Vanavond in Amsterdams poppaleis Paradiso: zangeres die eist dat blanke vrouwen achterin de zaal gaan staan

Geen categorieokt 30 2017, 19:00
Wie vanavond nog even z'n fix black privilege zoekt, kan terecht in Paradiso. Daar staat de Colombiaanse zangeres Lido Pimienta in het voorprogramma van Sylvan Esso. Ze heeft bij haar optreden één eis: alle blanke vrouwen moeten zich verplicht verplaatsen naar de achterkant van de zaal: haar feestje is alleen voor zwarte mensen.
Omgekeerd racisme? Nee hoor, bestaat niet. Is een hardnekkige mythe die gepusht wordt door mensen die vooral hun eigen racisme niet onder ogen willen zien. Aldus nationaal huidskleurenorakel Sylvana Simons.
Maar wat blijkt? Dat is dus gewoon een dom fabeltje. Omgekeerd racisme is niet alleen theoretisch mogelijk, het komt ook gewoon vóór. Je kan er zelfs een datum en een plek opplakken: vanavond in Paradiso, waar in het voorprogramma van Sylvan Esso ene Lido Pimienta staat geprogrammeerd. En mevrouw Pimienta houdt er een nogal curieus beleid op na wat betreft haar publiek. Dat wil dus zeggen: alle blanke vrouwen die van haar popmuziek willen genieten, mogen dat uitsluitend doen vanuit de achterkant van de zaal. De beste plekken zijn gereserveerd voor zwarte vrouwen, die op basis van hun huidskleur kennelijk meer rechten genieten.
GeenStijl schreef erover:

"Nog nooit een liedje gehoord van het zangeresje dat zich als "Afro-Colombian queer" identificeert en hier zelf achterin een bus zit, maar twee weken terug was er ophef omdat een fotograaf (wit, vrouw) op een festival weigerde achterin te gaan staan bij de andere witte mensen, omdat Lido Pigmenta alleen bruine vrouwen vooraan wil hebben. Volkomen terecht, zul je denken, maar dat malle festival heeft dus excuses gemaakt voor het "racisme" van die fotograaf, en niet voor het racisme van Lido. Want Canada.

Maar wees dus gewaarschuwd, mocht je toevallig blank zijn en naar Paradiso gaan vanavond. Witmensen moeten achteraan staan, om de bruinmensen een misplaatst gevoel van achievement te geven."

Besef maar even goed wat dit betekent: dit is gewoon racisme van het zuiverste water. Beeld je voor de aardigheid eens in wat voor een shitstorm er was losgebarsten als Taylor Swift had geroepen dat alleen blanke meiden op de eerste rij mochten zitten. Dan hadden we het dagenlang gehad over het institutionele racisme van de hedendaagse popmuziek - en terecht, overigens.
Waarom is er dan nu zo'n oorverdovende stilte over de blankenhater Lido Pimienta? Het is ronduit beschamend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten