Abou Jahjah vertelt Pietenhaters waar het échte probleem zit: ‘In de moslimwereld piekt het anti-zwarte racisme!’

Zo’n kindervriend die cadeautjes rondbrengt een voorbeeld van racisme? De Belgisch-Libanese actievoerder Abou Jahjah denkt er zo het zijne over. Wat hem betreft gaat het er in de islamitische wereld nog veel erger aan toe.

Kapotte antisemitische klokken hebben twee keer per dag ook wel eens gelijk, zo bewijst Abou Jahjah vandaag. De uit Libanon afkomstige Belgische oproerkraaier kennen we van zijn vele gewelddadige rants over Israël, en werd daardoor een geliefd gezicht bij links.

Maar zo nu en dan is de virulente antizionist ook best bereid om hen een spiegel voor te houden. Zoals wanneer het gaat over Zwarte Piet. Ja, net zoals alle andere weinig originele linkse vriendjes vindt Abou Jahjah het figuur Zwarte Piet een typisch voorbeeld van racisme. Maar, zo voegt de Bezige Bij-auteur er aan toe, dat wil niet zeggen dat het er elders niet nog veel erger aan toegaat. Zoals bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, waar men zwarte mensen net zo afschuwelijk vindt als op de gemiddelde Erkenbrand-bijeenkomst. Abou Jahjah vertelt:

“Tradities zoals gezichten zwartschminken in Nederland and België zijn walgelijk en racistisch. Hoe dan ook voel ik me als Arabier tegenwoordig verplicht om me te verzetten tegen de golf van anti-zwart racisme in de islamitische wereld, wat al heeft betekend dat de slavernij geherintroduceerd is in Libië.”

Voor of tegen Zwarte Piet: staar je dus niet blind op dit kinderfiguur. Zelfs áls je al vindt dat de knecht van Sint Nicolaas eigenlijk een racist is, moet je toch schoorvoetend kunnen toegeven: er zijn elders te wereld veel schrijnendere voorbeelden te vinden van racisme. Dus kom maar op, beste pietactivisten. Zo lastig kan het niet zijn, want als zelfs Abou Jahjah het kan, kunnen jullie het ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Equilibrium

  walgelijk en racistisch.

  Vertel een wat er w & r aan is.

  1. marco1

   Het zwart maken van een gezicht is voor sommige donkere mensen met een minderwaardigheidcomplex een aanstootgevend iets. Het herrinerd hun aan een slavernij periode die ze zelf bij lange na niet hebben meegemaakt. Als reactie daarop proberen ze een traditioneel kinderfeest te saboteren en tevens een haat te creeeren aan de grote boze witman , dat is het walgelijke en racistische aan Zwarte Piet.

 2. Vit

  “Tradities zoals gezichten zwartschminken in Nederland and België zijn walgelijk en racistisch. Hoe dan ook voel ik me als Arabier tegenwoordig verplicht om me te verzetten tegen de golf van anti-zwart racisme in de islamitische wereld, wat al heeft betekend dat de slavernij geherintroduceerd is in Libië.”
  —————
  Dat is nooit weggeweest halve tamme.

 3. Duke

  Zwarte Piet en Blackface zijn niet racistisch. Doe je Belgische integratiecursus maar opnieuw.

 4. Rosasolis

  De beste grap die ik ken over de pieten gedoe, kwam van een pientere jonge donkere dame die ik ken, die ik help af en toe met het Engels literatuur die zij moet lezen en er over schrijven, voor haar eindexamens. Deze jonge vrouw vertelde me vorige week, dat
  zij niets had tegen de Pieten en hun schmink….maar te velen hebben prachtige blauwe
  ogen! En zij kent geen donkere mensen in haar familie of kennissen met zulke prachtige
  blauwe ogen! Dus volgens haar bescheiden manier, vertelde zij dat de kostuum,
  geschminkte pietjes niet kloppen.
  Persoonlijk, omdat ik oorspronkelijk vanuit Canada naar Nederland kwam, en woon hier
  zinds 1970, hou ik niet van het titel “Zwarte” Piet. In Canada krijgen kinderen vanaf
  de eerste school jaren, te horen over “Coloured People”. Maar niemand is zwart!!!
  Want in het oud Engels, zwart heeft een ongunstig mening. Vroeger werd het woord
  “black” gebruikt voor criminelen. Hier een voorbeeld van een zin uit een oud Engels volkslied: “Some say he is black, but I say he is bonny”. Vertaling out het oud
  Engels: “Sommigen zegen dat hij slecht is, but I say that he is trustworthy.”
  Zoals ik eerder op DDS vertelde, hoop ik dat er veel meer aandacht komt voor Kerst,
  die een geweldloos, een liefdevolle feest, of het mooiste tijd van de jaar is voor iedereen. Kleur (colour) heeft niets meer te beteken, voor NIEMAND! Wij hebben hoog
  opgeleide studenten nodig, mannen en vrouwen die ons planeet aarde kunnen gaan leiden tot een nieuwe toekomst. Waarom moeten ze stil staan bij domme oude tradities die niet meer gelden in deze 21 e. tijd!

  1. marco1

   Maar we zijn niet in Engeland maar in Nederland en daar is /was niks negatiefs aan het woordje zwart. Ook dat kerst zo mooi zou zijn waag ik gezien het aantal zelfmoorden rond die tijd ook te betwijfelen maar het zou kunnen. Dat u niet zoeen grote fan bent van het Sinterklaasfeest komt we als een schok dat was nog niet zo opgevallen in uw reactie over de pietendiscussie.

  2. Christina

   U kan hier ook niet over oordelen, want deze traditie is echt voor de geboren Nederlander die al eeuwenlang Nederlander is en waar zijn.\/haar voorouder al sinterklaas vierde met zwarte piet.
   Zwart is nooit een beladen woord geweest of een woord voor `criminelen`[ dat is hier namelijk licht getint] maar door SS`je het pruikenbuikje en haar ranzige kliekje is het wel beladen geworden!
   En nee we schaffen hier geen traditie`s af om een minderheid waar de meeste ervan een dubbel paspoort hebben tegemoet te komen, aanpassen of wegwezen!
   En ik hoop dat de Friezen een voorbeeld voor heel Nederland is!!

 5. Duym

  Van een antisemiet die bovendien een schijnhuwelijk aanging om Belg te worden hebben we niets te leren. Hij vindt Zwarte Piet een typisch voorbeeld van racisme, maar waarom? Omdat, zoals Wouter Van Bellingen vindt: ‘Ook de machtsverhouding tussen de blanke Sinterklaas en zijn gekleurde knechten past niet meer in onze samenleving.’ Wel, als zwartepiet staat voor racisme omdat hij een knecht is, laat ons dan consequent zijn: we nemen niet langer kleurlingen in dienst die (vuil) uitvoerend werk moeten verrichten. Dikwijls niet slecht betaalde jobs aan de stad of gemeente gaan dan terug naar onze autochtone laag- of ongeschoolden. Ook wij hebben zonen en dochters die niet mee kunnen met de huidige veel eisende beroeps- en kenniswereld. En ook wij hebben kinderen die niet méér aankunnen dan uitsluitend simpel werk, of dacht je dat zulke mensen alleen bij allochtonen te vinden zijn? Dat zou pas racisme zijn. Ik ken meerdere werkloze autochtonen die graag aan de slag zouden willen gaan als vuilnisophaler of straatveger, of geef jij de voorkeur aan allochtonen? – Voor het Vlaams Belang zullen de zwartepieten zwarter zijn dan ooit, ede Sinterklaas draagt onveranderd een kruis op zijn mijter.

 6. Babaji538

  Nederlanders misdragen zich
  met Duits bloed, in hang naar vertier.
  Hoe kan het ook anders.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.