Peilingen: 22% van de PVV-stemmers is inmiddels overgestapt naar het Forum voor Democratie

Gisteren was een goede dag voor het Forum voor Democratie: men hield een drukbezocht partijcongres en maakte nog maar eens duidelijk aan de buitenwacht dat de partij ‘here to stay‘ is. Dat beeld zien we ook terug in de peilingen van Maurice de Hond.

peilingen 26-11-2017

In de peilingen van Maurice de Hond van deze week zijn er een viertal partijen die één zetel verliezen, en ook een viertal partijen die er één winnen. Het is allemaal geschuif binnen de foutmarge, dus erg opzienbarend is het allemaal niet. Toch wil ik er één verschuiving uitlichten: die van de PVV. De partij heeft sinds de Tweede Kamerverkiezingen namelijk de grootste moeite om de kiezers binnenboord te houden, en vandaag zakt de partij dan ook weg naar hun laagste stand in jaren. Wilders kan demonstraties aankondigen wat hij wil en zo dicht mogelijk tegen Poetin aanschurken als het maar kan, maar het helpt hem allemaal geen zier.

We zien in vervolgonderzoek van De Hond ook waarom: dat komt omdat ruim een kwart van de kiezers de partij inmiddels de rug heeft toegekeerd en zich gevestigd heeft bij het Forum voor Democratie. Maar liefst 22% van de PVV’ers die afgelopen maart nog op de partij van Wilders’ stemden lopen nu weg met Thierry Baudet:

waaropnustemmen-26-11-2017

De PVV weet nog maar 68% van de stemmers vast te houden die men afgelopen maart nog had. Het Forum daarentegen weet maar liefst 92% van de aanhang te behouden. Voor zover die al wegloopt, is dat omdat men overtuigt maar thuis te blijven.

Eerlijkheidshalve moet ook gemeld worden dat het Forum voor Democratie niet alleen oud-PVV-stemmers trekt: ook geven nog steeds veel VVD’ers en CDA’ers aan dat ze zijn overgestapt naar de club van Baudet. Maar vergeleken met de PVV gaat het om beperkte aantallen: 9% (VVD) en 8% (CDA). Opvallend is wel dat 6% van de SP-stemmers uit maart inmiddels ook de nieuwe rechtse partij is verhuisd.

De aantrekkingskracht van het Forum op PVV-stemmers wordt nog duidelijk wanneer we een andere nieuwe grafiek van De Hond erbijpakken: die van de potentiële stem. Oftewel: welke partijen maken er kans op de stem van burgers, maar hebben die nog niet noodzakelijkerwijs al verdiend? Ook hier zien we dat Baudet veel steun geniet bij mensen die in maart nog PVV stemden:

waaropnustemmenpotentie-26-11-2017

Vrijwel de helft van alle PVV-kiezers geeft inmiddels aan ook FVD te overwegen. Nergens in het verdere politieke spectrum is er zo’n grote groep kiezers die een overstap in beraad heeft. Kanttekening is wel dat die overlap wederzijds is: 38% van de FVD’ers ziet best kans dat zij de volgende Tweede Kamerverkiezingen uitwijken naar de PVV.

Baudet is dus goed op weg met het overvleugelen van de PVV, maar hij is er nog niet helemáál. Bij een pijnlijke misstap, fout of schandaal kunnen er zo weer vijf zetels terug naar de PVV.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. DolleDries

  Leuk spelletje van de Hond.

 2. buitenbeentje

  Maurice de Hond, Tim Engelbart.

  Dat scheelt weer lezen.

 3. loes530

  moet je er van zeggen van de peilingen

 4. Anton Adriaan

  Hmm.. de hond..
  Maar mocht het waar zijn, dan is het niet meer dan logisch. Waarom zou een nationalistische Nederlander nu nog op Wilders stemmen? Hij schaart zich zonder schroom achter Israel en Rusland. En dat zijn nu niet de meest betrouwbare landen.

  1. denk eens na

   Wat is er mis met Israel?

   1. DolleDries

    Wat is er mis met Rusland.

 5. Bloem

  Een verdere verdeling van rechts zal leiden tot het verdwijnen van rechts en een overwinning van links

 6. Tjeempie80

  Ja met Geertje gaat het bergafwaards.

  Je kunt natuurlijk altijd nog zeggen dat De Hond de cijfers manipuleert.

  Haha.

 7. henk vintage

  VVD – 5 van de 28 is ook bijna 20% naar F.v.D.
  Daar hoor ik Tim niet over.

  1. Ni28

   En dit is juist nodig, het kraken van de VVD.

 8. Ritter

  DDS is ondertussen het mondstuk geworden van Forum voor Democratie en dat is natuurlijk hun goed recht.

  Maar is het aanvallen en constant demoniseren van Geert Wilders en de PVV door DDS nu echt nodig om de FVD op te krikken en zo mensen over te halen op de FVD te stemmen?

  Het zijn allebei partijen die in grote lijnen hetzelfde willen. Er zijn uiteraard accent verschillen en verschillen in presentatie en aanpak tussen de PVV en FvD. Maar naar mijn idee is het constant vitten op de PVV en Geert Wilders door DDS niet de juiste manier om mensen over te halen op de FVD te stemmen.

  Naarmate Baudet meer succes heeft zal het het demoniseren van zijn persoon door de media en de politieke elite toenemen en zal hij in dezelfde situatie komen als Geert Wilders. Ik ben benieuwd of Baudet het dan ook jarenlang demoniseren van zijn persoon en partij programma uithoud zoals Geert Wilders.

  1. Code134

   Het gaat allemaal nergens over. PVV en FvD zijn communicerende vaten en verder blijkt er in peilingen altijd een marge te zijn van ontevreden volk dat in peilingen aangeeft op een populistische lawaaipapagaai te willen stemmen en op verkiezingsdag thuis blijft of toch op een degelijke partij stemt.

   Lawaai en gezeur om niks.

 9. Ni28

  Het programma van Baudet is ook veel te vriendelijk voor de Russen dus daarom lopen mensen niet over van de PVV. Baudet is een jong geluid terwijl Wilders aan het afslijten is. Zijn optredens worden luider en mensen schrikken daar voor. Bovendien heeft hij in al zijn tijd niets bereikt door succesvolle uitsluiting. De kiezer is daar zelf schuldig aan door zijn ongelooflijke keuzes. Het blijven liezen voor iemand die je belazert is niet meer een gewoonte maar een domme gewoonte. De politieke macht zorgt ervoor dat je stem waardeloos wordt tenzij de PVV zou weten de absolute meerderheid te bemachtigen. Ik ben benieuwd of de FvD dexelfde lot staat te wachten. Alleen de kiezer kan de huidige politieke barrière te doorbreken. Durft de kiezer dat?

  1. Ni28

   Correctie: Het programma van Baudet is ook veel te vriendelijk voor de Russen dus daarom lopen mensen niet over van de PVV. Baudet is een jong geluid terwijl Wilders aan het afslijten is. Zijn optredens worden luider en mensen schrikken daar voor. Bovendien heeft hij in al zijn tijd niets bereikt door succesvolle uitsluiting. De kiezer is daar zelf schuldig aan door zijn ongelooflijke keuzes. Het blijven kiezen voor iemand die je belazert is niet meer een gewoonte maar een domme gewoonte. De politieke macht zorgt ervoor dat je stem waardeloos wordt tenzij de PVV zou weten de absolute meerderheid te bemachtigen. Ik ben benieuwd of de FvD dezelfde lot staat te wachten. Alleen de kiezer kan de huidige politieke barrière te doorbreken. Durft de kiezer dat?

   1. Kodi

    VVD, CDA, D’66, GL, CU, PvdA tezamen moeten nog veel meer kiezers verliezen en of de kiezers dat durven betwijfel ook ik. Slechts een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen.

 10. Marija

  De onterechte uitsluiting van Wilders heeft m.i. tot gevolg dat zijn kiezers hun stem aan een andere partij gaan geven. Een stem op Wilders lijkt een verloren stem te gaan worden en als je gaat stemmen, wil je dat niet doen op een partij die toch niets in te brengen heeft.
  Het gore linkse spelletje heeft wel effect jammer genoeg.

  1. Blue monday

   Je kunt links niet overal de schuld van geven, de PVV heeft zelf een flink aandeel gehad om met name links het vel over de oren te trekken.

   Verwacht dan ook niet dat ze bereid zijn om met de PVV samen te werken.

   U kunt ook stellen dat VVD en met name het CDA geen heil zagen om met een rechtse partner in zee te gaan.

   En die reden valt te discussiëren, maar ik denk dat met name Wilders iets te vaak de publiciteit zocht ipv de samenwerking.

   Met Bosma aan het roer had het denk ik anders gegaan. Meer concessies en genoegen nemen met kleinere successen.

   1. Code134

    Bedoel je die Bosma die recent nog een gevangenisstraf eiste voor Ollongren ?

    1. Blue monday

     Ach…ik was een beetje aan het polderen.
     Dat zit in mijn linkse karakter.

     Je hebt gelijk, die Bosma is ook een volslagen idioot.

    2. Baaz

     Bosma die een wetsartikel citeerde waarin duidelijk staat vermeld welke gevangenis er staat op het oproepen tot afscheiding van de Nederlandse Staat. Inmiddels zijn ze in Den Haag al behoorlijk afgedreven. Het aanjagen en aanmoedigen om aangifte te doen tegen Wilders, maar als Wilders aangifte doet omdat hij meer dan 100 keer per week wordt bedreigd dat gebeurt daar nulkommanul mee, want zo kennen wij de oude politiek weer.

     Ik zeg: Weg ermee!

  2. Code134

   Volgens mij heeft Geert wel zijn kans gehad om mee te regeren maar dat totaal verknald.
   Het is een grote gok om met de PVV te regeren en logisch dat weinig partijen dat nog aandurven.

   1. Ritter

    Code134

    Geert Wilders is voor zijn kiezers en programma opgekomen. Kennelijk zint dat de andere partijen niet.

    Het zijn de andere partijen die een cordon sanitaire om de PVV hebben gelegd…….niet andersom. Geert Wilders heeft ook na deze verkiezingen gezegd dat hij bereid is met de andere partijen te praten en eventueel water bij de wijn te doen.
    —————–

    Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten”
    http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

    1. Kodi

     Daarom verdienen VVD, CDA, D’66, GL, CU, PvdA etc. ook geen Nederlandse stemmen.

    2. Eminem2

     Helemaal eens dat Wilders Rutte-1 niet heeft laten vallen. Het cordon sanitaire was echter niet daarvan het gevolg, maar van de “minder, minder” kwestie. Hoewel de reacties van andere partijen daarop zeker overtrokken waren, neemt dat niet weg dat het niet echt een handige zet van Wilders was.

     Misschien dacht hij op die manier een deel van het electoraat naar hem toe te kunnen trekken dat er niet eerder in die termen over gedacht had? Dat is dan wel een gevaarlijke gok geweest, die verkeerd voor hem uitgepakt lijkt te hebben. Maar ja, los daarvan wilden VVD en CDA überhaupt al niet met hem in zee vanwege de leugen dat hij zou zijn “weggelopen” bij Rutte-1. Misschien dat het “minder, minder” dan ook eigenlijk niet zoveel heeft uitgemaakt?

     Of Wilders nou 15 of 20 zetels haalt, vind ik overigens minder interessant dan wat er zonder hem aan coalitiemogelijkheden overblijft. We hebben Paars in 2002 en 2017 op een electorale ramp voor de betrokken partijen zien uitlopen. Rooms-Rood heeft met de val van Balkenende-4 in 2010 ook een gevoelige knauw gekregen (terwijl CDA-PvdA-CU al jaren in de verste verte niet meer in de buurt van een meerderheid komt). En als het huidige centrumrechts + CU het ook niet haalt, wat blijft er dan eigenlijk over dan het toch nog maar weer eens met Wilders te gaan proberen. Zeker als Rutte bij de VVD gewipt wordt als hij net zoals dit jaar bij de volgende TK-verkiezingen weer zo’n 8 zetels weet te verliezen, zou dat scenario wel eens minder vergezocht kunnen zijn dan velen nu lijken te denken. Maar dan moet verdere “minder, minder” onzin wel achterwege blijven.

     1. Freud

      Eminem 2 en andere Geert-lovers. De Verlosser van Nederland is een gevangene van zich zelf geworden en kan geen kant meer uit. Dat hij nu snel aanhang verliest komt omdat zijn beledigingen, grove leugens en laster de laatste tijd tot bijna het nulpunt zijn gedaald. Maar dat kan toch niet Geert. Waar blijven je verhalen over Tsunami’s van vluchtelingen en de verloedering van ons prachtige vaderland? Daar hebben we houvast aan. Anders kunnen we net zo goed op die mooie jongen Baudet stemmen. Geert weet dat zelf ook en daarom komt hij met politiek gevaarlijke acties als bezoekjes aan de russen. (israelhaters bij uitstek, dat weet je toch Geert) en demonstraties die op rellen kunnen uitlopen. Wat een vak, dat je steeds met beveiliging moet leven, iets wat mij lange tijd voor hem heeft ingenomen omdat hij verklaarde dat zijn missie dat waard was. Maar als je in de loop der jaren collega’s die je niet aanstaan voor zieke geest uitscheldt en zelfs de rechterlijke macht en het parlement met “nep” aanduidt is er geen weg meer terug. Hoe kan zo’n politicus nog normale taal bezigen over justitie, buitenlands beleid, economie en noem maar op. Zelfs het FvD zal hem nooit in de armen sluiten omdat zij weten dat zoiets politieke zelfmoord is.

   2. wheelboy

    Dat destijds de PVV als onbetrouwbaar werd bestempeld is tijdje geleden door Hans Hillen onderuit gehaald . Hij heeft in een interview exact verwoord hoe de vork aan de steel stak . Waar het op neer komt is .Dat VVD en CDA een politiek spelletje hebben gespeeld . Lees dit stuk maar eens .
    http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

  3. Kodi

   Een stem is pas verloren als deze bij het partijkartel terecht komt.

 11. Blue monday

  In deze peiling staat dierenpoes op 7 zetels….

  Dat vind ik dan weer zorgwekkend.

 12. DolleDries

  Dan kan die 22% wel eens snel terugkomen met deze feest reiziger.

  http://www.telegraaf.nl/nieuws/1343270/buma-laat-baudet-zijn-werk-doen-in-de-kamer

 13. jowyajax

  Wat is dit nou slap gelul van DDS# jullie doen geloven dat alleen de PVV 5 zetels verliest, de VVD D66 verliezen ook ruim , dat zal gezien de groei van FVD ook wel bij de FVD komen, de ex stemmers van de PVV gaan voor de genuanceerdheid Thierry Baudet. De ex stemmers van de regeringspartijen gaan naar de FVD vanwege de realiteit wat zich afspeelt in Nederland

 14. joost2

  Janmaat, Fortuyn, Wilders, Baudet.

  Het zijn allemaal mensen die via de politiek hebben geprobeerd , of ook nu nog proberen iets te bereiken en te veranderen aan het gigantische linkse front wat zich sinds de jaren van den Uil ( de grootste ramp ooit voor dit land ) als een gezwel in dit land heeft gevestigd.
  Ook de rol van het CDA met, van Agt, Lubbers,Balkenende en zn linkse kompanen in die partij , hebben Nederland geen goed gedaan.
  den Uil, van Agt, Balkenende,nu Buma,allemaal van die “christenen”, dat zijn in de politiek altijd de hele erge.
  In 1966 kwamen een aantal pvda-ers met de groep: Nieuw Links. Hun fanatieke idealen waren o.a.erkenning van de DDR ( communistenland toen nog), uit de Navo,en Nederland moest een republiek worden en nog veel meer aanzienlijke beperkende bepalingen tegenover de inwoners van Nederland. De gevolgen waren groot.Zelf hebben ze allemaal héél goed voor zichzelf gezorgd, deze “nieuw linksers”!

  Er kwam een onbeheersbare, ongecontroleerde immigratie van buitenlandse gastarbeiders en economische “vluchtelingen” uit Aruba, Suriname etc. op gang, die onze taal niet hoefden te leren, slecht gehuisvest werden en onder betaald werden.
  ( Net zoals nu wéér gebeurd). Daardoor ontstond een falende integratie van deze mensen, die hun cultuur en godsdienst behielden en uiteindelijk niks met Nederland kregen. Resultaat: overbevolking en aanslagen op ons sociale stelsel.
  Winst maken was vies. Ambtenaren kregen vaak slechts promotie als zij zich progressief manifesterden en vervingen hun kostuum met stropdas door een spijkerpak.De dokter ging in zn praktijk van een witte jas naar een trui en de onderwijzer mocht voortaan Koos genoemd worden. Vaderlandse geschiedenis hoefde op school niet uitvoerig meer onderwezen worden. Onderwijst men nog steeds niks op school over de holocaust b.v.?
  De pvda is nu verantwoordelijk dat wij in dit land de fascistische partij Denk hebben !
  Er waaide toen een heel erge hinderlijke socialistische wind door Nederland. Op alle essentiële ministeries, topambtenarij, hoogleraren bij de universiteiten, vele linkse gesubsidieerde instellingen en semi-overheid bedrijven werden hoofdzakelijk mensen met een linkse overtuiging benoemd. Tolerantie stond op 1, de dader moest beschermd worden, het slachtoffer werd genegeerd. Typisch links.
  Niet voor niets zitten er zoveel ambtenaren en mensen uit de semi-overheid telkenmale in onze regeringen! Zo ook nu weer!
  De media ( destijds in eerste aanvang, onder toezicht van diefje van presentie gelden in Brussel,)minister mevrouw ‘d-Ancona – die men nog steeds ten onrechte een vooraanstaand podium geeft- realiseerde en dwong af dat de media door socialisten werd geleid, overgenomen en veranderden daardoor vaak van onafhankelijke in linkse partijdige, niet neutrale, eenzijdige en zelfs foutieve signatuur!
  En dat is er nog steeds. De NPO is een puur links bolwerk, wel van ons gemeenschaps geld.
  Nederland is dus gewoon een links land. Er zijn nog veel mer zaken te benoemden waaruit dat blijkt. Daar is momenteel niet doorheen te komen.
  Zelfs de VVD onder Rutte is veranderd in een links-achtige partij en het woord democratie wordt in die partij steeds kleiner.
  De mensen zijn wel zijn huichelende glimlach zat en er zijn steeds meer Nederlanders, zoals ik, die hem een leugenaar vinden. Rutte is ongeschikt als MP en uit op een topbaan in Europa. Rutte heeft kip noch kraai op de wereld en Nederland zal hem dus een zorg zijn.
  De Europese Unie is voor Nederland geen toegevoegde waarde. Miljarden van onze belasting centjes zijn als zand tussen de vingers gegleden. ( Griekenland, ontwikkelingshulp, kosten Brussel, onzichtbare :”verrekeningen. Waardeloze wetjes en voorschriften en men is bezig onze eigen identiteit en pensioenpot af te nemen.)
  Ook daar negeerde de socialisten in pvda en cda ons tijdens gehouden referendum.
  Wij wilden het helemaal niet die EU !

  Janmaat is onder de linkse terreur “gesneuveld”.
  Fortuyn had écht Nederland van dat soort enge socialisme kunnen redden, als hij niet zou zijn vermoord ( de kogel kwam wel van links! ). De socialistische bestuurders stonden “krokodillen tranen”aan zijn graf te plengen. Dat was echt schandalig toen.
  Wilders heeft op zich de boel wel wakker geschud en is een echte pro Nederlandse bestuurder,maar werd door de 2e kamer gedemoniseerd, beledigd en genegeerd
  ( ondanks 1.5 miljoen stemmen op zijn partij !!)_ en als je dan geen totale meerderheid hebt, lopen de ratten over je heen. Maar Wilders waarschuwt terecht voor de politieke godsdienst van de islam, daar waar andere partijen op “zijn Chamberlains” – wegkijken daarover. God verhoede dat er ooit hier een aanslag komt, want dan zijn de rapen gaar!
  Baudet: het is lovenswaardig dat ook hij die linkse , vaak corrupte en kartelvormige linkse “ons kent ons” cultuur aan de orde stelt en er blijkbaar keihard tegen wil vechten.

  Baudet verdient een kans om ons onder die linkse druk uit te laten komen.
  Maar het linkse gezwel is op zoveel fronten de baas, de 5e pvda colonne heerst nog overal en beslist nog steeds en is in Nederland zo sterk aanwezig, dat dit werk hem jaren ouder zal maken.
  Maar ik support Baudet, maak een einde aan de linkse terreur en weg uit Europa.
  Misschien worden we dan weer het Nederland zoals het moet zijn.

  1. Blue monday

   Wat een gelul kwak jij hier neer….vooral de onjuistheid is stuitend.

   Of je geloofd in je eigen gelul en dan heb ik medelijden met je omdat je zo dom bent of je voert hier je eigen politieke agenda en gebruikt daar het inmiddels befaamde “fake-news” voor….

 15. Supernoodle

  Man, man, man! Laten we elkaar niet de tent uitvechten door een peiling van de viervoeter.
  Het kabinet is net beëdigd, en zal waarschijnlijk de titel wel uitzitten.
  Dus over, net iets minder dan 4 kunnen we weer stemmen.

  Peilingen zijn moment opnames. Er kan nog van alles gebeuren in die tijd tot nieuwe verkiezingen.
  Om je nu druk te maken over èèn van de honderden peilingen, die er nog gaan komen is nogal lachwekkend.

  Ik zie het positief in voor de PVV.
  Immers was de PVV de vorige verkiezingen te hoog ingeschat door de viervoeter.
  Nu veel te laag. De waarheid zal wel in het midden liggen.
  FvD is geen bedreiging voor de PVV.
  De kiezers van de lavendel vloot zullen ook straks ook wel de ogen geopend worden, dat de FvD louter uit gebakken lucht bestaat.

  Tegen die tijd lekker achterover zitten en genieten dat het kabinet elkaar de tent uitvecht, en de boel weer eens belazerd.

  1. Supernoodle

   * titel is rit. En het is 4 jaar.
   Excuses.

 16. Kodi

  Laten we wel eerlijk zijn: Geert Wilders heeft vaak gewoon gelijk. En daar doet een cordon sanitaire niets aan af.

  1. Code134

   Jawel hoor, met een cordon sanitaire krijg je nooit gelijk.

   1. Kodi

    Het morele gelijk ligt bij het volk.

 17. Yato

  Bij de PVV spelen er meerdere problemen, o.a. omdat het geen ledenpartij is, er is geen jongerenafdeling en de uitrol van lokale afdelingen begon pas laat. Tevens horen we weer telkens hetzelfde, wat deels onrealistisch is: ‘verbied alle korans!’ ‘alle moskeeen sluiten’ ‘islam compleet verbieden’. Dat gaat ook wat ver. Verder heeft de PVV ook niet echt een verkiezingsprogramma, waarmee je de partij eigenlijk nauwelijks serieus kan nemen ookal ben ik het inhoudelijk niet eens met ze oneens tot op zekere hoogte.

  Dus de PVV raakt langzaam uit de mode. Als FVD het een beetje slim speelt zal de PVV worden gedecimeerd bij de volgende paar verkiezingen. Inhoudelijk staan ze niet eens zo ver van elkaar af, maar FVD werkt veel doelgerichter aan oplossingen voor problemen die er spelen dus zou op den duur ook meer kunnen bereiken.

  1. Code134

   Het is duidelijk dat ook hier het geloof in en de sympathie voor de PVV snel afneemt.
   Als Geert DDS leest zou hij zich zorgen moeten maken.

   1. swetsnek

    hahahaahahaha de volgende randdebiel is geboren zie ik goedemorgen dopper

 18. DolleDries

  Er komt een gigantische onteigeningsgolf aan’ – ‘Ook kleine spaarders zullen worden geruïneerd, verlies kan oplopen tot 85%’ – Helft van Nederlanders verwacht binnen nu en 5 jaar nieuwe instorting beurzen

  (Afbeelding basis: Getty Images (2)).

  Waar we na ‘Cyprus’ al vaak voor waarschuwden, staat op het punt te worden ingevoerd: de ECB wil nu ook de deposito garantie van bankrekeningen onder de € 100.000,- gaan opheffen, dus die van de gewone man. Ook zal iedereen de inhoud van zijn kluisjes moeten prijsgeven, waarover dan vervolgens hoge belastingen zullen moeten worden betaald. Tevens wil de ECB bij een nieuwe bankencrisis de macht hebben om ieders bankrekening voor onbepaalde tijd geheel of gedeeltelijk te blokkeren, om zo een run op de banken te voorkomen. ‘Het fascisme is teruggekeerd,’ zo gaf een financiële specialist als commentaar.

  Dat de Europese bankenstresstest feitelijk flauwekul is en er een nieuwe financiële crisis aan zit te komen, daar zijn naast tal van experts nu ook steeds meer gewone mensen van overtuigd. Bij een peiling op ING gaf 49% aan binnen nu en 5 jaar (waarvan ruim de helft in 2018 of 2019) een nieuwe ineenstorting van de aandelenmarkten te verwachten. Slechts 2% denkt dat er nooit meer een crisis komt.
  De Duitse beleggings- en investeringsfirma FID Verlag waarschuwt in zijn nieuwsbrief dat er ‘een gigantische onteigeningsgolf’ aankomt. Uit interne documenten blijkt dat de ECB nu ook de garantie voor rekening TOT € 100.000,- wil afschaffen. Na de crisis op Cyprus in 2013 beloofden de bank en zo ongeveer alle Europese politici dat aan die grens nooit getoornd zou worden. Maar ‘nooit’ is zoals we weten inmiddels een buitengewoon rekbaar en vooral tijdelijk begrip geworden in financieel en politiek Europa.
  Ook kleine spaarders zullen worden geruïneerd
  ‘Vanzelfsprekend weet de ECB dat duizenden spaarders door dit voornemen financieel geruïneerd zullen worden,’ aldus Dimitri Speck van FID Verlag. ‘Maar geen zorg, want bij de aanstaande onteigeningsgolf zal men nog genoeg geld voor uw dagelijkse brood overlaten,’ wordt er sarcastisch aan toegevoegd.
  In het ECB document staat namelijk te lezen dat ieder bankrekening voor minstens 5 dagen kan worden geblokkeerd. Net als op Cyprus kan de bank vervolgens voor onbepaalde tijd een maximum op te nemen bedrag instellen. Dat kan € 300,- per dag zijn, maar ook € 300,- per maand.
  ‘Wat een opluchting!’ spot de Duitse firma. ‘Bij een bankencrash hoeft u alleen maar een opnameverzoek in te dienen, en vijf dagen te wachten. En dan krijgt u een ‘afgemeten’ deel van uw bankrekening uitbetaald, zodat u tenminste nog boodschappen kunt doen en rekeningen kunt betalen. Want stel dat iemand zegt dat de financiële elite uit harteloze parasieten bestaat…’
  Belasting op inhoud kluisjes
  Een collega van hem die anoniem wil blijven voegt eraan toe dat iedere burger verplicht zal worden om de inhoud van zijn bankkluisje(s) op te geven. Daarvoor zal eerst een wet worden aangenomen die het mogelijk maakt dat de overheid registreert wie waar een kluisje bezit. Vervolgens zullen er hoge belastingen worden ingevoerd op de inhoud van die kluisjes.
  Instorting eurozone, uw verlies kan oplopen tot 85%
  ‘De financiële elite neemt nu al voorzorgsmaatregelen voor de instorting van de eurozone,’ vervolgt Speck. ‘Maakt u zich geen illusies: de ECB bankiers weten heel goed dat die crash onvermijdelijk is, en leggen nu de basis voor de gedwongen onteigening van de spaarders.’ En dat kan volgens de financiële specialist oplopen tot een verlies van maar liefst 85% van al wat u bezit, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat de politieke en financiële elite alles boven de € 15.000,- in beslag zal nemen.

 19. Bes Tolen

  Als Baudet FvD als politieke partij weet te organiseren dan is dat winst. Ongetwijfeld kan dat omdat de PVV tot heden succes had en daarmee belangrijk ruimte schiep voor wat de PVV zelf niet kan namelijk een normale partij worden. Dat zit in de enorme bedreiging, die mensen waarvan bekend wordt dat ze PVV zijn, ondergaan. Zo is in mijn provincie de fractieleider van de PVV om deze politieke reden zijn baan kwijt geraakt. Een ondernemer moest van zakelijke relaties horen dat ze anonieme post ontvingen. In de post zaten geconstrueerde onzinnige verhaaltjes, die inhielden dat de ondernemer een racist, fascist en meer van dat fraais is. Het bleek ook dat die relaties dergelijke post al in eerdere jaren hadden ontvangen maar daar verder niet over hadden gesproken.
  Soms gaat het ook om verhaaltjes van stel dertig jaar geleden waar een naam opduikt van een huidige PVV’er of van tien jaar geleden of een instelling of organisatie waar hij of zij veel later bij betrokken was. Tegenstanders maken er dan een potje van maar ondertussen lasteren ze wel.
  Tenslotte zijn er ook doodsbedreigingen, die niet echt serieus worden genomen en niet worden gemeld bij politie.
  Aannemelijk acht ik dat die op hoger politiek niveau, dat van de politieke vertegenwoordigers wel serieus worden genomen.
  De uitsluiting van Wilders en de PVV door Rutte, Buma, Pechtold c.s. staat dus niet op zich maar iedereen, die zich met de PVV in laat, loopt min of meer risico op bedreiging en het verliezen van zijn of haar baan. Het helpt natuurlijk wel om de PVV kort te houden en dat is een keuze, die de politieke meerderheid in Nederland gemakkelijk lijkt aan te kunnen. Want op enige hulp hoeft geen PVV’er te rekenen. De politiek is in de westerse wereld een schofterig gebeuren geworden. Niet helemaal onverwacht wat Nederland betreft want wat linkse en godsdienstige partijen hebben een erfgoed dat ook genocide omvat. Overeenkomstig wordt zulks in de hele westerse wereld onder tafel gehouden. Meer dan vroeger in Nederland toen een CPN nog terecht werd verketterd. Maar internationaal is de gore erfenis van het communisme nog springlevend. Mee door andere politieke politieke groeperingen. Het kan verkeren. De eerlijkheid en oprechtheid is zoek.

  1. Kodi

   Dit soort beroepsverboden en andere broodchantage richting andersdenkenden riekt naar dictatuur. Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of het nog wel mogelijk is de democratie te kunnen herstellen zonder een revolte. Ik ben voor een revolte als dat nodig is om de democratie te herstellen. En dan wil ik ook wraakacties.

 20. Lex

  Tja ik al had dit al maanden geleden voorspel, dat FVD aan de PVV gaat knabbelen.

  FVD heeft voor 70% hetzelfde programma maar werkt op een veel mildere toon. Beledigd Kamerleden niet en is democratischer doordat ze inmiddels meer leden hebben dan de VVD.

  Ik ben ook lid geworden van FVD dat minimaal €25,- kost Ook steun ik de PVV voor de verkiezingen €50,- overgemaakt naar vrienden van de PVV.

  Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen.

  Ik heb wel het vermoede dat dit alles vreet aan Geert Wilders hij ziet er slecht en vermoeit uit. De vraag is wanneer heeft hij er genoeg van een geeft het het stokje oven aan een opvolger als deze er al is.

  Als er maar tegenslagen blijven komen dan komt dit moment snel dichterbij.

  Vraag me af hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

 21. Rosasolis

  Wilders had nooit moeten uitstappen van de VVD, nu 11 jaar geleden. Alleen omdat hij ruzie kreeg met Rutte. Na het oprichten van z’n PVV prive sociëteit, heeft dit zeer
  gesloten groep gedurende 11 jaar geen vorderingen gemaakt. Af en toe geeft Geert een interview op TV, en hij geeft tweetjes door. Maar dat is alles wat hij doet, en er zijn in de PVV geen officiele leden, alleen medewerkers die voor Geert werken. In feite is Geert nu meer populair in sommige buitenlandse landen, dan ik Nederland.
  Dus als het enige alt-right partij (PVV) is aan het stagneren, dan zoeken de jonge schapjes een nieuwe herder, die zij denken meer zal gaan bereiken. Ik hoop dat binnenkort een aantal zullen realiseren dat de F.v.D. partij verschilt weinig van de PVV.
  Ja, je kunt wel lid worden van de FvD, maar er zijn geen mensen met leidende posities
  toegestaan. Alleen wat T. Baudet noemt als “teams” die samenwerken, onder alleen hem! Zeer handig kerel is die Baudet, die lidmaatschap gelden binnen krijgt van
  nieuwe “leden” die niets te vertellen hebben! En op deze manier kregen Thierry & Theo nog meer geld om nog meer zalen te huren, om nog meer jonge schapjes te lokken met preken van Thierry! Na het recent uitgebreide interview met
  T. Baudet, kan ik alleen zeggen dat men moet weten dat zij met een zeer verwarde,
  arrogant persoon te maken. Ik zou willen zoeken DDS meer te schrijven over ons
  nieuwe ministers en staats-secretaressen. Die meer te doen hebben dan rond te hangen en eisen dat er een nieuwe minister een lange gevangenisstraf zou moeten krijgen, (Bosma van de FvD) omdat zij een dubbele passpoort heeft. Ik weet dat de
  VVD en de CDA zijn van plan om een nieuwe wet te voorstellen, TEGEN dubbele
  passporten. Ik hoop dat de Hond ophoudt met z’n domme spelletjes.

 22. Heinz

  Volgens mij wordt het een groot probleem mocht hij ooit 20 zetels halen. Dan is het uit met de grap. Waar haalt hij zijn mensen vandaan?

  1. Rosasolis

   @Heinz, het is niet zo moeilijk!… Je gaat een zaal verhuren, en dan komen Thierry en Theo op het podium. En dan gaat Thierry zijn wel-bekende toespraak doorgeven over hoe waardeloos ons regering is, en dat alleen hij de Redder is, en alleen HIJ weet het hoe het verder moet met ons regering. Hij haalt mensen alleen op 2 manieren: 1. Je kan “lid” worden van de FvD als je lidmaatschap geld betaald.
   2. Nadat je lidmaatschap geld heeft overgemaakt, heb je NIETS te vertellen.
   Je geeft je geld aan de FvD die je geld neemt om door de gaan met het huren met
   nog meer zalen om voor nog meer preekjes van de zeer gestoorde Thierry.

 23. Wim Vreeswijk

  Met name het succesvolle partijcongres van het Forum was professioneel en komt legaliserend over.

  1. Michael

   Legaliserend?

 24. Wim Vreeswijk

  Een simpel voorbeeld dat het niet lukt met de PVV is het feit dat ze nu al voor de 3e keer (2010, 2014 en 2018) niet meedoen aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen terwijl er toch duizenden PVV-ers wonen….

  1. Kodi

   De PVV zou eigenlijk in alle provinciehoofdsteden in de gemeenteraden vertegenwoordigd moeten zijn. Ook voor de vorming van toekomstige PS- en EK-kaders.

  2. nietzonderverzet

   Zeker gezien de drama’s die dagelijks plaatsvinden in of vanuit o.a.kanaleneiland.
   Bron? Maroc……
   Alweer? ja, alweer ja!

 25. Michael

  Als een politicus zich laat leiden door peilingen is hij puur uit op macht. Verder is die uitvoerige analyse van een peiling van de hond natuurlijk onzin. Die cijfers betekenen niets. 50 plus is ook weer lekker aan het stijgen, net als een tijdje terug. Bij de verkiezingen waren ze weg. En kennen we Rita nog? Voorbeelden te over.

  Peilingen zeggen niets, maar vertroebelen wel de politieke disucssie. Het gaat over “wie wint er” in plaats van “wie vindt wat”. Het zou beter zijn als we gewoon de peilingen zouden laten voor wat ze zijn, en puur kijken hoe verkiezingen uitpakken. Dat is de enige graadmeter die echt wat zegt.

 26. loes530

  Michael je heb helemaal gelijk

 27. Ritter

  De enige echte “peiling” is op verkiezingsdag.

 28. rosmalen53

  Plannetje is gelukt
  Deze neppartij is alleen maar opgericht om de PVV klein te houden
  Dit zegt genoeg over hoeveel domme mensen die totaal geen verstand hebben van politiek in deze 2 grappenmakers gaan trappen.
  Alleen maar Latijns gelul en flauw gezever over referenda en de echte problemen zoals Islam daar durven deze 2 charlatans hun mooie vingertjes niet aan te branden
  BAH om te kotsen
  Over de protestacties van Wilders hoor je ze ook niet
  Zegt ook al genoeg ze doen nul komma nul niks voor de gewone hardwerkende Ned
  Is zeker te gewoontjes voor ze
  FvD de nieuwe elite precies hetzelfde als de VVD dus .
  Je moet er maar zin an hebben

 29. poldi

  Off topic, maar toch
  ———————-
  Het Omzigt nep nieuws kwam van het NRC. Het uitsterven van insecten nep nieuws kwam van gesubsidieerde groene clubjes, net zoals de zure regen. Migranten die voor het merendeel hoog opgeleid waren kwam vanuit het COA. De uitslagen van referenda werden door na politiek gekonkel genegeerde. Iedere werkende NLDer zou E1000 krijgen en geen cent meer naar de Grieken….bedoeld om stemmen te winnen.
  Etc……..

  Allemaal geen Russisch nepnieuws. Dhr Buma zelf verspreid nu nepnieuws via de gesubsidieerde media om te voorkomen dat wij op de PVV of FvD gaan stemmen.

 30. nietzonderverzet

  Zelfs zonder opa (herstel:papa) de hondt is mijn vertrouwen in de PVV enigszins aangetast.
  Dit kwam door de steun die zij verleende aan de zogenaamde ‘sleepwet’. Er kennis van hebbende dat elke letter die je als individu verkeert spelt op fora en/of anderszins (waarna je als individu volledig kapót gemaakt wordt in de ‘recht’zaal door de huidige machthebbers) gezien de waanzinnige rechtszittingen die goeroe Geert nu moet doorstaan, waarbij hij zich gesteund voelt door advocaten die híj wel kan betalen, t.o.v. de burger die eenvoudig kannonenvoer voor de (politiekcorrecte)fanaten van het O.M. én de rechters zijn, had de PVV dit kúnnen weten, dat deze wet tegen de blanke burgers wordt gebruikt.

 31. Kidogo

  peilingen zijn peilingen en niets meer of minder !
  Vallen in de categorie Fake news , time will tell en ik hoop heel snel

 32. Guus Geluk

  Ik constateer dat Forum de PVV aan het leegeten is.

  1. RobertMarsman

   Dat constateer jij helemaal verkeerd. En ik begrijp dat vooral links dat hoopt. Dat de PVV wordt leeggegeten maar dat hopen ze al jaren. Alleen dat is allemaal ijdele hoop. Wilders is Wilders. De meest gehaaide politicus van Nederland. En Wilders heeft maar een paar weken nodig om zijn zetelverlies om te zetten in winst.

   Dat weten we nu dat mensen dat hopen dat Wilders zijn tijd heeft gehad. Nee hoor. Zijn tijd moet nog komen en daar kan flapdrol Baudet niets aan veranderen. Het domste wat je kan doen is van de PVV overstappen naar het Forum. Het domste wat je kan doen.

   Het gelijk van de PVV zal in nabije toekomt steeds meer duidelijk worden. Mensen kunnen lachen en kunnen juichen ook hier op de DDS. Wat niets anders is dan een spreekbuis voor het Forum. Wilders kan niets goeds doen en Baudet is de nieuwe held die niets verkeerd doet. Maar wie het laatst lacht het hardst.

   Wilders niet serieus nemen is het zelfde als het probleem die hij aankaart niet serieus nemen. Namelijk de islam. Het grootste probleem sinds de opkomst van het nazisme. Een probleem die Baudet nog niet eens durft te benoemen.

   1. Guus Geluk

    “flapdrol Baudet”

    Ja, flapdrol Baudet, dat lijkt me een correcte benaming. Een arrogante clowneske flapdrol, welteverstaan.

   2. Julian

    Slaap zacht. De PVV op zijn retour. Heerlijk.

    1. RobertMarsman

     Ja vast. Nog zo’n dromer die het niet door heeft dat ze het Forum gebruiken om de PVV klein te maken. In de peilingen moet het net lijken alsof de PVV zijn tijd heeft gehad tgv het Forum. En zo lang mensen daar in trappen is alles best.

  2. JanvanEechoud

   Haha…..
   Hoe was het ook al weer …, 10 jaar geleden…?
   “Het begin van het einde voor de PVV”, toch?

   Wahahahahaha……

 33. Julian

  Zielig..toen de PvdA daalde alle aandacht. Nu stijgt men weer. En geen woord erover. Zielig!

 34. JanvanEechoud

  Ach…, natuurlijk…., van de PVV-hater Timmy….. 🙂

  PVV-ers zijn wat trouwer dan waar jij bij hoort, Tim….Tabéé maar weer…., werd me in mijn strot geduwd….
  Mvg

 35. Kodi

  De PVV: Een baken van rust en stabiliteit. De linkse trollen hebben weer eens te vroeg victorie gekraaid.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/11/peiling-eenvandaag-de-pvv-gaat-helemaal-niet-ten-onder-plus-3-voor-wilders-en-zijn-kompanen/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.