Een pro-Zwarte Piet facebookactivist wordt aangeklaagd voor groepsbelediging

Geen categorienov 25 2017, 19:00
Het is soms nogal vaag en onduidelijk wat er racistisch is en beledigend, of discriminerend. Zeker het discriminerende en het beledigende aspect is voor interpretatie vatbaar. In deze tijd wordt dan ook heel veel geklaagd en gehuild over wat er allemaal wel of niet beledigend is.
Toch is het in sommige gevallen ook duidelijk wat discriminatie en racisme is. Daar kwamen we achter toen vandaag bekend werd dat een voorstander van Zwarte Piet aangeklaagd wordt voor groepsbelediging. En bij deze man was het ook heel duidelijk:

De man plaatste zijn reactie in 2015 onder een selfie door betogers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die gedemonstreerd hadden bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. Onder de foto zetten mensen zeer beledigende teksten.

"Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen", reageerde de verdachte onder het bericht. "Dat luie zweet eruit", voegde hij toe, gevolgd door een beledigende term.

We moeten als samenleving duidelijk zijn wat wel of niet toelaatbaar is en wat de grenzen zijn. Dat de vaagheid rondom discriminatie zo duidelijk is geworden, maakt discriminatie an sich niet onduidelijk. Het alles maar kunnen en mogen zeggen is pas mogelijk op het moment dat je als samenleving duidelijk maakt wat wel of niet kan.
Deze man maakt de fouten waardoor Zwarte Piet inderdaad wordt gezien als symbool voor discriminatie en racisme en ook wordt de discussie, die nu al zo bizar is en een karikatuur van zichzelf, weer besmeurd door iemand die denkt dat deze politiek incorrecte tijd een vrijbrief is voor racisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten