Ontwikkelingsclub AWEPA maakt doodleuk €1,6 miljoen aan Nederlands belastinggeld zoek

Nou, mooie boel. De subsidieslupers van ontwikkelingshulpclubje AWEPA hebben even mooi meer dan anderhalf miljoen aan belastinggeld van hardwerkende Nederlanders kwijt gemaakt. Leuk man!

Ontwikkelingshulp: een uit idealisme gestarte bedrijfsbranche die probeert te zorgen dat belastinggeld uit rijke landen wordt vertaald naar (duurzame) welvaart in de armere gebieden op aarde. Is dat goed voor je geweten? Nou, heel erg goed. Wie slaat zichzelf nu niet graag op de borst omdat hij meebetaalt aan een betere wereld?

Maar zoveel filantropie heeft ook een keerzijde: de controle op de bestedingen van dat geld zijn lang niet altijd op aarde omdat men er vanuitgaat dat ontwikkelingsgeld per definitie goed terecht komt. Wie haalt het nu in vredesnaam in z’n hoofd om te roven uit de geldpotten voor de allerarmsten van de wereld? Niemand, toch?

Mispoes. Zo nu en dan doet malafide personeel van zo’n ontwikkelingsclub dat gewoon zélf. Neem nu AWEPA, dat al jaren een flinke financiële bijdrage van de Nederlandse overheid krijgt. Al het geld dat recentelijk die kant is uitgegaan, is vermoedelijk spoorloos verdwenen:

“Bij AWEPA, een organisatie van Europese (oud-)parlementariërs die de democratie in Afrika ondersteunt, is 1,6 miljoen euro verdwenen. De financiële man van de organisatie is spoorloos verdwenen. De waarnemend directeur heeft het faillissement aangevraagd.

De Association of European Parlementarians with Africa heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De afgelopen twee jaar gaf minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking een half miljoen euro subsidie aan de organisatie.”

Ook heeft AWEPA in allerijl alle werknemers die bij de Afrikaanse vestigingen werkten, ontslagen.

Minister Ploumen (PvdA) zegt dat ze overweegt aangifte te doen. Daar valt m’n mond echt van open: overwegen? Hoeveel geld moet iemand precies uit de Nederlandse staatskas jatten voordat Ploumen direct in actie komt en zich niet verstopt achter allerlei onderzoeken en constructies?

PVV-Kamerlid Martin Bosma reageert overigens gelaten op de onthullingen. Volgens hem is de massale diefstal van AWEPA niks nieuws onder de zon: gebeurt al jaren, aldus Bosma:

Hoe dan ook: laten we hopen dat het geld ofwel boven tafel komt, ofwel iemand hier straks voor de gevangenis in gaat. En ophouden naïef te zijn als het gaat om het sponsoren van allerlei ontwikkelingshulpclubjes. Dat het niet allemaal organisaties met verheven idealen zijn, blijkt vandaag wel weer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ni28

  Ontwikkelingshulp, inmiddels een vieze woord geworden. Eindeloos ontwikkelen in een bodemloze put waar links onze geld in gooit. De ANC is na de dood van Mandela een vies clubje die onze geld graag opmaakt. Ploumen zei onlangs, u mag mee oneens zijn maar ik weet wat ik doe. Des te erger, zou ik zeggen.

  1. trampoline

   Blijkbaar weet de rechterhand van Ploumen niet wat haar linkerhand doet.

   1. hans-e-pans

    Waarom zou de rechterhand van Ploumen niet wat haar linkerhand doet? Links heeft daar geheel geen boodschap aan, want het is niet hun geld.

    1. hans-e-pans

     Het bericht moet zijn. “Waarom zou de rechterhand van Ploumen niet weten wat haar linkerhand doet? Links heeft daar geheel geen boodschap aan, want het is niet hun geld.” Foutje bedankt.

 2. ReconquistaEuropa

  Ploumen overweegt aangifte te doen..misschien moet ze er nog maar eens een nachtje over slapen. De reis naar het politiebureau en het doen van aangifte kost natuurlijk veel energie en tijd. En dat voor een schamele 1.6 miljoen die sowieso door het gepeupel was opgehoest. Het is de moeite niet waard. Toch?….(kots)

 3. trampoline

  Dr. Jan Nico Scholten maakte deel uit van het CDA, totdat het CDA niet links genoeg meer was voor hem. Scholten was ook betrokken bij Vluchtelingenwerk.

  Voor mij reden om aan al die clubs niets meer bij te dragen.

  1. corfo

   @ trampoline.
   Aan de z.g. “goede doelen” geef ik al sinds langere tijd helemaal niks meer; dat kwam omdat ik las hoe hoog het salaris van de diverse directeuren van die clubjes is. Schandalig, en daar lopen de duizenden collectanten óók voor te collecteren.
   Jammer dat het geld voor z.g. ontwikkelingshulp rechtstreeks vanuit de “regering” wordt gefourneerd, dus daar kan ik geen invloed op uitoefenen; de club die tégen die hulp is, heeft mijn stem.

 4. Arachne

  Dat geld is niet kwijt. Dat is een of andere zak terechtgekomen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet iemand (meerdere) binnen organisatie ook wie en waar. Het betreft een niet reguleerde zak. En daarom is het kwijt.
  Makkelijker kunnen we het niet maken.

 5. Babaji538

  Terwijl Prins Bernhard pittoresk laat zien, voor het WNF
  te staan, door afgeschoten tijgers met piratenlapje, is
  Prins Harry bedreven in het afschieten van ander soort wild.

  Petra Hermans

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.