Pijnlijk: zelfs Nigel Farage valt Donald Trump aan om blunder met 'moslim'-video

Geen categorienov 30 2017, 21:00
"Soms is het beter om gewoon toe te geven dat je het bij het foute eind had", aldus de voormalige UKIP-leider.
Het was likkebaarden voor linkse media woensdagmiddag. Donald Trump gooide er zoals elke dag weer eens wat tweets uit, maar één tweet in het bijzonder trok de aandacht. Te zien was een Nederlands filmpje uit mei waarin een jongen op krukken in elkaar werd geslagen door een agressieve leeftijdsgenoot die werd aangemerkt als "moslimjongen". Het past in de strategie van Trump , waarbij hij alles aanpakt wat hij krijgt om zijn inreisverbod voor mensen uit bepaalde - overwegend islamitische, zoals men het hier graag noemt - landen te verdedigen.
Zonde, want met de situaties in die landen heeft dat verbod eigenlijk geen verdediging nodig. Extra problematisch werd het echter toen de Amerikaanse president erop gewezen werd dat de dader in de video helemaal geen moslim of migrant bleek te zijn. Zelfs de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten vond het nodig om hem daarop te wijzen:
Een stevige misser dus. Dat linkse media en zelfs onze regeringsvertegenwoordigers daar gretig op insprongen, moge geen verrassing zijn of maatstaaf voor wat dan ook. De reactie van Nigel Farage is dat echter wél. Farage en Trump zijn nou niet bepaald tegenstanders op politiek vlak: Trump steunde hem zelfs tijdens zijn Leave-campagne voor het Brexit-referendum, en Farage heeft doorgaans lovende woorden voor de Amerikaanse president. Zelfs hij vond deze keer echter dat The Donald het té bont heeft gemaakt: zoveel werd wel duidelijk tijdens zijn radioshow bij LBC. Hoewel hij zich kan voorstellen dat Trump niet wist dat de jongen géén moslim was, noemt hij het toch een bijzonder grote inschattingsfout:

"I do think these videos are very bad taste and he showed poor judgement. Of that I have no doubt at all"

Zijn advies aan Trump? Geef gewoon toe dat je geblunderd hebt, zodat je door kunt gaan:

“There are times when perhaps its better to put your hands up and say ‘I got this wrong’ and frankly try to move on”

En geef hem eens ongelijk. Hoe je het wendt of keert, Donald Trump zat er deze keer gewoon stevig naast. Dat kun je ontkennen - dat doet hij dan ook - maar erg goed is dat niet voor zijn geloofwaardigheid. Hij is al vaak genoeg ervan beschuldigd niet 'presidential' genoeg te zijn: dit was een perfect moment om het tegendeel te bewijzen, door een mea culpa uit te spreken. Op die manier had hij zijn fout prima om kunnen buigen tot een klein lichtpuntje, maar zover mocht het helaas niet komen. Daar is de president toch een beetje te trots, en misschien vooral wel te koppig voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten