Eurofiele Herman van Rompuy is blij met Mark Rutte: “Hij heeft uit­ein­de­lijk al­tijd het Eu­ro­pe­se com­pro­mis on­der­schre­ven”

Ah ja. 

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy (ja, dat is natuurlijk een lachwekkende titel, maar hé, we moeten het er maar mee doen)  zegt in een interview met De Tijd dat hij best te spreken is over Mark Rutte. Jawel, geeft hij toe, “we zien dat de Nederlandse premier […] andere nuances aanbrengt dan ik of mevrouw Merkel doet,” maar dat betekent niet dat hij uiteindelijk niet net zo’n grote eurofiel is:

“Maar hij heeft uit­ein­de­lijk al­tijd het Eu­ro­pe­se com­pro­mis on­der­schre­ven.”

Met andere woorden, Van Rompuy en Merkel zijn zich er maar te zeer van bewust dat Rutte’s zogenaamde kritische houding ten opzichte van de Europese Unie puur en alleen bedoeld is voor nationale consumptie. Als puntje bij paaltje komt doet de VVD’er namelijk steevast wat Brussel en Berlijn willen.

Natuurlijk is dat precies het probleem. Rutte roept tijdens verkiezingscampagnes steevast dat hij macht terug wil halen uit Brussel, maar meneer blijkt in de praktijk steeds weer minstens zo eurofiel te zijn als Merkel, Martin Schulz, Guy Verhofstadt en, jawel, Herman Van Rompuy.

Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse kiezer daar jaar na jaar intrapt. Of zijn VVD-kiezers werkelijk net zo eurofiel als hun Grote Leider?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Guus Geluk

  Niemand in Nederland – behalve de opper-opper eurofielste D66-er – is zo eurofiel als Guy Verhofstadt.

  1. van Urk

   Als Guy Verhofstadt met vol lofs zoiets over Rutte zegt maak dan je borst nat. Als het inderdaad negatiefs was geweest dan heeft Rutte ons niet voorgelogen betreft Brussel.

   1. Guus Geluk

    Dat was Van Rompuy. Het is deheer Van Galien die stelt dat Rutte minstens zo eurofiel is als Verhofstadt.

    Verhofstadt is een Eurofederalist en er bestaan maar weinug Eurofederalisten in Nederland.

    1. van Urk

     Sorry ik bedoelde ook Van Rompuy.

     1. Guus Geluk

      Rutte is in wezen eurosceptischer dan bijvoorbeeld Merkel en Macron, maar uiteindelijk bezitten de grote Europese naties meer macht binnen de Europese Unie. Vooral met het vertrek van Groot-Brittannië ontbeert Nederland mogelijkheden om kritisch naar de Europese Unie te kijken.

      https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2179035-rutte-op-zoek-naar-nieuwe-europese-vrienden.html

 2. Paaldanseres

  … zegt de ene dictator tegen de andere.

 3. Ni28

  Rutte is precies iemand waar zij in Brussel van houden. Hij tekent altijd bij het kruisje terwijl ie thuis een grote vent uithangt. Slappelingen zijn in Brussel geliefd.

  1. DirkSteen

   Ja, Rutte is ook de man die de meeste beloftes aan de Nederlandse volk NIET nakomt.

   De grootste leugenaar van Nederland!!

 4. denk eens na

  Het carrousel draait en draait en draait, tot je er misselijk van bent.

 5. corfo

  Dát is nou precies de reden dat een groot deel v.d. Nederlanders de pest heeft aan Rubberen Rutje !
  Z’n landgenoten kunnen verrekken van deze “heer”, als hij maar een prachtig baantje krijgt in de EU. Rutje ? = een hersenloze worm !!

  1. sonar

   Corfo excuses aan de worm ,dat hij vergeleken wordt met Rutte.

   1. corfo

    @ sonar.
    Bedankt voor je opmerking, volkomen terecht !
    Sorry worm !!!!

 6. Equilibrium

  De grootste landverrader ooit.
  Vroeger hadden we daar een gepaste straf voor.

 7. Ben Zine

  Daar staat ie weer hoor… Mr. Kukident, met zijn gemaakte teringgrijns. De grootste slijmbal, kruiper, likker, draaier en leugenaar (“geen cent meer naar Griekenland”!) uit de geschiedenis van de vaderlandse politiek. Rutte is geen gewone slijmbal, maar een dwangmatige. Hij kan niet anders. Likken, slijmen, draaien en alles in het “grappige” trekken is zijn tweede natuur. Wanneer zullen we toch eindelijk worden verlost van dat braakmiddel ?

 8. sjun

  Rutte houdt wat Europese ijzers in het vuur zodat hij politiek door kan als het Nederlandse electorale vertrouwen is vervlogen.

 9. Seneca

  een stukje dat ik zomaar op internet tegenkwam.
  1. De Europese Unie (EU) staat niet voor Europese waarden, zoals vrijheid van meningsuiting, natiestaat en democratie.

  De EU is een sterk tegenstander van deze waarden die een gevolg zijn van onze gemeenschappelijke Europese filosofie en wetenschap. Maar er is toch een Europees Parlement (EP)? Neen, het EP is geen parlement in de zin van het woord, het is slechts een adviserend lichaam, het heeft nauwelijks macht of invloed. Het EP heeft geen wettelijke macht om zoals de 2e Kamer, wetten aan te nemen, dan wel te verwerpen. Alleen de EU commissie kan dat doen en de leden van deze EU commissie zijn een groepje van uitgekozen personen die zich geen zier aantrekken van de bevolking in hun natiestaat, want het volk is voor hen irrelevant. Maar deze commissieleden zijn toch ‘gekozen’ door het volk van de natiestaat zoals Merkel, Rutte, Macron etc. Hier is het eerste probleem. De leden van de EU commissie zijn gebonden aan hun eed die zij bij het toetreden van deze commissie hebben afgelegd. Deze eed betreft hun steun aan het EU project en de belangen hiervan. Deze eed staat boven de eed, dan wel belofte die deze lieden hebben afgelegd dan wel gedaan hebben, bij het aanvaarden van de functie in hun natiestaat. Deze eed ondermijnt het belang van de natiestaten en daardoor het belang van de respectievelijke bevolkingen. Het tweede probleem is, dat de EU ontbeert: de steun van de bewoners van de verschillende natiestaten. De EU regeert zonder toestemming van de Europese bevolkingen. In 2005 werd er in diverse Europese landen een ‘referendum’ gehouden. Zowel Frankrijk als Nederland wezen het voorstel voor de Europese grondwet af; men schrok hier zo van, dat de ‘referenda’ in Tsjechië, Denemarken, Ierland, Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk werden afgelast… De EU is ongrondwettelijk (volgens de constituties van de deelnemende landen) daar het volk niet geraadpleegd is. Deze handelwijze bevestigt het ondemocratische gehalte van de EU daar men het recht op zelfbeschikking afwijst en daarmee de democratie.

  2. De EU accepteert geen tegenstand net zoals de Sovjet Unie in de vorige eeuw.

  De EU probeert de diverse karakteristieken van de Europese bevolkingen te vernietigen. Een der methoden die de EU gebruikt is de import van ‘immigranten’. Als men in Utrecht, Kanaleneiland of in den Haag, Schilderswijk bezoekt, dan is men niet meer in Nederland. Men is letterlijk ergens in het Midden-Oosten. Overal waar men kijkt zijn hoofddoeken, djebella’s en de roep van de muezzin, 5 maal per dag. De EU beschouwt deze multicultureel maatschappij als onontbeerlijk om de concurrentie met bijvoorbeeld India, China, VS etc. het hoofd te kunnen bieden. Polen en Hongarije weigeren om naar de pijpen van de EU te dansen en daarom wil de EU deze landen dwingen om ‘multicultureel’ te worden. Wederom afwijzing van het recht op zelfbeschikking en dus afwijzen der democratie. 98% van de Hongaarse bevolking stemde tegen dit idee van de EU maar toch wil de EU haar zin doordrijven.

  Koste wat kost moet de Islam in deze landen geïmporteerd worden ondanks het gevaar voor de vrouwen en kinderen. Polen heeft miljoenen ‘vluchtelingen’ uit de Oekraïne binnen haar grenzen, maar Polen weigert om een Moslim toevlucht te geven. De EU blijft druk op Polen uitoefenen met het excuus dat de leidende partij – PIS – diverse rechters heeft ontslagen daar deze corruptie hebben bedreven. Toen de vorige regering van Polen het zelfde deed, toen hoorde men niets uit Brussel en waarom niet? De vorige regering was pro EU en de huidige regering is anti EU. Wellicht ten overvloede, de vorige regering werd geleid door Donald Tusk…

  3. De EU is een ideologische bubbel van personen die niet graag met een andere zienswijze worden geconfronteerd.

  Advies: luister eens naar de speeches van de diverse EP leden en uw haren rijzen te berge. Het komt hier op neer: de EU is een weldaad en zij die daar tegen zijn, zijn populisten (wat is verkeerd aan populisme?) en worden gedreven door of hebben sympathie voor xenofobie, seksisme, fascisme, nep nieuws, intolerantie en…. Poetin! Deze mensen leven in een droomwereld maar wat het problematischer maakt, zij zijn niet intelligent. Vooral de leden van het EP zijn tegen de vrijheid van meningsuiting. De EU gaat nu zelfs samenwerken met bedrijven zoals Google, Facebook, Twitter etc. om deze vrijheid van meningsuiting in te perken. Een der kreten van het EP is: ‘Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar het zou niet misbruikt mogen worden bij – daar gaan we weer – populisten, xenofoben, intolerante mensen etc.’. Met andere woorden, zij geven geen zier om uw vrijheid van meningsuiting en het recht van spreken. De EU gaat zelfs tegen de stelling die, naar wij aannemen ooit door Voltaire is gesproken: ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar tot mijn dood zal ik strijden om uw recht van spreken te waarborgen’.

  4. De EU heeft een enorm budget om nep nieuws te creëren en de geschiedenis te herschrijven.

  De EU heeft zelfs een museum geopend dat een beeld zou moeten geven over de geschiedenis van Europa. Woord noch afbeelding wordt gewijd aan het Christendom of de Verlichting. Volgens de EU begint Europa met de Franse Revolutie. Natuurlijk worden enkele zaken van voor de Franse Revolutie belicht zoals, slavernij en kolonialisme. Zowel de 1e als de 2e Wereldoorlog worden belicht en – zeer bijzonder – Karl Marx wordt hier als zachtaardig socialist gepresenteerd. De bovenste verdieping van dit museum is gewijd aan de EU. Het vertelt de bezoeker over de schitterende oplossingen die de EU heeft bedacht voor alle problemen uit het verleden tenminste vanaf de tijd van de Franse Revolutie. Wel bizar dat men begint met de Franse Revolutie immers dat is toch een gebeurtenis waar zij toch bang voor dienen te zijn. Het vernietigen van ongekozen ‘leiders’ door het volk.

  5. Alle topposities binnen de EU worden bezet door extreme radicalen.

  Zij nemen, al dan niet bewust, de methodes en denkbeelden over van bijvoorbeeld Stalin, Mao Ze Dong, Hitler, Pol Pot en ga nog maar even door. Men is zo geobsedeerd door de toekomst oftewel Utopia, dat een normale uitwisseling van ideeën en gedachten niet meer mogelijk is. In plaats daarvan krijgt men geleuter zoals hierboven geschetst: ‘vrijheid van meningsuiting is goed zolang het niet tegen het belang van de EU ingaat’. Als men luistert naar Guy Verhofstadt, dan en dan alleen begrijpt men dat de 1e en 2e Wereldoorlog niet ontstaan is door het begrip natiestaat maar door een stelletje idioten die menen dat zij een Utopia kunnen stichten. De vorige maal dat men dit probeerde had als gevolg ruim 50 miljoen doden in de 2e Wereldoorlog. De EU is zo’n Utopia en zij zijn er zeker van dat dit project slaagt mits, men er in slaagt de populist zijn vrijheid van meningsuiting en recht op spreken af te nemen.

  De genoemde vijf redenen zijn meer dan genoeg om, in ieder geval mijzelf, iemand de stuipen op het lijf te jagen. Hopelijk gaat u n.a.v. dit epistel beter nadenken over hoe ons land en letterlijk elk land in de EU verkwanseld wordt.

 10. Babaji538

  Ik ben er een groot voorstander van
  om verplicht naar “De Nachtwacht”, te moeten,
  gaan kijken!!
  Het is werkelijk waar, reden te meer,
  om van naar huis te mogen schrijven!
  Ik word namelijk altijd erg blij van een vaatdoek.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.