Onderzoeker zet de Zwarte Pietenhaters in hun hemd: Piet was helemaal geen slaaf, maar een piraat

Interessant nieuw onderzoek over de herkomst van de knecht van Sinterklaas brengt aan het licht dat de kindervriend wellicht helemaal geen arme slaaf was, maar een rijke piraat die graag cadeaus uitdeelde.

Het kan u niet ontgaan zijn, maar de afgelopen vijf jaar woedt de discussie over de werknemers van Sint Nicolaas: de Zwarte Pieten zouden een uiting van racisme zijn, aangezien de Nederlandse traditie een stel slaven heeft gebombardeerd tot cultuurgoed – zeer tegen het been van enkele Nederlanders met wortels in Suriname of op de Antillen.

Maar hun hele aanname dat Zwarte Piet afstamt uit de slavenhandel kan wel eens op drijfzand gebaseerd zijn, zo komt nu naar voren. Onderzoeker Michiel de Jong besloot namelijk om in de oorsprong van de Pieterbaas te duiken, en vond een sterke verwantschap met een piratenverhaal uit het Zeeuwse plaatsje Veere. Daar kwam in de zeventiende eeuw elke november een piraat genaamd Murad Raïs aan. Wat er voor de plaatselijke bevolking volgde, lijkt heel veel op het Sinterklaasfeest zoals we dat vandaag nog kennen.

De Jong publiceerde zijn bevindingen in het Algemeen Dagblad:

“De gelijkenissen met het sinterklaasverhaal zoals we het nu kennen, zijn opvallend. De stoomboot, Spanje, de stoute kinderen die meegenomen worden, de kleding van Zwarte Piet: ze kunnen volgens De Jong allemaal teruggevoerd worden naar piraat Murad. ,,Het bezoek van de piraten was een onvergetelijk sinterklaasfeest in allerlei opzichten. Dat piraten aanmeerden, was een bijzondere gebeurtenis: meestal werden ze meteen opgepakt. Murad bracht een grote pot geld mee om inkopen te doen. De piraten hadden veel geld en kochten waarschijnlijk allemaal cadeautjes voor de meisjes. Het sinterklaasfeest was in die tijd namelijk ook een soort huwelijksmarkt.”

De piraten kwamen weliswaar uit Marokko, maar spraken Spaans. En ze droegen gekleurde kleding, die lijkt op de huidige gekleurde kleding van Zwarte Piet. En dan de stoomboot. ,,Jan Schenkman introduceerde de stoomboot in het Sinterklaasverhaal rond 1850. Hij was negen jaar toen de eerste stoomboot aankwam in Veere. Het zou goed kunnen dat Schenkman de aankomst heeft geassocieerd met het verhaal over de piraten.””

Naar aanleiding van zijn bevindingen doet Michiel de Jong aan historici de oproep om verder onderzoek te verrichten: hij heeft zeer sterke aanwijzingen gevonden, maar hij wil dat er dieper wordt gegraven door de ‘professionals’.

Tot de tijd dat dat onderzoek verricht is, zouden types als Quinsy Gario er echter goed aan doen om een toontje lager te zingen over Zwarte Piet, racisme en slavernij. Want het ziet er naar uit dat hun hele verhaaltje wel eens op een gênante en onjuiste aanname gebaseerd zou kunnen zijn…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Guus Geluk

  Als dit waar is, zou dit het belangrijkste bezwaar tegen Zwarte Piet wegnemen.

  1. Ni28

   Spreek je Dopper tegen?

   1. Guus Geluk

    Dopper heeft niet gereageerd in deze draad, Ni28.

  2. marco1

   Als dit waar is begin ik te denken dat Zwarte Piet piraat mijn snoepgoed en kado’s die sinterklaas in mijn schoentje stopt heeft gestolen de afgelopen jaren.

   1. Guus Geluk

    Dat zou best wel eens kunnen, marco1.

 2. Becker

  De onvermijdelijke verdwijning van Zwarte Piet is het gevolg van het feit dat veel mensen hem nu als een racistisch symbool zien. De historische achtergrond van het symbool is daarbij weinig relevant.

  1. nogmaals

   @becker
   Waarop baseert u uw mening? Licht eens toe svp.
   Onvermijdelijk?
   Veel mensen?
   Racistisch symbool?
   Waarom is historische achtergrond (die wellicht tegengesteld is aan hetgeen door Quincy c.s. steeds is gebruikt om hun standpunt te verdedigen) nu opeens niet relevant ?

   1. Becker

    De verdwijning van Zwarte Piet is het gevolg van hoe veel mensen hem zien, niet wat hij in het verleden feitelijk was.
    Feit is dat veel mensen Zwarte Piet nu zien als een racistisch symbool. Je kunt natuurlijk proberen deze mensen met historische argumenten ervan te overtuigen dat ze dat verkeerd zien maar als dat niet lukt (en dat voorspel ik) zal Zwarte Piet toch verdwijnen.
    Dit sociaal-psychologische mechanisme staat ook wel bekend als het theorema van Thomas: “”If men define situations as real, they are real in their consequences.”

    1. nogmaals

     @becker
     Je hebt het over een “feit” en “veel” mensen. Waarom een “feit”?
     En jouw “veel” betreft hoeveel procent van de gewone nederlanders ?

     1. Becker

      @nogmaals,

      In absolute aantallen zal het aantal mensen in Nederland dat niet op een veranderde Zwarte niet zit te wachten nog wel in de meerderheid zijn maar het verzet is een achterhoedegevecht.

      https://www.ad.nl/binnenland/besef-discriminatie-zwarte-piet-groeit~a9b4f8b7/

      Het absolute aantal is ook niet bepalend: mensen, ouders, willen geen sfeer van controverse rond dit kinderfeest en dat heeft tot gevolg dat scholen en gemeenten naarstig zoeken naar een compromis dat de kou uit de lucht moet nemen. Het gevolg is een snelle verdwijning van dit sybool.

     2. DolleDries

      Meestal sprak Dopper over we.

    2. swetsnek

     Dopper veel mensen zoals jij dat zegt zien dat niet zo dat is hun aangepraat door een stel zwarte zeikers die niet van ophouden weten en nou oprotten stuk onbenul

   2. DolleDries

    Het is Dopper.

    1. nogmaals

     Inderdaad Dolle Dries: dopper verschuilt zich nu weer achter Decker.
     Decker vindt het niet belangrijk dat een meerderheid in NL pro zwarte piet is, want uit een soort lafheid wil hij de piethaters toch maar hun zin geven. Dopper/Decker geeft er weer eens blijk van dat hij een echte Nederlandhater is.

  2. Ni28

   Dan gaan die mensen maar anders kijken. Je moet niet zien wat je wilt zien maar wat er werkelijk is. Hier spreekt de blinde haat tegen de blanken en niets anders.

 3. Ni28

  De metamorfose van slaaf naar piraat zal weinig opleveren in de kamp van Pietenhaters. Het wordt nu de verheerlijking van piraten. Zaten piraten ook niet in de slavenhandel? Hoe dan ook, een link wordt vast gevonden.

 4. Mark kuiper

  Adewali

 5. Nasrani

  Ach. Wij vieren nog gewoon Sinterklaas en Zwarte Piet. Met een zwarte Piet. En zo zijn er gelukkig nog genoeg in Nederland.

  1. Becker

   Dat mag hoor, Nasrani, een Zwarte Piet is niet verboden. U mag ook nog klompen en klederdracht dragen. Paasvuren, carbidbusknallen en koekhappen mogen ook nog.

   1. Nasrani

    Volgens mij heb ik gemist dat er een heuse linkse volkswoede gaande is t.a.v. klompen, klederdracht, paasvuren, carbidbusknallen en koekhappen. Maar mocht dat zo zijn dan stel ik voor om gelijk alle genoemde zaken ook af te schaffen om onze allochtonen en linkse landverraders van dienst te zijn.

 6. PMG

  Zwarte Piet is zwart en ik schaam me er echt niet voor dat Nederlanders vroeger in de slavenhandel zaten, da’s wel heel lang terug he? Dat zwarte mensen altijd wat te zeiken hebben komt door hun eigen afwijkende gedrag dat wrijving opwekt met de rest van de bevolking en die reageren dus op dat afwijkende gedrag. Als we ons moeten aanpassen aan wat onze voorvaders hebben gedaan dan hebben ze in Duitsland nog 2 wereldoorlogen in te halen. En geloof me, na jaren werken in Afrika weet ik dat zwarten meer een hekel aan blanken hebben dan andersom! Onder elkaar leven ze nog op stammen niveau en slachten elkaar af zoals we nog vrij recent hebben kunnen zien. Verder viert de corruptive hoogtij en is het ‘all-in-the-family’.

  1. corfo

   @ PMG.
   Wij beleven Sinterklaas + ZWARTE Piet en géén Sinterklaas met een WITTE of GEILE Piet.
   Wat zeiken die negers toch altijd over slavernij ?
   Wij, échte Nederlanders zeiken toch ook al enige tijd niet meer over de Vikingen, die Dorestad plat brandden en honderden NL-vrouwen mee namen naar Noorwegen-Zweden ? Of uhh……….zouden we daarvoor misschien nog wat euro’s kunnen eisen van de regeringen aldaar ?

 7. Knopper

  Ken veel zwarte mensen maar geen van hen allen heeft piet als achternaam ,zwarte van voor

 8. Parestado4

  Nee hoor:Sinterklaas vierig is een traditie die zijn oorsprong heeft in Beyren en heeft alles te maken met kerstfeest!Een heidens Germaans feest dat overgoten is met een religieus sausje.

  1. marco1

   waar het vandaan komt en hoe ontstaan boeit mij weinig. Het is vooral een puur Hollands volksfeest en dat moet het vooral blijven. Import heeft het recht om het mee te vieren maar zeker niet het te veranderen naar hun wens.

 9. H.Vaes

  Als dit waar is….dan dienen de anti zwarte piet idioten……aangeklaagd te worden wegens opruiing en ophitsing van de Nederlandse bevolking.

 10. Rosasolis

  Hoewel ik jarenlang in Nederland woon, en Nederlands burger ben, vindt ik dat er niets mooier is dan Kerst. Krijgen de kinderen niet voldoende op 3 feestjes vlak naast elkaar?
  St. Maartens rond 11 november met het ophalen van snoep die de buurt bewoners geven aan de kinderen die voor de duur komen. Dan krijgen ze Sinterklaas kadootjes en nog
  meer snoep op 5 december, en dan nog meer kadootjes en traktaties op Kerst 25 december, en dan nog meer voor Oude Jaar op 31 december. Ik durf het niet te voorstellen, maar waarom moet de Sinterklaas troep nog doorgaan?
  Voor de meeste landen, is Kerst het mooie feest van het geven, en tonen van liefde.
  Waarom moet er zowel Sinterklaas en de Kerstman zijn? Ik wil hier niet een
  vreselijke “zuurpruim” voordoen, maar ik vindt dat er veel meer aandacht aan Kerst
  moet komen, die voor iedereen een prachtige tijd kan zijn om vriendschap en liefde met elkaar te vieren! Juist gedurende de donkerste dagen van het jaar.

  1. marco1

   idd voor de meeste landen is kerst het mooie geest. Maar wij zijn niet meeste landen wij zijn Nederland en Sinterklaas hoort bij de Nederlandse cultuur en aangezien de meeste landen zo op cultuurbehoud zijn mag Nederland dat ook weleens. En juist heel veel van een wat oudere generatie vind het al wat langer jammer dat kerst de Sinterklaas wat verdringt. Maar dat begrijpen alleen echte Nederlanders en het zou mooi zijn als de wat minder echte Nederlanders daar gewoon begrip en respect voor op zouden kunnen brengen.

   1. Rosasolis

    @marco. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen het Sinterklaas feest. Ik heb vroeger ook een paar meegemaakt. Maar Sinterklaas is voor kinderen, met kinderliedjes gezongen door kinderkoren, en de winkels zijn vol met speelgoedjes
    en andere cadeaus voor kinderen. Maar na Sinterklaas zien wij cadeau iedeeen voor
    volwassen mannen en vrouwen. En er is veel inspirerend muziek, gezongen door
    volwassen koren en solisten, met orkesten. Laat iedereen genieten van feesten,
    groot en klein. Er is zoveel ellende in de wereld, en ons eigen leven kan soms heel moeilijk zijn, met veel zorgen. Dus geniet van gezelligheid, wanneer je kan!

  2. marco1

   Ter aanvulling , st.Maarten werd in grootste deel Nederlsnd nauwelijks gevierd en met Kerst geen kado’s dat werd namelijk met Sinterklaas gedaan.

 11. Bert030

  Onzinverhaal.
  De herkomst van Zwarte Piet kan je lezen op: https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/

 12. Obelix

  Destijds – ik spreek van minstens 35-40 jaar geleden – had Het Parool op de binnenzijde van het achterste blad een paginagrote ets geplaatst van Sinterklaas met een stuk of 3-4 getinte mensen(negroïden) in kettingen geklonken. Het Parool zwijgt, logisch, wanneer ze deze ets nogmaals zouden laten zien zullen ze vele lezers gaan missen want ‘de leugen moet immers in stand blijven’, de waarheid is té hard voor de kleine en grote kinderen. De waarheid wil men niet onder ogen zien, zo is dat eender met de Rooms Katholieke kerk die veel liever een plaatsvervangende christus: de Paus en een eigen bijbel hanteren waar deze tekst wellicht niet in voorkomt: “Mat 23:9  En gij zult niemand uw vader noemen op de aarde; want Een is uw Vader, namelijk Die in de hemelen is.” Waar ook geen sprake is van opstanding uit de dood, want Zijn lichaam blijft hangen aan het kruishout.

 13. Christina

  Hahahaha dat zou voor het eerst zijn ` De piraten kwamen uit marokko` en die deelden speelgoed uit??
  Die zwarte pieten moeten een standbeeld krijgen en in alle marokkaanse haathutten als voorbeeld dienen, want de hedendaagse marokkaan geeft niets [ ja ellende] maar pakt alles wat niet van hem/haar is!!
  Laat dit verhaal waar zijn wat een lol!!
  En ik vier sinterklaas gewoon met zwarte piet en al, geen stroopwafel piet of wat voor ongein dan ook. lekker zwart en zo gek als een deur!!

 14. corfo

  Een neger die piraat was ?
  Kan ik me niks bij voorstellen, t is zo’n braaf stelletje, die negers.

 15. Babaji538

  Google laat geen keus over
  voor ouderen in de ‘optionele functies’.
  Puur egoïsme, seksisme en kortzichtigheid.
  Gelijk de waardeloze ontwerpers van Microsoft,
  wat getuigt uit opdringen van reclame.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.