Goh, slome EU-slakken worden ook eens wakker en gaan snoeien in subsidies voor Turkije

Het is al járen duidelijk dat Turkije niet aan het democratiseren is, maar steeds meer richting de autocratie hobbelt. Gisteren is dan ook eindelijk de EU wakker geworden vanwege de ontwikkelingen in Ankara: men heeft ‘nagedacht’ of Brussel misschien de subsidiekraan naar het land toch maar niet een beetje dicht moet draaien…

Dat een aanstaand EU-lidmaatschap van Turkije eigenlijk alleen nog op papier bestaat is iets dat iedere diplomaat van Amsterdam tot Ankara weet te vertellen. Toch blijft Brussel de schone schijn op houden, en meent het hoofdkwartier van de landenclub dat Turkije spoedig kan toetreden op het moment dat het weer meer gaat democratiseren.

Nou ja, tot gisteravond dan. Een beetje. Premier Rutte wil dat de EU minder geld gaat overmaken naar Ankara. Hoei! Krijgt Nederland dan meer geld terug? Nee, de toetredingsgelden die richting Turkije gaan moeten nu maar richting mensenrechtenfilialen gaan. Wellicht dat die nog wat kunnen veranderen aan het beleid van Erdogan en zijn vrienden. Uit De Telegraaf:

“De EU-leiders willen dat de Europese Commissie ,,kritisch gaat kijken” naar de financiële steun die Turkije krijgt ter voorbereiding van het EU-lidmaatschap. Dat geld zou misschien beter naar maatschappelijke organisaties gaan die zich bezighouden met zaken als mensenrechten in plaats van de Turkse regering, zei premier Mark Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel.

Volgens Rutte liggen de onderhandelingen volledig stil. ,,Ze zijn comateus en dat gaat niet veranderen.” Hij zei dat het goed is dat de commissie bekijkt of het geld anders kan worden aangewend, ,,en dat heeft ook gevolgen voor de hoogte”.”

Bij dit soort berichten weet je nooit zo goed of je nu moet lachen of huilen. Lachen, omdat er eindelijk eens een keer iets gedaan wordt aan Turkije – ook al is het nog zo klein, symbolisch en bureaucratisch. Maar natuurlijk ook huilen, want het is inderdaad zo klein, symbolisch en bureaucratisch. De kans dat er in Ankara lering wordt getrokken uit zo’n subtiele bijsturing van het Brusselse subsidiebeleid, lijkt me echter nihil.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. trampoline

  Dat kunnen de EU regeringsleiders wel vinden maar daar hoeft de EU-commissie (lees Juncker en Timmermans) zich niets van aan te trekken. De EU commissie is autonoom of autocratisch, net zoals Erdogan.
  Ik trap er niet in en verwacht dat alles gewoon door gaat; de mening van de regeringsleiders is om een rookgordijn op te werpen naar de burgers.

  1. hans-e-pans

   Tussen zeggen/voornemen en doen zit een heel groot verschil, en dan ook nog de EU-commissie.

 2. Kodi

  Dat geld kan beter aan de Europeanen worden teruggegeven.

 3. Ni28

  Merkel, de heilige zoals op het foto nu eindelijk in strijd met Erdogan. Pak zij het geld af of pak het zij het geld niet af? Gaat de EU eindelijk beetje kracht tonen? Het heeft maar jaren geduurd met al die weggegooide belasting geld. En gaat hier de kraan dicht dan gaat het naar organisaties die ons met nog meer immigranten willen opzadelen. Van de regen in de drup.

 4. Lambertus

  Ik zou absoluut geen motief weten te bedenken waarom Turkije geldelijke steun vanuit Europa zou moeten ontvangen. Het is een trots land, wat Europa uitmaakt voor Nazi’s en intolerant gedrag.
  Hun dictator laat een paleis voor zichzelf bouwen met 1150 kamers en 63 liften voor het bedrag van € 615.000.000,- terwijl zijn onderdanen in West Europese landen de hele sociale verzorgingskassen leeg trekken. Huursoepsidie, zorgsoepsidie, gratis tandarts, illegale koffiehuizen, en 0,0% integreren in het land waar ze met hun dubbel paspoort parasiteren.

 5. Christina

  Zolang die slissende moffin de touwtjes in handen blijft houden zal er weinig tot niets veranderen!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.