Wilders gaat de straat weer op: gaat 20 januari demonstreren in Rotterdam tegen Rutte III

“Genoeg is genoeg!” Aldus de leider van de tweede partij van het land, die aankondigt om over twee maanden weer actie te gaan voeren.

We kennen Geert Wilders als een man van vele woorden maar slechts weinig daden. Normaalgesproken beperkt de politicus zich tot enkele teksten bij het spreekgestoelte in de Tweede Kamer en enkele scherpe tweets. Maar het hele land doortrekken of zich uitgebreid laten interviewen in tv-programma’s is doorgaans niet iets dat aan de PVV-leider besteed is. Leuker vindt hij het, aldus Wilders tijdens een interview met Eva Jinek, om de avond door te brengen thuis op de bank terwijl hij z’n katten knuffelt.

Maar Wilders ontkomt niet aan de wetten van de politieke campagne die vertellen dat je als politicus in campagnetijd je niet kan terugtrekken achter de dijken. Reden des te meer, daarom, om in januari de straat op te gaan en te demonstreren tegen het kabinet. Om de “islamisering en discriminatie van Nederlanders” tegen te gaan. De PVV nodigt iedereen die geïnteresseerd is uit om op 20 januari van het nieuwe jaar naar het centrum van Rotterdam te komen, om daar ’s middags heisa te maken.

Die plek is vermoedelijk niet willekeurig gekozen. Rotterdam is namelijk één van de plekken waar de PVV aankomende maart zal meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen, en er graag het stokje overneemt van Leefbaar Rotterdam – een partij die heeft afgedaan en niets voor elkaar krijgt in de ogen van Wilders.

Of Wilders met zijn aangekondigde massa-manifestatie ook veel stemmen kan winnen, zullen we moeten afwachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. marco1

  We zullen zien hoeveel er gehoor gaan geven. Als er een lage opkomst is zal er wel niet veel onvrede in Nederland zijn en kan er op dezelfde voet door gegaan worden zoals het nu gaat.

 2. Zweedse kok

  Tot op heden heeft de PVV nooit veel mensen op de been kunnen brengen.
  Gezien de dalende trend in de polls verwacht ik ook geen verbetering hierin.
  Laten we het maar afwachten.

  1. ReconquistaEuropa

   3000 man in 2013 tijdens de demo in Den Haag. Is toch een leuke opkomst. We zullen zien wat het in Rotterdam wordt maar ik heb er wel een reis vanuit Nijmegen voor over.

  2. penis aqua di rosa

   Dalende polls? Wel eens van nep nieuws gehoord? Wel eens meegedaan aan de polls van de Hond? Voorgeprogrammeerde lijsten van uit te nodigen pollers. Kieskeuze bekend, dus altijd de uitslag die zij wensen. Breek me de ….niet open.

  3. Code134

   Correct, de PVV is op z’n retour. De te verwachten lage opkomst zal dit feit slechts onderstrepen.

   1. swetsnek

    dopper leg je kop op het kussen en ga eindelijk een slapen

  4. Marija

   Dat zal een heisa geven man.
   Als er voetbal is op tv, komt er geen hond.

 3. Ritter

  “Maar het hele land doortrekken”

  Helaas is dat onmogelijk gemaakt door de vele bedreigingen aan zijn adres.

  Geert Wilders zou zich als politicus gewoon vrij door het land moeten kunnen bewegen zoals ieder ander politicus maar door de vele doodsbedreigingen is dat onmogelijk gemaakt.

  Dat Geert Wilders dus niet door het hele land trekt kan men hem niet aanrekenen.
  ——————
  “We kennen Geert Wilders als een man van vele woorden maar slechts weinig daden”

  Al vele jaren vecht Geert Wilders , met gevaar voor eigen leven, tegen o.a. de islamisering van Nederland. Geen enkel ander politicus heeft zo’n groot offer gebracht.

  Dus beweren dat Geert Wilders een man is van “weinig daden” is bezijden de waarheid.

  Daarbij moet Geert Wilders het niet alleen opnemen tegen zijn politieke tegenstanders maar ook tegen een media die hem zeer vijandig gezind is en hem dagelijks demoniseert.

  Dat Geert Wilders na jaren demoniseren van zijn persoon en partij nog steeds overeind staat is toont aan dat hij zich 100% inzet voor zijn politieke programma.

  1. Marija

   Mee eens, maar Geert lijkt vermoeid en daar plukt Baudet de vruchten van.

   1. Tjeempie80

    11 jaar meedoen voor spek en bonen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

 4. fusilier

  Moet wel eerst 200 kilometer met de auto ,maar ben bereid om te komen. Als die moslim knuffelaars zoals G.G of tjeempie dan ook komen , dan kunnen wij eens lekker gaan discusieeren over het thema islam als ideologie ,en de linkse wegkijkende christelijke kerk. Maar denk niet dat ze durven, ze zitten liever verscholen achter hun toetsenbord als brave huisvaders.

 5. Michael

  Nou, kan niet vager zou ik zeggen, maar dat zijn we wel van Wilders gewend. “Rutte 3, islamisering, ” (en zijn nieuwste campagbevonst) “discriminatie van Nederlanders”.

  Die laatste klopt trouwens niet… als je alleen tegen discriminatie van Nederlanders bent is dat… discriminatie. Waarom alleen Nederlanders en niet gewoon demonstreren tegen discriminatie?

  1. swetsnek

   Als jij net zo slaapt zoals je kletst dan zijn dat onrustige nachten welterusten idioot

   1. Michael

    Ik slaap heerlijk zwetsertje. Goeie nickname trouwens.

 6. joost2

  Kabinet Rutte III:
  *de belofte dat we allemaal aan koopkracht winnen is: niet waar;
  ( het tegendeel is waar er dreigt een miljarden financiering tekort door de overheid, dus .. bijpassen svp);
  *de belofte niet aan het eigen huizenbezit te komen is: niet waar;
  ( hypotheekrente aftrek verlaagd, wet Hillen afgeschaft, ozb in veel gemeenten weer hoger,)
  * de afschaffing van de dividendbelasting door laten gaan, terwijl heel Nederland dit niet wil; ( ook weer die Rutte !).
  *deze regering heeft een laffe attitude tegen de oprukkende invloed van de politieke godsdienst islam in ons land, men negeert alle alarm signalen hieromtrent,
  ( de rekening daarvoor komt wel een keer);
  ook de zeer laffe attitude tegen een paar honderd linkse radicale schreeuwers die intimideren en die de kwaliteit van ons leven willen bepalen en waarvan nooit eens is onderzocht wie dat nu wel zijn en wat hun achtergrond ,inkomen en politieke doel is b.v. Deze regering laat dit stel onverlaten geheel ongestoord hun gaan maar gaan, terwijl tegenstanders van die criminele club voor de rechter moeten komen. De omgekeerde wereld zou ik zeggen.
  Maar als ik 5KM te hard rijd, weet men mij te vinden!
  ( zwarte piet, slaventijd,standbeelden etc.) maar de regering: …………..zwijgt!
  * de Nederlandse publieke omroep – NPO- wil nog meer gemeenschap geld.
  De NPO is een links kartel met eenzijdige, partijdige voorlichting in journaals, nieuwsrubrieken en talkshows. De NPO is een geld verslindende organisatie, die nodig door een onafhankelijke commissie een “op de schop”moet worden genomen .
  Één publieke omroep lijkt mij voldoende.

  Rutte is een man met geen “kip of kraai “op de wereld, die nooit in de war hoeft te zitten of zijn dochters na een avondje uit weer heel thuiskomen, die niets weet van zeer arme gezinnen die weinig of geen geld hebben, die zich niet realiseert dat door die hoge lasten en belastingen heel veel gezinnen nauwelijks “het hoofd boven water “kan worden gehouden.Rutte liet domme staatssecretaris Kleinsma geld geven aan gemeenten voor arme kinderen, waar geen barst van terecht kwam. Weer Rutte!
  Zo zou ik nog lang door kunnen gaan.

  Rutte is een egotripper, uit op een topbaan in Europa, is de slechtste MP die wij ooit gehad hebben. Hoop dat deze regering snel omvalt. Dus Wilders heeft (weer ) gelijk.
  Het liegen en bedriegen heeft Rutte uitgevonden!

  1. Pjotter

   Jost 2@ Dit zijn keiharde feiten, de rijdende rechter zou zeggen, dit is mijn uitspraak en hier moet U het mee doen.

  2. Marija

   goed zo+++++

 7. Code134

  Een mooie analyse van de PVV in het NRC van vandaag:niet de samenleving radicaliseert maar de krimpende aanhang van PVV en FvD:

  Als criminalisering van opponenten de vaste praktijk in Den Haag wordt
  Deze week: radicalisering van het land, radicalisering in Den Haag – of toch niet?
  Ofwel: als Wilders de premier stelselmatig gaat criminaliseren.
  Tom-Jan Meeus

  De indrukwekkendste politicus van de week was natuurlijk Joris Voorhoeve. Daar zou zo’n Wilders wel iets van kunnen leren.

  Het drama in Srebrenica is nu 22 jaar geleden. Voorhoeve, destijds VVD’er, was nog geen jaar minister van Defensie toen Servische troepen onder Nederlandse ogen zevenduizend Bosnische moslims uitmoordden.

  In politiek opzicht had hij domme pech: de presentie van Dutchbat in de moslimenclave was een erfenis van zijn voorganger.

  Maar altijd als deze genocide in het nieuws terugkeert, is Voorhoeve bereid de uiterst pijnlijke aspecten van de Nederlandse rol toe te lichten. Tegen media, nabestaanden, het algemene publiek. Ook deze week weer, na de veroordeling van generaal Mladic.

  Joris Voorhoeve doet dan, in karakteristieke vormelijkheid, wat politici zo vaak claimen maar zo zelden waarmaken: hij draagt verantwoordelijkheid.

  Hij draagt het echt, hij draagt het helemaal – voor een drama dat uitliep op een nationaal trauma.

  Schitterende politieke correctheid.

  Als je nu in Den Haag rondloopt ervaar je iets waarvan je het bestaan bijna vergeten was: een haast onwerkelijke dramaloosheid.

  Rutte III is een kabinet dat tot nu toe amper aanstoot geeft. Op vrijdagmorgen voor de ministerraad, half acht, gaan bewindslieden netjes samen sporten op Defensie. Tot nu toe verscheen niet één introductie-interview met grootspraak. Geen gedoe. Kalm aan. Voorzichtig.

  De kwestie-Omtzigt – het verlies van zijn MH17-woordvoerderschap – speelt ook een rol. De openhartigheid van Buma, vorige week maandag in het coalitieoverleg, was ontnuchterend voor de hele coalitie: elke betrokkene begrijpt nu helemaal hoe breekbaar deze constellatie is.

  Intussen heeft de linkse oppositie zich gegroepeerd, het wachten is op een vervolg, en zie je op de uiterste rechterflank een ander ongebruikelijk verschijnsel: Wilders daalt in de peilingen en moet zwoegen voor aandacht.

  Zijn taal heeft steeds meer weg van de binnenplaats van de bajes. Vorige week schetste hij de afschaffing van de dividendbelasting alsof het om zware misdaad ging. „Het lijkt Sicilië wel, de maffia, Palermo aan de zee.”

  Begin deze week kondigde hij aangifte aan tegen Rutte – Nederlanders zouden worden gediscrimineerd tegenover asielzoekers. Donderdag typeerde hij de premier als „ordinaire oplichter”.

  De baas van de tweede partij van het land criminaliseert zijn voornaamste opponent, ook in de Kamer, en toch krijgt hij niet waar hij op uit is: niemand ontneemt hem het woord, niemand gunt hem de nederlaag die hij zoekt.

  De wegkijkers belonen hem met hun vermeende specialisme: wegkijken.

  Bij die nepfilibuster inzake de wet-Hillen (‘aflosboete’) draaide het daar dinsdagnacht bij de PVV natuurlijk ook om: hopen op een spreekverbod. PVV-woordvoerder Mulder eiste twintig uur spreektijd. Anders dan zijn college Van Rooijen (50Plus) had hij amper een inhoudelijke bijdrage.

  Het nachtelijke geduld van de Kamer was na twee uur op, er volgde een pijnlijke hoofdelijke stemming: terwijl de coalitie-Kamerleden ’s nachts om vier uur paraat waren, lag de complete PVV-fractie op bed.

  Intussen werd via Elsevier Weekblad bekend dat de PVV-leider volgend jaar Poetin wil bezoeken. Nog een paradox. Partijsoldaten melden heel andere zorgen: de verkiezingen, ook volgend jaar, voor de gemeenteraden.

  Al in 2015, kort na de teleurstellende Statenverkiezingen, maakte Wilders in het AD bekend dat hij in 2018 in Rotterdam zou meedoen. Leefbaar Rotterdam, de partij van Pim, was door een coalitie met D66 „afgedreven naar het midden”.

  Maar nadat Thierry Baudet, politiek partner van Leefbaar Rotterdam, begin oktober tegen Powned zei dat Wilders „helemaal geen goede kandidaten kan vinden”, vroeg de rechtse omroep of de PVV-leider in Rotterdam meedoet. In een tussenzinnetje onthulde hij: „Het besluit moet nog vallen.”

  Tweeënhalf jaar na de aankondiging van zijn Rotterdamse deelname, vijf maanden vóór de verkiezingen, wist hij dus nog steeds niet of zijn partij in de Maasstad deelneemt.

  Een patroon. Vanaf eind 2016 suggereerde de partij zelfs dat ze in alle gemeenten zou meedoen. December vorig jaar meldde Omroep Zeeland: „De PVV wil overal in Zeeland meedoen.” Maart dit jaar schreef BN De Stem dat de partij „in zoveel mogelijk Brabantse gemeenten” zou deelnemen. In april kopte Omroep Flevoland: „PVV zet nog steeds in op alle gemeenten.”

  Het werden zestig van de bijna vierhonderd gemeenten, meldde de PVV in april officieel: de tweede partij van het land brengt volgend jaar wel een bezoek aan Moskou, maar zal in ruim driehonderd gemeenten niet in staat zijn haar kiezers te bedienen.

  Ontdek de verschillen: een politiek correct type als Voorhoeve aanvaardt 22 jaar na dato nog steeds zijn politieke verantwoordelijkheid. Maar na dertien jaar PVV kan Wilders, ondanks alle beloften, in de meeste gemeenten nog steeds geen kandidaten op de been brengen die zijn kiezers een stem geven.

  Dus je vraagt je af: waar kijken we hier nou naar?

  Je kunt zeggen dat wij als maatschappij, met Wilders als drijvende kracht en Baudet als versterkende factor, een gestage radicalisering doormaken. Het begon bij verwaarloosde bezwaren tegen immigratie en islam, het heeft zich uitgebreid naar de EU en culturele conflicten, zodat we nu in een verward en verdeeld land leven, dat een uitweg zoekt in verdere radicalisering.

  Zo werd Kick Out Zwarte Piet, vorig weekeinde op weg naar Dokkum, donderdag genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme van Justitie. Diezelfde dag viel in Utrecht een pro-Zwarte Piet-actiegroep een school binnen, tegen kinderen roepend: ‘Ga terug naar je eigen land’.

  En die tegenstellingen zullen verder toenemen als het land, zoals ze in de inlichtingenwereld al langer voorspellen, wordt getroffen door een IS-achtige aanslag.

  Intussen trekt de economie aan en groeit de steun voor de EU, terwijl de Britten afglijden. Nederland profiteerde deze week met de komst van het Europees Medicijnagentschap naar Amsterdam.

  Net als Voorhoeve liet Wouter Bos, die de lobby leidde, zien hoe waardevol het is dat oud-politici verantwoordelijkheid dragen: politiek is nu eenmaal een vak, geen praatjesmakerij.

  En oud-staatssecretaris Fred Teeven, niet erg galant behandeld door de VVD-top, gaf zijn partij een godsgeschenk met het nieuws, vrijdag in De Telegraaf, dat hij nu buschauffeur is.

  Partijkartel?

  Bij alle heftige geluiden vergeten mensen vaak dat in 2002, bij de doorbraak van het populisme, méér mensen op de LPF en Leefbaar Nederland stemden (samen 18,6 procent) dan dit jaar op de PVV en FvD (14,7 procent).

  De radicalisering zit kortom niet in Nederland: dit blijft een land van schappelijkheid. De radicalisering zit in het (krimpende) deel op de rechterflank dat de gevestigde orde omver wil werpen.

  En sinds 2002 buigt de traditionele politiek met die flank mee, zoals we dat hier doen: uit begrip voor onlustgevoelens maar ook uit eigenbelang – uit nationale consensusdwang. Het verlangen één te blijven.

  Er hoort bij dat politici in woord radicaler zijn dan in daad. Er hoort bij dat ze het midden blijven aanbieden aan radicalen.

  Het resultaat: schijnradicalisering. Heftige debatten over zoiets als Zwarte Piet, oproepen tot een bestand, etc., en intussen, heel Nederlands, uitkomen op bescheiden veranderingen.

  Het interessante van Rutte III is dat het tot nu toe afzijdig van het ogenschijnlijk radicaliserende maatschappelijke debat blijft, en zich zelfs niet verweert tegen de radicaliserende geluiden van Wilders over de premier in de Kamer.

  Rutte III buigt voorlopig niet meer mee. Het regeert gewoon, stilletjes, het negeert Wilders, en ziet dat zijn wanhoop groeit: wat kan hij nu nog?

  1. Lex

   FVD gaat heel groot worden let maar op.

   Als er niet naar het volk geluisterd word en ook niet naar verkiezingsuitslag dan is het niet gek dat het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt zakt.

   Wie heeft er nu nog vertrouwen in deze pinokkio premier.

   Nederland gaat een richting op die de nederlanders helemaal niet willen Geert Wilders en ook FVD zijn de enige partijen die geen oogkleppen op hebben en het probleem benoemen en keer op keer onder de aandacht brengen.

   En ja tijd dat Geert Wilders het stokje overgeeft aan zijn opvolger en dat hij het eens wat rustiger aan gaat doen.

   1. Marija

    Het is ook de zekerheid voor de kiezer, dat Wilders niet mag mee regeren, die hen doen besluiten voor FvD te kiezen. Het gevoel: het heeft geen zin op Wilders te stemmen want stem gaat verloren.
    Het uitsluiten van Geert zal feitelijk dan toch een succes zijn voor zijn tegenstanders.
    De leider en zijn kiezers worden moe.

 8. Babaji538

  Geert Wilders leeft nog.
  Het is een prestatie van groot formaat.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.