In memoriam: Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gisteravond overleden

De eerste burger van Amsterdam is gisteravond overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 62 jaar.

Dat hij ziek was, was al een hele tijd duidelijk. Maar hij ging door tot het einde: Eberhard van der Laan, de markante burgemeester van Amsterdam. Pas twee weken geleden legde hij z’n taken neer als bezitter van de ambtsketen van de hoofdstad. Ontslag nam hij echter niet: hij is dus heengegaan met de ambtsketen nog op het nachtkastje.

Gisteravond kwam er namelijk een einde aan een strijd die de PvdA’er al jaren voerde, en uiteindelijk verloor. Longkanker velde de man die Nederland wist te ontroeren bij Zomergasten, en eerder al iets van eerherstel voor Amsterdam wist te bewerkstelligen. Van der Laan voerde namelijk vanaf 2010 het bewind in Amsterdam: de burgervader nam de ambtsketen over van partijgenoot Job Cohen, die als een soort redder des vaderlands werd onthaald als lijsttrekker voor de landelijke PvdA.

Terugkijken op de situatie was het nogal ironisch. Van der Laan was namelijk zelf veel meer de redder dan zijn opvolger. Laatstgenoemde mislukte namelijk eerst als lijsttrekker en later als oppositieleider. In 2012 was Cohen alweer vertrokken uit de landelijke politiek: de beste man bleek er de kwaliteiten niet voor te bezitten.

Hoe anders was het voor Van der Laan. Van huis uit een advocaat maakte de man al in de jaren ’90 furore in de Amsterdamse gemeenteraad. In die tijd gold de PvdA Amsterdam nog als een kweekvijver van landelijk talent, dus het was dan ook geen wonder dat in 2008 de man werd gevraagd om minister te worden in het kabinet-Balkenende IV. Ella Vogelaar – ook PvdA – had een puinhoop gemaakt van het noodlottige ministerie genaamd ‘Wonen, Wijken en Integratie’ en werd door toenmalig partijleider Wouter Bos bewogen om op te stappen. Van der Laan moest het beetje eer dat er nog te redden viel voor het departement redden, en deed dat ook met verve. Ondanks de politieke erfenis (waaronder zeer slecht ontvangen plannen rondom de ‘Vogelaarwijken’) wist de markante Amsterdammer er het beste van te maken.

Tegen de tijd dat het kabinet waarin hij een ministerpost bekleedde viel vanwege de strubbelingen van CDA en PvdA, werd hij zelfs getipt als nieuwe politiek leider en lijsttrekker van de PvdA. Een hoge plaats op de kieslijst leek er sowieso in te zitten, maar de kaarten werden anders geschud: Cohen kwam naar Den Haag, en omdat in 2010 Amsterdam nog een vanzelfsprekend PvdA-bolwerk was, kon de populaire Van der Laan daar zo aan de slag als burgemeester.

Maar denk niet dat in de hoofdstad hem alles gegund werd vanwege z’n partijkaart. Net als op zijn ministerie moest Van der Laan beginnen met het puinruimen van de troep van zijn voorganger; wederom een partijgenoot. Onder het leiderschap van Cohen was Amsterdam verzeild geraakt in een crisis rondom de nog altijd in aanbouw verkerende Noord-Zuid-lijn, en had de hoofdstad het imago gekregen als een plaats waarin daders beloond werden en slachtoffers nog eens een keer extra bestraft – dat heette in de politieke volksmond ‘theedrinken’. Van der Laan gooide peper in de Noord-Zuid-lijn en stopte met het zieligheidsbeleid voor groepen die dat niet verdienden. Groepen die de PvdA doorgaans vriendelijker gezind zijn, hadden het daarna gemunt op de burgemeester: anarchisten bekladden z’n huis, en krakers probeerden de burgemeester te rebranden als ‘Mister Leegstand‘.

Maar ondanks de weerstand die de PvdA’er opriep bij extreme groeperingen, genoot Van der Laan veel aanzien. Het gaf hem het krediet om controversiële zaken te regelen: de opvang van vluchtelingen, en het deradicaliseringscircus rondom partijgenote Fatima Elatik. Het maakte hem niet bij iedereen geliefd, maar dankzij zijn jarenlang opgebouwde reputatie, als man met linkse idealen die zo nu en dan flink rechts kon doorpakken, is hij nooit in de politieke problemen geraakt.

Een ontroerend en algemeen lovend ontvangen optreden bij Zomergasten afgelopen juli werd dan ook de hemel in geprezen. Van der Laan was op dat moment al stervende, en het publiek was daarvan op de hoogte.

Zodoende kon hij gisteravond dan ook in het harnas sterven. Op veel te jonge leeftijd van 62 jaar overleed mr. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, aan longkanker.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. DolleDries

  Het was voor mij de man die met zijn integer voorkomen Amsterdam en met zijn partij de PVDA Nederland na de knoppen hielp en zijn eerste echtgenoot in ruilde voor een jong spruitje.
  Het doet me net zoveel als ik overlijdensadvertenties lees van onbekenden met mij gedachte veel sterkte voor hun gezin en familie en dit was toch wel te vroeg 62 jaar en dat gun je niemand.

  1. nickname1001

   Vreemd.
   U wilt anderen mededelen dat dit nieuws u niets doet.
   Zwijg dan, lijkt mij beter.

   1. DolleDries

    Waar zeg ik dat dit nieuws is dwaas.Maak ik zelf uit of ik zwijg ,niet jij.

    1. brabantguy

     Het valt niet mee… Maar je moest en zou toch nog even wat plaagstootjes geven he… (het doet je net zo veel…inruilen voor jong spruitje….)
     Natuurlijk bepaal jij zelf of je zwijgt of niet…. Zoals ik nu niet zwijg om te zeggen wat voor respectloos persoon ik je vind…Je wil zogenaamd nog een beetje meelevend overkomen. Terwijl je eigenlijk heel wat anders wil zeggen….je ingehouden comment verraad dat mi helemaal!

     1. IJscoman

      Helemaal eens met Dolle. Het iconiseren en heilig verklaren van een mens is bakvisgedoe en hoort thuis op het LBO. Straks staat er weer een domme meute voor zijn deur te klappen, beertjes neer te leggen en kaarsjes te branden. Sukkels.

      Iedereen gaat dood. En Eberhard heeft daar zelf hard aan meegeholpen met een pakje peuken per dag. Laten we normaal doen en het alleen laten bij RIP.

     2. nickname1001

      @ijscootje.
      Laten we normaal doen en het alleen laten bij RIP.
      .
      Tuurlijk, alleen jammer dat u zelf uw eigen advies niet opvolgt.
      Beetje teleurstellend.

     3. brabantguy

      @Ijscoman Het stuk is een memoriam! Wat heeft dat met iconiseren en heiligverklaren te maken? Daarbij is het Dolle zelf die het niet kan laten het niet bij een RIP te laten… Hoe kan u het helemaal eens zijn met hem die het juist niet bij een RIP laat! U vindt het allebei verschrikkelijk dat een door u gehaat persoon wat meer aandacht krijgt. U bent het oneens met zijn beleid en zijn partijvoorkeur… Dat steekt u… En u kunt het beiden niet nalaten dat toch nog aan te stippen. Stelletje mokkende kinderen!

     4. DolleDries

      Ja wat wil ik dan zeggen.

     5. IJscoman

      Brabantgay heeft een hele grote duim. Zo verzint hij moeiteloos dat ik Van der Laan haat en oneens ben met zijn beleid en partijvoorkeur. Ik heb dat nergens beweerd en het is ook niet waar. Ik vond VdL een aardige man. Ik maak bezwaar tegen de idolate adoratie rond zijn persoon. Maar begrijpend lezen is ook best moeilijk als je zo’n ontzettende moeite doet om te deugen.

     6. DolleDries

      Hij was natuurlijk wel lid van de partij die P.F. de moord in schoffeerde.

  2. hans-e-pans

   De PvdA heeft weer een lid minder. Dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat het triest is voor kind(eren), zijn oude- en zijn nieuwe spruit.

 2. Guus Geluk

  Triest, en zo jong nog.

  Sterkte aan de familie.

 3. Ni28

  Over doden alleen het goede.
  Nu kan Halsema ” het is niet aan de orde” aantreden. Arme Amsterdam.

  1. poison

   De een z’n dood is de ander z’n (haar) brood.
   Sterkte voor familie en nabestaanden.

 4. Ben Zine

  Tragisch dat de man slechts 62 mocht worden, maar laten we er ook vooral geen heilige van maken. Van der Laan was gewoon een burgemeester, net als al die andere 341 burgemeesters in Nederland. Ik ben niet zo van die collectieve valse sentimenten. Vind het uiteraard wel verdrietig voor zijn nog jonge kinderen, die hun vader nu al moeten missen.

  1. Top

   Wat u schrijft, zo denk ik ook. Sterkte voor de nabestaanden. Maar er sterven 150.000 mensen per dag en een ieder heeft een betekenis. Maar ‘valse sentimenten’ gaan mij ook te ver.

  2. Rosasolis

   @Ben Zine. Ik ben met je eens. Het is altijd triest om te merken dat een toegewijde
   politicus lijdt aan een vreselijke ziekte. Zielig is het voor zijn 5 jonge kinderen. Maar
   hij had beter moeten weten over de gezondheidsrisico’s in verband met zwaar roken.
   Als kind had ik jaren meegemaakt dat mijn vader was een zware roker. Ik heb vaak
   hieronder geleden omdat ik astma had, en was vaak ziek. Maar pa kon niet stoppen…
   totdat hij, jaren later van zijn doctor hoorde dat hij long emfyzeem had. Een vreselijke
   ziekte en lijdensweg voor alle patienten. Ik was toen uit huis en ging studeren in een andere stad. Misschien zou de opvolger van E. Van der Laan, een kampanje kunnen organiseren tegen roken, door heel Nederland. Hoewel ik kan begrijpen dat velen
   verdrietig zijn vandaag, en hun gevoelens uiten, vindt ik het vreemd dat nergens
   werd vermeld dat de burgemeester was een zware roker!

 5. denk eens na

  Pechtold kom maar binnen met je knecht.

  1. Farn

   Dat mag niet, want die zijn allemaal een tintje of zijn zwart.

 6. Nederlandse_Patriot

  Over de doden niets dan goeds. Amsterdam is al verloren, net als bijna alle grote steden. Onze hoofdstad is een riool geworden dat tot de rand gevuld is met edgy salonsocialisten die wiet het belangrijkste ritueel van de dag vinden. Diep triest.

 7. Seneca

  Onze Tim begint nu al – de man heeft nauwelijks het tijdelijke met het eeuwige verwisseld – met het scheppen van een mythe. De heer van der Laan was in dienst van een overheid (die zacht gezegd, tamelijk dubieus en corrupt is) en kreeg daarvoor dik en dik betaald. Geen enkel probleem, maar wij als de directe broodheren van dit soort lieden mogen toch, gezien het enorme salaris dat deze en andere burgemeesters genieten, toch prestaties verwachten die gekoppeld zijn aan een dergelijke beloning? De heer van der Laan was een man die zich omringde met foute ‘raadgevers’. Wij weten allemaal wat er is gebeurt en niet in de laatste plaats de hemeltergende misstanden bij de Amsterdamse politie en de zgn. ‘islam deskundigen’.

 8. George van de linden

  Kort maar krachtig:

  Net zoals vele mensen nog denken en vinden dat een geboorte een wonder is maar totaal niet is omdat er per dag miljoenen worden geboren, doet mij de dood van dit mens helemaal niets.

  1. Nasrani

   Kort maar krachtig: Dwaas!

 9. denk eens na

  Wilders voor nieuwe burgervader van Adam

 10. Burgermans

  Sneu voor zijn familie maar een zegen voor de hoofdstad.

 11. sjun

  Na de kennelijk verplichte heiligverklaring van PvdA-voorman Van der Laan en een korte pieteitsperiode zullen weldra de lijken uit de kast vallen. Tenslotte is er niet voor niets maar voor gedegen voorlichting gedossierd.

 12. RS

  Sterkte voor alle nabestaanden.

 13. A3aan

  De familie nabestaanden van Eberhard van der Laan wens ik veel sterkte, voor Eberhard waar U zich nu ook bevindt, ik wens U een Leven in Vrede.

 14. Ni28

  Zijn laatste wens was of Asscher voor wilt zorgen dat zijn kinderen op de PvdA zullen stemmen. Dat is pas regeren vanuit zijn graf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.