!!!!!!!!
  als nog vindt ik het belangrijk dat slachtoffers hun verhaal doen maar het moet geen aandacht-zoekerij worden.

 21.   

  Als je de foto eens rustig bekijkt kun je je eigenlijk niet voorstellen dat dat mens reeds 500 jaar bestaat !!!
  Ik had verwacht zo rond de 350 jaar !

 22.   

  Dat kost weer wat legaten…

 23.   

  Wat er publiekelijk vandaag wordt verhaald over de Reformatie is werkelijk ten hemel schreiend. Niemand wordt er wijzer van en dat zou juist wel moeten. Zelf heb ik een heel andere kijk op de geschiedenis dan de goegemeente, aangevoerd door veel lieden, die de kennis in pacht menen te hebben. Zo zie ik het christendom niet als een godsdienst van onderen opgebouwd maar juist onder auspiciën van de macht in Rome. Dat gebeurde m.i. het eerst met het jodendom, dat de Romeinen van dienst moest zijn. Joodse bankiers moesten er aan geloven en die kregen wel een monopoliepositie. Die bestond nog grotendeels in de middeleeuwen en ja, het was problematisch. Dat Luther zo ontzettend wild reageerde, het heeft er mee te maken.
  De verdiensten van Luther zijn er wat zijn weerstand tegen de R.k.kerk betreft. Het heeft ons zonder twijfel in Nederland veel vrijheid opgeleverd maar die is wel heel, heel zwaar bevochten. De provincie Groningen waar ik geboren ben, kende al in 1560 grote ellende en dat werd nog erger. Zeker tienduizenden slachtoffers, groot vertrek naar het oosten, vooral Pruisen. De oude gebieden zijn er nooit bovenop gekomen. Ook de eenheid met het aangrenzende Duitse gebied werd definitief doorbroken. Door de Veenkoloniën werd het vanaf 1599 nog wat waarvan de directe omgeving en de stad Groningen konden meeprofiteren.
  De historische waarde van 28 augustus 1672 Groningens Ontzet is trouwens van veel groter belang dan tegenwoordig wordt beseft. Toen was het ook godsdienstoorlog maar dat hoor je ten onrechte niet. Dat zegt alles over waar de huidige macht ligt.
  Napoleon heeft Rome (met bankiers) enorm geholpen, dat later ook identiek haar macht in de geldwereld in Engeland en de Verenigde Staten kon uitbreiden. Het hele kolonialisme in de negentiende eeuw is er mee gefinancierd. In veel andere landen is de geldwereld ook gerelateerd aan Rome. Soms van heel oude datum: in Zuid Europa.
  Kortom, uiteindelijk hebben de oorlogen wel hele bevolkingen uitgeroeid en landen totaal verwoest maar heeft het volk haar lot nog altijd niet in eigen hand. De laatste grote financiële crisis heeft dat m.i. weer aangetoond. De huidige internationale en nationale politiek is ook niet in het belang van de sterk geïndoctrineerde bevolking.
  Als we naar de afkomst en werkwijze van het politieke partijwezen kijken, moeten we constateren dat de politiek seculiere opvattingen van Luther in de verste verte niet zijn gehaald. Hij verwierp ook het moordende christelijke radicalisme van de Wederdopers en het dwaze anarchisme in een boerenopstand niet ver van zijn eigen omgeving.

 24.   

  Toch zonde dat ze zo anti is , zo op die foto hoeft ze alleen maar te lachen en een muts met veer op te zetten en het was een prima Pietje.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!