VIDEO: Thierry Baudet draagt bij het Hennisdebat militair tenue om soldaten te steunen

Zoals velen van zijn collega’s, is ook Thierry Baudet bij het debat in de Tweede Kamer over het functioneren van minister Hennis inzake het dodelijk ongeluk met twee militairen in Mali. Maar anders dan we doorgaans gewend zijn van mannelijke Kamerleden doet hij z’n redevoering niet in een pak. Hij draagt in plaats daarvan een uniform.

Voor het Forum voor Democratie valt carnaval extreem vroeg dit jaar: al in oktober. Terwijl in Limburg de carnavalswagens nog moeten worden versierd, staat in de Tweede Kamer de fractievoorzitter van het FVD al in een soldatenpak een preek te houden. Thierry Baudet wilde het Nederlandse Defensiepersoneel een hart onder de riem steken, en deed dat door in een uniform achter het spreekgestoelte te verschijnen.

Na afloop van de toespraak uitten op Twitter enkele bewonderaars zich lovend over de verkleedpartij van Baudet. ‘Roy’ schrijft “Spijker op z’n kop!” terwijl Willem Jongkind‏ oordeelt: “De outfit van Thierry Baudet was functioneel!” Koby Zicher, tenslotte, vraagt de aandacht: “Prima actie van Thierry Baudet. Triest dat dit nodig is. ”

Het gebaar van de FVD-partijleider viel echt niet bij iedereen in de smaak. Kamervoorzitter Khadija Arib geeft aan dat ze de outfit van Baudet “niet gepast” vindt, en ook op de publieke tribune krijgt de FVD-voorman geen warme ontvangst:

Buiten de vergaderzaal laten verschillende Kamerleden ook merken zich er flink aan gestoord te hebben.

Eén ding heeft Baudet in ieder geval wel bereikt: hij valt weer eens goed op. En zoals het gaat in de politiek: slechte aandacht, is ook aandacht. En dus heeft het Forum voor Democratie weer een puntje gescoord.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Thjum

  Clown.

  1. trampoline

   Hoezo clown?

   Baudet geeft er mee aan dat onze militairen geen fatsoenlijk materiaal mee krijgen en zich, voor hun eigen veiligheid, zelf fatsoenlijk materiaal aanschaffen omdat het defensiemateriaal te slecht is.

   Ik heb als voormalig res. 1e Luit. der Artillerie meermalen moeten oefenen met houwitsers uit Mob. complexen die allerlei gebreken vertoonden. Er is helemaal niets veranderd.

   Ik sta achter de nabestaanden van de slachtoffers en achter Baudet die tenminste man en paard durft te noemen. Ik heb geen enkele boodschap aan het verdere laffe zooitje in de 2e Kamer.

   1. denk eens na

    Wie is hier nou een clown?

    1. trampoline

     Jij?

    2. Vit

     Je hebt politieke en forumclowns.

     1. Thjum

      Zo is het, Vit.

   2. Nog1

    Je hebt gelijk, maar de outfit van Baudet vestigt de aandacht op hemzelf ipv oop de problemen. Ik vind dit eigenlijk ongepast aangezien er militairen overleden zijn die in mijn beleving belangrijker zijn dan Baudet.

  2. IJscoman

   We hebben meer, meer, meer clowns nodig in de politiek!

   1. Thjum

    Ik kan me deze reactie van IJscoman heel goed voorstellen.

 2. DolleDries

  Het gaat om doden en niet om carnaval.

  1. DolleDries

   Maar zijn betoog was goed.
   Ik moet zeggen een bouwbedrijf geeft zijn personeel betere veiligheidskleding dan dat die militairen kregen.

 3. Guus Geluk

  In het debat over twee overleden militairen beklimt Baudet met een soldatenjas het spreekgestoelte.

  Eerlijk is eerlijk, met zo’n showtje heb je wel lef.

  1. van Urk

   Zeker geleend van Wilders. 😉

   1. Guus Geluk

    Ja, of van één van Geerts bodyguards.

   2. Thjum

    Wilders is medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen op Defensie:https://eenvandaag.avrotros.nl/item/pvv-pleit-voor-bezuinigingen-defensie/

 4. HaZ

  Dit zou Baudet niet nodig moeten hebben.

  1. Janna47

   Slecht begrepen dus dit….Hij heeft het ook niet nodig….was ook niet de bedoeling..
   man, man….Let beter op zeg…
   Ik ben ook niet zo voor dit soort toneelstukken, maar het was wel confronterend
   voor Hennis…

 5. buitenbeentje

  @Tim. Baudet droeg geen kogelvrij vest. Hij droeg een utility vest, waaronder dan ook nog een kogelvrij vest zou moeten. Misschien kan je de volgende keer beter even naar de tekst luisteren.

 6. Pedrito

  Voor alle zogenaamde onkreukbare nepdemocraten/demagogen die vinden dat zij politiek bedrijven heb ik slechts één opmerking: “wen intussen maar aan dit soort vernieuwende statements !”

 7. RobertMarsman

  Eén ding heeft Baudet in ieder geval wel bereikt: hij valt weer eens goed op. En zoals het gaat in de politiek: slechte aandacht, is ook aandacht. En dus heeft het Forum voor Democratie weer een puntje gescoord.

  Ja en daar ging dus om. Ik vind het toch wel een beetje ongepast om zo een debat te voeren. Maar inderdaad hij heeft zijn aandacht. Want op Twitter bv gaat het nu niet meer om Hennis maar over Baudet. En zo trek je de aandacht in een heel serieus debat naar jezelf.

  Hopende maar dat hij straks niet met een bomgordel een debat gaat voeren als er ergens een aanslag wordt gepleegd.

 8. buitenbeentje

  Er is niemand in de kamer die kan zeggen dat ze het niet gezien hebben. De verontwaardiging van de rubberen tegelmaatschappij is weer grotesk. Wij willen niet geconfronteerd worden met gevaar. En dan verzinnen we daar piëteit voor de doden bij. Liever glas plas was als met de realiteit geconfronteerd worden.

  Degenen die boter op het hoofd hebben, de partijen die jongens “ons land laten verdedigen” in een oorlog waar we niets mee te maken hebben, willen niet weten wat ze hebben aangericht.

  1. RobertMarsman

   Het gaat mij om de manier waarop hij denkt dit debat te kunnen voeren. Het zou moeten gaan over het functioneren van Hennis waar daar ging dit debat toch over? en toch niet over het verkleedpartijtje van Baudet? Want ineens is de focus verlegd van Hennis naar Baudet.

   En dat ze waardeloos materiaal hebben dat wist iedereen al, vandaar dit debat over het functioneren van Hennis aangezien er twee dode militairen te betreuren zijn.

   1. Guus Geluk

    Ja, dat punt had deheer Baudet gemakkelijk kunnen maken zonder een soldatenjas aan te trekken. Hij wilde echter weer punten scoren en dit was een manier.

    Het is net een kind.

    1. Floris

     Nou nee. Jij bent meer een kind, zachtgekookt ei.

    2. Feit

     Ja en jij had dit ook niet hoeven zeggen. Maar jij wilde weer scoren op de Baudet-Bashladder. En dit is jouw manier.

     Een kind is net Guus.

   1. DolleDries

    Bezuiniging wil niet zeggen dat je slecht materieel koop en je werknemers in gevaar brengt.
    Bezuinigen is die al onzinnig operaties o.a Mali.

    1. Thjum

     DolleDries vindt dus 20% bezuinigen op Defensie een goed idee.

     1. DolleDries

      Dat zeg ik niet. Ik zeg als je bezuinig dat dit geen reden hoeft te zijn is om mensen in levensgevaar te brengen en dat je moet kunnen zeggen wij doen niet mee aan die operaties. Ook had Hennis en de legerleiding hadden dit moeten weten. Maar de Koenders liep weer te likken en stuurde ze het bos in.

     2. Guus Geluk

      Dit ben ik eens met DolleDries. Men heeft eerst Defensie kapotgemaakt, maar bleef haar toch belasten met een zwaar takenpakket. Dat is heel onverstandig geweest.

 9. Jetske

  RobertMarsman
  Sorry, maar ik vond het een schaamteloze vertoning, hier kan ik geen respect voor opbrengen.

  1. Thjum

   Baudet is een trieste demagoog die graag provoceert. Helaas zijn er mensen die dit voor serieuze politiek aanzien.

   1. Feit

    Nee joh, Baudet was echt betrokken. Alsof hij 1 van hen is. En had de moeite gedaan om een voorbeeld mee te nemen om mensen goed te informeren.

    Deze betrokkenheid mag T. best een keer een klein beetje prijzen.

    Ik verzeker je, het ontstresst!

 10. Vit

  Dat heet nou aanschouwelijk onderwijs.

 11. Feit

  Ik vond het een ijzersterk optreden. Ik zat er helemaal in.

  Goed gedaan Thierry!

  1. Vit

   Precies, als die omgekomen militairen deugdelijk materiaal hadden gedragen hadden ze het misschien overleefd, dat wilde hij alleen maar benadrukken en je kan niet zeggen dat het niet aangekomen is.

   Psychologisch gezien is het een tactiek om iets met details onder de aandacht te brengen, als je het gewoon stelt is men het al gauw vergeten.

  2. van Urk

   Hij had beter als schoolmaterieel een uit elkaar gesprongen wapen of mortiergranaat van inferieure kwaliteit mee kunnen gaan nemen. Dat komt veel helderder over op de politiek dat al jaren erop bezuinigd heeft.

   1. Feit

    Ja en als je helemaal moeilijk bent dan neem je gewoon de kisten met de slachtoffers mee. Dat is wel wat confronterend maar dat blijft hangen.

  3. RobertMarsman

   Ik kan me vergissen maar dit debat gaat over het functioneren van Hennis en niet over het slechte materiaal. Want dat wist iedereen al. Sterker nog het slechte materiaal is ook de reden waarom ze debatteren over het functioneren van Hennis aangezien zij de eindverantwoordelijke is die militairen met slecht materiaal op missie stuurt.

   Het betoog van Baudet ging feitelijk alleen maar over het materiaal wat hij duidelijk wil maken in zijn apenpakkie meer niet. Maar hij voegt niets nieuws toe.

   Het betoog van de PVV die was pas sterk. Die was namelijk inhoudelijk. Die ging namelijk over het functioneren van Hennis waar dit debat dus over gaat.

   1. Ni28

    Functioneren van Hennis gaat samen met o.a. de slechte uitrusting van de militairen die op gevaarlijke missies uitgestuurd worden.

 12. Floris

  Baudet deed dit om de militairen een hart onder de riem te steken:

  https://youtu.be/sO7DFQb3mzU

  De bekende linkse stinkdieren hier, bij wie Baudet geen goed kan doen, moeten eens nadenken voordat ze hun digitale scheten hier komen laten.

 13. Peter Loosduinen

  Chinees spreekwoord : Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.
  Thierry laat zien waarmee onze topmilitairen worden uitgerust.

 14. Ben Zine

  Goed verhaal van Baudet, vooral omdat hij ZICHTBAAR maakt waar het om gaat. Militairen worden het slagveld opgestuurd met goedkope troep. Plastic schoenen en een jekkie van niks. Derderangs mortieren van Oost-Europese makelij. In één woord: Schandalig. Goedbedoelende militairen de dood injagen doordat defensie is kapotbezuinigd. Schaf dan het leger maar helemaal af.

 15. poison

  Van het optreden van Baudet kan men vinden wat men er van vindt. Aandacht trekken of niet. Baudet heeft visueel duidelijk gemaakt wat veel mensen niet wisten in Nederland. Het is toch van de zotte dat onze militairen zelf van hun eigen geld fatsoenlijk materiaal (kleding) moeten kopen omdat defensie er niet voor zorgt. Goed bezig Thierry.

  1. Thjum

   “Het is toch van de zotte dat onze militairen zelf van hun eigen geld fatsoenlijk materiaal (kleding) moeten kopen”

   Ja, dat lijkt me wel. Heeft poison een linkje waarmee hij deze opmerkelijke bewering kan onderbouwen?

   1. poison

    Mijn linkje heet Baudet.

    1. Vit

     Dat was die halve tamme ontgaan waarschijnlijk.

     1. poison

      Ja, schijnbaar.

    2. Thjum

     Je lulde dus maar wat.

     1. poison

      Wat Thjum kan, kan poison ook.

   2. Feit

    Was op Journaal, T.

    Ze kopen zelf hun vesten en hun schoenen omdat de vesten en schoenen die ze krijgen zwaar onder de maat zijn. Hun voeten rotten weg omdat ze niet 20eu meer willen betalen voor de schoenen, enz.

    Typisch Nederland. Verandering is nodig T.

    1. van Urk

     Ach, en als onze militairen uiteindelijk nieuwe spullen krijgen, dan krijgen ze de motto “samen spelen samen delen” mee op missie. http://www.ad.nl/binnenland/militair-op-missie-moet-helm-met-andere-soldaat-delen~afcee86e/

    2. Thjum

     Linkje, Feit?

     1. Top

      Blablablabla!

   3. van Urk

    Ruim 47% van de militairen geeft aan dat de basisgereedheid niet op orde is. Ook heeft een kwart van de militairen een incomplete persoonlijke uitrusting. Dat betekent dat zij geen helm, niet de juiste schoenen, onvoldoende kleding en uitrusting om op pad te gaan. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/militairen-te-weinig-munitie-tijdens-missie/

 16. Ni28

  Het was niet echt nodig om die pak aan te trekken maar tonen van de verschillen in kleding was wel functioneel. Kruit voor echte clowns zoals Dopper die het hier niet kan nalaten door zijn bekende classificaties. Verder dan dat komt ie niet want inhoudelijk heeft ie niets in te brengen. Een clown waardig, inderdaad. Wat Baudet liet zien is de troep waarmee onze leger zijn taken moet vervullen. De gemiddelde misdadiger is beter geoutilleerd dan de Nederlandse soldaat. Dat is schande maar dat vindt Dopper kennelijk heel normaal. S5 gehad soms?

 17. corfo

  De heer Baudet gaf hiermee aan met welke troep de militairen op missie werden/worden gestuurd door één van de “bekwame bestuurders”; verder toonde hij enkele paren schoenen die door veel militairen privé werden aangeschaft in een NL-dumpzaak omdat het min. van Def. hen de benodigde kleding/uitrusting niet verstrekte.
  Het was aanschouwend onderwijs en bleek ook hoognodig te zijn.

 18. Ni28

  De tragiek van dit geval is vooral te wijten aan de krampachtige bezuinigingen van deze en voorgaande regeringen. Maar de ze spande de kroon wat dat betreft. Wat mij betreft zou zich vandaag niet alleen Hennis moeten verantwoorden maar ook de premier onder wie gezag dit gebeurt. Fr kloppende cijfertjes kosten hier ook mensenlevens.

  1. Thjum

   De bezuinigingen waren niet alleen van regeringen maar ook van de oppositiepartijen, met name de PVV.

   https://eenvandaag.avrotros.nl/item/pvv-pleit-voor-bezuinigingen-defensie/

   1. Top

    Blablablabla blabahbah

  2. Nog1

   @ Ni

   Dit heeft daar op zich weinig mee te maken. Men heeft de procedures niet gevolgd en een te rooskleurig beeld opgehangen over eigen kunnen. Ook met genoeg geld is Defensie laks met veiligheidsprocedures en weinig betrouwbaar als het gaat om hun informatie.

   Denk bv aan het chroomschandaal. Dat stamt uit een tijd dat er veel meer geld was, maar Defensie had ook toen schijt aan de gezondheid van het personeel. Of het mijn-incident, om nog maar eenzelfde situatie te noemen.

   Dit is de zoveelste keer, zonder harde maatregelen zal er niets veranderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.