VARA-presentatrice Nynke de Jong blij met #metoo, maar zwijgt als het graf over Francisco van Jole

Nynke noemt andere mediamannen met grijpgrage handjes worden wel met naam en toenaam – Harvey Weinsten, Jappe Claes en Job Gosschalk – maar zoals het een loyale medewerkster betaamt houdt ze braaf haar mondje over mede-VARA-schnabbelaar Fransisco van Jole.

“Jammer voor ze,” schrijft columniste Nynke de Jong in een column over mensen die het hele #metoo-gebeuren zat zijn. Sommigen worden moe van de discussie rondom seksueel misbruik door machtige media-macho’s. De lui die het graag weer over iets anders willen hebben mogen dan wel “in de touwen hangen”, maar tóch moet dit gesprek nodig gevoerd worden, aldus de 32-jarige opiniemaakster in het Algemeen Dagblad. Ze geeft toe dat de hele discussie soms langs de randen van de journalistieke betamelijkheid gaat, maar geeft ook aan dat er eigenlijk geen andere optie is: de slachtoffers kunnen de problemen niet ‘intern’ bij een omroep of productiemaatschappij aankaarten. Daar worden klachten genegeerd of betekenen ze soms zelfs einde carrière. Aan de grote klok hangen van seksueel misbruik is in dezen dus de enige mogelijkheid die slachtoffers nog hebben om hun daders te confronteren met hun walgelijke gedrag.

Tot zover ben ik het helemaal eens met Nynke, maar het gaat natuurlijk mis als je je bedenkt dat Nynke de afgelopen jaren haar portemonnee flink heeft gevuld bij de omroep BNNVARA. Ze was een blauwe maandag Joop.nl-auteur, en ook op radio en televisie is Nynke actief geweest voor de linkse omroep. Op haar eigen website kan je het volgende lezen (dikgedrukt is al haar VARA-werk):

“Daarnaast is [Nynke] ook steeds vaker op tv te zien. Bij De Wereld Draait Door als televisie-kenner of als wieler-enthousiast in Bureau Sport, De Avondetappe of Studio Tour. Ze interviewde voor NChannel ondernemers uit Noord-Nederland. Ze was Druktemaker van het Radio 1-programma De NieuwsBV. Daarnaast deed ze in de zomer van 2015 niet onverdienstelijk mee aan De Slimste Mens. In het najaar van 2015 was ze tien weken lang te zien in de nieuwe Late Night-show van Paul de Leeuw, ‘Kun je het al zien?’.”

Bij BNNVARA werken mag natuurlijk: arbeid is geen straf, en geld is fijn. Maar als je dan een column gaat schrijven waarin je alleen het seksuele misbruik van andermans iconen benoemt, om vervolgens te jubelen dat we het gedrag van perverse mediamannen niet meer met de mantel der liefde gaan toedekken, dan ben je wel een beetje hypocriet bezig. Want BNNVARA heeft haar eigen Harvey Weinstein gevonden in de persoon van Francisco van Jole, die gewoon als hoofdredacteur van Joop.nl mag aanblijven terwijl hij in z’n witte onderbroek veel te jonge meisjes probeert aan te randen.

Nogmaals, het is heel goed dat Nynke de Jong meehelpt met de #metoo-storm jegens types als Harvey Weinsten, Jappe Claes en Job Gosschalk. Maar het zou haar sieren als ze in dat rijtje misselijkmakende mediamannen ook haar eigen omroepgenoot Francisco van Jole een plekje geeft. Anders doet ze dus precies waar ze nu juist zeg vanaf te willen: het wegmoffelen van seksueel misbruik.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Ni28

  Links en hypocrisie gaat heel vaak samen.

 2. meijer61200

  Kijk je wel uit Nynke, met je doorkijkbloesje? Straks is er iemand die ongevraagd zijn tong in je bek stopt! Hoe feller links reageert op de heise rondom uitschot van Jole, hoe meer stront er naar boven komt! We leven in mooie tijden!! Links is hypocriet tuig.

  1. Ni28

   Eerst gaat zij carrière opbouwen en dan komt de klaagzang.

 3. buitenbeentje

  ” de slachtoffers kunnen de problemen niet ‘intern’ bij een omroep of productiemaatschappij aankaarten. Daar worden klachten genegeerd”

  Ne de slachtoffer kunnen zelfs de publiciteit zoeken en nog worden de klachten genegeerd.

  Dát moeten we niet willen met z´n allen.

 4. ReconquistaEuropa

  En waar is de grote strijder tegen seksisme nou? Iemand Anne Fleur gezien? Wel grappig om te zien hoe links van de daken toetert maar zodra het om linkse idolen gaat (zie Dominique Strauss-Kahn, Roman Polański, Francisco van Jole etc,) zwijgen ze. Zo zie je maar weer dat de afkeer van seksisme en misbruik bij links allemaal toneel is en beslist niet oprecht.

  1. rasmus

   Links zwijgt ook bij het misbruik van kinderen in instellingen, omdat daar nou net over het algemeen linkse mensen daar werken.
   In hun supereuriteitsgevoel denken ze kinderen te kunnen aanranden of verkrachten of ze verrot te slaan. Zo hebben ze zoveel kindreren ooit kapot gemaakt en iedereen ( bijna) in die sector deed mee of keek toe.
   Nu met die hypocriete reactie op metoo en het grote zwijgen over Van Jole laat links weer zien hoe achterbaks en hypocriet ze zijn.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Maar Nynke kijkt weg…
  Honderden miljoenen meisjes worden dagelijks onderdrukt in de islamitische wereld
  Maar Nynke kijkt weg…
  Eerwraak, steniging
  Maar Nynke kijkt weg…
  Vrouwenbesnijdenis, Tariq Ramdan is een onze Held !!!
  Maar Nynke kijkt weg…
  Verkrachtingen op industriële schaal door haar favoriete slachtoffergroep (R’ham springs to mind)
  Maar Nynke kijkt weg…
  Meisjes met zuur overgoten, baby’s dood verkracht in Zuid-Afrika
  Maar Nynke kijkt weg…
  Oren afgesneden, oren afgesneden omdat ze verliefd was op iemand anders
  Maar Nynke kijkt weg…

  Maar gelukkig is Nynke MeToo
  Zoals ze ongetwijfeld Je Suis Charlie was
  Elke dag baddert ze in oeverloze schijnheiligheid

  Haar drillmeester Francisco is trots op deze ‘heldin’.

  1. Floris

   Hans Teeuwen persifleert de wegkijkers: “The age of hypocracy”.

   https://www.youtube.com/watch?v=FjsxbTQ3Qug

 6. P.Sisterons

  Over de grootste vuilakken binnen de Vara wordt ook niet gepraat. Maar dat is niets nieuws.

  1. Floris

   Dan weet je waar de macht ligt. De politieke macht en de mediamacht. Als Van Jole hier mee weg gaat komen (en daar lijkt het op) dan is dat voor mij alweer een bewijs dat de boel compleet verrot is.

 7. Ruud562

  Ach Tim, ‘linksen’ zoals die VARA/NPO-lui zijn nou eenmaal zeer achterbaks en hypocriet!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.