Morgan Tsvangirai keert terug naar Zimbabwe, Robert Mugabe onder huisarrest

Geen categorienov 16 2017, 14:00
De grote vraag: waar is Mugabe's vrouw, 'Gucci Grace'?
De belangrijkste Zimbabwaanse oppositieleider van de afgelopen jaren, Morgan Tsvangirai, is teruggekeerd naar zijn moederland. Volgens Sky News zat hij in hetzelfde vliegtuig als de Afrikaanse correspondenten van de Britse zender die naar Zimbabwe zijn gegaan om daar verslag te doen van de militaire coup. Tsvangirai werd vergezeld door twee voormalige ministers die zich verschuild hadden in Rusland, maar nu dus terugkomen omdat Robert Mugabe niet langer aan de macht is.
Tenminste, in naam is hij dat nog wél, maar niemand die eraan twijfelt dat het leger en de oppositie het nu écht voor het zeggen hebben.
Het leger zegt dat Mugabe wordt vastgehouden in één van zijn presidentiële paleizen. Zijn vrouw Grace is bij hem, aldus het leger. Wat het eerste betreft: niemand twijfelt eraan dat Robert Mugabe inderdaad vastgehouden wordt. Er is echter grote onduidelijkheid over zijn vrouw. Er gaan geruchten rond dat zij gevlucht is naar Namibië.
Dat zou niet zo gek zijn. De coup is namelijk gepleegd om te voorkomen dat zij haar man zou opvolgen als president van Zimbabwe. Dat was het plan van de Mugabes: vrouw Grace zou het overnemen. Er zou dus een dynastie komen. Met een beetje mazzel zou één van hun kinderen Grace later dan weer opvolgen. Een soort van officieuze koninklijke familie.
Helaas voor Grace en Robert zagen de mannen die bijna 40 jaar geleden voor de onafhankelijkheid van Zimbabwe streden dat absoluut niet zitten en besloten ze dus om samen met het leger in actie te komen. Waar Grace nu precies is doet er niet eens toe: zij en haar echtgenoot zijn de macht kwijt. Wat daar precies voor in de plaats komt is onduidelijk, maar dat het geen Mugabe zal zijn weten we al wél.
Voor Zimbabwe is dat dus goed nieuws én slecht nieuws in één. Dat de Mugabes op zoek kunnen naar een andere carriere is positief, maar dat Zimbabwanen niet weten wat ervoor in de plaats komt is natuurlijk minder plezant. Want, laten we wel zijn, militaire coups lopen maar heel zelden goed af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten