Na Zwarte Piet moet ook de chocoladeletter kapot! Nederland, maak kennis met de “kaasletter”…

Zwarte Piet is maar racistisch, en chocolade zorgt maar voor gaatjes in de tanden. Daarom moeten we dit jaar niet één maar twee Sinterklaas-tradities bij het grofvuil gaan zetten, aldus de groeiende groep van plezierverbieders in dit land.

Het Sinterklaasfeest – één van de weinige tradities die Nederland nog kent – wordt in rap tempo afgebroken. Eerder vandaag hoorden we al over de introductie van “hipsterpieten” en “glutenpieten”, die dat zogenaamd racistische figuur van een Zwarte Piet maar eens snel moesten gaan vervangen. Maar behalve Piet liggen ook andere onderdelen van het ‘heerlijke avondje’ onder vuur. Ook al dat snoepgoed dat ieder jaar met bakken tegelijk wordt uitgedeeld aan kinderen is eigenlijk niet meer van deze tijd, beweren sommigen. En dus moet Sint innoveren! Dat voelt te doen door … gewoon alle chocoladeletters te vervangen door heuse kaasletters. Jawel hoor:

“De chocoladeletter krijgt een geduchte concurrent. De kaasletter maakt zijn opmars in Nederland. Wat begon als een verzoekje in een Zeeuwse boerenwinkel, is inmiddels zo’n grote hit dat kaasboerderij Schellach kaas tekortkomt.

En hoe. Het eerste jaar ging het aardig, het tweede jaar was er ook wel wat interesse, maar dit jaar loopt het gigantisch uit de hand. Bedrijven plaatsen megaorders en uit het hele land komen aanvragen van mensen die dit jaar een kaasletter in hun schoen willen van Sinterklaas. ,,Het is echt Nederlands, en eens iets anders dan een chocoladeletter. Een gezond alternatief zou je kunnen zeggen”, stelt de kaasletterboer.”

Jongens, toe zeg, kunnen we alsjeblieft ophouden met het zo politiek-correct mogelijk maken van het Sinterklaasfeest? Dit soort onzinnige nieuwerwetsigheden lijken misschien anno 2017 leuk en hip, maar zorgen juist dat iets heel belangrijks wordt weggeslagen onder Sinterklaas: het tijdloze aspect. Sint en Piet zijn al jaren een succes, juist omdat het zo resistent is voor modegrillen en ander populair geneuzel. Als je die immuniteit gaat opheffen door de Goedheiligman en zijn knecht te onderwerpen aan de trends en rages van deze tijd, loop je al snel het risico dat het Sinterklaasfeest spoedig in onze achteruitkijkspiegel geraakt. Want wat dit jaar cool en hip is, is volgend jaar ineens oud nieuws en oubollig. Voor een levende traditie is zo’n vaststelling het begin van het einde.

Laat die kaasletters dus lekker liggen op Zeeuwse boerderijen. Ze zijn vast verrukkelijk, maar nu het Sinterklaasfeest al zo zwaar onder het vuur ligt van cultuurslopers als Quinsy Gario en Sylvana Simons kunnen we er voorlopig even geen nieuwe risico’s bij nemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. DolleDries

  Zijn er ook drop letters.

  1. corfo

   @ Dolle Dries,
   Ik heb nog geen drop-letters gezien, wél drop-lùllen !!

 2. Floris

  “Jongens, toe zeg, kunnen we alsjeblieft ophouden met het zo politiek-correct mogelijk maken van het Sinterklaasfeest?”
  ———————————————————-
  Overdrijven is ook een vak. Die kaasletters zijn gewoon een commerciëel succes, heeft niets met policor te maken.

 3. Nog1

  Tim…even ademhalen.

  Sint hield altijd al van rages, vroeger was dat lego en playmobiel, tegenwoordig zijn dat tablets en kaasletters.

  Dat komt doordat er een Nederlandse traditie is die nog veel ouder is dan Sinterklaas. En dat is geld verdienen.

  Met politiek heeft dat niets te maken.

 4. Michael

  Uhm… dit heeft helemaal niets met 1 of andere discussie rond het “politiek correct” maken van sinterklaas te maken. Gewoon een commerciële uitbuiting van sinterklaas, zoals eigenlijk het hele feest. Past dus juist prima zou ik zeggen.

  Even dimmen dus. Jullie houden hier van framen en verbanden insinueren die er niet zijn, maar dit gaat wel lachwekkend ver. Mijn tenen kunnen niet veel krommer staan.

 5. Zweedse kok

  Kaasletters, ach ze worden al 20 jaar verkocht.
  Sorry Tim, ben betere artikelen van je gewend.

 6. Becker

  Het hopeloze achterhoedegevecht voor het behoud van Zwarte Piet heeft obsessieve proporties aangenomen.

  1. corfo

   @ Becker.
   Niet proberen mee te praten over iets waarvan jij de betekenis niet kent, Becker.
   Ga jij maar in gevecht met jouw behandelend psychiater.

 7. poison

  Een kaasletter in de schoen??? Dan zal het wel een stinkkaasje worden.

  1. Becker

   Ze smaken heel goed in combinatie met marsepein.

 8. DolleDries

  Kaas is ongezond omdat er veel vet & zout in zit. In essentie is kaas ongezond, simpelweg omdat de meeste kaassoorten ontzettend veel verzadigde vetten en zout bevatten. Zelfs 30+ kaas is nog steeds 16 procent vet.

  1. DolleDries

   Wat chocolade zo gezond maakt is het cacao gehalte, het belangrijkste ingrediënt van deze lekkernij. Cacao bevat enorm veel antioxidanten en is verantwoordelijk voor allerlei ‘feel-good’ stofjes in je hersenen zoals endorfine en serotonine. Hoe meer echte cacao er in je chocolade zit hoe hoger het antioxidant gehalte en hoe gezonder dit voor je is.

  2. Zweedse kok

   En hoeveel vet zit er in chocolade?

   1. DolleDries

    Zoek dat zelf maar op.

 9. HaZ

  Nou, doet u maar zo’n heerlijk kaaslettertje, belegen graag !
  Tim, het is niet of/of maar en/en.

 10. Bloem

  Geweldige vondst toch, zeker voor diabetici en mensen die suikerhoudende producten proberen te vermijden

 11. marco1

  Ach het blokje kaas hoort ook bij Nederland. Wat maakt het uit als er op het heerlijk avondje een bordje gesneden kaasletter staat. De chocoladeletter blijft , mits het onder vuur liggende Sinterklaas en ZWARTE PIET feest zijn beataan behoud , heus ook wel in de zak en schoentjes.

 12. FrederikH1

  Ja, heel goed. Weg met alles waar een Walmende Stinkgeur van Kolonialisme, Slavernij en Uitbuiting omheen hangt: Zwarte Piet, chocola, de hele rottroep. Uitstekend, ben ik heel blij mee!!!

 13. Babaji538

  Fondue.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.