Spaanse circus trekt naar België: Catalaanse rebellenleider Puigdemont zit ondergedoken op "discrete, veilige plek"

Geen categorieokt 30 2017, 18:00
De Spaanse soap gaat internationaal: nu de federale regering in Madrid de boel in Catalonië volledig heeft overgenomen, vluchten de verantwoordelijken voor de chaos naar het buitenland. De afgezette Catalaanse president - Carles Puigdemont - heeft eieren voor zijn geld gekozen en zit nu op een geheime plek in de Belgische hoofdstad Brussel.
Veel onafhankelijkheidsbewegingen in Europa hebben de afgelopen weken flink campagne gevoerd voor een onafhankelijk Catalonië. De N-VA in België en SNP in Schotland zagen verwantschap met hun eigen nationalistische streven, en hier in Nederland vond Thierry Baudet dat Catalaanse kwestie een "wig" om de Europese Unie mee "open te breken."
Maar alle seperatistische oproerkraaiers kunnen weer naar huis toe: de Catalaanse crisis is bezworen. Het onafhankelijkheidsstreven is voorlopig dood, en Spanje trekt weer aan de touwtjes. De politieke leiders die de bevolking hebben opgezweept met anti-Spaanse sentimenten zitten in het verdomhoekje. De oud-president Carles Puigdemont is zelfs het land ontvlucht:

"Former Catalan regional President Carles Puigdemont was in a “discreet and secure place” in Brussels on Monday, the same day that Spain’s attorney general filed charges against him for rebellion, Catalan government sources told local broadcaster TV3.

Puigdemont was in the Belgian capital with former members of his Cabinet to meet Flemish nationalist politicians and planned to seek asylum, according to Spanish broadcaster La Sexta. Belgian State Secretary for Asylum Policy and Migration Theo Francken on Saturday said Puigdemont could seek political asylum in Belgium."

De asielaanvraag wordt door de N-VA - de grootste partij van België - oogluikend gesteund. Niet alle andere Belgen zijn daar blij mee: ze willen geen onderdeel worden van het Spaanse drama dat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld in Zuid-Europa.
Wat mij betreft wijzen de Belgen een mogelijke asielaanvraag af, en leveren ze Puigdemont uit aan Spanje. Het gedoe heeft als je het mij vraagt lang genoeg geduurd: tijd voor andere zaken die niet samenhangen met de first world problems van één van de rijkste regio's van het Iberische schiereiland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten