Het nachtmarriekabinet-Rutte III komt eraan: “We kijken nog één keer naar het geheel”

Nou. Het is bijna in kannen en kruiken.

Er zijn van die dagen waarop je je afvraagt waarom je eigenlijk uit bed bent gestapt. Vandaag is helaas zo’n dag. Het kabinet-Rutte III komt er namelijk écht aan. De onderhandelaars kijken vandaag nog één keer “naar het geheel,” aldus Mark Rutte, en daarna is het over en klaar. Maandag worden de fracties geïnformeerd en dan kan het kabinet in elkaar gezet worden met de poppetjes op de juiste plaats.

Nou ja, op de juiste plaats. Eigenlijk vooral op de plaats waar het partijkartel ze wil hebben. Als we iets geleerd hebben de afgelopen jaren onder het schrikbewind van het kabinet-Rutte II dan is het immers wel dat Den Haag zich helemaal niet druk maakt om de vraag of een minister of staatssecretaris wel competent is. Het gaat erom dat hij of zij loyaal is aan de leider of iets toevoegt doordat hij/zij/genderneutraal een goede band heeft met de eigen achterban waardoor die weer even zoet wordt gehouden.

Het is dus einde formatie. Aan de ene kant is dat ‘eindelijk’ zo, maar aan de andere kant kon ik nog best even wachten op dit kabinet. Het heeft er namelijk alle schijn van dat productief Nederland wéér afgestraft wordt voor zijn ambitie en bereidheid om hard te werken. Dat was onder Rutte II al zo en dat zal niet anders zijn onder Rutte III. Hoe triest dat ook is en hoe zeer het CDA en de VVD zich tijdens de campagne ook als ‘rechtse’ partijen neerzetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Paaldanseres

  De “doodsklok” klinkt al goed op de achtergrond… voor de Nederlanders… die zal nog vele malen ten nadele van Nederland gaan luiden.

 2. nick

  Ik hoop zeer dat het de oppositie gaat lukken dit wanhoop kabinet snel te elimineren. De val zal met gejuig ontvangen worden door de meerderheid van de nederlandse bevolking. Ik hoop op een rotsmak!

 3. Kiliaan Noppen

  Wat een nachtmarriekabinet precies is blijft in de tussentijd onduidelijk.

 4. Babaji538

  Mark Rutte onderschat zichzelf
  in het overschatten.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.