Leider Catalonië: 'Wij zullen ons over een paar dagen onafhankelijk verklaren van Spanje'

Geen categorieokt 04 2017, 13:00
Hij doet dus wat zijn volk wil... maar het zal ongetwijfeld ook resulteren in een agressieve, gewelddadige reactie van Madrid. Dat heeft immers al bewezen indien nodig over lijken te gaan om Spanje bij elkaar te houden. Ja, ook als de eigen burgers dat helemaal niet willen.
De leider van Catalonië, Carles Puidgemont, zegt dat Catalonië zich over een paar dagen onafhankelijk zal verklaren van Spanje. Hoewel hij de exacte dag nog niet weet zal het aan het eind van deze week zijn of aan het begin van vólgende week. Puidgemont zei dat tegen de BBC.
Puidgemont geeft zijn eigen volk, Catalanen, daarbij hun zin. Zij stemden onlangs in overgrote meerderheid 'ja' in een referendum over de vraag of ze onafhankelijk wilden worden van het Grote Spaanse Monster. Meer dan 90 procent was voor. Minder dan 8 procent was tegen. Dat zijn ongelooflijke cijfers die eens temeer bewijzen dat Catalanen écht hun lot in eigen hand willen nemen.
Helaas voor Catalonië gaat Spanje dat niet zomaar accepteren. Koning Felipe VI zei in een toespraak gisteravond dat de organisatoren van het referendum "zichzelf buiten de wet hebben geplaatst," wat natuurlijk inhoudt dat ze met grof geweld aangepakt kunnen (en zelfs moeten) worden. Daarnaast is het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek begonnen om Catalaanse leiders te vervolgen wegens sedition, of het organiseren van een opstand in goed Nederlands.
Ondertussen volharden Catalanen in hun onafhankelijkheidsdroom. De afgelopen dagen zijn honderdduizenden inwoners van Barcelona en andere steden en dorpen in Catalonië de straat op gegaan om te demonstreren tegen het politiegeweld van de Madrileense stormtroepen op de dag van het referendum. Die gingen echt helemaal los en sloegen bijna 900 Catalaanse kiezers het ziekenhuis in. Catalanen vinden dat, geheel terecht, volkomen onacceptabel en zijn daardoor juist gepassioneerder dan ooit.
https://twitter.com/catalannews/status/915164288058318848
https://twitter.com/FannyFacsar/status/915136640238137344
Catalonië kan zich dus alvast opmaken voor een paar heel gewelddadige dagen. Niet omdat Catalanen zo graag oorlog willen, maar omdat Mádrid dat wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten