Eén, twee, uit het land ermee! België gaat Catalaanse circusclub rondom Puigdemont arresteren

Het circus ‘Puigje en zijn Catalaanse clowns’ zal vermoedelijk geen verdere optredens in België meer verzorgen. Het Brusselse parket – het openbaar ministerie van de Belgische deelregio Brussel – heeft namelijk bevolen dat de Catalaanse ex-preisdent Carles Puigdemont en zijn club van seperatistische stokers moet worden gearresteerd: vandaag nog.

Zoals gisteren al duidelijk werd is het Catalaanse onafhankelijkssprookje van Carles Puigdemont en zijn rebellenclub bijna ten einde. Ten eerste: gezien alle stampij en chaos die ze veroorzaakt hebben kijken de ongekroonde koning Carles en zijn handlangers nu aan tegen een strafrechtelijke vervolging. En twee: de Catalaanse bevolking is in rap tempo klaar met de afscheidingsbeweging en zoekt toenadering to Spanje, zo blijkt uit peilingen. Pro-Spaanse partijen staan op winst.

Wat nog resteert zijn de laatste resten van een beweging die een maand na het illegale referendum op sterven na dood is, en als losliggende rommel verwaarloosd op straat ligt. Niet eens in Barcelona – waar de leiders van de beweging lekker laf zijn weggevlucht – maar in een ander land. België. Gelukkig hebben ze bij onze zuiderburen na enkele weken aarzelen hun moed hervonden, en besloten dat ze geen zin hebben in dat Catalaanse gestook vanuit eigen land.

En dus is het einde oefening voor Carles Puigdemont en zijn gevolg, die waren neergestreken in Brussel. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de ex-president vandaag nog in de boeien geslagen:

“Het Brussels parket zal vandaag nog de aanhouding bevelen van voormalig Catalaans leider Carles Puigdemont. Dat melden de Spaanse kranten El Pais en El Mundo. “De arrestaties zullen de komende uren plaatsvinden”, klinkt het.

Puigdemont en de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati die in Brussel verblijven zouden de komende uren worden opgepakt, in afwachting van wat de rechter beslist wat hij zal doen met het aanhoudingsbevel, klinkt het in de Spaanse media.”

Als de Belgische rechter de arrestaties goedkeurt, kan een uitleveringsproces in werking worden gezet. Dan krijgt Spanje haar gevluchte onderdanen weer terug, waar ze hun rechterlijke macht eens rustig kunnen laten bepalen welke straf deze rebels without a cause gaan geven. Ik heb de paëlla-popcorn alvast ingeslagen!

UPDATE: Het Brusselse parket ontkent dat de arrestaties vanmiddag nog zullen plaatsvinden, in weerwil van de Spaanse kranten. Uitstel van executie voor Puigdemont dus. Maar reken maar dat z’n dagen hoe dan ook geteld zijn…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. DolleDries

  Wat een walgelijk stuk Tim ,is dat liberaal denken.

  1. Sjorsensjimmie

   Mee eens, laatste dagen is ie de weg redelijk kwijt. Zit zijn stukjes ook met verbazing te lezen

  2. henk van loon

   Inderdaad. Tot nu toe nam ik De Dagelijkse Standaard heel serieus, maar nu kan ik alleen maar kotsen van de wijze waarop Tim denkt Puigdemond belachelijk te maken. Puigdemond steekt zijn nek heel ver uit in een situatie waarin Spanje de een na de ander vanwege ideeën in de cel gooit, en de EU helemaal niks doet en onze politici de andere kant uit kijken. Zo ook Tim, Tim wat jammer nou, je laat je kennen als een heel akelig autistisch mannetje. Niet de DDS die ik ken. Kennelijk is het “leuk” dat er iemand die zich hard maakt voor zijn eigen volk – en alleen daarom – voor 30 jaar achter de tralies denkt te verdwijnen. In Nederland komt er toch al helemaal niemand voor de man op!

  3. chicamo1

   Puigdemond heeft misbruik gemaakt van een onjuiste interpretatie van het referendum, ter ere van zijn eigen glorie. Een meerderheid van de Catelaanse bevolking is tegen afscheiding. Er zijn 7,2 miljoen stemgerechtigden,, waarvan slechts 2,2 miljoen hun stem hebben uitgebracht en daarvan heeft 1,9 miljoen voor afscheiding gestemd. Als hij daarmee wil beweren, dat 90% van de Catelaanse bevolking voor afscheiding is, dan is dat opruiing. Ik kan daar niets anders van maken

 2. Wim Vreeswijk

  Puigdemont heeft zich vergist in de solidariteit van deze Belgische eurofielen die slaafs achter de Franco-fascisten uit Madrid aanhollen. De netto-betaler van jaarlijks 12 miljard euro Catalonië, kan zich nu financieel verder laten uitwonen door de profiteurs uit Madrid !

 3. fusilier

  Inderdaad een walgelijk stuk, wat een niveau.

 4. Seneca

  @Tim
  wat een verschrikkelijk hersenspinsel is deze ‘journalistieke’ bijdrage. vermoedelijk zal MvdG een aanvullend stukje schrijven om de impact van deze ‘uitglijder’ te verminderen. ga vooral zo door en je bent een der oorzaken voor het failliet van DDS.

 5. swetsnek

  Tja Engelbart …… niet je beste stuk he ????????

 6. poison

  Niet echt neutrale berichtgeving. DDS heeft hier duidelijk de kant van het Spaanse regiem gekozen.

 7. buitenbeentje

  Kom op zeg, wat een niveau dit stuk, het wordt echt steeds erger wat Engelbart op het net gooit. Na weken heeft België zich hervonden? De man zit nog niet eens een week, 5 dagen, in Brussel. En dan die EU verliefde aanbidding voor een Spaanse regering die zijn politie losliet op vreedzame kiezers. DDS op weg naar het einde, want zo kan ik net zo goed de Volkskrant gaan lezen. of Joop.nl

 8. Ni28

  Zo, wat een toon tegen de vrijheidsstrijders die hier zowat als laffe criminelen worden afgebeeld. Met gemak wordt vergeten dat ook de Hollanders zich van Spanje hebben bevrijdt en onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Misschien is toen niet helemaal hetzelfde als nu vanuit onze optiek maar de Catalanen voelen het waarschijnlijk zoals de Hollanders toen.

 9. Ni28

  Puigdemont hoopte in de EU iets te vinden wat er al lang niet meer is. Ook naïef.

 10. Ni28

  Circus, clowns…het lijkt of deze artikel door Dopper zelf geschreven is.

  1. DolleDries

   De Nazi EU doet nu het zelfde.

   Citaat-
   Op 26 januari 1939 viel Barcelona in handen van Franco’s nationalisten en Companys en zijn regering vluchtten naar Frankrijk. Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk werd Companys door de Gestapo gearresteerd en aan Franco uitgeleverd. Na een kort proces werd Lluís Companys op 15 oktober 1940 in Barcelona, in de slotgracht van het kasteel van Montjuïc geëxecuteerd.

 11. lanex

  Raar, DDS staat dus achter de EU doctrine, had ik niet gedacht!

 12. Nasrani

  Goed artikel Tim! Blij dat je je mening hebt herzien en de de kant hebt gekozen van de wettig gekozen Spaanse regering. Het anarchistische clubje van Puigdemont hoort in het gevang. Dat er hier mensen zijn die dat gedrag goedkeuren is mij een raadsel. Hoe je het ook oneens bent met een wettig gekozen regering, je zult je aan de democratische regels moeten houden.

 13. Farn

  Dds is ook niet meer wat het geweest is.

 14. Zweedse kok

  Goed stuk Tim.

  Met link welke bewijst dat het draagvlak voor onafhankelijkheid tanende is.
  Spaanse regering doet dus wat het Catalaanse volk wil.
  Laat dat linkse Barcelona maar eens merken wie het sterkste is.

  1. IJscoman

   Wim Hutten is hier thans onder 3 (of meer) nicknames actief: Michael, Rosasolis en Zweedse kok. Waarschijnlijk ook als Freud. Het is maar dat u het weet en verder niet reageert op deze -helaas vrij rondlopende- psychopaat.

   1. Rosasolis

    @IJscoman. Wie denkt u dat u bent? Ik ben Rosasolis, en ik heb geen andere
    alias! Ik heb dit zeer oude naam gekozen toen ik een laptop krijg als verjaardags cadeau jarengeleden. Als oude musicus kan ik vertellen dat dit antieke
    naam 2 betekenissen heeft: 1. alleenstaande roos, of 2. de bekende kruid zonneroosje. Zo wil ik proberen wat wijsheid door te geven aan mensen die noch steeds kunnen leren en genieten van onze oude tradities. Waarom moeten die
    oude tradities vervallen, om plaats de maken voor Alt-right MANNEN
    van de F.v.D. die denken dat alleen zij het beter weten?!!

    1. Ni28

     toen ik een laptop k r ij g moet zijn toen ik een laptop k r e e g.

    2. buitenbeentje

     oude wijsheid doorgeven:

     , en interpunctiefout
     verjaardags cadeau verjaardagscadeau
     dit zeer oude naam deze zeer oude naam
     toen ik een laptop krijg toen ik een laptop kreeg
     dit antieke naam deze antieke naam
     de bekende kruid het bekende kruid
     noch steeds kunnen leren (ontkenning) nog steeds kunnen leren

     dit klinkt meer naar hee jonguh, ik segh je….

  2. Punt50

   Brouwenstein je bent het laagste van het laagste van het laagste etc. Gewoon vullis onder de schoenzolen ben je met al je nicks domme randdebiel lazer nou eens op!

 15. Punt50

  Dus als een dobberneger asiel krijgt in België is dat allemaal prima aanvaardbaar, en als een politiek vervolgde Europeaan hierom komt staan de handboeien voor hem/haar klaar. Wat klopt er niet aan dit plaatje?

 16. denk eens na

  Tim die heeft nog alle vertrouwen in de zittende regeringen in de eu, tim wordt het niet tijd op de slaap uit je ogen te wrijven?

  1. denk eens na

   Word het niet tijd dat tim bij joop gaat solliciteren .

 17. henk van loon

  Een hele zieke reactie van Tim Engelbart op een situatie waarin iemand die voor zijn eigen volk op komt – en dat is zijn enige misdaad – voor 30 jaar in de cel dreigt te verdwijnen. Jammer, dit is niet de DDS die ik ken. Spanje zet mensen in de cel voor 30 jaar vanwege hun denkbeelden, de EU doet helemaal niets noppes en ik zie geen Nederlands medium, geen krant, geen politicus en geen actualiteitenrubriek waar dit aan de kaak wordt gesteld. Tim vindt het grappig. Ik vindt het een zieke reactie van je, Tim.

 18. Bes Tolen

  Autonome gebieden hebben vergaande rechten en Spanje telt er heel veel. Ik dacht minstens in de twintig. Nog meer dan Rusland dat er 21 heeft.
  Internationaal kan een artikel als nummer 155 in de Spaanse grondwet rechtens denkelijk niet geaccepteerd worden. Een volk, dat al een eigen autonoom gebied heeft, kan voor volledige zelfstandigheid kiezen. Dat is hun vrijheid. Daar zijn wel internationale voorwaarden aan verbonden. Voorwaarden die een regering van zo’n autonoom gebied wel dadelijk trefbaar maken tegenover de centrale landsregering als die van haar macht gebruik maakt. Die belangrijkste voorwaarden voor het autonoom gebied omvatten geen geweld gebruiken en democratie vestigen in het nieuwe te verzelfstandigen land. Dat voor een land en voor velen ongewenste situaties ontstaan als allerlei autonome gebieden voor eigen zelfstandigheid kiezen, is m.i. in internationaal recht niet een criterium. Het zou dus in Europa nog chaotisch kunnen worden.

  Overigens denk ik, dat de positie van Nederland er met een paar nieuw van grote staten afgescheiden landen er bij, eerder beter zou worden omdat er meer op voet van gelijkheid kan worden overeen gekomen. Er kan samenwerkingsverband tussen meer landen van bepaalde grootte worden bereikt. Maar de praktijk moet bewijzen.

  Over waar de grootste macht in het Westen zit, komt niet veel naar boven (of moet ik stellen: naar beneden?). Het gaat dan ook over wat genoemd wordt ”deep state”. Wat Spanje en Portugal betreft lijkt me die beter te inventariseren dan in de VS, Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Wel zo ongeveer in die volgorde. Dus in de VS het moeilijkst.

 19. Kees

  Gelukkig hebben we Xander nog.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.