Jihadisten misbruiken stichtingen om terrorisme te financieren

Geen categorieokt 16 2017, 13:00
Steeds meer stichtingen worden gebruikt om terrorisme te financieren in Nederland en daar (ver) buiten.
De Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland, dat is de overheidsinstelling waarbij banken ongebruikelijke transacties moeten melden, meldt dat zogenaamde 'humanitaire stichtingen' steeds vaker een dekmantel zijn voor jihadisten om geld in te zamelen voor hun terroristische praktijken. In de meeste gevallen gaat het om kleinere humanitaire 'of educatie organisaties.' Die 'stichtingen' blijken vervolgens niet alleen banden te hebben met extremisten in Nederland zelf, maar ook met Nederlandse Syriëgangers.
De 'stichtingen' in kwestie zamelen vooral online geld in dat zogenaamd bedoeld is voor 'noodhulp aan burgers' in het Midden-Oosten. Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar volgens de FIU is de kans groot dat het ingezamelde geld voor heel andere doeleinden gebruikt wordt. Hennie Verbeek, hoofd van de FIU, legt uit:

"We hebben ook donaties voorbij zien komen met als omschrijving: ‘voor de broeders’ of ‘voor de strijd'."

Tja, dat laat toch vrij weinig aan de verbeelding over, natuurlijk.
Nou zou het natuurlijk wel heel plezant zijn als Verbeek even mededeelde om welke stichtingen het gaat. Maar ja, helaas, dit is Nederland. En dat betekent dat dit soort informatie verborgen wordt gehouden voor ons, het domme klootjesvolk:

Om welke organisaties het gaat, mag de dienst niet zeggen. ,,Het gaat in elk geval om meer dan een handvol stichtingen. Je ziet ook dat bestuurders van dergelijke stichtingen vaak in meerdere besturen tegelijk zitten.”

Het gaat dus om een flink aantal stichtingen die geld gebruiken om de jihad te financieren, maar de FIU mag niet zeggen welke stichtingen dat dan zijn. Gekker dan dit wordt het niet. Wat als een goedbedoelende Nederlander geld aan zo'n stichting geeft? Hij hoopt dat het terecht komt bij weeskinderen en Syrië, wat hem ook verteld wordt door de organisatie in kwestie, maar heimelijk komt het terecht bij een massamoordenaar die van plan is om een enorme aanslag te plegen. Een kind begrijpt nog dat dit ten koste van alles voorkomen moet worden, maar helaas, de Nederlandse wetgever denkt daar weer eens heel anders over.
Gelukkig zijn er toch nog enkele Kamerleden die wél begrijpen dat dit soort zaken volstrekt onacceptabel zijn. Samen met Geert Wilders en Teun van Dijk heeft PVV'er Machiel de Graaf Kamervragen ingediend over deze materie. Zo willen de heren onder meer dat mensen die veroordeeld worden wegens het financieren van terreur het Nederlanderschap kwijtraken en uitgezet worden.
https://twitter.com/GraafdeMachiel/status/919817030777344000
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten