D66-congres geeft Pechtold tik op antidemocratische vingers: hij moet weer gaan strijden voor invoering referendum

Morgen houdt D66 een congres, waar de Tweede Kamerfractie kan verwachten een gevoelige tik te krijgen. Partijleden willen namelijk dat D66 terugkeert naar diens democratische ‘roots’ en zich opnieuw gaat hardmaken voor de invoering van een correctief referendum.

Als het aan diverse leden van D66 ligt, gaat de sociaal-liberale partij diens ideologische veren weer opzoeken. Onder Alexander Pechtold hebben die namelijk ernstige schade opgelopen, wat uiteindelijk uitliep op een afschaffing van de Wet Raadgevend Referendum – wat indertijd zelfs een eigen initiatief van D66 was en straks nota bene door D66-minister Kajsa Ollongren ten grave zal worden gedragen.

Vele D66’ers zijn niet tevreden over die uiterst anti-democratische houding van de door Pechtold geleide Kamerfractie en dienen morgen op het landelijke partijcongres in Leeuwarden een resolutie in om de kliek aan te sporen zich weer hard te gaan maken voor een nieuwe referendumwet. En geen halfbakken werk, maar een écht correctieve referendumwet deze keer. D66 moet bovendien zelf met het voorstel komen en dit gaan schrijven, als het aan de congresgangers ligt.

De door jongenafdeling Jonge Democraten op schrift gestelde resolutie kraakt de uitruil van de gekozen burgemeester voor het afschaffen van referenda, en roept de D66-volksvertegenwoordigers op om weer op de parlementaire barricades te gaan voor de directe democratie.

De resolutie constateert allereerst een “flinke stap terug” met het uitvoeren van de democratische vernieuwingsagenda, en neemt kennis van het feit dat de D66-Kamerfractie verder geen actie onderneemt om een bindend referendum in te voeren. Vervolgens is men kritisch over het feit dat de gekozen burgemeester is uitgeruild voor het afschaffen van het referendum. Dat zijn twee heel andere zaken, aldus het schrijven dat overweegt dat “de deconstitutionalisering van de burgemeestersbenoeming niet direct inhoudt dat er op korte termijn een gekozen burgemeester komt.”

En dus:

“verzoekt de Tweede Kamerfractie om:

· een nieuw voorstel voor een referendumwet in te dienen;

· zich hard te blijven maken voor correctieve referenda”

Eén slag om de arm is natuurlijk dat het aannemen van de resolutie nog geen gelopen zaak is. Het partijbureau adviseert het congres wél om de opdracht voor de Kamerfractie over te nemen – wat doorgaans ook betekent dat dit gebeurt – maar wellicht weten de Pechtoldianen morgen toch nog een slag te slaan…

De volledige resolutie:

referendumamendementd66


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Duke

  Eerst moet die sleepwet en anti-referendumwet erdoorheen, en daarna waait het D66-standpunt langzaam richting pro referendum, om helemaal voorstander van het referendum te zijn bij de nieuwe verkiezingen. Dan kunnen ze de ‘offers brengen in een coalitie’-kaart spelen.

 2. Punt50

  O jee D666 in opstand. HAFMO heeft zich onder kereltje Pechmans dan ook wel erg vaak tussen zijn 6 plankies moeten omdraaien.

 3. swetsnek

  Kunnen we dan genoeglijk vaststellen dat pechthold zonder hoofdletter zijn tijd er op zit ??.

  1. hans-e-pans

   Allemaal voor de buhne.

 4. wheelboy

  Ook de leden van D66 zijn geen knip voor hun neus waard .Als ze zo voor de democratie zijn waarom tikte ze dan tot 2x toe Pechthold niet op zn vingers .Eerste keer met het EU grondwet verdrag en laatst nog met oekraïne verdrag beide keren stemde D66 voor de verdragen terwijl de uitslagen van beide referenda tegen de verdragen waren .Maar de eurofielen zagen dat niet zitten .Als je voor een democratie bent dan respecteer je ten allen tijde een uitslag niet alleen als het jou uitkomt .Dan zit je in een regering en jou bestaansrecht wordt teniet gedaan door afschaffen .Das zelfde als tegen de CU en CDA te zeggen we maken een wet geloof wordt verboden . Tenslotte is D66 juist opgericht voor een directe democratie . Dus verloochen je als partij je eigen bestaansrecht .Puur voor alleen macht !!

 5. poison

  Zo als altijd: Mosterd na de maaltijd.

 6. Bloem

  Storm in een glas water, gaat niet gebeuren. Dan zou het kabinet vallen nog voor het van start is gegaan. De eurofielen vinden de EU vele malen belangrijker dan de democratie

 7. denk eens na

  Nep nieuws.

  1. swetsnek

   Als alles nu wordt weg geschreven als nep nieuws ……. maar dan kunnen we wel stoppen met lezen phoe hey

 8. Knopper

  Haha

 9. Fortiori

  Maar waar gaat het eigenlijk om? Een raadgevend referendum, je mag een mening geven. Ik zou zeggen vraag het de pizzabezorge. Een gekozen burgermeester? Het risico is dat het hele dorp de plaatselijke populaire snackbarhouder kiest.

  1. denk eens na

   En doet die het slechter?

   1. Heinz

    Ik geef de voorkeur aan mijn visboer. Nergens is kibbeling lekkerder dan
    bij hem. Hij bakt ze bruin.

   2. glazenbol

    HAHAHAHAHA!!!!!

  2. wheelboy

   Fotiori .En al zou het de plaatselijke dorpsgek zijn .Dan is dat de keuze van de plaatselijke bevolking . Schaf dan ook het stemmen in het geheel af .Straks staat er een populaire Nazi op en begint de ellende weer opnieuw . Zoals jij dat zegt zijn er zat in beide kamers die met deze reden geen gekozen burgemeester willen puur om de banen circus in stand te houden . Wist je overigens dat wij het enige westerse land zijn die zn burgemeester en cdk niet kiest !! Word wakker joh .

  3. lanex

   Die snackbarhouder kan toevallig meer verstand in de kop hebben dan een door Den Haag naar voren geschoven niksnut!

 10. Zweedse kok

  De welbekende DDS misleiding.
  Kop:D66-congres geeft Pechtold tik op antidemocratische vingers: hij moet weer gaan strijden voor invoering referendum.
  Artikel:Morgen houdt D66 een congres, waar de Tweede Kamerfractie kan verwachten een gevoelige tik te krijgen.
  .
  Kan net zo goed de Televaag gaan lezen, net zo betrouwbaar.

  1. Tinneke

   Televaag??? te veel aliassen…… L.O.L.

 11. Florissa

  Ze hadden die lapszwans allang een schop onder zijn kont moeten geven ,de hele partij zal worden opgevreten door Baudet .

 12. Ni28

  Geen partij die aan eigen crisis ontkomt zeker als de beginselen van die partij dreigen te verwateren. PvdA is er mee bezig en D66 ontkomt er ook niet aan. Pechtold mag van mij geen tik maar een dreun krijgen voor het verkwanselen van eigen ideologie.

 13. Guus Geluk

  Over een groot aantal jaren staat Baudet waar Pechtold nu staat, uit te leggen aan het volksgericht waarom die het bindend referendum heeft laten vallen.

  1. swetsnek

   zou zo maar kunnen guus maar zover is het nog niet ja lol

 14. Two Ravens Black Kettle

  Hoe zit het met die Armeense genocide en hun suiker oompje Erdogan ?

 15. WWW

  Een positieve ontwikkeling: Er komen steeds meer onafhankelijke burgemeesters en burgemeesters van lokale partijen.
  Een burgemeesters referendum lijkt mij daarom overbodig. Met een referendum wordt alles weer veel te politiek. Gewoon onafhankelijke betrouwbare bestuurders, daar heeft Nederland veel meer aan.

 16. Christina

  Een op zijn vingers….. een knal voor zijn harses moet die engnek krijgen, en wel zo hard dat hij maanden daarna nog sterretjes ziet, vervelende lamlul!!

 17. Herminator

  Hi, ik ben lid geworden,allereerst om mijn mening te ventileren maar zeker óók om kereltje knopper van repliek te dienen(met z’n vele aliassen)en er zijn er meer.. kom maar op ik ben er klaar voor….

  1. Tjeempie80

   Wat leuk Herminator.

   Beetje repliek is ook leuk.

   Waar ga je over replieken en tegen wie?

   Hahaha.

 18. Heinz

  Een bindend referendum komt nooit van de grond gezien de enorme verdeeldheid binnen de samenleving. Er valt niets te bedenken wat ons gezamenlijk bindt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.