Nederland is een supermarkt voor de constructie van massavernietingswapens

Dit is niet zomaar een vage mening over Nederland gebaseerd op noppes, dit heeft de militaire inlichtingendienst (MIVD) verteld. Vandaag vertelt de kersverse Minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, dat die zorgen ook nog eens terecht zijn. Nederland, een supermarkt voor massavernietigingswapens. 

Directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim, waarschuwde onlangs dat ons land ‘bijna een supermarkt’ is voor landen die dit soort wapens ontwikkelen. Bedrijven zijn zich volgens hem vaak niet voldoende bewust van de risico’s dat landen in Nederland aan materialen en kennis proberen te komen.

Dit bericht kunt u dus gaan onthouden op het moment dat u andere nieuwsberichten ziet over landen met massavernietigingswapens. Nederland heeft altijd al gewisseld tussen de rol van pastoor en de rol van de koopman. Moraliteit versus economische vooruitgang. Handelsgeest toch? Enfin, het betekent natuurlijk niet dat Nederland een beleid heeft dat dit soort ding stimuleert, maar dat er niet nagedacht wordt over de motieven van de koper, dat lijkt mij nogal naïef.

Dit is blijkbaar een onderwerp waar we serieus over moeten nadenken en ook aan de consequenties die hier aan vast zitten. Het lijkt nu nogal vaag en een ver-van-je-bed-show, maar het is vooral niet de bedoeling dat Nederland direct of indirect faciliteert in de productie van dit soort wapens. Een gevaar voor de eigen nationale veiligheid.

Het rapport zette onder andere dit uiteen:

“In een aantal gevallen hebben de diensten aanwijzingen ontvangen over gebruik van Nederlandse technologie in programma’s voor massavernietigingswapens of overbrengingsmiddelen in Iran, Pakistan en Syrië”, schrijven demissionaire ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff (Defensie).

We moeten veel beter nagaan, ook in de private sector, waar dit soort onderdelen en elementen voor gebruikt worden. Daarbij moet de controle ook goed genoeg zijn vanuit de overheid.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. swetsnek

  Wat een gedoe om al die kernwapens laten we nou eerst die ouwe eens opmaken hahahaha

 2. Ni28

  Als je de kennis in huis hebt voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens lijkt mij logisch dat deze niet voor vredesdoleinden zullen dienen. Waarom investeert Nederland dan in deze technologie, dat lijkt mij een betere vraag.

 3. Parestado4

  Uranium is de meest lucratieve investering!Vraag het aan de banken!
  Geld wat stom is maakt recht wat krom is.
  Als geld spreekt zwijgt de waarheid.
  Met geld geldt alles en zonder geld geldt niets.

 4. Babaji538

  U geeft de voorkeur aan de Wallen te Amsterdam.
  Prima.
  Majoor Bosshardt is afgezwaaid, ofschoon
  ze een mooie documentaire met foto’s heeft gehad.
  Een goede conditie met uithoudingsvermogen staat
  in dienst van een mensheid.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.