Top Defensie gaat vol dictatuur: elke soldaat die twittert over mortierongeluk Mali, wordt gedreigd met represailles

De vrijheid van meningsuiting? Ja, in principe hebben we die in Nederland. Tenzij je werkt bij Defensie, dan kan je volop geïntimideerd worden voor het bespreken van zaken die momenteel in het publieke debat de revue passeren. Zoals het mortierongeluk in Mali. Elke soldaat die daarover z’n mond opentrekt, krijgt te maken met de militaire tucht.

We mogen in Nederland blij zijn dat we in een democratische rechtsstaat leven, want als de defensietop hier in Nederland een kolonelsregime zou installeren zou ons land plotsklaps veranderen in een Noord-Korea aan de Rijn. Dat de bazen van defensie, waartoe ook minister Hennis behoort, weing op hebben met grondrechten blijkt wel weer uit deze onhandige zet. De Eindhovense klokkenleider Victor van Wulfen onthulde namelijk dit:

Kortom: we hebben in Nederland een leger om te zorgen dat we onze vrijheid kunnen behouden. Nooit meer terug naar de situatie waarin Frankrijk of Duitsland hier de lakens uitdeelt. Nederlanders zijn vrij, en besturen graag hun eigen land. Maar om die vrijheid te beschermen, schaft Defensie die zelf maar al te graag af. Of in ieder geval voor de eigen werknemers, die gedreigd worden met ontslag of erger als ze niet stoppen met twitteren over het vernietigende OVV-rapport waarin de defensietop de schuld kreeg voor het feit dat er in Mali twee soldaten omkwamen door ondeugdelijke mortieren. De vrijheid van meningsuiting is voor defensie kennelijk slechts een abstract ideel, dat je uit cynisch eigenbelang gewoon kan intrekken bij je eigen personeel.

Het is werkelijk te bespottelijk voor woorden. Gelukkig voor ‘onze jongens’ is er ook nog een vakbond die wél voor ze opkomt:

Laten we hopen dat de AFMP wat kan betekenen voor de grondrechten van onze soldaten. Want laten we wel wezen: dit zijn de jongens en meiden die ons veilig houden, en voor die opdracht zelfs bereid zijn hun eigen leven te geven. Dat is een enorm groot offer dat ze Nederland in potentie brengen. Dan mogen ze toch ook heus wel op Twitter zetten wat ze willen? Ook als dat een beetje controversieel is?

Lijkt me slechts een kleine prijs om te betalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Punt50

  Het is ook bespottelijk allemaal. Wat moeten we in Mali of all places? Welke gek verzint zoiets?? En als er dan ongelukken zijn de boel onder het tapijt vegen. Wat een achterlijke tent dat defensie.

  1. trampoline

   Ze zitten in Mali om het volgende baantje van Rutte en co. zeker te stellen; als dank voor bewezen diensten.
   Maar wel over de rug van dodelijke eigen slachtoffers.

  2. van Urk

   Zo zie je maar weer dat de verantwoording over de drama in Mali niet alleen bij onze Hennis ligt maar ook bij de regering zelf en de gehele top van defensie die nu hun uitvoerende personeel het zwijgen legt. Hennis heeft van de VVD een speelbalpositie gekregen op een departement waar je traditioneel geen expert op militair vlak hoeft te zijn en nu pas achter is gekomen hoe een mortier eruit ziet. Zij en onze gewone militairen is nu het slachtoffer geworden wat al jaren speelt: Het leger op pad sturen met ondeugdelijk of onvoldoende materieel. En steeds is de motivering hetzelfde: We willen meetellen, maar tegelijkertijd mag het niet teveel kosten en we moeten vooral ook uitstralen, dat we al dat wapengekletter niet willen. Nou, goedkoper kun je het niet maken. Dit is dus een collectieve verantwoordelijkheid van alle kabinetten, politici, ambtenaren en topmilitairen sinds medio negentiger jaren (Met zo,n beleid werd het Srebrenica drama hierdoor mogelijk). En aangezien het gros van deze lieden niet meer in functie is of elders doende, moet er nu iemand verantwoordelijk worden gemaakt.

 2. trampoline

  Briljant zoals Thierry Baudet, inclusief militaire outfit, Janine Hennis afmaakt in de Kamer.
  Daar kan ik als ex-res. 1e Luit. der Artillerie nou van genieten.
  En het maakt me geen moer uit wat de legertop daar van vindt.

  1. DolleDries

   Nou ik vind dat helemaal niet briljant. Dit is een show voor de publieke opinie. Ook dit is over de lijken van de omgekomen soldaten

   1. trampoline

    Je bent vrij om te vinden wat je vind; ik stoor me er niet aan. Maar ik blijf ook vinden wat ik vind; dat moet jij ook maar accepteren.

 3. DolleDries

  Dit kabinet heeft bloed aan de handen.300 doden in Oekraïne en verschillenden onnodig doden in het leger. Dit kabinet heeft een lijklucht om zich heen hangen en allemaal voor hun eigen baantjes.
  Ze moeten allemaal op het schavot.

 4. HaZ

  Verschillende termen zijn hier van toepassing:
  Vooral niet willen toegeven, dat Defensie een uitgehold geheel is geworden door verschillende bezuinigingen.
  Het braafste jongetje van de klas willen zijn ( ondanks de genoemde uitholling van het defensiematerieel) van V.N. (Koenders & Co.) en V.S, waarbij een schouderklopje van Obama & Co. belangrijker is gebleken dan veiligheid voor het defensiepersoneel.
  Het zelfreflecterend onvermogen van een minister van Defensie (Hennis) om de haar in den treure voorgekauwde problemen bij defensie, zowel personeelsmatig als materieelmatig, op de enige juiste manier te interpreteren, namelijk….onvoldoende !
  Uiteindelijk het onjuist en onvolledig informeren van de 2e kamer over de bestaande problematiek bij Defensie.
  Mw. Hennis is niet langer te handhaven op Defensie noch een ander departement.

  1. van Urk

   Met het ontslaan van Hennis los je het echte probleem niet mee op. Het is een geldkwestie bij defensie waar de gehele politiek iedere keer zijn portemonnee voor dicht houdt. Met meer geld kun je kwalitatief betere mortiergranaten kopen en geen goedkope Bulgaarse imitatiespul.

 5. Guus Geluk

  Tijd om de bezem door de top van Defensie te halen.

 6. Babaji538

  Communicatie is een woord, dat is afgeleid
  van het werkwoord “communiceren”.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.