Zelfs linkse NOS geeft schoorvoetend toe: dit klimaatbeleid gaat ons "heel veel geld kosten"

Geen categorieokt 11 2017, 15:00
Nou, dan weet je wel hoe laat het is.
Gisteren was het dan eindelijk zover: na wekenlang 'strategisch' lekken van positieve puntjes, werd dan het totale regeerakkoord gepresenteerd, met haar betere en vooral minder goede facetten. Om positief te beginnen: aardig wat belastingen, vooral die op werk, gaan omlaag. Klinkt mooi, maar helaas worden we aan de andere kant meteen keihard teruggepakt.
En dat heeft alles te maken met het rampzalige klimaatbeleid dat Rutte III gaat volgen. Het is, zachtjes uitgedrukt, niet om vrolijk van te worden. Het knetterlinkse klimaatverdrag van Parijs heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten in dit regeerakkoord. Hoewel er niets zo omstreden is als klimaatwetenschap - wat vooral beoefend wordt door mensen die nauwelijks kennis daarover hebben - heeft de wereld toch maar even besloten om alles over een andere boeg te gooien, in de hoop dat we een miniem temperatuurverschil kunnen bewerkstelligen. Het pijnlijke: het is allesbehalve zeker dat we die temperatuurverschillen kunnen beïnvloeden als mensen, en zelfs áls dat al zo zou zijn - waar enorm aan getwijfeld wordt - dan nog is dat verschil zó piepklein dat je er niets van zou merken. Oftewel: een kansloos verdrag waar niemand, behalve dan natuurlijk de klimaatmaffia, wat mee opschiet.
Maar goed: we hebben het ondertekend en, zolang we geen dappere leiders zoals Trump hebben hier, blijven we er ook aan vast zitten. Dat betekent dus dat het nageleefd zal moeten worden. Probleem is echter dat het aanstormende kabinet zó naar links is opgeschoven, dat we niet alleen die klimaatdoelen gaan naleven maar zelfs doorschieten: we gaan veel meer doen dan überhaupt van ons gevraagd wordt. En wat van ons gevraagd wordt is niet niets, zoals zelfs de knetterlinkse media nu moeten toegeven. De NOS kijkt vandaag eens goed naar wat de plannen precies zijn, en wat die ons zullen opleveren. Maar ook: wat dat gaat kosten, en wie dat mag bekostigen.
Het antwoord op die laatste vraag moge duidelijk zijn: het komt allemaal uit jouw en mijn portemonnee. En wat daar uitvliegt is niet niets. Een voorbeeldje: tot 2040 moet in Nederland de zogenaamde 'energietransitie' hebben plaatsgevonden. Oftewel: efficiënte energieopwekkers als gas worden uitgefaseerd, en lelijke, vrijwel niets opwekkende linksaccessoires als windmolens komen daarvoor in de plaats. Dat kost niet alleen belachelijk veel geld qua opbouw - wat je nog zou kunnen wegzetten als langetermijninvestering - maar vooral qua opwekking: zogenaamd 'duurzame' energiebronnen leveren nu eenmaal veel minder energie op voor hetzelfde geld dan conventionele. En dan heb ik het niet enkel over kolencentrales of zelfs gas: ook nucleaire energie - 100% schoon maar helaas in de ban gedaan door linksgekkies - is véél efficiënter.
Trek je bankrekening dus maar alvast leeg: met dank aan Rutte III en zijn formerende vriendjes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten