Thierry Baudet begint actie om intrekken referendumwet te voorkomen: ‘App nu naar D66, dit gaan we niet accepteren!’

De leider van het Forum voor Democratie laat er geen gras over groeien: vanmiddag werd het regeerakkoord gepubliceerd waarin werd aangekondigd dat de referendumwet wordt ingetrokken, en nu al is Thierry Baudet een actie gestart om voormalige referendumpartij D66 zover te krijgen die maatregel weer terug te trekken.

Gisteren was een hoogtepunt voor de directe democratie in Nederland: vijf Amsterdamse studenten waren een actie gestart om een referendum georganiseerd te krijgen over het invoeren van de zogeheten ‘sleepwet’, en konden bekendmaken genoeg handtekeningen te hebben verzameld.

Dat werd dan ook direct opgevolgd door een dieptepunt: vandaag presenteerden VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hun regeerakkoord en daaruit blijkt dat de wet raadgevend referendum wordt afgeschaft:

“Het raadgevend referendum is enige jaren geleden geïntroduceerd als opmaat naar een correctief bindend referendum. De politieke steun voor het correctief bindend referendum is sindsdien afgebrokkeld en is daarmee als beoogd einddoel voorlopig uit zicht. Het nationaal raadgevend referendum heeft als tussenstap niet gebracht wat ervan werd verwacht, onder meer door een controverse over de wijze van aanvragen en verschillende interpretaties van de uitslag. Het kabinet wil daarom een pas op de plaats maken. De Wet raadgevend referendum wordt ingetrokken.”

Dat is natuurlijk een grove schande: de directe democratie – oftewel, referenda – is de beste methode die je hebt als burger om politici die niet doen wat ze beloofd hebben tot de orde te roepen. Zoals mooie eurosceptische praatjes bij Tweede Kamerverkiezingen maar volgens toch Oekraïne dichter bij de EU betrekken. Zoals de mond vol hebben over bescherming van privacy, maar dan toch zo’n draconische Sleepwet door het parlement jagen.

En dus wordt de wet na slechts iets meer dan twee jaar van kracht te zijn geweest weer onderuitgeschoffeld: referenda zijn maar lastig, en burgers hebben maar gewoon voor lief te nemen dat politieke partijen niet altijd betrouwbaar zijn. Het is echt de stuitende en onverbloemde arrogantie van de macht. Nu was dat van bepaalde partijen te verwachten: CDA en VVD zijn altijd al tegen referenda geweest. De ChristenUnie ook.

Maar van D66 had je nu toch écht beter verwacht. De partij werd ooit opgericht om meer directe democratie te realiseren. D66-bewindslieden die deze doelen zagen straden, moesten aftreden. En dan heb je nu Alexander Pechtold: die tekent juist een regeerakkoord en mag partijgenoten als minister gaan benoemen dankzij de dood van het raadgevende referendum.

Tenzij acties als die van Thierry Baudet effect sorteren. Doe de democratie en jezelf dus een lol, en help hem een handje. Stuur ook een appje naar het D66-nummer 06-11912548, en laat weten dat je het ook een schande vindt dat een partij die is opgericht om meer democratie te realiseren nu de directe democratie juist om zeep helpt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  “Het nationaal raadgevend referendum heeft als tussenstap niet gebracht wat ervan werd verwacht”. Een opmerking van een cabaretier of politicus? Om beide kunt je tegenwoordig niet lachen. Referendum is dus een fijn iets als iedereen met de regering meepraat. Andersom is een referendum slecht. Niet te geloven. Wat een zwaktebod.

  1. RobertMarsman

   Het is een nette manier om te zeggen dat men de uitslag van het Oekraïne referendum niet accepteerde, en dat ze daardoor maar besloten hebben dat wij burgers onze bek moeten houden.

   Maar ja wie zet zoiets in het regeerakkoord natuurlijk.

 2. Pedrito

  Moge dit rampkabinet spoedig op de leugenachtige bek gaan !!!

 3. denk eens na

  Ze brengen ons naar een federaal eu beleid daarom geen tegen spraak democratie is ver te zoeken

 4. corfo

  D66, de grote voorstander van een referendum, tenminste, tot enkele jaren geleden; en nú blijkt D66 zelfs tegenstander van een referendum ! En dat heet “Democraten”66 ??
  Dat clubje was ook ooit voor een gekozen burgemeester, totdat een D66-lid werd BENOEMD tot burgemeester van Nijmegen, meteen de “gekozen burgemeester” uit hun programma geschrapt.
  Nou nou, das écht wel een clubje om trots op te zijn hoor !!!!

 5. Floris

  “In Europa hebben wij echter als volk niets in te brengen. Dat ligt niet alleen aan de grootte van Nederland, maar ook aan het feit dat ze in Europa niet van democratie houden. (…) feitelijk wordt deze meritocratisch-bureaucratische kliek door niemand gecontroleerd, en dat vindt deze elite ook wel zo prettig. Het Europees Parlement is nog steeds een fopspeen.”

  – Pim Fortuyn

 6. HaZ

  Zouden al die (nu) ontevreden huizenbezitters met een afbetaalde hypotheek, welke nu extra verrast nog een leuke naheffing op hun aflossen mogen gaan betalen, nu ineens niet middels een referendum hierover willen meebeslissen ? NEE ! U heeft VVD gestemd en mag nu na het invullen met het rode potlood op 15 maart jl. naar de kloten lopen.
  Was getekend: Mark Rutte.

 7. Bloem

  Op de een of andere manier was het niet mogelijk een whatsapp bericht te sturen. Daarom maar op de ouderwetse manier een SMS bericht gestuurd. Of het veel zin zal hebben betwijfel ik ten zeerste, wanneer heeft de politiek ooit eerder naar het volk geluisterd. maar goed onder het mom van niet geschoten is altijd mis. Mochet andere forumdeelnemers een bericht sturen, hou het s.v.p. netjes. Het heeft weinig zin om tokkieberichten te sturen die worden direct terzijde gelegd en mogelijk doorgestuurd aan justitie.

 8. Guus Geluk

  Je ratelt wat over immigratie, brult iets over een referendumwet en zet een SMS-actie op touw.

  Zo hoef je niet inhoudelijk in te gaan op het regeerakkoord, je hoeft het zelfs niet te lezen.

  Ach ja.

  1. corfo

   @ Guus G.
   Tegen wie je bazelt is mij niet duidelijk, maar ’t is, zoals gewoonlijk, wéér grote onzin.
   Inhoudelijk ingaan op het “regeerakkoord” is zinloos, we worden bedonderd door die bende “volksvertegenwoordigers”. Ik wil ’t niet eens lezen, als ik Rutte, vals grijnzend, hoor verkondigen “dat iedereen erop vooruitgaat” voel ik al aan m’n water dat hij ons wéér voorliegt. Als jij niet eens begrijpt wat een referendum inhoudt, probeer er dan ook niet over mee te praten. Verder noem je wéér eens geen bron, Guus !

   1. Guus Geluk

    Inhoudelijk ingaan op het regeerakkoord is zeer zeker mogelijk. Je moet het alleen wel lezen.

 9. Guus Geluk

  Het RD legt de manier waarop Baudet politiek bedrijft mooi uit:

  https://www.rd.nl/vandaag/politiek/subscription-required-7.133?aId=1.1435684

  “Simplificaties lijken structureel ingebakken in de strategie en het programma van FVD. (…) Hoe timmer je –ander programmapunt– een kabinet in elkaar van enkel zakelijk gerichte, niet-politieke bewindslieden? Het antwoord op zulke vragen blijft voor een belangrijk deel in nevelen gehuld. >>En valt het regelmatig willen houden van referenda, waarin ingewikkelde vraagstukken haast per definitie gereduceerd worden tot een simpel ja of nee, niet in dezelfde categorie?<<

  Een tweede vraag die gesteld mag worden, is hoeveel dergelijke optredens met legerhesjes en kisten nu precies bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen, in dit geval die van de Nederlandse krijgsmacht. En in verband daarmee: hoeveel schriftelijke vragen heeft het FVD het achterliggende half jaar over deze thematiek gesteld? Hoeveel Kameroverleggen die daarover gingen, bijgewoond?

  „Nou, daar beginnen wij niet aan, hoor. Al dat geploeter in het achterhaalde politieke systeem van het partijkartel. Dat schiet toch niet op, man?” Nee, inderdaad, dat schiet niet op. Maar als er aan het Binnenhof iets bereikt wordt, dan vaak wel daar, in die achterafzaaltjes. In boren in hard hout, zoals politiek weleens genoemd wordt, hebben partijen als FVD echter weinig zin.

  Zeker, een politicus kán zich beperken tot de show en het snelle werk. En daar een zeker succes mee boeken. Maar alleen bij gratie van het bestaan van partijen die níét zo te werk gaan."

  1. corfo

   @ Guus G.
   Je noemt hier een wel zeér onbetrouwbare bron, Guus.

   1. Guus Geluk

    Schieten op de boodschapper, noemen we dat, corfo.

   2. glazenbol

    Had jij soms verwacht dat de farizeeers krant de farizeeerspartijen af zou vallen?
    Die zien met angs en beven hun laatste pstrohalm(en) langzaam maar zeker afgebroken worden door een kanjer als Baudet die meestal op zeer treffende wijze de vinger precies op de zere plaats weet te leggen en daarnaast ook nog werkbare oplossingen aan te dragen welke de pijn op zijn misnt zullen verzachten maar ook vaak weg zullen weten te nemen!

 10. Domtoren52

  D66 is vieze smerige partij…LANDVERADERS

 11. Robert Leiden

  Er is een reden waarom de referendum wet wordt ingetrokken:
  Jan Roos.
  https://www.youtube.com/watch?v=InrFww06N6I

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.