Regeerakkoord: Rutte III wordt meest pro-Europese kabinet in tijden. “Actievere rol EU is gewenst!”

rutte-euvlag
Foto: Mark Rutte in Brussel. Bron: Minister-president / Flickr.

Het regeerakkoord legt bloot dat het derde kabinet-Rutte nog eens flink gaat tamboerijnen over het belang van de Europese Unie, en wil nog maar eens verdergaan met het afdragen van nog meer soevereiniteit aan die club.

Wie had gehoopt dat het kabinet-Rutte III flink eurosceptischer ging worden dan voorgaande kabinetten komt bedrogen uit. Zelfs met kabinetsdeelname van de eurosceptische ChristenUnie heeft D66 de nieuwe regeringscoalitie stevig op het Brusselse pad weten te trekken. Het vandaag gepubliceerde regeerakkoord legt die ambitie bloot: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zeggen dat ze willen dat de EU op “belangrijke thema’s” een actievere rol moet innemen:

“Europa brengt Nederland vrede, veiligheid en welvaart. Naast een economische gemeenschap is de Europese Unie een waardengemeenschap waarin Nederland zich thuis voelt. Recht en vrijheid staan centraal. In de Europese herbezinning over de rol van de unie, staat voorop dat Nederland onlosmakelijk is verbonden met de EU. Er zijn belangrijke thema’s waar een actievere rol van de EU gewenst is omdat Nederland alleen doelstellingen niet kan bereiken. Migratie, klimaatverandering en grensoverschrijdende criminaliteit zijn voorbeelden van zulke thema’s. Aan de andere kant kan worden vastgesteld dat de EU op terreinen regels heeft gesteld waar de eigen verantwoordelijkheid van lidstaten onnodig wordt ingeperkt, zoals volkshuisvesting.”

Aldus paragraaf 4.4 van het Regeerakkoord. In diezelfde paragraaf maakt het kabinet ook bekend dat Nederland zal gaan deelnemen aan het Europese Openbaar Ministerie:

“Samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie is onontkoombaar, ook voor  de effectiviteit van Nederlandse strafrechtelijk onderzoek. Deelname aan het Europees Openbaar Ministerie vergemakkelijkt de samenwerking om fraude met EU-geld te bestrijden. Het kabinet neemt daarom in de komende kabinetsperiode een besluit over het moment waarop Nederland zal toetreden tot het Europees Openbaar Ministerie. “

Zoals Arjan Noorlander van de NOS dus ook al aankondigt: “Voor elke anti-EU stemmer: maak je maar zorgen.” Waarvan akte: Rutte III heeft niets geleerd van de eurosceptische revolte die zich de afgelopen jaren langzaam voltrokken heeft, en gaat gewoon door op de ingeslagen eurofiele weg.

Sterker nog: geeft nog even wat gas bij. Nederland wordt net als in de jaren ’90 weer het braafste jongetje uit de Europese klas, en daarvoor mogen we dit VVD-CDA-D66-ChristenUnie-kabinet dan ook hartelijk bedanken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

35 reacties

 1.   

  Geen verbod op buitenlandse financiering moskeeën
  Er komt geen verbod op buitenlandse financiering van moskeeën, zoals VVD, CDA en ChristenUnie graag willen. Het nieuwe kabinet wil buitenlandse geldstromen naar Nederlandse organisaties wel ‘zoveel mogelijk beperken

  Ongelofelijk die baardapen kunnen nog steeds geld blijven ontvangen om onze samenleving schade toe te brengen !!!!!!!!

  1.   

   De pvv ontvangt ook veel geld uit het buitenland, zullen we dat ook aan banden gaan leggen?

   1.   

    @ Henk-Jansen.
    Bron ?

     1.   

      Eén stukje
      Voor buitenstaanders is het volstrekt onhelder hoe het met de financiering van de PVV is gesteld, maar blijkbaar weten ook de Kamerleden amper iets over de financiering van hún (oud-)partij.

      En dan toch verhalen vertellen.
      Kom eerst maar met bewijs Dopper. Verhalen vind je bij de Efteling

     2.   

      Je mag best oordelen dat de regulaire media geen betrouwbare bron is over de PVV.

     3.   

      wilders is geen lid van een terroristisch zooitje wat al 1400 jaar mensen aan het uitmoorden is op grote schaal dhimmie dopper,maak je niet belachelijk.

   2.   

    En hoeveel ontvangt hij uit de Nederlandse Belastingpot?? Zoals alle andere partijen? Zeiken is ook een vak.

   3.   

    De islam brengt schade toe aan de Nederlandse samenleving en wil haar vernietigen/inruilen voor de sharia.

    De PVV brengt geen schade aan Nederland toe aan Nederland, integendeel, probeert haar te redden van de ondergang.

    Dat is het verschil en tegelijk de legitimatie van de geldstromen. Als die er al zijn.

  2.   

   Wát een circus daar in den Haag, jammer dat er alleen maar clowns optreden !!

   1.   

    Circus Dopper

 2.   

  De partijen die het Kabinet vormen zijn pro-Europees. Dan kan het toch niemand verbazen als men een pro-Europese koers vaart? Dat zou ook het negeren van de wens van de kiezer zijn, dus het is ze geraden ook.

  1.   

   Ik stemde niet op deze partijen, dus TEGEN EU, ben ik duidelijk genoeg en met mij vele miljoenen die het met mij eens zullen zijn. Democratie, ammezolluh.
   Verlakking van het eigen volk door dictatoriaal gedrag van de nu 4 partijen, die allen verliezers waren in de laatste stemronde.

 3.   

  Vandaar weg met het referendum .Bang of de Nederlandse bevolking nog meer import bevolking wil.De mond word ons gesnoerd.

  1.   

   @ denk eens na.
   Dát is nu de “democratie” zoals bijv. Noppen het ziet.
   Deze wegkijkers leven in een fantasie-wereld en weten niet wat er in de échte wereld a.d. hand is. Héél triest.

 4.   

  Rutte bereid zijn bedje in Brussel alvast. Zo veel mogelijk nationale soevereiniteit naar Brussel overhevelen dan kan hij ons daarvandaan blijven terroriseren.

  1.   

   bereid moet bereidt zijn

   1.   

    @ Ni28.
    Gelukkig dat u nog nét op tijd was om uw schrijffoutje te verbeteren !
    Het had u anders op een stevige reprimande van ons aller Dopper/Noppen komen te staan. Moet je toch ook niet aan denken.

 5.   

  Het natuurlijk onzin dat dit kabinet beweerd dat de koopkracht omhoog gaat.
  Terwijl er bakken met geld nodig zijn om de EU te bevoorraden en instromers te voorzien van alle voorzieningen.

 6.   

  Wij zijn vanmorgen lid geworden van Forum voor Democratie. En uit overtuiging!

  1.   

   Wat dapper!

   Terwijl je natuurlijk wel weet dat het met dat partijtje nooit wat kan worden.

   1.   

    Een beetje respect graag voor andermans politieke overtuiging, Kiliaan Dopper! Dat jij nou zo laf bent om uit gewoonte (je ouders deden het ook al) op de losers-partij PvdA te stemmen, weten we wel. Nieuwe politiek is altijd moeilijk te verteren voor vastgeroeste ouderlingen.

    1.   

     Mijn ouders stemden niet op de PvdA (en ook niet op de SDAP) en ik ook niet.

     Hoe lang woon je al in het buitenland, IJscokwaak?

     1.   

      Wat stem je dan Dopper? Groen links? VVD? Ach nee, 50+ natuurlijk. De dombo-partij voor het uitgerangeerde volk. Helemaal op je lijf geschreven.

     2.   

      Hoe lang woon je al in het buitenland, IJscoman, kreeg je nog mee dat de SDAP tegenwoordig PvdA heet?

      :)

     3.   

      Waar slaat die lachende emoticon op Dopper? Probeer je daarmee het gemis aan gevoelsleven te compenseren? Te laten zien dat je als psychopaat toch best een ‘betrokken’ mens bent?

    2.   

     Ik dacht dat geestelijk onbekwame mensen geen stemrecht hadden?

   2.   

    Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor FvD gunstig en zeker als je die vergelijkt met VVD, CDA, PvdA, SP etc.

   3.   

    waarom niet dhimmie dopper? dat is weer wensdenken van een zwakzinnige,hahahaha. dat zeiden jullie nsbers van de lpf ook het is dat jouw soort hem hebben omgelegd,anders had de lpf uit het niks toch de nieuwe premier geleverd,dorpsgekkie.

  2.   

   Gefeliciteerd

 7.   

  Vreselijk kabinet. Afschaffing referendum, meer EU, immigratie wordt niet strenger gecontroleerd en gereguleerd…Over 10 jaar ben je als Nederlander vreemdeling in je eigen land. Ik walg van de kartelpolitici in Den Haag.

  1.   

   Nderlandse Patriot: over 10 jaar pas. Je bent abuis: dat is nu al van toepassing als je in de RAndstad woont. Je hoeft helemaal niet meer naar een moslimland, kom naar amsterdam-osdorp en je waant je in Marokko. Kom naar Slotervaart/Bos en lommer en je waant hje in Turkije, kom naar amsterdam oost/bijlmermeer en je waant je in suriname/antillen. Ik ben er helemaal klaar mee.

 8.   

  Ja,dit is nogal logisch. we hebben hier maar 3 of 4 partijen die tegen europa zijn,daarom mag wilders bv niet meeregeren,nogal logisch. iedereen die niet op wilders of baudet pvdd of sp heeft gestemd,heeft gewoon voor europa gestemd. zo simpel is het. denk al die partijen maar weg.

  EUROPA maakt hier de dienst uit,en u vond het prima,want u stemde er op.

  oh wat hoop ik dat een hoop huizenbezitters die op dit zooitje hebben gestemd zwaar de klos zijn zeghahahahahaha

  ik zal met liefde mn aflosboete betalen,als ik hun maar hoor wenen en klagen en jammeren dat ze keihard worden genaaid door een beroepsleugenaar waar ze zelf op gestemd hebben,heeeeeeeeeerlijk…..

 9.   

  Het Juncler-Verhofstad-kabinet kan op elke slak zout verwachten. Te beginnen met het feit dat de overheid zich onbetrouwbaar betoont en Nederlandse pensioenen, leefbaarheid cultuur en soevereiniteit uitverkoopt ter verlenging van de politieke carriere van huidige politici.
  RE-VOL-TE!

 10.   

  Wij worden als Nederland speciaal door die gladaal van een Rutte verkwanseld aan Brussel!
  Al het geld van Griekenland kwam gegarandeerd weer bij ons terug, en nu heeft Macon zich ook tot de ruif van Brussel gericht.
  Rutte spreekt hier anders, dan bij Merkel en vriendje Juncker!
  Maar zijn toekomst in Brussel is verzekerd!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!