Tweevoudig Olympisch Kampioen hockey bij Pauw: “Geef doping vrij!”

Onbevooroordeeld genieten van fantastische prestaties kan alleen als het gebruik van doping legaal is. Dat zegt oud-hockeyer (en Olympisch Kampioen) Jacques Brinkman. 

Gisteravond mocht oud-hockeyer Jacques Brinkman langskomen bij Pauw om te vertellen waarom hij onlangs een column schreef voor De Telegraaf waarin hij voor het vrijgeven van doping in de sport pleit. Daarin noemde hij Dafne Schippers als één van de atleten over wie twijfels bestaan — in ieder geval bij sommige mensen.

Pauw zette Mark Tuitert tegenover Brinkman en die focuste zich vooral op het deel van het verhaal over Schippers. Die is nog nooit ‘betrapt’ en dus had Brinkman niet eens mogen schrijven dat sommige mensen twijfels over haar hebben. Je reinste zotheid natuurlijk. Juist door haar te noemen maakt hij duidelijk waarom het zo vreselijk dom is om doping niet gewoon te legaliseren. Er zullen immers altijd een paar mensen zijn die vraagtekens zetten bij Schippers’ geweldige prestaties. Als doping legaal wordt hoeft dat niet meer. Oh, en voeg daar nog eens aan toe dat de meeste dopingsoorten helemaal niet (veel) helpen.

Tuiterts zwakste argument was zijn verhaal over dat het “de regels zijn.” Hij maakte daarbij de vergelijking met de buitenspelregel in het voetbal. Oké Mark, maar besef je wel dat ze het er al jaren over hebben om die regel af te schaffen onder het motto ‘dat komt het spel mogelijk ten bate’? Datzelfde geldt voor doping in de sport: als het “’t spel” ten bate komt kun je het prima vrijgeven. Dat zullen mensen als Brinkman tenminste zeggen.

En ja, hij heeft best een punt. Want je wordt er horendol van om steeds weer te lezen dat de kampioen van vijf jaar geleden doping gebruikte, zijn titel is kwijtgeraakt en niet vervangen is door de nummer twee of drie, want die zaten ook aan de doping, maar aan de nummer vier. Daar heeft werkelijk helemaal niemand iets aan, de nummer vier zelf nog het minst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Henk-Jansen

  Niet mee eens. Dan wordt topsport een wedstrijd van wie zich het meeste volpropt met verboden middelen en niet wie het meeste talent en het hardste getraind heeft. Dan verliest het haar glans!

 2. robroy

  Topsporters moeten beschermt worden artsen die sporters willens en wetens overhalen om doping te nemen moeten levenslang krijgen of nog beter een spuitje

 3. van Urk

  Als sporters allemaal middelen moeten gaan gebruiken dan is het maximum denk ik wel bereikt wat een mens fysiek kan presteren. Artsen moeten juist de sportwereld duidelijk gaan maken dat een mens nu eenmaal niet verder dan zoveel meter kan gaan springen of bepaalde kilometers per uur kan afleggen. Zoals in de volksmond wel eens gezegd wordt: Hardlopers zijn doodlopers.

 4. Punt50

  Geef het maar vrij voor topsporters, onder één voorwaarde. Dat deze topsporters een waiver tekenen waarin ze verklaren de gevolgen van doping geheel voor eigen rekening te nemen.

 5. Jan van Kampen

  bewijs: doping is dus een van de normaalste zaken.

  van eerlijke sportieve sport is toch niet te spreken.
  veel waarde heeft het dan ook niet meer.
  ze helpen henzelf om zeep!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.