Kartelbenoeming in Amsterdam: niet-Amsterdammer Jozias van Aartsen (VVD) wordt waarnemend burgemeester

Het partijkartel heeft gesproken: de burger in onze hoofdstad is helemaal niets gevraagd, maar de bovenonsgestelden hebben het wijs geacht om de oud-burgemeester van Den Haag – Jozias van Aartsen – te laten invliegen om de boel in Amsterdam te bestieren.

‘Kartel-overlord’ Jozias van Aartsen mag weer een nieuwe functie bijschrijven op zijn cv: nadat hij al jarenlang burgemeester van Den Haag was, krijgt de afgezwaaide VVD-islamknuffelaar een nieuwe baan: waarnemend burgemeester in Amsterdam. Dat terwijl Van Aartsen z’n vorige politieke erefunctie nog niet eens had afgerond: Commissaris van de Koning in Drenthe. In al zijn wijsheid benoemde Johan Remkes (CvdK in Noord-Holland, tevens VVD) zijn partijgenoot op de functie die vrijkwam na het overlijden van Eberhard van der Laan.

Niet te filmen:

“Jozias van Aartsen gaat het burgemeesterschap van Amsterdam waarnemen, totdat er een opvolger is voor de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft hem per 4 december benoemd, meldt de provincie Noord-Holland. Dat gebeurde in overleg met de fractievoorzitters in de gemeenteraad van de hoofdstad.”

Je vraagt je af: Amsterdam is de hoofdstad van het land, en tevens de grootste gemeente van Nederland in termen van bevolkingsomvang. Was er dan echt helemaal geen enkele geboren en getogen Amsterdammer beschikbaar om de burgemeestersketting (in ieder geval tijdelijk) te dragen? Ik vermoed van wel, maar hier zijn natuurlijk twee zaken aan de hand. Eén: Van Aartsens termijn als Commissaris van de Koning in Drenthe zit er zo goed als op nu Jetta “moestuin” Klijnsma daar de boel komt bestieren, en diezelfde Van Aartsen had nog geen nieuw baantje. Als misschien wel het enige echte VVD-erelid van het partijkartel kan zoiets natuurlijk niet zomaar passeren.

De tweede reden ligt eigenlijk bij de gemeenteraad van Amsterdam zélf. Alhoewel burgemeestersbenoemingen in grote steden eigenlijk altijd worden uitbesteed aan de landelijke partijleidingen, hebben de gemeenteraadsleden ditmaal helemaal uit eigen overweging bij Remkes nadrukkelijk te kennen gegeven dat ze bewust op zoek waren naar iemand van “buiten de Amsterdamse politieke arena.” Waarom je dat als eis zou stellen is mij een raadsel. Behalve dan – en om er dus nog maar eens een Thierry Baudet-esque woord in te smijten – uit oikofobische overwegingen. Want wat beziel je in vredesnaam om als Amsterdammer bewust te vragen naar een niet-Amsterdammer als burgemeester? We nemen toch ook geen Belg, Deen, Chinees of Braziliaan als minister-president van Nederland? Bij wijze van het aanstellen van iemand van buiten de Nederlandse arena?

Maar ja, zo maakten de Amsterdamse raadsleden het Remkes dus wel héél erg makkelijk om de VVD-partijtijger Jozias van Aartsen naar voren te schuiven voor een glimmende functie in de Stopera. En zo blijft de draaimolen van het politieke baantjescaroussel draaien en draaien en draaien…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Marija

  Het draait weer rond de carousel.
  Maar ik denk toch:
  liever hem dan vrouwe Halsema.

  1. DirkSteen

   Daar heb je natuurlijk wel gelijk in.

 2. stennis

  Zet het theewater maar vast op Amsterdam, Jozias komt eraan…..

 3. denk eens na

  Na dat hij in denhagistan de scepter gezwaaid heeft zal nu ook wel de isis vlag in amsterdamistan ten hemel gehesen worden.

  1. denk eens na

   Arme Amsterdamers.

   1. wheelboy

    Hahah daar vragen de Amsterdammers zelf om .Ze krijgen wat ze verdienen . lekker rood blijven stemmen en ik verzeker je .Van heel je stad blijft geen moer over .Hier ook een rood college .Bed Bad brood en maar klagen dat ze geld tekort hebben .Maar wacht we trakteren de burger op 15% verhoging ozb samen met hogere parkeertarieven en hoppa we kunnen weer door modderen . Komt bij dat we hier ook nog de primeur hebben links te rijden . Want tja een 4 baanse weg die naar het centrum woont kunnen we toch 2 banen voor de bus maken .En och milieu hmmm tja dat die rij met autos langer moeten wachten dat lossen we nog wel op met een milieuzone .

 4. sjun

  Om al te lastige vragen vanuit de VVD fractie ocver de financiele en sociale lijken uit de kast van Eberhard van der Laan te voorkomen, is fluks een VVD-er naar voren geschoven om de partij verder in te kapselen. Zo krijgt de heiligverklaring van Van der Laan vanuit de Globalistische Kerk vorm.

  1. Baaz

   Scherp Sjun, zoals te doen gebruikelijk.

 5. Rex Gildo

  Men is te Den Haag blij van deze burgemeester van de Schilderswijk af te zijn, wordt hij ad-interim in A’dam, terwijl hij ook nog waarnemend CvK van Drenthe is.
  Was er niemand uit de Grachtengordel beschikbaar?

  1. Viertel

   Niet gehinderd door feiten of andere relevante kennis kwakt Rex Dildo maar wat in de reactiekanalen. Lees even mee, beste knul: In Den Haag is Pauline Krikke de burgemeester. In Drenthe is Jetta Klijnsma de Commissaris van de Koning. En natuurlijk waren er tallozen uit de Grachtengordel beschikbaar. Alleen niemand is daar bekwaam om pakweg 9 maanden het bestuur van de grootste stad van NL voor te zitten.

   1. Viertel

    Sorry Rex, Dildo moet natuurlijk Gildo zijn.
    De autocorrectie heeft soms een eigen willetje…

    1. Rex Gildo

     Josias Aartsen WAS burgemeester van ‘s-Gravenhage, IS waarnemend CvK in Drenthe totdat juf Klijnsma in het Noorden is gearriveerd en WORDT nu tijdelijk burgemeester van Amsterdam totdat er een joodse PvdA’er wordt benoemd. Graag eerst weten voordat ge zomaar iets neertypt, waarde Drietal, excusez-moi, Viertel.

     1. Viertel

      Ja, het is allemaal wat verwarrend. Juf Jellejetta is namelijk op 1 november jl. officieel beëdigd als Commissaris in Drenthe. Maar zij treedt pas in functie op 1 december a.s. (Vraag voor journalisten: Krijgt ze al wel betaald vanaf 1 november?). Het is niet duidelijk of Van Aartsen nu wel/niet tot 1 december in Assen blijft waarnemen.

   2. penis aqua di rosa

    Bekwaam hahahaha, ik herinner mij nog zijn besluiten voor hij vertrok uit het Haagse. Arm, arm Amsterdam. Mijn geboortestad zal nooit meer worden wat het eens geweest is.

 6. Meester Kong

  Gemeenteraad Amsterdam:
  D66- 14 zetels
  PVDA -10 zetels
  GL – 6 zetels
  SP – 6 zetels
  VVD – 6 zetels

  Na verkiezingen 2018 zal links toch de meerderheid behouden en zal er weer een linkse burgemeester zijn.
  Het wordt wat anders als Baudet en zijn trawanten 23 zetels halen.
  Dat is dan duidelijk de wil van de kiezer.

  1. swetsnek

   trol alert niet voeren AUB

 7. waakhond

  toen ik in de trem zat hoorde ik een gesprek van twee dames ze hadden het over wit privilege een van de dames zij = de jongens zijn dan zo kinderachtig over dit onderwerp(jongens krijgen natuurlijk weer de schuld als het hier over gaat)
  maar uiteindelijk krijg je ze wel zo ver dat ze willen luisteren.
  MIJN HEMEL WAT OP DDS GEZECHT WORDT IS NOG WAAR OOK AMSTERDAM!!!!!!!!!!!

 8. Baaz

  Een rondje draaien in de zweefmolen van de oude macht, de stervende politiek. De lijklucht is nu al niet te houden.

  Ik zeg: Weg ermee!

 9. PMG

  Amsterdam, wie ligt daar nu nog wakker van. Het is een soort Disneyland voor toeristen, normale mensen zijn al lang vertrokken, walgelijke stad.

 10. Duke

  ” We nemen toch ook geen Belg, Deen, Chinees of Braziliaan als minister-president van Nederland? Bij wijze van het aanstellen van iemand van buiten de Nederlandse arena?”
  We hebben al een Duitse mevrouw en een ongekozen Luxemburgse meneer die de dienst uitmaken.

  1. denk eens na

   Klinkt als kartel vorming

 11. Babaji538

  Het is gelijkwaardig zoals de bedreiging van
  Alexander Pechtold, nekschot via Facebook,
  of alle liefdesbetuigingen richting Geert Wilders,
  door ons objectief Openbaar Ministerie onder
  de duistere loep worden genomen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.