Arjen Lubach over de knie gelegd omdat hij feiten verdraaide in anti-Zwarte Pieten-sketch

snapshot
Foto: Arjen Lubach verscheurt het AD omdat de krant had opgeroepen tot een '#Sinterklaasbestand'. Bron: Screenshot Zondag met Lubach / VPRO.

Woesj! Daar waait even een cabaretier van z’n anti-Pietensokkel. Althans, als je de column van AD-televisierecensente Angela de Jong mag geloven…

Altijd leuk hoor, die items in het satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach (VPRO), waarin naamgever en grappenmaker Arjen Lubach tegelijkertijd iets probeert uit te leggen en de lachers op zijn probeert te krijgen. Hij wist bepaalde grappen over Trump tot ver in Amerika te laten horen, en was er in Nederland medeverantwoordelijk voor dat we in maart mogen stemmen over de Sleepwet.

Maar gisteravond is hij in de laatste aflevering van het zevende seizoen van zijn programma toch een ietsje pietsje te ver gegaan. Hij vond het namelijk nodig om een artikel in het Algemeen Dagblad te betrekken bij een lang betoog om Zwarte Piet te vervangen door roetveegpieten. Hij verscheurde de krant en zei zich lekker niks aan te trekken van het “#Sinterklaasbestand” dat het nieuwsblad wilde afkondigen om de gemoederen te bedaren. Lubach wilde het er toch over hebben en verscheurde de krant.

Leuk voor op beeld, natuurlijk, maar tv-recensente Angela de Jong legt uit dat Lubach – zoals wel meer Pietenhater – eigenlijk voor geen donder snapte met waar hij mee bezig was:

“Toen zat ik perplex op de bank. Want dat een doorsnee twitteraar of facebooker niet verder kijkt dan zijn neus en de kop van een nieuwsbericht lang is, zal me een zorg zijn. Maar dat een gerespecteerd en gelauwerd tv-maker niet de moeite neemt om goed te lezen, is toch kwalijk. Want er stond in onze oproep voor een #Sinterklaasbestand niet dat de discussie moet kappen, maar enkel dat de uitwassen (de slag bij Dokkum, het dichtgelaste Sinterklaashuis, inval op school, circus dat sluit) moeten stoppen. In elk geval tot 6 december, maar liefst voorgoed.

Wat ik nog kwalijker vind, is dat Lubach het mogelijk wél goed gelezen heeft, maar dat de genuanceerdheid hem niet goed uitkwam en hij daarom de boel een beetje naar zijn hand zette zodat het beter in zijn item paste.”

En dat – zo vertelt De Jong – komt zijn geloofwaardigheid bepaald niet ten goede. Want als Lubach er omtrent Zwarte Piet de kantjes vanaf loopt, hoe doet hij dat dan als het gaat om TTIP of de Sleepwet. Is hij dan wél waarheidsgetrouw, of rommelt hij daar ook maar wat aan?

Lubach en de VPRO krijgen in ieder geval een paar maanden de tijd om hun redactionele keuzes even te overdenken, want het programma is na de sketch in winterslaap gegaan. Laten we hopen dat de populaire tv-show na de Kerst terugkeert zonder hele of halve leugentjes.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

31 reacties

 1.   

  Die z.g “inval in een school” heeft een achtergrond waar de meeste media stil over waren. Pas later werd duidelijk wat er aan de hand was.

  Die “inval” is overigens vriendelijk verlopen en de kinderen kregen snoepgoed van de Pieten.
  —————

  Wilde pietenactie op school volgde na ’dictatoriaal beleid’

  ” Boze ouders stonden vorig jaar al op het punt om een wilde zwartepietenactie te voeren tegen de Utrechtse schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1343733/wilde-pietenactie-op-school-volgde-na-dictatoriaal-beleid

  1.   

   Komt toch uiteindelijk de aap weer uit de mouw.

   1.   

    de drammerige linkse aap, wel te verstaan.

  2.   

   Waarmee ook is verklaard waarom de actievoerders tegen de getinte docenten riepen dat ze terug moesten naar hun eigen land.

   Zucht!

   1.   

    Code134

    Dat werd beweerd door de docenten maar de Pieten zeggen dat de actie vriendelijk is verlopen.

    De school is naar mijn weten vooral “blank”.
    http://www.obs-decirkel.nl/

    1.   

     Ja, nogal wiedes dat die debiele actievoerders zich er proberen uit te liegen. Ze willen dat taakstrafje graag ontlopen.

     Ik acht het uitgesloten dat de leerkrachten uit hun duim zogen dat ze dit hebben geroepen.

     1.   

      Code134

      Was u erbij? Hoe weet u dan zeker wat er gezegd is.

      De Pieten zeggen dat de actie vriendelijk is verlopen. De kinderen kregen snoepgoed en vonden het leuk.

      Het zou met niets verbazen met zo’n fanatieke anti-Zwarte Piet directeur dat deze dingen uit hun duim zijn gezogen. Niets voor niets is er een lang conflict tussen ouders en de directeur van de school en zal de directeur en sommige docenten alles doen om de Zwarte Pieten negatief neer te zetten in de media.

     2.   

      Onthullend, de boze Zwarte Pieters wilde al eerder actie voeren tegen deze ‘dictatoriale’ directeur.
      En nu moeten we geloven dat ze alleen even gezellig langs kwamen om de kinderen een plezier te doen.

      Mijn God, wat een hypocrisie.

      Ik hoop dat het tuig een ferme taakstraf krijgt.

     3.   

      Het ligt meer voor de hand dat er sprake is van gecultiveerd slachtofferschap uit mediaspecifieke overwegingen.

     4.   

      De patrottische pro-pieters die deze basisschool binnendrongen hebben iets met Pegida maar uiteraard absoluut geen racist of zo.

      https://www.volkskrant.nl/binnenland/activist-die-als-zwarte-piet-basisschool-binnendrong-ik-ben-niet-extreem-rechts-en-geen-racist~a4541781/

    2.   

     Dat is ook wat ,er werkt er ook een Laura Zwart lees ik.

     1.   

      @ DolleDries.
      Ik vermoed dat die persoon, Laura Zwart, vroeger Laura de Wit heette, maar door de media daartoe min of meer gedwongen én om haar baantje te kunnen behouden heeft zij naamsverandering aangevraagd en heet nu Laura Zwart. Dénk ik hoor !

  3.   

   Beste Ritter, dank voor je bijdrage. De mainstream media zijn selectief in verstrekken van feiten. Vrouwe justitia is selectief in wie ze vervolgd. Blij dat er tegenwoordig media zijn als de DDS en het bijbehorende forum. Voelde mezelf vroeger altijd als een roepende in de woestijn

 2.   

  Natuurlijk arjan krijgt een ME/TOO aan zijn broek als hijuit de pas loopt . het ME/TOO is het xenofoob, racist , fascist om mee te schermen.

  1.   

   Wees eerlijk dries daar wil je niet bij horen

   1.   

    Werd het liedje niet gezongen door Henk Westbroek dat drie jaar geleden maar liefst 40 doodsbedreigingen aan zijn adres kreeg omdat hij de traditie van zwarte Piet ongemoeid wilde laten?

    1.   

     Het liedje was vanmiddag nog op de radio geen NPO zender natuurlijk.

 3.   

  Het artikel in het AD heeft van alle kanten flinke kritiek gekregen. Hebben ze het dan allemaal niet (goed) gelezen? Dat het hem beter uitkwam is een aanname en nergens op gebaseerd. Het item van Lubach was meesterlijk.

  1.   

   Hoeveel anti-Pieten kunnen nou echt goed Nederlands lezen?

   1.   

    @ van Urk.
    Niet één !!!!

 4.   

  ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET ZWARTE PIET
  WIE KENT HEM NIET. WIE KENT HEM NIET WIE KENT HEM NIET.
  ARJEN LUBACH ARJEN LUBACH ARJEN LUBACH ARJEN LUBACH.

 5.   

  Ik heb de video van het item nog even nagekeken: er wordt zeker twee keer gezegd dat het sinterklaasbestand bedoeld is om de discussie tijdens sints aanwezigheid te stoppen. Ik zie niet in wat hij verdraaid. Het lijkt mij ook goed een discussie te voeren op het moment dat “het leeft” bij mensen. En dat is niet tijdens kerstmis.

  Uiteraard moeten kinderen er geen last van hebben, maar dat is iets anders dan een bestand waarbij er tijdelijk niet meer gediscussieerd wordt.

 6.   

  Dit wordt het jaar van de groei voor Zwarte Pieten bands en brigades. Binnenkort zullen ze in alle hoeken en gaten van de maatschappij zichtbaar worden om hypocrisie, doorgeschoten slachtoffercultuur en dramdwingende bemoeizucht aan de kaak te stellen.

  1.   

   In samenhang met deze vreugdevolle ontwikkeling zullen Neerlanders ook weer overgaan tot het gezellig stoken van kolen en weer telefoontoestellen met een draaischijf aanschaffen.

   1.   

    De noodzaak van de nar in de maatschappij gat zo bezien geheel aan je voorbij. Een schone hoogwaardige werkgelegenheid enconstante energiebiedende kerncentrale erbij bespaart ons nodeloze afgraving van ons steeds verder inklinkende land en gaat daarnaast roet- en smogvorming tegen. Omdat het ook nog eens terroristenfinanciers zonder pecunia laat zal het ook nog eens de veiliheid op straat bevorderen.

 7.   

  Vond deze uitzending toch veruit de slechtste van het seizoen. De show kwam vanaf het begin niet op gang. Het sinterklaas item werd ook teveel uitgemolken en op het laatst viel ik bijna in slaap.
  Dat de pro pieters het zat zijn om voor racist uitgemaakt te worden kwam al helemaal niet uit de verf.
  De gewone mensen zijn het gewoon zat om overal de schuld van te krijgen.

  1.   

   Daarnaast wensen ze zonder moraliserend gezeik en voortdurend uitgeente lange tenen hun eigen kinderfeestjes vorm te kunnen geven. Wie er voor die paardagen van het jaar geen zin in heeft blijft lekker binnen, kijkt even de andere kant op of boekt een tijdelijke afwezigheid in Nederland. Dat scheelt alweer steeds verder overvraagde dramdwingend opgelegde solidariteit die uiteindelijk zal resulteren in een tegenreactie die moeilijker te verteren uitpakt dan enkele dagen Zwarte Piet vanwege een kinderfeestje.

 8.   

  We leven in een democratisch land.
  De meeste mensen zijn voor Zwarte Piet en een klein gedeelte is tegen Zwarte Piet.
  In dit geval….jammer voor de zeurpieten.
  Einde discussie.

 9.   

  Al dat gezeur over zwart op wit,als je het mengt,krijg je grijs(verleden)

 10.   

  Ik vind het ook fijn, dat namens Arjen Lubach
  en Lilianne Ploumen (Alias Flip Fluitketel te India,
  in het kader van ontwikkelingssamenwerking!),
  Nederland uiteindelijk een tweederangs land is geworden.
  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!