Geweldig! Friese pro-Piet blokkadehelden krijgen eigen heldenliedje

“Je komt hier niet voorbij” op de melodie van de hit van De Kast “In nije dei.”

Het was honderden jaren geleden heel gebruikelijk: als een stel soldaten een belangrijke overwinning hadden geboekt, gingen de plaatselijke minstrelen aan het werk om hun heldendaden om te toveren in liederen die dan – met een beetje geluk – nog jaren werden gespeeld op stads- en dorpspleinen in heel het land. Het is een traditie die helaas ietwat verwaterd is, in tegenstelling tot Zwarte Piet die gewoon de trouwe knecht van Sinterklaas blijft. Wie daar nog aan twijfelt, mag fijn even naar de beelden van afgelopen zaterdag kijken. Friese actievoerders hadden helemaal geen zin in Amsterdamse relschoppers die de intocht van Sinterklaas kwamen verpesten met gezeur over fictief racisme.

En dus blokkeerden ze de A7 bij Joure. Een heldendaad? Toch wel een beetje, ja. En dus hebben de Friese beschermers van het Nederlandse culturele erfgoed wel een beloning verdiend. Een liedje voor ze componeren is dan ook wel het allerminste dat we voor ze kunnen betekenen:

“Radio 10 zat vanmorgen bovenop de actualiteit door met een lied te komen over de blokkade-actie afgelopen zaterdag in Friesland. Daar werd de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ op de A7 tegengehouden door Pro-Zwarte Piet demonstranten.

De ‘BlokkeerFriezen’ hebben volgens het radiostation samen met ‘De Kast’ (niet de echte natuurlijk) een single opgenomen: ‘Je Komt Hier Niet Voorbij’.”

Vanochtend debuteerde de single, en op Facebook is het in ieder geval al een gigantische hit. Iedereen die afgelopen zaterdag dus meegeholpen heeft met het laten mislukken van de Kick Out Zwarte Piet-manifestatie die Jerry Afriyie en z’n vrolijke vriendjes in Dokkum wilden houden: dit liedje is helemaal alleen voor jullie. Geniet ervan!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Pedrito

  Prachtig. De grachtengordeldieren moeten maar eens leren dat er niet te spotten valt met de rest van Nederland

  1. van Urk

   Horen deze grachtengordeldieren wel bij de rest van Nederland? In Nederland is Piet volgens eeuwenlange traditie zwart geschminkt wat ze in het buitenlandse 020 kennelijk nog niet begrepen hebben.

 2. Two Ravens Black Kettle

  De Kast is een verschrikkelijke jengel band.
  Ook dit nummer is niet om aan te horen.
  Verschrikkelijk kattengejank.
  Brrrr
  Echter
  Brengen ze het uit dan ga ik het singeltje kopen om ze te steunen
  De Friezen verdienen het
  Verzet versus ruggengraatloos randstad slijm
  (bestaat dat trouwens nog; singeltjes kopen?)

  Mijn grote hoop is dat de echte A’dammers en R’dammers het schaamrood op de kaken krijgen en volgend jaar wel opkomen voor hun Cultuur en niet knipmessen en bukken.
  De Friezen hebben laten zien hoe het moet.
  Rug rechten en opkomen voor jezelf, je kinderen, je land, je tradities.
  De A’dammers en R’dammers (en Meppel) hebben dit jaar laten zien hoe ze konden kruipen.
  Come back to the fold !
  Stop toch eens met kruipen en toegeven !
  Bloody hell, R’dam heeft een onmenselijk bombardement overleeft. Fier, eensgezind, mentale kracht. Jullie voorouders hebben laten zien hoe het moet. Put daar kracht uit !
  Over A’dam ben ik somber maar ook daar zijn er genoeg wijken en straten waar nog echte A’dammers wonen.
  Laat dit de ommekeer zijn
  Laat je niet langer ringeloren en als lodderige vaatdoeken wegzetten door die fascisten en HUN geperverteerde Fake News MSM !!

  1. trampoline

   Ik ook. Ik kom in opstand tegen de idioten uit de randstad.

   Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt, zo heeft links de afgelopen decennia bewezen; goed voorbeeld doet goed volgen.

 3. Feit

  Als ik naar Suriname afreis en dan een dorpje binnen loop met een paar man en zeg, he niet meer doen, he? Wat bedoelt u meneer? Nou, niet meer doen he dat wat jullie aan het doen zijn. Wat zijn we aan het doen dan? Nou die eeuwenlange traditie van jullie. Vinden we niet zo fijn. Het kwetst ons. Sorry meneer? Nee geen sorry, niet meer doen, he? We voelen ons gekwetst. Wie is ons? Nou, wij. Een groepje Nederlanders. Maar jullie wonen hier niet toch? Nee, klopt maar niet meer doen, he? Anders staan we er volgend jaar weer. Maar wat is er mis met deze traditie dan? Dat lijkt me duidelijk. Hoezo? Ik weet niet hoor, maar jullie zijn duidelijk in de weer met kaas. Kaas? Ja kaas. Dat is toch kaas? Uhh, ja dat is kaas idd. Nou dan, niet meer doen he? Maar wat is er mis met kaas. Wij zijn kaaskoppen, zie je dat niet? Uhh, ja zo worden jullie genoemd idd. Nou dan. Snap je niet hoe racistisch dat overkomt? Die kaas moet eruit. Doe maar pindakaas ipv kaas. Pindakaas? Ja Pindakaas idd debiel, en doe niet net of je het niet snapt. Ik snap er geen reet van en met pindakaas is het een hele ander gerecht. Dat hebben jullie toch niet door. Het is namelijk even lekker. Nou dat vind ik niet, meneer. Maar wij wel, dus is het zo. Maar 90% van de weldenkende mensen zullen het hier nooit mee eens zijn. Sinds wanneer is dat relevant. Meneer ik ben er nu wel klaar mee. Ja, wij niet vuile racist. Nu moet u echt ophouden hoor. We stoppen nooit, meneer. We gaan Suriname een stukje minder racistisch maken. Oja, is dat zo. Ja! En net op dat moment hoorde ik, kanker op kaaskop en kreeg een bijl in me smoel.

  En terecht!

 4. Meester Kong

  Bin in echte Frysk en gjin nep Frysk, vjorstander fan in swarte Piet dy’t ek wier swart is.
  Mar as Geert opropt tot in demonstraasje gean wy besykjen de demonstraasje te verhinderjen, by need blokkearje wy snelwegen en binnenwegen.
  Moat ek kinne tocht ik sa.

  -Fries schrijven blijft moeilijk 🙂

  Ben een echte Fries en geen nep Fries, voorstander van een zwarte Piet die ook echt zwart is.

  Maar als Geert oproept tot een demonstratie gaan we proberen de demonstratie te verhinderen, desnoods blokkeren we snelwegen en binnenwegen.
  Moet ook kunnen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.