Vanavond in Amsterdams poppaleis Paradiso: zangeres die eist dat blanke vrouwen achterin de zaal gaan staan

lido-racisme
Foto: Lido Pimienta kreeg in september nog een belangrijke muziekprijs in Canada. Bron: Screenshot CBC Music / YouTube.

Wie vanavond nog even z’n fix black privilege zoekt, kan terecht in Paradiso. Daar staat de Colombiaanse zangeres Lido Pimienta in het voorprogramma van Sylvan Esso. Ze heeft bij haar optreden één eis: alle blanke vrouwen moeten zich verplicht verplaatsen naar de achterkant van de zaal: haar feestje is alleen voor zwarte mensen.

Omgekeerd racisme? Nee hoor, bestaat niet. Is een hardnekkige mythe die gepusht wordt door mensen die vooral hun eigen racisme niet onder ogen willen zien. Aldus nationaal huidskleurenorakel Sylvana Simons.

Maar wat blijkt? Dat is dus gewoon een dom fabeltje. Omgekeerd racisme is niet alleen theoretisch mogelijk, het komt ook gewoon vóór. Je kan er zelfs een datum en een plek opplakken: vanavond in Paradiso, waar in het voorprogramma van Sylvan Esso ene Lido Pimienta staat geprogrammeerd. En mevrouw Pimienta houdt er een nogal curieus beleid op na wat betreft haar publiek. Dat wil dus zeggen: alle blanke vrouwen die van haar popmuziek willen genieten, mogen dat uitsluitend doen vanuit de achterkant van de zaal. De beste plekken zijn gereserveerd voor zwarte vrouwen, die op basis van hun huidskleur kennelijk meer rechten genieten.

GeenStijl schreef erover:

“Nog nooit een liedje gehoord van het zangeresje dat zich als “Afro-Colombian queer” identificeert en hier zelf achterin een bus zit, maar twee weken terug was er ophef omdat een fotograaf (wit, vrouw) op een festival weigerde achterin te gaan staan bij de andere witte mensen, omdat Lido Pigmenta alleen bruine vrouwen vooraan wil hebben. Volkomen terecht, zul je denken, maar dat malle festival heeft dus excuses gemaakt voor het “racisme” van die fotograaf, en niet voor het racisme van Lido. Want Canada.

Maar wees dus gewaarschuwd, mocht je toevallig blank zijn en naar Paradiso gaan vanavond. Witmensen moeten achteraan staan, om de bruinmensen een misplaatst gevoel van achievement te geven.”

Besef maar even goed wat dit betekent: dit is gewoon racisme van het zuiverste water. Beeld je voor de aardigheid eens in wat voor een shitstorm er was losgebarsten als Taylor Swift had geroepen dat alleen blanke meiden op de eerste rij mochten zitten. Dan hadden we het dagenlang gehad over het institutionele racisme van de hedendaagse popmuziek – en terecht, overigens.

Waarom is er dan nu zo’n oorverdovende stilte over de blankenhater Lido Pimienta? Het is ronduit beschamend.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

33 reacties

 1.   

  Laat ze lekker zwart zijn daar vanavond.
  Daar ga je als blanke toch toch geen cent aan haar gage betalen.

  1.   

   juist!

 2.   

  En Paradiso gaat mee akkoord?

 3.   

  Dit soort mensen heeft niet door dat ze zelf juist nog veel racistischer zijn dan anderen.

 4.   

  Het is racisme.

  Onbegrijpelijk dat het zo maar kan. Als een blanke dit zou zeggen over zwarten dan zou de hel losbarsten in de media en politiek.

  Kennelijk is racisme en discriminatie tegen blanken toegestaan.

 5.   

  Ik vraag me af wat zo’n wijf in óns landje te eisen heeft, überhaupt…. te zoeken heeft !
  Persona non grata verklaren en meteen terugsturen naar haar Coca-land.
  De mensen die dit hebben laten gebeuren zijn van het zelfde lage allooi.
  Maar ik zie het al : ‘t kind heeft een prijsje gewonnen !! Zal wel een prijs zijn zoals S.S in Nederland gekregen heeft betr. racisme. Heeft óóit iemand dat wicht horen zingen ?
  Wat een triestigheid in NL. ‘t wordt steeds erger.

 6.   

  Dan kom je toch als zwartepiet.

 7.   

  Racisme komt overal voor, maar nergens is het zo erg als in Afrika. Door negers jegens blanken maar ook onderling. Daarbij is de vuistregel: hoe zwarter de kleur, des te lager de status.

  Uiteraard horen we types als Sylvana en dit zangeresje daar niet over. Die zitten boordevol haat en frustratie jegens blanken.

  1.   

   Daar klopt niks van Florisje! Het is juist hoe meer mekchocolade, hoe meer ze gediscrimineerd worden in Afrika!

   1.   

    @ PMG/Floris.
    In Afrika worden albino’s, dus witte negers, gekidnapt én gedood door andere, zielige, zwarte Afrikanen. Van hun organen zou een helende werking uitgaan, daarom worden albino-negers geslacht. Het is én blijft een wild en ongeciviliseerd ras, die Afrikanen.

 8.   

  Precies. Paradiso tolereert dit? Of is dit een sensatie stukje?

 9.   

  Het enige wat ik kan zeggen is:
  Duerme negrito, Mercedes Sosa
  Zet het op je smartphone en speel het hard af, mocht je er naar toe gaan.
  En lesbionische negerinnen zijn nooit racistisch (einde sarcastische modus)

 10.   

  Is dit ECHT?
  Dit kan toch niet waar zijn.

  1.   

   Hoezo niet? Wakker worden hoor, zo zijn ze echt!!!

 11.   

  Natuurlijk is dit rascisme. Maar volgens onze grondwet kunnen alleen blanke nederlanders rascisten zijn.

 12.   

  Wat doe je daar ook in een antie zwarte piet optreden.

 13.   

  Lido Pigment heeft een color probleem: ze is slechts beige-kleurig. En ze wilde zo graag een gitsoewarte negerin zijn. Dan maar al die witmensen bannen en zich omringen met haar lievelingskleurtje.

  Vieze raciste!

 14.   

  Wat mij ook opvalt : op de support site van Bij1 staan nu verhalen waarom Zwarte Piet niet zou kunnen. Nota bene op een politieke site, wat is dit?

 15.   

  Wonderlijk trouwens dat Becker geen enkele post op deze draad heeft geplaatst. Doorgaans heeft hij toch een uitgesproken mening over racisme.

  Oh wacht…. nu gaat het over gitzwart racisme en dat bestaat helemaal niet!

 16.   

  Ik heb er lang naar gezocht maar ik kon geen verificatie van dit bericht vinden en dit artikel verwijst ook niet naar een bron. DDS is de enige die dit meldt.

  Ik sluit niet uit dat het waar is maar dan is het wel een sterk verhaal zonder vooralsnog een bron.

  Een te dun verhaal om op te reageren.

 17.   

  The outspoken singer, who took home the Polaris Prize for her album “La Papessa” last month, frequently asks her audience to welcome people of colour to the front of the stage. In turn, she requests that white people move back.

  Het Halifax music festival bakte ze wel bijzonder bruin met deze publicatie:

  “On Thursday, October 19 at the Marquee Club, a white HPX volunteer along with several other white people in the audience reacted to Lido Pimienta inviting “brown girls to the front” of the venue with overt racism. This volunteer was removed by Lido herself.”

  Dus: niet Lido Pimienta was racistisch door blanke vrouwen te vragen achteruit te gaan, maar de blanke vrouwen die weigerden op te hoepelen, dát waren de racisten.

 18.   

  Een paard krijgt de hik van zulke zeikerds. Laat dat wijf lekker een eindje staan kwelen waar de zon niet schijnt. Welke nadenkende blanke vrouw wil trouwens naar zo’n optreden.

 19.   

  Geld dit alleen voor blanke vrouwen ?..dus de blanke mannen kunnen gewoon een leuke mosh-pit maken vooraan ?..(mosh-pit=een wat stevige danspas waarbij je eigenlijk je danspartners wat plagerig van je af duwt/bokst op rockmuziek)..
  Ik vond het idee om daar als zwarte piet heen te gaan ook hilarisch..
  en daarbij ze is colombiaans ?? die hebben alle kleuren behalve donkerbruin of zwart ???
  shakira is ook colombiaanse dacht ik…en al kom je emt twee zalen zwarte vrouwen , ik ga niet naar achter.

 20.   

  Tjeez welke blanke wil überhaupt naar deze negerin gaan kijken? Dan is er iets mis met je toch??

 21.   

  De overgrote meerderheid van de Colombianen is een mengeling van Indianen en Spanjaarden (blanken dus). Van de oorspronkelijke indianen zijn alleen de Zenu nog over. rood-wit of rood, wat is daar zwart aan?

  Voor de rest, als ze niet beluisterd wil worden dan moet ze zo doorgaan.

 22.   

  Hoe meer van dit soort incidenten, des te sneller zullen de ogen van burgers open gaan . Het white privilege van Simons is racisme in zijn zuiverste vorm. Overigens dat hele gedoe rond black awareness is uit de hand gelopen tijdens het presidentschap van Obama. Decennia lang hebben blank en zwart zij aan zij gestreden tegen racisme, als dan is de bleekscheet nu de neger van de rekening. Uiteindelijk plaatsen alle racisten zichzelf gewoon buiten de maatschappij. Gelukkig is het merendeel van de donkerkleurige medemens net zo fatsoenlijk als zijn roomkleurige buurman.

 23.   

  Het word tijd dat de blanke Nederlander eens hun recht weer terug gaan nemen in eigen land!!
  Dit is Nederland een blank en christelijk land, en een ieder is welkom als je je gedraagt en de Nederlander en hun traditie`s respecteert zo niet, ga dan terug naar waar je vandaan kwam, want de blanke Nederlanders zijn het zat, echt zat, om constant de zwarte piet toegeschoven te krijgen, of continu de les gelezen te krijgen door dom volk zoals SS en haar kornuiten, waar de meeste niet eens hier geboren zijn en vaak nog hun hand op houden om te kunnen vreten!
  En zoals deze stumper die gaat staan kwelen in het paradiso, ik mag hopen dat er geen blanke is die naar deze zwarte gaat luisteren, en dat paradiso moet zich eigen diep schamen!!

  1.   

   Als ik dit zou zeggen ben ik de neo-nazi, maar ik sta achter je post.

 24.   

  Lido Pimienta? Nog nóóit van gehoord en dat wil ik graag zo houden!

 25.   

  Er zullen altijd wel van die blanke linkse activistjes in de zaal te vinden zijn, die heel graag gaan staan om te pleasen, in al hun groteske domheid horen ze dan aan de goede kant van het spectrum!

 26.   

  Is zij zwart? Gewassen met Witte Reus dan zeker. Deze halfzwarten zijn het fanatiekst in racisme roepen, alsof ze een soort van compensatie zoeken voor het gebrek aan pigment.

 27.   

  Hoe krijg je het uit je zwarte mond om zoiets in het BLANKE NEDERLAD te zeggen. Ik zou als BLANKE/WITTE nooit naar zo’n concert gaan. OVER DISCRIMINATIE GESPROKEN

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!