Vermoeiende D66-minister bemoeit zich nu ook met Zwarte Piet-discussie: ‘Hij MOET met z’n tijd meegaan!’

Daar waar het vorige kabinet nooit on the record zich bemoeide met het afschaffen van Zwarte Piet, daar gooit D66 nu alle gene overboord en pleit via D66-minister Ingrid van Engelshoven nu openlijk voor het afschaffen van Zwarte Piet zoals wij hem nu kennen.

Terwijl het geliefde Nederlandse cultuuricoon Zwarte Piet links en rechts door een stel halfzachte slapjanussen wordt afgeschaft (ik kijk naar jullie, Rotterdam…), is duidelijk dat de vijanden van de kindervriend inmiddels overal zijn doorgedrongen. Zelfs tot in het kabinet, waar D66-bewindsvrouw Ingrid van Engelshoven verklaart dat Zwarte Piet wat haar betreft “moet” veranderen. Doet hij dat niet, zo waarschuwt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dan heeft de knecht van Sinterklaas geen “bestaansrecht” meer en verdwijnt hij.

Dat zei de slappe D66-minister vanmiddag in de Tweede Kamer:

“Tradities moeten met hun tijd meegaan anders verliezen ze hun bestaansrecht.” Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag tijdens de behandeling van haar begroting op vragen van de PVV over het voortbestaan van Zwarte Piet.

De minister zei dat we de ogen niet kunnen sluiten voor groepen die deze figuur als problematisch ervaren.”

Toch grappig hoe dat werkt, nietwaar? Als grote groepen kiezers van de PVV en het Forum voor Democratie bijvoorbeeld aangeven dat ze gruwen van het weggeven van onze nationale soevereiniteit aan Brussel – bijvoorbeeld in de vorm van de oprichting van een Europees leger – dan negeert D66 dat doodleuk. Het maakt niet uit wat die mensen roepen, D66 negeert alle kritiek en zet lekker toch een streep door ons nationale leger.

Maar gaan een stelletje aanstellers rondom mensen als Sylvana Simons echter lopen blaten dat Zwarte Piet zogenaamd een racistisch figuur zou zijn, dan krijgen ze applaus van D66-boegbeeld Ingrid van Engelshoven die direct overstag gaat en al hun eisen vandaag nog inwilligt.

Laten we dus zeggen dat we het figuur van mevrouw Ingrid van Engelshoven  als ernstig problematisch beschouwen. Nu eens kijken of we deze vrouw met haar tijd kunnen laten meegaan. Want anders… Tja, dan verliest ze haar bestaansrecht, hè?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Tjeempie80

  “Tradities moeten met hun tijd meegaan anders verliezen ze hun bestaansrecht.”

  Laten we het eens omdraaien: Tradities moeten niet met hun tijd meegaan en dan houden ze hun bestaansrecht”

  Voel je hem??

  Hahahaha.

  1. Original NL

   “Tradities moeten met hun tijd meegaan anders verliezen ze hun bestaansrecht.”
   Tja..dan zijn het geen tradities meer.
   “Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit”
   …..
   Vooral de laatste zin is lachen.

   1. Bram Zanddijk

    Tradities gaan met hun tijd mee, men kan geen traditie noemen (volksfeesten, klederdrachten, religieuze uitingen, kunstuitingen) die niet in de loop van de tijd evolueert en zich aanpast aan de tijdgeest.

    De Minister trapt dus een open deur in, maar dat blijkt, gelet op sommige reacties hier geen overbodige luxe. Zwarte Piet is niet meer te handhaven maar het verzet tegen dit soort veranderingen is ook zo oud als de mensheid. Dat zou je ook een vaste traditie kunnen noemen: geen traditie verandert zonder slag of stoot, het is de eeuwige strijd van progressieve mensen die veranderingen willen en conservatieven die dat tegenhouden. Het enige dat je, de geschiedenis overziende, kunt constateren dat alles stroomt en ‘woelt om verandering’.

    Gezang 179 uit het oude liedboek drukt dit wel mooi uit: God blijft altijd dezelfde maar het menselijk bedrijf is aan permanente verandering onderhevig.

    Rust mijn ziel, uw God is Koning,
    heel de wereld zijn gebied.
    Alles wisselt op zijn wenken,
    maar Hij zelf verandert niet.

    Ieder woelt hier om verand’ring
    en betreurt ze dag aan dag,
    hunkert naar hetgeen hij zien zal,
    wenst terug ’t geen hij eens zag.

    Rust mijn ziel, uw God is Koning!
    Wees tevreden met uw lot!
    Zie, hoe alles hier verandert,
    en verlang alleen naar God!

    1. DolleDries

     Hier even gezang 2017 uit de realiteit.

     Donder op met je religieus sprookjes geneuzel

    2. Floris

     Wim Ceder, de verwijfde en ex-gereformeerde liefhebber van poëzie, laat weer eens een dichterlijke scheet.

    3. Original NL

     .Wat een religieuze bullshit!

    4. IJscoman

     Bram Zandlijk waant zich een heuse progressief, maar hangt zijn ziel en zaligheid op aan een onzinnig versje uit een 2000 jaar oud sprookjesboek. Hoe stupide kun je zijn.

  2. van Urk

   Inderdaad. Wie bepaalt nou eigenlijk voor wie of de tijd rijp is voor verandering? Als dat zo was dan was Zwarte Piet allang uit het zichtbeeld verdwenen. Voordat een oude traditie sterft, moet men haar nog vele malen doden.

  3. marco1

   U heeft gelijk tradities moeten met hun tijd meegaan en anders verliezen ze bestaansrecht. Goh een bepaalde bevolkingagroep heeft behoorlijk wat aan te passen zo niet te verdwijnen. Ik ben bereid zwarre piet op te geven hie zwaar het me ook valt dus nu de beurt aan die belaalde bevolkingsgroep om wat aanpassingen te doen.

   1. Kodi

    Al 1400 jaar traditie en nooit met enige tijd meegegaan: De Islam

    https://pbs.twimg.com/media/DOljEEnWkAE68v5.jpg

 2. Bloem

  Aha, vandaar die antisemitische houding van D66. Ze denken zo ook over Israel.

 3. Roughwood

  Goh, je verwacht het niet van Deugen ’66 hè? Het wordt juist de hoogste tijd dat al die bewust onaangepasten in ons land eens met de NL-cultuur en -tradities meegaan!

 4. Zweedse kok

  quote>Toch grappig hoe dat werkt, nietwaar? Als grote groepen kiezers van de PVV en het Forum voor Democratie bijvoorbeeld aangeven dat ze gruwen van het weggeven van onze nationale soevereiniteit aan Brussel – bijvoorbeeld in de vorm van de oprichting van een Europees leger – dan negeert D66 dat doodleuk.
  .
  Het is wat.
  D66 trekt zich niets aan van de wensen van PVV en FvD aanhangers.
  Moet niet gekker worden

  1. Bram Zanddijk

   Inderdaad, Zweedse kok: de Minister spreekt namens een meerderheid in het Parlement (en een meerderheid in de gemeenteraden van de grote steden) en heeft feitelijk niet de ruimte om het beleid bij te stellen op grond van de mening van een oppositionele minderheid. Dit kan haar bezwaarlijk worden verweten.

   1. Floris

    Wim Ceder in gesprek met zichzelf. Het blijft lachen zoals deze clown zichzelf voortdurend belachelijk weet te maken.

    Zijn aftakelingsproces is onmiskenbaar. Vroeger deed hij dit minder opzichtig.

    Het eindpunt van dit troosteloze traject is voorspelbaar: gedwongen opname en afsluiting van de buitenwereld.

    1. Zweedse kok

     Paranoïde stumper

     1. Floris

      Wim komt niet verder dan degenen die hem door hebben paranoïde noemen. Gaat niet werken, trollemans.

     2. Zweedse kok

      houdt vooral geloof in je eigen waanideeën Floris.

     3. Floris

      Wim denkt: de aanhouder wint.

      Maar hij beseft niet hoe doorzichtig zijn stuntelige pogingen tot ontkenning zijn.

      Je zou bijna medelijden met deze sneue oplichter krijgen.

     4. Punt50

      Je bent het laagste van het laagste van het laagste etc. Zo ver als jij kan niemand zakken. Heb je toch noch een record.

     5. Zweedse kok

      Floris heeft 2 namen. Floris en punt50.
      Valt niet op hoor

    2. van Urk

     Je kan als D66 natuurlijk ook op een gegeven moment naast je schoenen gaan lopen met al die snelle veranderingen waar velen nog niet aan toe zijn. Zoals Einstein het zegt: “De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren”.

    3. Tinneke

     Meerdere persoonlijkheden…….schizofrenie

    4. Kodi

     Je kent het gezegde “Een schizofreen is nooit alleen.” toch? Wel toepasselijk voor een trol die hier met meerdere trol accounts met zichzelf in gesprek is.

    5. Kodi

     Ik kan me nog steeds vermaken om PvdA -/- 29 afgelopen maart. En natuurlijk om de victorie van Donald Trump en het gejank in koor bij al dat politiek correcte deugdvolk toen hun speeltje Crooked Hillary werd afgepakt.
     https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2016/11/nintchdbpict000280981506-e1478667522778.jpg?w=600&strip=all

    6. swetsnek

     Hoe zou die dat doen Floris continu zo snel van naam wisselen, volgens mij moet je dan wel het zweet op de rug hebben staan toch ? 0 vandaar de naam zweetsok hahahahahahahahah

  2. Robert Leiden

   😀

 5. Bes Tolen

  Deze bewindsvrouwe is zich (nog?) niet van de ministeriële waardigheid bewust. Ze denkt nog, net als heel D66, dat ze met minder intelligente en minder praktische mensen te doen heeft. Een an ander blijkt uit het beginselprogramma van de club, die gerieflijkheid en deugd in pacht heeft. De vraag van wie in pacht moet nog gesteld worden maar het antwoord is wel duidelijk: eigendunk staat altijd voorop. Alles van zichzelf dus. De voortreffelijke kleinburger die denkt ooit weinig schade op te lopen in deze maatschappij.

 6. theboas

  En dat moet zon burgertrut ons vertellen….laat ze op zn hollands gezegd ..lekker doodvallen..Wij bepalen zelf wel wel tradities we in ere houden.En als het hare majesteit niet bevalt..wegwezen maar

  1. van Urk

   In de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig en negentig werd er ook niet gesproken dat Piet en Sint met hun tijd mee moest gaan lopen. We weten volgens de kaart van Nederland waar de meeste cultuurbarbaren wonen en wie het zijn. Dat zijn ook diegenen die de link met slavernij als zoete broodjes inslikken. Sinterklaas als bisschop omtoveren tot imam en de pieten omtoveren tot bontkraagjes zou voor deze mevrouw een geweldige optie zijn. Zwarte Piet hoort net zo zwart te zijn als Ferrari,s rood horen te zijn. Punt!

 7. Punt50

  Tjeempie wat een dom geblaat van deze ‘minister’ Ingrid van Engelshoven. Ze maken ook maar iedereen minister tegenwoordig.

 8. Marija

  Tradities zijn er om gehandhaafd te blijven.
  Niet laten aantasten door een minderheid geïmporteerde anders-kleurigen.

 9. Ali Yas

  “Tradities moeten met hun tijd meegaan”

  In de ogen van de cultuurminister is het blijkbaar tijd de Nederlandse tradities weg te vagen. Misschien vindt ze het ook wel tijd de democratie uit te hollen en de sharia in te voeren. Van Engelshoven is minister van minste weerstand.

 10. cor wit

  Dit hok heeft zeker niks gehad van zwarte Piet misschien moet ze aan sinterklaas een vibrator vragen ze moet met de tijd mee
  Zielig persoon dit hok is het nu een man of een vrouw met dat kapsel lijkt ze meer op een wc borstel
  D666
  Club van de duivels zielig dat de politiek zich met dit soort dingen bezig houd

 11. Florissa

  D66, vervult de wensen van tuthola Simons ,die tercht niet gekozen is ,maar via de achterdeur van deze jaknikpartij toch nog een duit in het zakje mag doen, alsof er geen andere problemen zijn, het zal je winkel maar zijn die afgebroken is door dat reltuig ,maar daar hoor je ze niet over .

 12. waakhond

  Ach kijk eens aan een mevrouw van D66 die graag wil deugen wat aandoenlijk!
  worden er dan ook boetes uitgeschreven voor gemeentes die wel zwarte piet houden?

 13. Anna

  D66 beslist over onze Nederlandse cultuur en maakt ons eeuwenoude kinderfeest Sinterklaas kapot.

 14. nienke

  Wanneer komt de islam eens tot verandering, die leven nog steeds in de middel eeuwen.
  Maar daar durft niemand zich over uit te spreken en voral dat vieze clubje D66.
  Bij ons moet alles veranderen en zij leveren niets in.

 15. Duckday

  Ook D66 is een gevaar voor de bevolking Zij hebben eigenlijk geen bestaansrecht ze waaien met elke wind mee Eigenbelang ego trippers media geil

  1. Bram Zanddijk

   Het bestaansrecht van D66 wordt bepaald door de kiezer. Deze gaf de partij in de recente Tweede-Kamerverkiezingen ruime steun.

 16. sonar

  En deze sufferd hebben ze minister gemaakt,mens ga toch koken .
  De D staat voor dictatuur of discriminatie van het grootste deel van De Nederlanders,buiten enkele gestoorde hier op DDS gezien sommige reacties.
  Het beste is dat al die anti figuren oppl..ren dat ruimt lekker op.

 17. Duke

  Gelukkig gaat zij niet over het Sinterklaasfeest, dat is aan de Nederlandse bevolking zelf om uit te maken hoe zij het willen vieren.

 18. corfo

  Wát een meelijwekkend figuur, deze vrouw.
  Is de foto van deze vrouw genomen in de jaren ’30 ?
  Ze zou eens in de spiegel moeten kijken, ze zou dan vaststellen : “Ik ben zélf niet met de tijd meegegaan, ik moet hoognodig een kappersbeurt hebben en ik mag óók wel eens een nieuw jurkje/rokje/pakje aanschaffen. Laat deze vrouw zich gaan bemoeien met datgene waarvoor ze is aangesteld, tegen een véél te hoog salaris.

 19. Ni28

  De politiek zou zich niet mengen in Volksgebruiken, zei ooit Rutte de leugenaar, want de politiek heeft niet anders gedaan. Nu met D66 is het dan weer officieel, de politiek bepaald dat de Zwarte Piet niet Zwart mag zijn. Ja, mevrouw minister, gebruiken veranderen maar door het volk zelf en niet door de politiek! Kom dan openlijk voor dat u mevrouw Simons van dienst wilt zijn.

 20. Ni28

  BESTE REDACTIE!
  Schizofrene Dopper oftewel een miezerige algoritme neemt het forum van de DDS over. Zanddijk, Leiden, kok uit Zweden, Becker en noem maar op allemaal een persoon of hackgroep.
  Maar misschien vindt u dat niet erg dat het forum dan zo schreeuwerig wordt. Ik zou het niet als herkenbaarheidsfactor willen dulden.

  1. Tjeempie80

   Lul toch niet zo stom, Ni28. De personen die je noemt schrijven hier veel beschaafder dan rare trollen als jij.

   Jij zit hier te schelden en te tieren. Zij doen dat niet.

  2. IJscoman

   Je hebt natuurlijk volkomen gelijk Ni28, maar ik denk dat de DDS-redactie deze trol(groep) duldt omdat ze als een katalysator voor de discussie werkt. Dus er zal niet veel veranderen.

  3. Guus Geluk

   Ik kreeg gisteren een doodsverwensing naar mijn hoofd en ben alhier wel eens bedreigd met geweld.

   Kodi en glazenbol zijn eveneens actief onder meerdere aliassen.

   Ziehier de selectieve verontwaardiging van Ni28.

   1. Zweedse kok

    Zanddijk, Leiden, kok uit Zweden, Becker en noem maar op allemaal een persoon of hackgroep..
    .

    Wat een belediging.
    Wij of ik zijn een keurig bureau, werkend voor de Nederlandse overheid, de FBI, CIA en MI5.
    U vergeet ook veel collega’s te noemen zoals de Beuk, Guus en vele anderen.
    Graag een beetje accuratesse.

    1. IJscoman

     Fijn dat je het toegeeft, Zweeds Cöck.

     1. swetsnek

      Ja zo dom is ie wel IJcoman hahahahaha

 21. Ni28

  Een religieuze trol blijft maar een trol. Dopper is een voorbeeld van.

 22. waakhond

  Zanddijk is dopper oke dan weet ik dat voortaan.

 23. Kees

  Van mij mogen ze die Zwarte Piet afschaffen, scheelt een hoop angst bij onze kleuters.

 24. swetsnek

  Ik blij erbij afschaffen heel het Sinterklaas gebeuren gaat de middenstand heeeeeeel leuk vinden basta

 25. Christina

  De enigste die hun bestaansrecht zouden moeten verliezen is dat d66, samen met al die kneuzen die in die kneuzen partij zitten, ga weg eng mens en neem die engnek van een pechthold met je mee die griezel met die kikkerogen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.