Met Hugo “verplicht steriliseren” de Jonge als vice-premier zet het CDA pro-life bij het grofvuil

Wie hoopte dat er met het CDA aan het roer in Nederland een conservatievere wind ging waaien, komt van een koude kermis thuis. Zojuist werd namelijk bekend dat de partij de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge voordraagt voor het ambt van vice-premier. Hugo de Jonge… waar kennen we die ook alweer van? Oh ja: het was de man die vond dat kansarme vrouwen verplicht en desnoods tegen hun wil gesteriliseerd moesten worden door de overheid.De kabinetsformatie wordt momenteel afgerond en dat betekent: tijd voor de ‘poppetjes’! Zo werd vanavond bekend dat één van de drie vice-premiers over welke Rutte III komt te beschikken naar de naam Hugo de Jonge zal luisteren. De man is momenteel nog wethouder Zorg, Onderwijs en Jeugd in Rotterdam en geniet niet bijster veel landelijke bekendheid.

Nou ja… behalve één incident dan, waarmee hij twee dagen lang het hele land in rep en roer wist te krijgen. Bij het Algemeen Dagblad kunnen ze het zich nog wel herinneren:

“[Hugo de Jonge’s] meest omstreden standpunt was verplichte anticonceptie voor vrouwen die kampen met psychische problemen. Zo ver is het niet gekomen. Wel heeft hij een landelijke discussie hierover op gang gebracht.”

Dat laatste is een eufemisme van heb ik jou daar. De plannen van De Jonge om vrouwen te steriliseren die door de overheid niet stabiel genoeg worden geacht, werden in de Tweede Kamer unaniem veroordeeld. Nu is Nederland van nature geen pro-life-land bij uitstek, maar deze plannen gingen zelfs de meest vooruitstrevende linkse partijen te ver. That’s right: niemand wilde die verplichte sterilisatiekolder van De Jonge steunen. Geen. Enkele. Partij.

En nu wordt de man die letterlijk nog progressiever is dan D66, GroenLinks en Sylvana Simons tezamen door zijn partij CDA naar Den Haag gehaald. En dan niet om de wind van voren te krijgen van de partijleiding. Nee, om beloond te worden voor zijn opmerkingen met het ambt van vice-premier. Moet je je voorstellen: Hugo de Jonge, een man wiens ethisch-morele kompas zelfs door D66 zou worden gekenmerkt als ‘wel een beetje érg progressief’, wordt nu benoemd tot de plaatsvervangend regeringsleider van heel Nederland.

Raar! En dan vooral als je bedenkt hoe hij daar gekomen is: dankzij het CDA, een christen-democratische partij die zich al tientallen jaren laat voorstaan op medisch-ethisch conservatisme – beter bekend als pro-life. Maar de tijden dat het CDA die waarden nog aanhing, lijken nu één klap voorbij. Vrij naar Buzz Lightyear: op naar de verplichte sterilisatie, en daar voorbij!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. DolleDries

  Dat plan hadden de Nazi’s ook in eerste instantie met de Joden. In concentratiekampen zijn daar veel vrouwen voor gepijnigd en gedood door medische experimenten .Uiteindelijke besloot men toch de Joden een spuit te geven met het kenmerk van een voltooid leven.
  Ik denk dat die Hugo en Pechtholt het wel samen kunnen vinden.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Overbevolking zal de wereld vernietigen (en heeft grote delen van de wereld al vernietigd)
  Maar dat is een onderwerp dat zelfs hier taboe is.

  Ik ken de beste man verder niet maar een CDA’r die pleit voor ‘effe rust op de plaat’ (sic) kan ik alleen maar toejuichen.
  Prikkelend, interessant, onverwacht en pikant.

  Wat is zijn mening inzake massa-emigratie ?

 3. DolleDries

  Nu het CU nog met een oud plan van Rouwvoet om het schaamhaar te registreren.

 4. Floris

  Anti-conceptie is wat anders dan sterilisatie, Tim.

  Waarom zal die man dat gezegd hebben? Ik zou toch denken dat hij dat in het belang van het kind heeft gedaan. Een vrouw met (ernstige) psychische problemen kan vaak niet in staat worden geacht een kind een goede opvoeding te geven. De behandelend arts/psychiater kan daar per geval wel een oordeel over vellen.

  Ik zie er geen kwade bedoelingen achter, wel allerlei problemen van praktische aard.

  1. DolleDries

   Hoe wou je dat als die mensen thuis zijn verplichten of controleren.

   1. Floris

    Dat bedoelde ik met praktische problemen. Ik denk dat je alleen moet kijken naar vrouwen die reeds onder behandeling van een psychiater staan. Veel van dat soort vrouwen help je toch alleen maar door te voorkomen dat ze zwanger worden?

    Waarschijnlijk willen ze het zelf ook niet, maar een ongelukje is zo gebeurd.

    1. DolleDries

     Maar de psychisch gestoorde mannen dan. Denk aan Anne.

    2. Ali Yas

     Ik denk ook dat die Hugo het goed bedoelde. Anticonceptie lijkt me in alle opzichten gezonder dan abortus achteraf, nietwaar?

 5. Ni28

  Ik denk dat bij de CDA weer een strijd woedt tussen links en rechts. Dan maar een linkse poppetje om de boel te sussen. Het is toch maar voor een paar maanden vandaar al die voor de burger onbekende personen. Die zijn straks weer snel vergeten.

 6. Ni28

  2@ Daar heb je gelijk in, Floris.

 7. PMG

  Nou mijn bek valt open, Nederland, hartelijk bedankt dat jullie met zijn allen dit zooitje bij elkaar hebben weten te harken. Het heeft niets meer met standpunten en water bij de wijn doen van doen. Liegen en bedriegen en het enige belang lijkt het eigen belang en het lukraak laten binnen komen van allerhande parasieten en criminelen die van ons succes mogen mee profiteren, het belonen van misdaad, dader- ipv. slachtofferhulp, weer een miep die niets weet van defensie, doordouwen in de EU, het volk monddood maken door referendum af te schaffen en ga zo maar door. Wees er maar trots op, ik ga er van over mijn nek en helemaal van commentaren hier zoals prikkelend en pikant, bah wat een losers zijn wij geworden, ik was ooit trots op dit land maar schaam me ondertussen eerder. Het begint erop te lijken dat we aan dictatuur worden overgeleverd met ideeën van onze oosterburen!

  1. van Urk

   Ons land wordt geregeerd door idioten met idiote ideeen. Kan gewoon niet anders!

   1. Boezaardt

    Dag moet dan het resultaat zijn van idiote kiezers.

  2. DolleDries

   Zo te lezen ben jij knap levensmoe aan het worden.

   1. PMG

    @ DD – Als er iemand niet levensmoe is dan ben ik het, ik ben 58 en word 120. Verder ben ik, mocht het je interesseren, FvD lid van het eerste uur, waarom? Omdat ik mij heel goed kan vinden in het programma, wanneer ik klik op de diverse standpunten vind ik iets waar ik vaak 100% achter kan staan, heel zeldzaam! Omdat ik geloof dat uiteindelijk de intelligentie zal zegevieren en de ‘terug-met-beide-voeten-op-de-grond-en-de-schouders-eronder’ mentaliteit terug zal keren, net als eigen volk eerst, eert uw vader en uw moeder en laat ze niet in hun eigen stront zitten en de keiharde gulden, blijf van een ander en zijn spullen af, zo niet ‘oog om oog, tand om tand’, ‘wie-zaait-zal-oogsten’ en de rest, behalve de hulpbehoevende, zoekt het maar uit. Hard en rechtvaardig en de meeste stemmen tellen. ‘Eigen-broek-ophalen-en-houden’ en ‘loon-naar-werken’. O ja, zwarte piet is zwart en geen suikerfeest. Aanpassen of optjoffen. Geen ontwikkelingshulp maar prof leger en politie. Geen huursubsidie maar bouwen. Eigen huis is onbelaste basisbehoefte. Privé klinieken met snelheid. Kwartje Kok van benzine prijs af. LPG is het schoonst, zo ook kernenergie dus niet moeilijk doen. 10 jaar brommen = 10 jaar brommen.

 8. vierwieler

  In een paar landen heeft dit jaren geregeerd het “helpen” van psychiatrise patienten en gehandicapten. Voor zover ik weet heeft Rusland nog altijd de wet om pyschiatrische patienten om wat voor reden te laten helpen. Iedereen die een tag kreeg werd in die landen geholpen.

  Persoonlijk als een persoon met vierwielen onder mijn achterste is het dubbel. Wil ik graag kinderen die een kans hebben op problemen of niet?

  Binnen de kringen waar ik in behoor is het vaak een discussie. Voor de voorstanders. “De zorg van vandaag is niet van morgen.”

  Voor de tegenstanders. “Leven voor iedereen ook de zwakken onder de zwakkere.”

  Het is en blijft een verekt hekel punt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.