Speechmarathon op D66 congres is een grote middelvinger naar Geert Wilders en rechts Nederland

Geen categorienov 18 2017, 19:00
Het is altijd spannend wat er gezegd gaat worden op zo een D66 congres. Trouwens, nee eigenlijk niet, maar dit keer eventjes wel. Vandaag werd er gestemd over het standpunt tegenover de Sleepwet en een nieuwe referendumwet. Ook waren er de befaamde speeches van Pechtold en Ollongren.
Ollongren ging al lekker tekeer tegen Geert Wilders:

Ze noemde haar eerste ervaring in de Tweede Kamer ’minder prettig’, omdat ze ’zonder een woord te spreken’ van hem al een motie van wantrouwen aan de broek kreeg vanwege haar dubbele nationaliteit.

„Het is natuurlijk onzin, maar toch doet zoiets je wat”, zei Ollongren, die ook de Zweedse nationaliteit heeft. „Opeens voelde ik hoe het is om afgekeurd te worden vanwege je ouders, vanwege het gezin waarin je geboren bent. Het druist in tegen alle westerse waarden.”

Het congres beloonde haar met een stevig applaus. Ollongren vertelde dat ze ook nog Russische ’roots’ heeft, maar dat Wilders daar nog niets van heeft gezegd. „Of zou het eraan liggen dat in die rechts-nationalistische kringen het wel vaker voorkomt dat een Russische connectie wordt ontkend?”

Huppakee een lekkere sneer naar rechts en naar Geert Wilders die terecht een punt had over dubbele nationaliteit in de Tweede Kamer en de regering. Toch even een typering van rechts Nederland eroverheen en we kunnen weer verder. Toch bijzonder dat een regeringspartij zo doet tegenover een groot deel van de bevolking. Terwijl Pechtold juist aangaf de kiezers van de PVV serieus te willen nemen.
Tevens heeft de ledenvergadering gestemd tegen het voorstel om bij het referendum over de Sleepwet tegen de wet campagne te voeren. Terwijl ze wel tegen hebben gestemd bij het voorstel in de Tweede Kamer, willen ze D66ers natuurlijk nu niet meedoen in de campagne tegen de Sleepwet, want ze zitten in de regering.
Toch is er ook goed nieuws, de partij moet met een nieuwe referendumwet aankomen en weer actief voor referenda gaan strijden. Het voorstel komt uit de koker van de Jonge Democraten, de jongerenvereniging van D66. Dit brengt de partij in een benarde positie, omdat de rest van de regeringspartijen tegen referenda zijn. Maar Pechtold kennende komt er toch een politieke constructie waarbij ze kunnen zeggen 'dat ze het geprobeerd hebben'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten