Helaas pindakaas! Amsterdamse agenten hoeven toch geen 'stopformulier' etnisch profileren in te vullen

Geen categorienov 15 2017, 21:00
Het zoveelste linkse experiment, deze keer met stopformulieren om etnisch profileren, is al gestorven voordat ze überhaupt echt het licht zag.
Hè, wat jammer nou! Tenminste, voor "RACISME!"-schreeuwers als Sylvana Simons dan, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar een stempel op de stad hoopt te drukken. Voor agenten komt dit alles echter als geweldig nieuws: zij hoeven geen kostbare tijd te gaan zitten verspillen aan kinderachtige zelfcontrole.
Het geval wil dat de Amsterdamse gemeenteraad vorig jaar in meerderheid stemde voor het invoeren van zogenaamde 'stopformulieren'. Op die vodjes zouden agenten, elke keer dat ze iemand aanhouden, moeten aankruisen wat hun reden voor de aanhouding is. Waarschijnlijk met de hoop dat ze de optie "Ik ben gewoon een racistische cowboy" zouden aanvinken, ofzo. Dat alles zou moeten leiden tot meer zelfreflectie bij agenten, die 'eindelijk' eens zouden nadenken over het waarom achter aanhoudingen. Houd ik iemand aan omdat hij echt iets verdachts doet, of omdat hij een lichtgetint uiterlijk heeft? Enfin: dit hele administratieve circus zou dan tot minder etnisch profileren moeten leiden. Voor zover dat überhaupt wenselijk is: er zijn hordes statistische bewijzen dat bepaalde bevolkingsgroepen nu eenmaal oververtegenwoordigd zijn bij de criminaliteitscijfers.
Maar dat linkse feestje gaat dus niet door. Locoburgemeester Van der Burg - de tijdelijke opvolger van Van der Laan - en hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier Theo Hofstee van de Amsterdamse politie hebben er een dikke streep doorheen gezet. Kennelijk zagen ze het licht, en er dus geen brood in. Dat betekent dat niet eens de pilot met de formulieren doorgaat, laat staan dat dit standaard zou worden bij de ordebewaarders daar.
En dat is maar goed ook: agenten weten als geen ander wie ze staande moeten houden, en wie niet. Die keuzeverantwoordelijkheid hoef je niet te reduceren tot een politiek correct velletje. We moeten definitief afrekenen met de symboolpolitiek in onze hoofdstad: en laten we zowaar daartoe de kans hebben in maart!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten